Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Anetka, Karolina, u Was też nie wrócił Czerwony Koleżka? 😅
Dmg, gdyby Julka i Olek chodzili do jednej klasy (a rocznikowo by tak było 🤣) to Julka byłaby prymuską, a Olek chodził na zajęcia wyrównawcze 😂🙈 pamiętam jak pisałaś, że Julka ogarnęła te wszystkie Cześć, Papa, Brawo, Piątka, Okej, dzisiaj piszesz że Julka potrafi się bawić w zabawy tematyczne 🤭 no szok!! 😳😳😍😍
Olek dzisiaj ogarnął wycieranie chusteczką nawilżaną tacki swojego krzesełka jak mu dam do ręki i mówię żeby sprzątał 🤣 jak robi coś co wie że mu nie wolno (odrywać listwy od podłogi, wchodzić do brodzika, obracać telewizor na szafce RTV, brać nasze telefony itd) to wystawia palec wskazujący (jak matka 🤣) i mówi sam do siebie "Ej! Nie! Be!" i oczywiście robi nadal co jakiś czas się upominając 🤣 mama, tata, baba, nie, daj, be (że coś jest fuj), ba (bam, bach jak rzuca lub uderza) mówi jak się mu zechce łaskawie, a nie powtarza 🤣 trochę ogarnia daj buzi (przychodzi z otwartą buzią) i trochę Aaaa (kładzie głowę na poduszce, podłodze czy pluszaku) 🤣 ale jego zabawy polegają głównie tak jak Mikołaja: wziąć, oblizać, rzucić, ewentualnie uderzać jednym o drugie, Paluszkiem Grzrbuszkiem kręcić wszelkie możliwe kółeczka i przyciskać guziki, wkładać Paluszek Grzebuszek w każdą możliwą dziurkę i śrubkę, stawać gdzie się da i próbować kraść wszystko co w zasięgu ręki, rzucać piłki i je gonić, czasami rzucać do nas i chyba jedyna w miarę "mądra" zabawa to jeździ samochodem po podłodze i robi Brr(um) 😅
Ale za to wzrowo ściąga pranie z suszarki, wchodzi do zmywarki, siada i wyciąga sztućce, wyciąga mokre pranie z miski jak rozwieszam, odsuwa szuflady w swojej komodzie i wyrzuca swoje ubrania itd 😂 więc to że nie umie Brawo, Cacy czy Gdzie mam oczko to mu wybaczam 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2021, 22:03
Clover, Zulugula, Wik89, dmg111, Maminka89, calanthe lubią tę wiadomość
-
Zulugula wrote:Jak tak "porównujemy" to czy tylko moje dziecko nic nie mówi "konkretnego"?😂
Zulu, ale Tomek biega! 😁 On nie ma czasu gadać 😁
A Olek 1,5miesiąca temu wstał i ciągle ćwiczy wstawanie, siadanie, to kucając, to klękając 😂 drepci przy meblach po 2-3 kroki i to skupiając się tak, jakby co najmniej na linie nad przepaścią szedł 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2021, 22:24
dmg111 lubi tę wiadomość
-
Zulugula wrote:Jak tak "porównujemy" to czy tylko moje dziecko nic nie mówi "konkretnego"?😂
Malwi umie mowic aaa, ha (szczekanie) mmmm (muczenie) i takie piskliwe aaaa (miauczenie) i czasem jakies żalowe mama sie wymsknie jak jęczy 🤣 i na tym koniec 😅Lalia, dmg111, Zulugula lubią tę wiadomość
🔸28 lat
Mój Olek to mam wrażenie, że ostatnio kombinuje tylko jak by tu zacząć chodzić, a inne umiejętności zeszły na dalszy plan. Chociaż dzisiaj uczyłam go, żeby razem ze mną wrzucał piłeczki do pudełka i szło mu całkiem nieźle, szybko ogarnął, o co chodzi. Czasem jak go pytam, np. Gdzie jest tata albo gdzie jest kotek, to szuka wzrokiem. Słów mówi na razie bardzo mało. Nie ogarnia też na razie brawo, pa pa itd, czasem mu pokazuję, ale bez spiny, że już się musi nauczyć. Za to ostatnio świetnie zaczął sobie radzić z jedzeniem samemu, mam wrażenie, że robi o wiele mniej bałaganu niż dzieci znajomych 😅 Prawdziwy łakomczuch, po co wyrzucać jedzenie na podłogę, lepiej je zjeść 😂
A propos kuchni z lidla, to córka tych znajomych u których ostatnio byliśmy fajnie się bawi nią, ustawiała garnki na kuchence a później chowała do szafki. Ma rok i 2 miesiące. Ja byłam oczarowana 😁Lalia, dmg111, calanthe lubią tę wiadomość
-
Marta też średnio z mowieniem a jest najstarsza. Ale za to nasladuje jak brat wyciera pupę i wiele innych rzeczy. Dziś swirowala na zjeżdżalni, pieknie chodzi tyłem, zwłaszcza jak ma dostać syropek bo myśli, że skoro ona nie widzi gdzie idzie to my też nie widzimy jak się próbuje ewakuować 😂
Lalia, Enigvaa, dmg111, Annia, Clover, Suszarka, Zulugula, Anet.kaa, calanthe, Ewa88 lubią tę wiadomość
-
Ounai wrote:Marta też średnio z mowieniem a jest najstarsza. Ale za to nasladuje jak brat wyciera pupę i wiele innych rzeczy. Dziś swirowala na zjeżdżalni, pieknie chodzi tyłem, zwłaszcza jak ma dostać syropek bo myśli, że skoro ona nie widzi gdzie idzie to my też nie widzimy jak się próbuje ewakuować 😂
I Marta profesjonalnie zmywa makijaż! 😎😁❤️ -
Ounai wrote:Marta też średnio z mowieniem a jest najstarsza. Ale za to nasladuje jak brat wyciera pupę i wiele innych rzeczy. Dziś swirowala na zjeżdżalni, pieknie chodzi tyłem, zwłaszcza jak ma dostać syropek bo myśli, że skoro ona nie widzi gdzie idzie to my też nie widzimy jak się próbuje ewakuować 😂
Haha, smieszne te dzieciaki. Malwina jak sie buja w hustawce a chcemy ja wyciagnac to łapie sie mocno i bierze glowe w dol i na nas nie patrzy 🤣 znika 🤣dmg111, Ounai, Lalia, Anet.kaa, calanthe lubią tę wiadomość
🔸28 lat
), czasem się uda "nie" i coś podobnego do "dzidzia". No i powtarza po nas samogłoski - a, e, i. Od jakichś dwóch miesięcy niczego nowego się nie nauczył. Trochę mnie to martwi, ale z drugiej strony to przecież kiedyś się nauczy, widocznie nauka chodzenia jest dla niego ciekawsza na razie 😅
dmg111, Lalia, calanthe lubią tę wiadomość
-
dmg111, Lalia, calanthe lubią tę wiadomość
-
A tak w ogóle, to dzisiaj wypatrzyłam u Olka prawą dolną dwójkę, już się przebija. Przez przypadek zauważyłam, bo w sumie nie było żadnych objawów towarzyszących i się nie spodziewałam, że będzie nowy ząb. Kiepskiego snu nocnego nie liczę, bo już się przyzwyczaiłam do tych nocnych przerw w spaniu, nie wydaje mi się żeby było powiązane z ząbkowaniem bo te przerwy zdarzają się już od jakiegoś czasu.
-
Matylda też niewiele mówi, takie tam gadu gadu po swojemu. Na pewno świadomie mówi 'mam', czyli 'mama', bo mnie woła po upadku lub jak wyjdę z pokoju. Co do innych umiejętności, to jak nasi chłopcy, polizać, pogryźć, rzucić. Książeczki może i są ciekawe, ale najciekawsze są jak spadają albo można memlać ich strony. Dlatego wyciągnęłam jej do zabawy jakieś 'gorsze' po kimś, bo latający Pucio ranił moje serce🤪 może jeszcze pokocha literaturę. Ostatnio byliśmy u znajomych, kupili Mati książkę z wierszami i kolega pytał, czy ona lubi książki, bo ich starszy w syn w jej wieku to kochał jak się mu czytało itd. itp. Tak to opowiadał, że miałam już pytać, czy zgłosili go do mensy 😈 natomiast dziś doszła nowa umiejętność: Mati potrafi otworzyć przesuwne drzwi szafy i wyrzucać moje ubrania. Zabawa przednia! Do tej pory robiła to tylko, jak zapomnieliśmy zamknąć szafę, a teraz jest niezależną garderobianą.
Lalia, tak, ja nadal nie mam okresu. Z jednej strony fajnie, bo miałam bardzo ciężkie miesiączki, jeśli takie mi wrócą to zacznę się diagnozować w kierunku endometriozy, do tej pory każdy mnie zbywał, że taki mój urok i po porodzie przejdzie. A z drugiej - tęsknię za libido.dmg111, Lalia, Suszarka, calanthe lubią tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Lalia wrote:I Marta profesjonalnie zmywa makijaż! 😎😁❤️
dmg111, Lalia, Zulugula, Anet.kaa, calanthe, Annia, Ewa88 lubią tę wiadomość