Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Zulugula wrote:Wik, śpiewanki to kanał na yt, z piosenkami dla dzieci. Oni fajne mają zrobione te teledyski. U nas spiewanki to był hit do inhalacji , często nadal jest ale teraz głównie katujemy cocomelon i wszystkie wersje wheels on the bus 🤪🤦♀️
Mamy identyko! 🤣Zulugula lubi tę wiadomość
🔸28 lat
Kurde, z tymi siwymi włosami to naprawdę loteria genowa. Byłam dziś u mojej fryzjerki, która zna moje włosy 5 lat, i sama jest zdziwiona kondycją moich włosów po ciąży, i tym że mam naprawdę pojedyncze siwe włosy (jak sama kiedyś oceniła "dosłownie 3 na krzyż").Lalia, Nowastaraczka, Clover lubią tę wiadomość
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
Emdar ja mam to samo. Mam 37 lat i mozez 5 siwych włosów. Za to mój 2 lata mlodszy mąż pół glowy siwych. Mam też kolegę który osiwiał przed 30tka, jego bracia również. Pierwsze siwe wlosy zaczęły mu sie pojawiać trochę po 20tceBOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Zulugula wrote:Ounai, po jakim czasie skoncentrowanego stosowania pielęgnacji na azs widać poprawę u Twoich dzieci? Mam wrażenie, że u nas nic nie pomaga. Albo rano jest w miarę ok a wieczorem pod kolanami prawie rany. Teraz brzuch taki brzydki i zdrapany, że hej. Nie dam rady sama tego ogarnąć, musimy iść do dermatologa12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Iryska wrote:A macie steryd na te zmiany? U Michałka pomógł steryd na takie zaostrzone zmiany.
U nas bunt dwulatka na maksa. Marta wrzeszczy o wszystko. Rano o to że ja zostawiłam samą w łóżku, że chciałam jej zmienić pieluchy, że chciałam ją ubrać zabrać z domu. Potrafi się jednocześnie drzeć o to że chce i nie chce być na rękach. A jak wieczorem ubrałam jej pampersa to aż mnie po twarzy ze złości waliła. Nawet nie chcę sie zastanawiać jak u tej małej kobiety będzie w takim razie wyglądać bunt nastolatki. W dodatku ona dosłownie wrzeszczy Przy tych swoich humorkach. Sąsiedzi kiedyś zadzwonią na policję w końcu coś tak czuję 🤣BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Zulu, kiedyś napisałaś coś takiego, że "przy alergii na orzeszki pojawił się AZS", a to działa w drugą stronę, tzn przy AZS 30% dzieci ma jeszcze alergie które nasilają to AZS.
Olek ma AZS od 4 m.ż., pielęgnacja wygląda tak że kąpiemy go w żelu Atoderm ale jak ma nasilone zmiany to w krochmalu, jak skóra jest względnie ładna to smarujemy profilaktycznie raz dziennie po kąpieli, jeśli zmiany są nasilone to smarujemy cztery razy dziennie czyli praktycznie przy każdej zmianie pampersa. Jeśli zmiany są już czerwone to wjeżdża steryd, u nas to advantan przepisany przez pediatrę. Jeśli zmian jest dużo, są szorstkie i widoczne to po trzech dniach smarowania cztery razy dziennie jest już poprawa, jeśli zmiany są czerwone to tak jak Ounai pisała już nawet po dwóch dniach stosowania sterydu.
Myślę że telefon do pediatry żeby przepisała steryd na już oraz skierowanie do dermatologa to dobry krok. Smaruj też kremami dużo częściej żeby ta skórę nawilżyć. I zastanów się czy w ostatnim czasie jednak Tomuś nie je czegoś co mu nasila te zmiany na skórze.
U nas podobny problem na tapecie, Olek od tygodnia bierze to żelazo, ale też od tygodnia praktycznie codziennie pije mleko krowie, w tym czasie zaczęły się też pojawiać luźniejsze kupy, ale nie biegunkowe. I mogłabym podejrzewać że to wina żelaza, ale mega się pogorszyła Olkowi skóra i możliwe kurcze że to za dużo bmk jednak.. dopóki to był bieluch/jogurt/wędliny i mleko od czasu do czasu to było ok, a jak jest bbox mleka dzień w dzień to się odbiło i na kupie i na skórze. Na dodatek jeszcze Olkowi zrobiło się takie odparzenie na pupie i to w jeden dzień, że jak to dzisiaj zobaczyłam to mi się płakać chciało, normalnie ranki... Zamalowalam fioletem, posmarowałam tormantelum, a jutro będziemy moczyć pupę w krochmalu i wietrzyć.
Na ile dni powinnam ograniczyć to mleko (myślę że nie muszę całkowicie rezygnować z bmk) żeby się upewnić że to ono zawiniło? Kilka dni wystarczy? -
Lalia, ja bym odstawiła całkiem bmk i jak skóra się wygoi, to wtedy znów bym zaczęła podawać mleko krowie. Jeśli to alergia to od razu zobaczysz zmiany i będziesz miała pewność, że to bmk. W ogóle to nie uznaję czegoś takiego jak 'za dużo bmk'. Jeśli po małych ilościach nie widać zmian na skórze, to nie znaczy, że organizm nie toczy walki z alergią.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2022, 21:27
Lalia, Zulugula lubią tę wiadomość
🦄 2021 r. -
My za to walczymy z suchymi policzkami. Nie chcę popadać w paranoję i szukać kolejnego alergenu. Czy wasze dzieci mają po zimie czerwone, lekko szorstkie policzki? Stosujemy dobry krem na mróz, ale jednak Matyldzia spędza 2-3 godziny na dworze. Co polecacie na pielęgnację takich polików?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2022, 21:13
🦄 2021 r. -
KarolinaMaria wrote:My za to walczymy z suchymi policzkami. Nie chcę popadać w paranoję i szukać kolejnego alergenu. Czy wasze dzieci mają po zimie czerwone, lekko szorstkie policzki? Stosujemy dobry krem na mróz, ale jednak Matyldzia spędza 2-3 godziny na dworze. Co polecacie na pielęgnację takich polików?
Malwi sie przesuszaja a nie ma zadnych alergii. A przynajmniej zadnych objawowKarolinaMaria lubi tę wiadomość
🔸28 lat
Wg neurolog w ciagu najblizszych 3msc powinna ruszyc. Wszystko w porzadku, choc miala pewne watpliwosci co do odruchów w nozkach, ale Malwi mocno wierzgala i sie darla (histeria po calosci) wiec mozliwe ze przez to. Ma niezrośnięte ciemiączko wiec zaleciła usg przezciemiaczkowe, No i rehabilitacja, co juz mamy umowione i za tydzien wizyta lekarska. Jak w ciagu 3msc nie wstanie i nie pojdzie to dalsza diagnostyka.🔸28 lat
KarolinaMaria wrote:Lalia, ja bym odstawiła całkiem bmk i jak skóra się wygoi, to wtedy znów bym zaczęła podawać mleko krowie. Jeśli to alergia to od razu zobaczysz zmiany i będziesz miała pewność, że to bmk. W ogóle to nie uznaję czegoś takiego jak 'za dużo bmk'. Jeśli po małych ilościach nie widać zmian na skórze, to nie znaczy, że organizm nie toczy walki z alergią.
Karolina, zapytam żeby się upewnić, a nie żeby podważyć Twoje zdanie, dobrze? 😁
Z tą "za duża ilością bmk" miałam na myśli to, że pediatra już na początku diagnozy AZS to wykluczyła, bo ja kp od początku, a AZS dało objawy dopiero po 4 m.z. Dodatkowo jak zaczęliśmy rozszerzać dietę to wprowadziłam normalnie jogurty, serki, mleko (jako składnik) i nie było żadnej reakcji. Jak skończył rok to normalnie je mięso, wędliny, ser żółty i też nic.
W ciągu ostatniego tygodnia/dwóch razem z tym że Olek zaczął pić mleko krowie, zaczął też prawie codziennie jeść jakiś jogurt czy serek, a Bieluch u nas gości średnio co drugi dzień. Tego mleka wypija też dość dużo, bo czasami jest to cały bbox czyli pewnie z 300ml. Więc stąd moja teoria, że może przegielismy po prostu z nabiałem i dlatego te luźniejsze kupy i pogorszenie skóry.
I ta "teoria" to też trochę dlatego że np jak Olek zje świeżego pomidora to wszystko ok, ale jeśli sos z passaty pomidorowej która jest takim zintensyfikowanym przecierem pomidorowym to ma czerwoną buzię. Ja jak zjem 5-6 mandarynek, to nic mi nie jest, ale kiedyś zjadłam reklamówkę i mnie wysypało całą. Czasami mam tak z niektórymi orzechami i czekoladą.
Więc nie wiem na ile to alergia a na ile "przesada" 😅 nie wiem jak to wytłumaczyć dokładniej 🙈 -
emdar wrote:Kic, Ounai ma rację; bez dziecka (nawet jednego) w parę godzin całe mieszkanie sprzątniesz:) Ale zrób też coś dla siebie koniecznie, nawet głupie 10 min na kanapie z kawą/książką/ serialem/patrzeniem się w ścianę. Warto dbać o siebie samą. Ja dziś idę do fryzjera 🎉🥳.
Lalia, w temacie nocnych przerw dzieci; mam jedną (moim zdaniem jedyną skuteczną radę): nie analizuj, to nic nie da😅😅😅. Byłam tam gdzie Ty, naprawdę wiem co czujesz, ale serio mówię, moim zdaniem dziecięcy sen nie poddaje się żadnym racjonalnym analizom🙄😚
Tak popłynęłam, ze całe mieszkanie obleciałam, podłogi nie dość że mopem to jeszcze na kolanach ścierą nabłyszczyłam 😂 a o 11:30 wypiłam sobie drina 😂😂😂🍾🍹🥃Lalia, Zulugula, Clover, Ounai, dmg111, Ewa88 lubią tę wiadomość
Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
Zulugula wrote:Wik, śpiewanki to kanał na yt, z piosenkami dla dzieci. Oni fajne mają zrobione te teledyski. U nas spiewanki to był hit do inhalacji , często nadal jest ale teraz głównie katujemy cocomelon i wszystkie wersje wheels on the bus 🤪🤦♀️
U nas cocomelon to hit, Maks nawet może nie oglądać nic już po polsku 😂Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
Lalia u nas tak jest, że Iga reaguje na nadmiar bmk. Mleko wymieniłam teraz na roślinne, jogurty na kokosowe, ale np. masło na chlebie daję normalnie, czasem daję jej polizać loda, albo zje trochę zupy ze śmietaną. Za wszelką cenę unikam wołowiny i cielęciny bo to gwarantowane kłopoty. Kiedyś zjadła kilka łyżek pomidorowej na odrobinie rosołu z dodatkiem wołowiny, skutki pamiętam do dziś 🙈Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022