Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ewa88 wrote:Dmg zazroszczę pediatry o takim podejściu
sama muszę poszukać kogoś innego...
A tak z ciekawości, ile razy w takim razie pobieraliście już Julci krew? Jak to znosi? My do tej pory tylko raz a to była taka masakra, że ledwo dałam rady ją przytrzymać -
Ewa, warto poszukać dobrego pediatry, bo takich "złotych" jak DMG jest na szczęście więcej 👍
W naszej przychodni są dwie panie pediatry i mimo że dziecko formalnie zapisane jest do jednej, to one nie rozróżniają swoich i nie swoich pacjentów. Jak jedna przyjmuje zdrowe dzieci, to druga chore i odwrotnie, jak jednej nie ma to druga przyjmuje. Mają bardzo podobny sposób bycia i taką samą "politykę leczenia".
Olek we wrześniu był przeziębiony, miał mega katar, troszkę zaczerwienione gardło i dostał leczenie tylko objawowe: inhalacje z soli, krople rozrzedzające do nosa, psikanie do gardła i tyle.
Teraz miał dwa dni gorączki która dobijała do 38,4 i pojawiała się równo co 4-5h więc prawie 48h był na lekach przeciwgorączkowych i nie miał innych objawów, pierwszego dnia pediatra go osłuchała, wybadała, zleciła badanie moczu i kazała obserwować, drugiego dnia przyjechaliśmy drugi raz do przychodni, badanie moczu było ok, więc zrobiła crp z palca (wynik był od razu) i wyszło niskie (7,5), osłuchała go jeszcze raz, gardło było leciutko zaczerwienione więc wdrożyła Tantum Verde i Neosine, kazała dalej obserwować (to był piątek), przez weekend gorączka ustąpiła i nie pojawiło się nic nowego, w poniedziałek rano mieliśmy dać znać SMSem do przychodni co u Olka, dostaliśmy odpowiedź że mamy utrzymać zalecenia, a jeśli coś się zmieni to albo poinformować albo się pokazać, na szczęście wszystko jest ok. I to wszystko na NFZ 👌dmg111 lubi tę wiadomość
-
A oto i moje pierniki 😎
Edit:
Żeby nie było, są pyszne!!
Te pierwsze to nadziewane powidłem śliwkowym 💙
A te drugie to aplejskie ❤️
Jedne i drugie mięciutkie i puchate od upieczenia 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2021, 21:49
MoTyLeK🦋, emdar, dmg111, Suszarka, Ladyo, Wik89, Zulugula, Clover lubią tę wiadomość
-
Zulugula wrote:Dzwoniłam dziś do żloba, ustalić szczegoly. Robi się poważnie 😱 Okazało się , że od stycznia cena w górę o 150zl... ale jest jakaś nowa dotacja 400zl i W sumie ostatecznie wyjdzie nas nawet mniej niz przed tą podwyżką.
-
Zulu, ja w TM nie gotuje wegańsko, bo jem już zapieczone jajka i mleko. No to samoczyszczenie to niezły bajer. Zrobiłam dziś strucle makowe, wyszły super! Kapusta z grochem jeszcze się robi. Ja lubię bardzo tartę z jabłkami, robię często na szybko do kawy.'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Ewa88 wrote:Dmg zazroszczę pediatry o takim podejściu
sama muszę poszukać kogoś innego...
A tak z ciekawości, ile razy w takim razie pobieraliście już Julci krew? Jak to znosi? My do tej pory tylko raz a to była taka masakra, że ledwo dałam rady ją przytrzymaćSuszarka lubi tę wiadomość
-
ZielonaHerbata wrote:Ewa na jakiej podstawie osteopata stwierdził nadwrażliwość sensoryczna ? Jakieś konkretne objawy? Czy to już wcześniej wiedziałaś?
U nas osteopata zasugerował zaburzenia SI i wydaje mi się, że to to samo, chociaż pewności ni mam.
A zaburzeń si nie diagnozuje sie dopiero po roku? Wczesniej jest to wlasnie nadwrażliwość sensoryczna? 🤔 gdzies mi sie tak obilo o oczy.🔸28 lat
dmg111 lubi tę wiadomość
-
Zulu myśmy raz pobierali i to właśnie z palca, na morfologię, żelazo i d3, i chyba właśnie na d3 potrzeba dużo krwi z tego co pamiętam 🤔
Z jednej strony super, że dzięki crp można poznać czy to wirus czy bakteria ale ja nie wyobrażam też sobie przy każdej infekcji pobierać krwi w labo 😯 mówię tu konkretnie o moim dziecku, bo wiem jak źle to przeżywa...12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
11.2024 staramy się o rodzeństwo -
Wg mnie tez przy kazdej infekcji to bez sensu od razu leciec w ogole do lekarza i labo.
Ja zazwyczaj czekam 3 dni i patrze co sie dzieje. Z samym katarem wiadomo nie chodze nigdzie. Temperature obserwuje wlasnie 3 dni. Jak 4 doby jeszcze jest to zazwyczaj wtedy sama robie crp i morfo i ide do lekarza juz z gotowym wynikiem.
Generalnie do lekarza ide jak juz naprawde musze.
Morfologie i crp mozna spokojnie robic z palca, wyniki nie beda sie roznic.
Zelazo jednak powinno byc oznaczane tylko z zyly.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2021, 22:13
Iryska lubi tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Herbata już nasz neurologopeda to zauważyła wcześniej, osteopata tylko potwierdził 🤔 córka jest mega wrażliwa na dotyk różnych struktur, czym by jej nie dotknąć od razu wycofuje rączki, nóżki, np dzisiaj na zajęciach wkładała nóżki do pojemnika z piaskiem, mąka i mimo że struktura jest miękka i przyjemna w dotyku, jej to ewidentnie przeszkadzało. Jak próbujemy dotykać jej głowy, od razu zabiera ręce i się wycofuje, np czapki nie lubi zakładać. Buzię też ma nadwrażliwą, przez to problemy z jedzeniem (plus wędzidełko). Mamy właśnie taplać ją w błocie, mące, piasku, jakimś makaronie itp żeby ją odwrażliwiać
ZielonaHerbata lubi tę wiadomość
12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
11.2024 staramy się o rodzeństwo -
Enigvaa wrote:A zaburzeń si nie diagnozuje sie dopiero po roku? Wczesniej jest to wlasnie nadwrażliwość sensoryczna? 🤔 gdzies mi sie tak obilo o oczy.
Engi nie mam pojęcia, jeszcze za bardzo nie wnikalam w temat. Ale być może jest tak jak mówisz.
U nas cały czas macha nogami, cały czas nogami uderza o matę lub o podłogę jak lezy na ziemi. Wszytsko dość mocno sciska, wszytsko wkłada do buzi a niby w tym wieku już według osteopaty nie powinna i cały czas musi coś ciumka. Plus ostatnio zaczęła się rzucac w nocy i mówi, że to też podciaga się pod SI.
Na pewno wybiorę się do specjalisty od SI Ale chyba jeszcze chwilę się wstrzymam. -
Też właśnie kiedyś czytałam o tym SI i właśnie chciałam dopytać czy to o to chodzi 🤔 u nas też było wcześniej rzucanie się podczas snu, a teraz tak jakby uderza ręka czy nogą o materac czy ochraniacz i to osteopata stwierdził że ma nadwrażliwy/spięty układ nerwowy i tak próbuje się rozładować i przez to nie potrafi też wejść w głębsza fazę snu i się wybudza...12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
11.2024 staramy się o rodzeństwo