Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Zulugula wrote:Masakra z tymi buziami, w depresje można wpaść jak człowiek się dowiaduje jak wszystko jest ze sobą powiązane. Ja chcę skontrolowac Tomka ale szczerze mówiąc tez mega się boję tematu podciecia. U nas to pewnie z onm, mam taka nadzieje, że ćwiczenia i masaże wystarczą jak u Marty. Jak Ounai w ogóle u Was z tym? Lepiej cos?
-
ZielonaHerbata wrote:Ja się gdzieś spotkałam z opinia, że za krótkie wrdzidelko jeśli nie zostanie podciete to niby zawsze wyjdzie, nawet w późniejszym etapie. Bo ono niestety ale ma nawet wpływ na postawę i w późniejszym czasie na wygląd twaezoczaszki.
Ale czy tak jest ? Nie wiem, takie o zasłyszane 😁pewnie Meggi będzie wiedziała, Ona jest specem 😁
Ale to fakt można oszalec. Ja myślałam, że temat nas nie dotyczy a tu bach!
Raczej nie. Tzn bedzie to widoczne. Ja mam za krotkie a dowiedzialam sie o tym na wizycie z Malwinateraz jest juz to nie zauważalne ale do wieku nastoletniego bylo mi ciezko wymawiać R, SZ, RZ itp. Teraz juz prawie nikt nie zauwaza wady wymowy
Edit. A czy na twarzy mam zmiany widoczne to nie wiem 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2021, 15:05
🔸28 lat
Edit. A czy na twarzy mam zmiany widoczne to nie wiem 😁
To też zależy. Twarz amoidalna często występuje przy zaburzonym torze oddychania. Ale często są takie zmiany że nie widać. U mojego męża teraz widzę, że ma cofniętą i obniżoną brodę. Ale wcześniej nie zwracałam na to uwagi. On ma ten sam typ wędzidełka co córka. Ogólnie one są często genetyczne.O ❤️
Z ❤️ -
ZielonaHerbata wrote:No to teraz nikt się nie odważy wrzucić zdjęcia swojej facjaty bo Meggi będzie diagnozowala 😁
Nieeee aż tak to nieeee.
Ale na placach zabaw obserwuję dzieci 🙉 i pierwsze na co to patrzę, to czy ma buzię otwartą... Serio jakąś psychoza. Wolałabym żeby córka nie miała problemów i nie musiałabym mieć tej wiedzy... 😑O ❤️
Z ❤️ -
Meggi110818 wrote:Nieeee aż tak to nieeee.
Ale na placach zabaw obserwuję dzieci 🙉 i pierwsze na co to patrzę, to czy ma buzię otwartą... Serio jakąś psychoza. Wolałabym żeby córka nie miała problemów i nie musiałabym mieć tej wiedzy... 😑
Mam to samo... jak znajomi wstawiają zdjęcia dzieci na fb to pierwsza myśl 'dlaczego ono ma ciągle otwartą buzię' 🤦♀️ nawet mój L ostatnio dopatrzył w jakiejś broszurze dla dzieci zdjęcie śpiącego niemowlaka z otwartą buzią i mówił, że zły przykład. Czasem sobie myślę, że trzeba było zostać fizjo dziecięcem lub logo, ile to byłoby hajsu...'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
KarolinaMaria wrote:Mam to samo... jak znajomi wstawiają zdjęcia dzieci na fb to pierwsza myśl 'dlaczego ono ma ciągle otwartą buzię' 🤦♀️ nawet mój L ostatnio dopatrzył w jakiejś broszurze dla dzieci zdjęcie śpiącego niemowlaka z otwartą buzią i mówił, że zły przykład. Czasem sobie myślę, że trzeba było zostać fizjo dziecięcem lub logo, ile to byłoby hajsu...
Albo jak na fb wyskakują mi reklamy firm odzieżowych dla niemowląt i tam zdjęcia dzieci w tych ubraniach śpiące z otwartą buzią... Nawet na teczce bebilon która dostałam w szkole rodzenia na badania córki też niemowlak z otwartą buzią 🙉
Prześladuje mnie to 🙉O ❤️
Z ❤️ -
Meggi110818 wrote:Albo jak na fb wyskakują mi reklamy firm odzieżowych dla niemowląt i tam zdjęcia dzieci w tych ubraniach śpiące z otwartą buzią... Nawet na teczce bebilon która dostałam w szkole rodzenia na badania córki też niemowlak z otwartą buzią 🙉
Prześladuje mnie to 🙉
Ooo, właśnie tę teczkę oglądał 😂Meggi110818 lubi tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Meggi110818 wrote:To też zależy. Twarz amoidalna często występuje przy zaburzonym torze oddychania. Ale często są takie zmiany że nie widać. U mojego męża teraz widzę, że ma cofniętą i obniżoną brodę. Ale wcześniej nie zwracałam na to uwagi. On ma ten sam typ wędzidełka co córka. Ogólnie one są często genetyczne.
Ciekawe czy u mnie widac 🤔 logopedka kazala mi otworzyc buzie i podniesc jezyk do gory, nie widziala od razu ze mam, ale nie wiem czy sie nie domyślała 😅 tez mowila ze to czesto dziedziczne, z nastepnym dzieckiem umowie sie w pierwszych tygodniach zycia zeby sprawdzic.🔸28 lat
-
Lalia, teraz musisz mieć oczy dookoła głowy. Michałek ostatnio podbiega do lodówki, wspina się i się zawiesza na drzwiach od zamrażarki 🙄 I opatentował bieganie w pozycji niedźwiedzia, wcześniej tylko chodził . dzisiaj upadł na głowę na płytki przez te szaleństwa. ..
Nie wiedziałam , że tyle dzieci ma problem z tymi wędzidełkami. Lalia , idziecie gdzieś z Olkiem w związku z tym?12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Irysko, Olek nie ma problemu z karmieniem piersią, z RD, nie ma białego nalotu, dzisiaj sprawdziłam i jak śpi to język jest w górze. W ciągu dnia ciężko określić czy ma buzię otwartą bo on dużo gada ostatnio 😅 a jak śpi to mi się wydaje że raczej z zamkniętą. Więc teoretycznie musiałabym się umówić tylko żeby sprawdzić, dlatego chyba na razie odpuszczam 😉
KarolinaMaria, veritaa lubią tę wiadomość
-
A i najważniejsze!
U nas ostatnio niestety ten sen nocny jest bardzo kiepski i dużo pobudek. Nie mam pojęcia jak to robić aby jej nie wybudzac bo później ani nie ma domknietej buzi ani nie ma spania.
No i teraz najgorsze. Spanie ze smoczkiem. O ile o 19 zasypia ze smoczkiem to po 5-10min wypluwa go i śpi dalej bez a czasami jak nie wypluje, to ja go wyciągam i jest ok.
Ale problem pojawia się po nocnych karmieniach bo ostatnio ma tak niespokojny sen, że sytuacje ratuje smoczek A wtedy już śpi płytko i każde wyciągnięcie skutkuje płaczem i brakiem snu.
Powiem Wam, że jestem przerażona. Myślę, że gdyby miala twardy sen lub mało pobudek w ciągu nocy to jest to do zrobienia. Ale w chwili kiedy śpi płytko i budzi się co 2,5h to jest wręcz nierealne. -
A i jeszcze jedno. U nas jest zupełna ciemność w sypilani i jak jej teraz robiłam to nie widziałam gdzie jest Język, czy na dole czy na górze 😁próbowałam zrobić polmrok Ale też nie widzilam tego języka 😅mąż zaświecil telefonem to tak jej dało po oczach że się obudziła.
No nie są to proste rzeczy 😑 -
Zielona, spokojnie. Smoczek to tez nie jest najwieksza tragedia. Oczywiscie jak ciumka caly dzien przez kilka lat zycia to nie jest to wskazane, ale no jesli poki co smoczek Was ratuje w nocy, to ja bym za wszelka cene nie odstawiala. Sprobuj za miesiac. Dzieci naprawde szybko sie zmieniaja, moze za kilka tygodni latwiej to przyjdzie
sen bedzie troche mocniejszy, itp
A w ogole dla mnie te wedzidelka to troche jak laktoterror. Pediatra powiedziala, ze jest ok? Nie ma problemow z jedzeniem? To nic, i tak idz do neurologopedy. Jeden neurologopeda powiedzial, ze jest ok? To nic, idz do drugiego, bo jedna opinia nie wystarczy. I jak drugi mowi, ze do ciecia, to sie zaklada od razu, ze pierwszy nie mial o niczym pojecia. A to jest wlasnie chyba dosc ocenne i wcale diagnoza drugiego nie musi byc ta jedyna sluszna. Juz slyszalam kilka historii o sprzecznych diagnozach neurologopedow, jak tez o tym, ze podciecie wedzidelka nie pomoglo lub pomoglo na bardzo krotko..
Ostatnio slyszalam, ze we Wloszech np zalecaja nie podcinac zbyt wczesnie, podobno kilka lat temu wielu niemowlakom podcinano, a teraz sie od tego odchodzi i czeka raczej do ktotegos tam roku zycia
Ja po prostu mam wrazenie, ze w tym temacie nie ma jednego dobrego sposobu i jednego dobrego podejscia (poza przypadkami oczywiscie jednoznacznymi, ktore tez wystepuja)
Iryska, Suszarka, Lalia, Lulu83 lubią tę wiadomość
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023