Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczynki w sobotę
Mela śpi już 1,5 h, udało mi się nawet cały dom wysprzątać i teraz sobie leżę przed tv z kawka ❤️ Co prawda moje życie się odmieniło od kiedy kupiliśmy odkurzacz samojezdny i polowe roboty robi za nas
! Piękna pogoda, życie jest piękne! dmg super nocka, należała Ci się jak mało komu! Oby tak już pozostało
odnośnie aktualizacji bo nie wiem komu odpowiedzieć, to chyba tak zbiorowo
to aż miło poczytać jak Wasze maluchy są już takie świadome i zdolne! A dopiero były z nich takie maluszki! Amelka tez ma swoje słodkie umiejętności, oczywiście odpowiednie do jej wieku, np jak leży obok nas to tak fajnie ręka gładzi po buzi, jakby chciała wybadać kazdy zakamarek naszej twarzy
robi to z taka pasja i zaangażowaniem 😂 zreszta ona to w ogóle jest strasznym przytulasem i tak słodko się wtula ❤️
Lalia, Zulugula, Suszarka, dmg111 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, potrzebuję szczerej opinii:
Wiem, że najlepiej żeby dziecko uczyło się chodzić samo, nie za ręce, nie z pchaczem, nie w chodziku.
A jeśli już to najlepiej żeby pchało krzesło czy pufe itd.
ALE my w domu nie mamy takiego krzesła, ani pufy, ani niczego innego, a krzesełka do karmienia nie da rady Olek pchać.
Wczoraj na sali zabaw był pchacz podobny do tego i Olek zrobił z tym swoje pierwsze kroki.
Czytałam że pchacz jest ok pod warunkiem że musi być ciężki i stawiać dziecku opór żeby faktycznie go pchało a nie żeby pchacz odjeżdżał dziecku.
Mam okazję kupić bardzo okazyjnie takie coś i mamy możliwość dociazyc ten pchacz (mam w domu talerze 5kg do hantli 🤣) i napiszcie mi proszę, czy Waszym miejscu odpuścić i niech Olek puszcza się od mebli (bo nie ma możliwości niczego pchać) czy zdecydować się na ten pchacz.
Wiem że będą różne opinie i ostatecznie sami zdecydujemy ale chcę poznać Wasze opinie 😉 -
Zulu, nie wiem na ile to jest kwestia nauki, a na ile gotowości dziecka do robienia sztuczek. Moja mama od dawna forsuje te wszystkie kosi, kosi, powiedz 'tata', papa i jakoś dużych efektów nie ma. Średnio mi się tego wszystkiego słucha, dla mnie to brzmi jak tresura i stawiam to na równi z sadzaniem dziecka i odkładaniem poduszkami🤪 na pewno rozmawiasz z Tomsonem, mówisz mu jak go ubierasz 'daj rączkę' itd. Wg mnie taki delikatny przekaz też działa i w końcu maluch odpali nowe umiejętności. Pamiętam jak pisałaś, że Tomek lubi zabawki, że kocha wieloryba z FP. U nas zabawki działają od jakichś 2-3 tygodni, wieloryb leży nieużywany, zero chemii. Od dawna podsuwałam Mati różne zabawki, a mimo to i tak woli gryzienie butelki i kart kontrastowych. Książeczki też leżą odłogiem. Wszystko zależy od dziecka.
Zulugula, Suszarka, veritaa, Wik89, Enigvaa, dmg111 lubią tę wiadomość
🦄 2021 r. -
Lalia, ja Ci napiszę z innej strony. Może posypią się na mnie gromy, że jestem dziwną mamą, ale ja nie kupuje pchacza, bo nie chcę...mieć porysowanych ścian, drzwi, mebli. Wiem, że Mati wiele rzeczy zniszczy, nie chodzę za nią ze ściereczką, nie chowam ciężkich zabawek przed obawą, że w coś nimi rzuci, pozwalam jeździć antilopem, krzesłami itd., ale drewnopodobnego pchacza obijającego o drzwi bym nie zniosła. Od strony fizjo jest ok, gadałam o tym z naszą fizjo i wymieniła te wszystkie cechy dobrego pchacza, o których napisałaś.
Lalia lubi tę wiadomość
🦄 2021 r. -
KarolinaMaria wrote:Lalia, ja Ci napiszę z innej strony. Może posypią się na mnie gromy, że jestem dziwną mamą, ale ja nie kupuje pchacza, bo nie chcę...mieć porysowanych ścian, drzwi, mebli. Wiem, że Mati wiele rzeczy zniszczy, nie chodzę za nią ze ściereczką, nie chowam ciężkich zabawek przed obawą, że w coś nimi rzuci, pozwalam jeździć antilopem, krzesłami itd., ale drewnopodobnego pchacza obijającego o drzwi bym nie zniosła. Od strony fizjo jest ok, gadałam o tym z naszą fizjo i wymieniła te wszystkie cechy dobrego pchacza, o których napisałaś.
Karolina, ja Cię doskonale rozumiem 👍
Mój brat ma kupić Olkowi takiego konika na biegunach z funkcją przełączenia na kółka i wybraliśmy takiego który.. ma gumowe kółka 🙈 mimo że na rynku jest może z 5 innych, może ładniejszych, może fajniejszych 😉 dzięki za opinię 😘
Z tym pchaczem poczytałam teraz u dwóch fizjoterapeutek i na razie się jednak wstrzymuje, bo owszem jest dopuszczany ale jak dziecko chodzić bokiem przy meblach i między meblami, a Olek dopiero zaczął, więc na ten moment mu to nie potrzebne 😉KarolinaMaria lubi tę wiadomość
-
KarolinaMaria wrote:Lalia, zmotywowałaś mnie do poszukania fajnej sali zabaw w okolicy
Jak powiedziałam mężowi że chcę zabrać Olka, to był bardzo sceptyczny, no bo co dziecko które nie chodzi i ma 75 cm wzrostu może robić na sali zabaw 😂
Ale doczytałam właśnie, że u nas w tym klubie są trzy sale: 6-12 lat, 3-6lat i 0-3 lata, tzw kącik malucha.
I to naprawdę był kącik, bo było wielkości naszej kuchni ale na podłodze były te piankowe puzzle, z jednej strony basen z kulkami (Olek przeżywał ekstazę), do niego była taka maleńka zjeżdżalnia, więc mąż go sadzał na górze i trzymając pod pachami zjeżdżał w dół do tego basenu, był też taki plastikowy bujak krokodyl, właśnie ten pchacz kostka (oprócz pchania Olek bawił się tymi elementami na ściankach), w rogu stał domek zdobiony z tej takiej pianki i te wielkie klocki, jeszcze taki mini kosz do koszykówki że siedząc Olek był w stanie wrzucać piłeczki do niego, a to wszystko otoczone takimi piankowymi blokami więc naprawdę bezpiecznie. Obok stolik i fotele więc wypiliśmy kawę jeszcze 😉 byliśmy godzinę i myślę że Olek chętnie zostałby dłużej, ale to było tak akurat, że był zainteresowany ale nie zdążył się znudzić 😁
Wrzucam zdjęcia na godzinkę 😁
Proszę nie cytować
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2021, 14:33
Suszarka, Annia, KarolinaMaria, Zulugula, Enigvaa, Maminka89 lubią tę wiadomość
-
Lalia my mamy pchacz od znajomych i u nas to jest hit.
Gra, ma światełka itp. Tylko, że Mikołaj dostał go jak lepiej chodził przy meblach niż Olek. Gdzieś po roku go przywiozłam od znajomych. Jeśli Olkowi się podobal to za jakiś czas bym go mu kupiła.
Lalia, Wik89 lubią tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
A odnośnie pchacza, to sama się nad nim zastanawiam. Iga przy meblach nawet nie chodzi, tylko rozwija jakieś kosmiczne prędkości biegając w jedną i drugą stronę. Pcha krzesła kuchenne i antilopa, co mnie przeraża, bo krzesła mamy lekkie i już nieraz poleciała do przodu 🙈 z drugiej strony ona już zaczyna stać bez podporu więc może niedługo ruszy sama? Sama nie wiem, pewnie zanim się zastanawię to pchacz już nie będzie potrzebny 😂
Lalia lubi tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Suszarka wrote:3...
2...
1...
... teraz następuje zbiorowa podjarka umięśnioną ręką męża Lalii 😂😂
Hahaha 😂😂
Gdybyście widziały resztę 🤣🔥🤭Annia, Suszarka, Meggi110818, KarolinaMaria, Nowastaraczka, dmg111, Ladyo lubią tę wiadomość
-
Powiem wam jakie przeboje z plcią dziecka ma moja szwagierka.
Na pierwszych prenatalnych było że raczej chłopiec na połówkowym lekarka że na sto procent chłopiec to zaczęła robić wyprawkę na chlopca nawet ja jej ostatnio dałam całe pudło ubranek po moich chłopakach wczoraj poszła na wizytę i lekarka stwierdziła że jej zdaniem to na 95 procent dzieczenka a to co było penisem to mogła być pepowina i oni teraz zgłupieli -
Jednorożec89 wrote:Powiem wam jakie przeboje z plcią dziecka ma moja szwagierka.
Na pierwszych prenatalnych było że raczej chłopiec na połówkowym lekarka że na sto procent chłopiec to zaczęła robić wyprawkę na chlopca nawet ja jej ostatnio dałam całe pudło ubranek po moich chłopakach wczoraj poszła na wizytę i lekarka stwierdziła że jej zdaniem to na 95 procent dzieczenka a to co było penisem to mogła być pepowina i oni teraz zgłupieli
Jednorożec, szwagierce mojej kuzynki calutką ciążę mówili że dziewczynka, na ostatnim USG przed porodem to samo a urodziła chłopca 🤭😂 -
W kwestii czego nie polecamy, to dla Mamusiek, które nie kupiły jeszcze drugiego fotelika - wzięliśmy jeżdżący, nieobrotowy Axkid jakiś wypasiony co ma starczyć do 6rż. Teraz żałuję, trzeba było wziąć obrotowy i najwyżej za 1.5 roku go wymienić na kolejny fotelik, bo to jeżdżenie i odsuwanie się to jednak nie to samo... 🙄Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Annia wrote:W kwestii czego nie polecamy, to dla Mamusiek, które nie kupiły jeszcze drugiego fotelika - wzięliśmy jeżdżący, nieobrotowy Axkid jakiś wypasiony co ma starczyć do 6rż. Teraz żałuję, trzeba było wziąć obrotowy i najwyżej za 1.5 roku go wymienić na kolejny fotelik, bo to jeżdżenie i odsuwanie się to jednak nie to samo... 🙄BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔