X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2022, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Świetnie napisane Laila. Zgadzam sie.

Ja kocham gotować i wymyślać. Największą motywacja są tutaj słowa córki "mamo jestes najlepsza kucharką na świecie" albo jak wchodzimy do domu a ona "mamusiu ale pieknie pachnie, co dzis ugotowalas?". No plakac mi sie wtedy chce 😅
    dzisiaj drozdzoweczki z thermomixa do kawki 😆😆 a na sniadanie byly gofry bananowe :)

Ale mam system gotowania tylko 2 razy w tygodniu w soboty /niedziele i środy. Robie raczej proste, niewymyslne dania. Czasami robie na swiezo wiadono bo nie wszysrko smakuje takie odgrzane /na drugi dzień.

Lalia, KarolinaMaria, dmg111 lubią tę wiadomość

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2022, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Karolina 💙

Ewa, kolejne (po zimowych) mamy te:
    https://ccc.eu/pl/dzieciece/chlopiece/polbuty/polbuty-ricosta-10-1221000-170-granatowy?gclid=CjwKCAiAx8KQBhAGEiwAD3EiP1nv-sbbQwnJMz_tppROiYPYYmFWiT_USLXrL2iczC64vU972fWaJhoCoaMQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds.

To są trzewiki, ale bez futerka/baranka w środku. Olek ma w nich tyle zapasu, że skarpetka frotte wejdzie, więc myślę że nie zmarznie, a jak się zrobi cieplej i stópka podrośnie, to będzie nosił zwykłe cienkie skarpetki 😉
    Na luzie myślę że Olusiowi na pewno nie bedzie zimno :)

Ewa88 , Lalia lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2022, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria myślę że to nie jest mam shaming tylko kwestia wyboru na co wolę wydać pieniądze żeby zyskać czas na coś innego. Nie sądzę żeby któraś z nas uważała tu że to coś złego. Osobiście napisałam o tym, żeby po prostu zwrócić uwagę że nie można tu porównywać sytuacji którejkolwiek z nas bo każda z nas jest inna. Kic jest dla mnie również motywacją i podziwiam ja niesamowicie za to co robi ale też jednocześnie nie próbuję porównywać jej sytuacji do swojej bo każda z nas dysponuje innymi zasobami i inna ilością czasu a jak zacznę się porównywać z którąkolwiek z nas to bardzo latwo wpędzić się w różnego rodzaju kompleksy i myśli, że się jest w jakiś sposób gorszym od innych. Nie chcę się wypowiadać za innych, ale mi zdarzało się właśnie popadać w takie kompleksy przy pierwszym czy też drugim dziecku, aż spotkałam na swojej drodze pewną osobę która powiedziała mi "hej dziewczyno, daj spokój, przecież Ty i tak duzo robisz, czego Ty od siebie jeszcze chcesz wymagać?" I pomyślałam kurcze, ona ma rację :)
    Dodam jeszcze, że czasami vie zdajemy sobie sprawy rzucając jakimś tekstem czy porównaniem, że na dana dziewczynę może to tak wpłynąć, bo osoba z silnym charakterem, asertywna którą była przez rodziców zapewniana że jest wspaniałym wyjątkowym człowiekiem lepiej sobie poradzi niż ktoś kto nie wierzy w siebie, przezyl rozwod, trudny związek, zdradę albo był porównywany do kolegów. To jest część historii której nie znamy, o której czesto nie wiemy a która sprawia, że pierdoła w oczach takiej osoby urasta do rangi dużego problemu i sprawia ze samoocena takiej osoby jeszcze bardziej spada.

Type w temacie a tymczasem uciekam zbierać się na 91 urodziny mojej babci, które zapewne spędzę sama w drugim pokoju bo Marta się jej panicznie boi i wpada w histerie jak tylko ja zobaczy 😂

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2022, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie tego co piszecie ja myślę że każda z nas ma po prostu inne priorytety, zainteresowania, inny styl życia. Totalnie nie ma co porównywać.
    Ze mną sport jest od wielu lat i to jest mój odpoczynek, dla kogoś innego odpoczynkiem będzie przygotowanie fajnej nowej potrawy, dla kogoś innego poleżeniem na kanapie. I każda z tych dróg jest ok.
    Dla jednego priorytetem jest trening, dla kogoś innego zdrowy obiad, czyste mieszkanie a kto inny kupi gotowe pierogi bo potrzebuje w tej chwili odpoczynku w postaci poleżenia na kanapie.
    Dla jednej trening będzie lekarstwem, dla innej spotkanie z psychologiem a dla jeszcze innej wyjście na kawę.
    Każda z nas również świadomie podejmowała decyzję o dziecku/dzieciach wiedząc choć częściowo z czym to się wiąże. Nikt nigdy nam nie mówił że życie będzie wyglądało tak samo, bo nie będzie, ważne jezt aby w tym nowym życiu jakoś się odnaleźć nawet gdy jest ciężej (tak.jak np u mnie ostatnio).
    Jedna woli wydać kasę na Panią do pomocy a w tym czasie zrobić trening, inna woli posprzątać a zjeść fajby obiad na mieście a jeszcze inna wydać tą kasę na podróż.
    Każda z nas jest bardziej lub mniej multitaskingowa i to też jest ok, ważne aby to wszystko co robimy nam służyło.
    I to nie jest tak że zrobienie zupy na kilka dni jest złe a ceni się własnoręczny torcik.
    Każda z nas ma też inne zasoby energii w danym dniu.

Ja dziś np od rana mam.wolny dzień bo mąż poszedł z Polą do ZOO, mogłabym posprzątać kuchnie i łazienke bo wymagają gruntownego sprzątania, ale ja wybrałam zrobić dwa treningi w domu bo tego aktualnie potrzebuje moja zmęczona psychika i to jest ok. Na obiad zrobię 15 minutowy makaron chiński i nie mam zamiaru się katować że kto inny w tym czasie robi gołąbki. Natomiast wczoraj gdy teściowa zabrała Polę to połowe czasu sprzątałam mieszkanie i to też było ok.
    Ważne aby to co robimy lub czego nie robimy było zgodne z nami a teksty tylu "wszystko się da, wystarczy chcieć" puszczać mimo uszy, bo może dla osoby która to mówi faktycznie da się iść rano na siłownie i zrobic trening bo ma większe zasoby energii niż osoba do której to jest kierowane.

Ja osobiście bardzo nie lubię porówniania "bo Ty masz jedno dziecko" gdy mówi to osoba mająca więcej niż jedno dziecko. No HALO ale dziecko nie znajduje się w kapuście tylko świadomie lub mniej świadomie podejmuje o nim decyzję biorąc ze sobą wszystkie plusy i minusy tej decyzji.

Co nie zmienia faktu że widzę, że osoby uprawiające jakąś aktywność fizyczną mają więcej energii, i są bardziej zorganizowane to jest po prostu faktem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2022, 13:04

Suszarka, Lalia, KarolinaMaria, Ounai, Maminka89, Gela093, Tajka, emdar, dmg111 lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2022, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wczoraj trafiłam na insta na mamę terapeutkę. Co ja się zryczałam, ja mi to było potrzebne. 😪😪😪😪😪

0a5799dbb8df.jpg

Lalia, Maminka89, Ounai, Tajka, emdar, dmg111, MoTyLeK🦋 lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2022, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai Malwi identycznie reaguje na moja babcie 🤣

🔸28 lat

Wysłany: 19 lutego 2022, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet.kaa wrote:
    Dziewczyny, wczoraj trafiłam na insta na mamę terapeutkę. Co ja się zryczałam, ja mi to było potrzebne. 😪😪😪😪😪

0a5799dbb8df.jpg

Kurcze też się poryczałam 😪
    Ostatnio też mi ciężko, mój D dużo pracuje, chłopcy (wszyscy trzej) potrzebują mojej uwagi, teraz mamy ferie więc już w ogóle jest co robić. I mimo, że mam pomoc w postaci Pani do sprzątania raz w tygodniu, ale co to jest.. Jak codziennie trzeba odgruzowywac mieszkanie na nowo 😂
    Brakuje mi czasu dla siebie, czasami nawet żeby zjeść i jem w biegu między jednym pampersem a drugim, między gotowaniem obiadu, a ogarnianiem chaty, między robieniem prania, a przerzucania go do suszarki..
    Ale pocieszam się, że nic nie trwa wiecznie i jak już dzieci wyjdą z domu i nie będą mnie tak bardzo potrzebować to będzie mi smutno i pusto więc cieszę się z każdego "a mamo wiesz co..", "mamuś kocham cię" itp 🥰
    Lubię to swoje życie i nie zamieniłabym nic co w nim teraz jest ❤️

Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2022, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, napisałam to, bo po prostu mnie dotknęło to co napisałaś i nie ukrywam, świadomie lub nie, trochę zajechało hipokryzją.
    Najpierw napisałaś, że "ktoś młodszy z jednym dzieckiem nie ma prawa mówić że coś da się zrobić", a później że "Ciebie dotyka porównywanie się do innych i nikt nie powinien tego robić".
    Ja się poczułam trochę tak, że dopóki mam jedno dziecko, to w towarzystwie starszych od siebie mam nie mam prawa mówić że jestem w stanie się zorganizować.
    Co w takim razie mają powiedzieć mamy które mają i będą mieć tylko jedno dziecko?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2022, 13:19

Ladyo, Gela093, Ulaa, dmg111 lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2022, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fakt jest taki, że idealni ludzie nie istnieją...idealne matki również. Jeśli któraś z Was jednocześnie zalicza siłownię 5x w tygodniu, gotuje wymyślne obiady dla całej rodziny, codziennie piecze świeże ciasto, realizuje się zawodowo, spędza dużo aktywnego czasu z dzieckiem wymyślając kreatywne zabawy, uczy się języka obcego, robi studia, jest boginią seksu, ma zrobione włosy, paznokcie, pełny makijaż, jest na bieżąco z praniem i prasowaniem, sprząta samodzielnie mieszkanie, ma idealny związek, czyta modne książki każdego dnia, a tego tego realizuje swoją pasję - i to wszystko bez wsparcia męża czy rodziców - to chciałam powiedzieć że gratuluję i zazdroszczę 😂 jednak na tyle na ile Was "poznałam" wiem że większość z Was opanowała do perfekcji sztukę wyboru i odpuszczania rzeczy mniej ważnych. Ja teraz postanowiłam że jest czas dla rodziny, więc ambicje zawodowe odwiesilam na haczyk. Czy jest mi z tym ciężko - czasem bardzo, bo nie przywykłam do roli pani domu i bycie "tylko" mamą i gospodynią bywa dla mnie trudne. Ale bym się i tak nie zamieniła na karierę za wielkie pieniądze. Mieszkam z rodzicami, ale to nie znaczy że oni się opiekują moim dzieckiem - łącznie jest to może godzina w tygodniu, czasem mniej, i to też w razie konieczności bo wolę sobie radzić sama, a oni nie są najmłodsi, pracują zawodowo i nie chcę nadużywać ich pomocy. Można tak mnożyć przykłady ale chyba nie o to chodzi :)

Lalia, Ladyo, KarolinaMaria, emdar, Ounai, dmg111 lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2022, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, kazdy żyje swoim życiem. Jedni lubią ćwiczyć inni nie, jedni lubią jeść pizzę inni nie. Ale jeśli nie lubię jeść pizzy to nie mówię „nie jem pizzy bo nie mam na to czasu, mam dwójkę dzieci, Ty jesteś młoda i masz tylko jedno dziecko wiec nie wiesz co to znaczy” czyli „ja mam gorzej i nikt nie ma tak źle jak ja”. Każda z nas jest tak samo pełnowartościowa mamą bez względu na to czy ma 2 czy 5 dzieci, czy ma Panią do sprzątania czy do gotowania. Ja tez wychwyciłem to co Lalia, ze „nie będzie mi jakaś gowniara z jednym dzieckiem mówić co mam robić” i nie dziwie się ze poczuła się dotknięta.

Lalia, Gela093, dmg111 lubią tę wiadomość

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2022, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigvaa wrote:
    Ounai Malwi identycznie reaguje na moja babcie 🤣
    Przynajmniej mniej zjem bo nie będzie bezpośredniego dostepu do koryta 🤣😂🤣

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2022, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet.kaa wrote:
    Ja osobiście bardzo nie lubię porówniania "bo Ty masz jedno dziecko" gdy mówi to osoba mająca więcej niż jedno dziecko. No HALO ale dziecko nie znajduje się w kapuście tylko świadomie lub mniej świadomie podejmuje o nim decyzję biorąc ze sobą wszystkie plusy i minusy tej decyzji.
    .
    Święte słowa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2022, 14:07

Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2022, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, co Ty w ogóle mówisz? Napisałam, że denerwuje mnie jak mi mama jedynaka mówi "jakbyś chciała to mogłabyś się zorganizować bo mnie się to udaje", a nie że mama jedynaka nie ma prawa się zorganizować. To dwie zupełnie inne kwestie przecież;) Nie wiem czemu miałabym krytykować kogoś za to że jest zorganizowany? To prawie chyba dobrze jesli ktoś z małym dzieckiem potrafi się zorganizować?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2022, 14:17

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2022, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2022, 14:22

💙
    💗
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2022, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Out of topic:
    Jakie podcasty polecacie na spotify?
    Tak mamy!,
    Matka tez człowiek!, Monika Konefal, Po piąte nie zabijaj :) ja te katuje codziennie na spacerach :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2022, 14:56

Zulugula, emdar lubią tę wiadomość

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • emdar Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2022, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/f9f02ec21f01.jpg.html
    Wrzucam dla rozluźnienia atmosfery, bo tak kątem oka widzę,że nerwowo tu dzisiaj....Kochane, jak zawsze, więcej zrozumienia i akceptacji dla wyborów innych niż nasze ❤😘

Lalia, Ladyo, KarolinaMaria, Gela093, Tajka, Ulaa, Maminka89, Iryska, Enigvaa, Wik89, Suszarka, Ounai, veritaa, dmg111, MoTyLeK🦋, Ewa88 , Annia lubią tę wiadomość

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2022, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Out of topic:
    Jakie podcasty polecacie na spotify?
    Karolina Sobańska podcast - uwielbiam, mało kiedy jest temat który by mnie nie interesował.
    Matka też człowiek
    Moje przyjaciółki idiotki
    TuOkuniewska
    Psychologia którą warto znać
    Hej Mama

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2022, 15:30

Zulugula, emdar lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2022, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2022, 14:22

💙
    💗
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2022, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Co na swędzącą skórę dziecka?
    Tomek bardzo drapie się po dekolcie az sobie rany porobił. On tam ma taką kaszke, nie wiem czy to nie ze śliny która leci mu litrami

Przy trzydniowce Malwina dostala fenistil w kroplach. To jest na swędzenie chyba :)

🔸28 lat

Wysłany: 19 lutego 2022, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu, a fenistil?

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
‹‹ 4750 4751 4752 4753 4754 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ