X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clover wrote:
    Herbatko, my to IgE całkowite to mamy zrobić dopiero wtedy, kiedy Olek będzie miał 14-15 miesięcy, wcześniej nam nie kazała robić tego badania. I jeśli wyjdzie wysoko, to wtedy mamy zrobić ten panel pediatryczny. Pewnie co lekarz, to opinia 🧐 No ale u nas alergia była ewidentnie na bmk, nikt nie miał żadnych wątpliwości, więc to też inny przypadek.

A co do buntów - to pewnie teraz już tak będzie, aż do 18-stki 🙈

Hmm to dziwne bo chodzimy do tego samego alergologa 😁kiedyś ją polecalas i się zdecydowaliśmy.
    I właśnie na pierwszej wizycie kazała nam zrobić to Ige plus panel pediatryczny. Mówiła, że Ige to dla niej podstawa jeśli chodzi o badania i alergię.

klz9df9hix7ly771.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, właśnie z mlekiem modyfikowanym to nie taka prosta sprawa, bo Olek nie chce go pić tak chętnie jak krowie 😅
    A co do smarowania cztery razy dziennie, to smarujemy tak często nie po to żeby uniknąć sterydu, tylko dlatego że to są takie zmiany na które steryd to za wcześnie. Olek nigdy nie miał krwistych ani zaognionych ran, więc nigdy nie czekałam do ostatniej chwili. Smarujemy sterydem kiedy pielęgnacja po porodzie nie przynosi poprawy a zmian jest dużo i są szorstkie.
    Ja rozumiem że pracując i mając dziecko w żłobku trudno smarować 4 razy, ale można to zrobić trzy: przed żłobkiem, po powrocie i po kąpieli 😉
    No i u nas nawet jeśli nie ma zmian albo są pojedyncze to i tak smarowanie dzień w dzień żeby skóra była nawilżona.

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Idziemy jutro, mam nadzieję, że pomoże cos zanim trafimy do dermatologa.
    Jakbyś chciała to mam namiary na dobrego dermatologa w Krakowie. Chodziłam do niej i yo była pierwsza osoba która mi pomogla. Na początku tez specjalnie jeździłam do niej z Tymkiem. Przyjmuje prywatnie na Czyzynach.

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co piszecie o swoich dzieciach, to Olek ma dokładnie to samo, tylko może nie non stop 😅
    Najgorzej jak weźmie coś, a my musimy mu zabrać, jeśli trzeba go ubrać lub przebrać i włożyć do wózka, ale jak już siądzie to jest ok 😂
    My z mężem sobie to tłumaczymy, że normalnie, jako dorosły, Olek by powiedział "Nie chcę do wózka, wolę pójść pieszo" albo "Nie zabieraj mi tego pilota, bo chcę się nim pobawić" 🤣
    Ale że nie potrafi mówić oraz że pewnie sam nie rozumie emocji które przeżywa, a my staramy się patrzeć z perspektywy, o której napisałam wcześniej, to dość spokojnie udaje nam się mu tłumaczyć, przytulać i... nie pozwalać na to co chce 🤭 z boku wygląda to trochę komicznie, bo jest uśmiechnięte zadowolone dziecko, nagle pik i "nieeee, deeeej", tłumaczymy że tego nie może bo zrobi "bam" i będzie bolało i że wiemy że chce tam wyjść i mu przykro i przytulamy, on dalej "nieee eee" my pytamy czy zamiast się wspinać pójdziemy robić "ciach ciach" a tu nagle cisza, kompletnie inny wyraz twarzy, uśmiech i "ta" i leci po drewniane warzywa do krojenia 😂 jakby miał jakiś przełącznik w sobie z funkcją "BUNT ON/OFF' 😂
    Nawet do pediatry się ostatnio śmiałam, że myślałam że bunt dwulatka to raczej bliżej dwóch lat, a nie zaraz po pierwszych urodzinach 😂 a ona zaczęła się śmiać i mówi, że niestety zaraz po, ale żebym się nie martwiła bo ona ma czterolatka i jest już trochę lepiej 😂😂😂

dmg111 lubi tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Ounai, właśnie z mlekiem modyfikowanym to nie taka prosta sprawa, bo Olek nie chce go pić tak chętnie jak krowie 😅
    A co do smarowania cztery razy dziennie, to smarujemy tak często nie po to żeby uniknąć sterydu, tylko dlatego że to są takie zmiany na które steryd to za wcześnie. Olek nigdy nie miał krwistych ani zaognionych ran, więc nigdy nie czekałam do ostatniej chwili. Smarujemy sterydem kiedy pielęgnacja po porodzie nie przynosi poprawy a zmian jest dużo i są szorstkie.
    Ja rozumiem że pracując i mając dziecko w żłobku trudno smarować 4 razy, ale można to zrobić trzy: przed żłobkiem, po powrocie i po kąpieli 😉
    No i u nas nawet jeśli nie ma zmian albo są pojedyncze to i tak smarowanie dzień w dzień żeby skóra była nawilżona.
    Nie miałam na myśli tego, że to źle, tylko że przy dziecku żłobkowym to trudne. Wszystko zależy też od poranka i dziecka. U nas rano byłoby to awykonalne. I tak żeby zmienić pampersa i ubrać Martę muszę ją z całej siły trzymać i robić to przy wrzaskach bo Królewna jest obrażona że musi iść do żłobka kiedy ona chciałaby się bawić 🤣

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2022, 21:05

💙
    💗

Wysłany: 2 marca 2022, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamity a sprawdzają się u Was jeździk autka? Lub rowerki biegowe ? Zapewne to dla dzieci już starszych bliżej 2lat. Ale robie listę prezentów na roczek bo każdy już pyta co ma kupić. Myślałam też o tablicy manipulacyjnej.

klz9df9hix7ly771.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clover wrote:
    Tak podejrzewam, że właśnie Olek od jakiegoś czasu testuje, na ile sobie może pozwolić i na ile my mu pozwolimy. U szwagierki syna w podobnym wieku się zaczęło, oni pozwalali na wszystko i teraz mają, co mają. Jak dobrze móc czasem się uczyć na cudzych błędach 😅 Raczej staramy się nie uginać, tylko działamy spokojnie, ale stanowczo. Nie postrzegam tego jako mało humanitarne, bo jestem zdania, że jak od małego dziecko całkowicie rządzi rodzicami, to później jest coraz gorzej niestety. Sądzę, że uczenie dziecka, że nie wszystko mu wolno jest bardzo ważne. Nieraz odnoszę wrażenie, że według teściowej czy szwagierki jestem matką - żandarmem, ale trudno. Jak one mają czas i ochotę się użerać z dzieckiem, które np. przez godzinę musi trzaskać drzwiami bo akurat ma taki kaprys, to okej. Ja nie zamierzam.

Krzesła żeby pstrykał światłem na razie Olkowi nie podstawię, bo nie umie jeszcze z niego schodzić i zaraz by rąbnął na podłogę, ale przypuszczam, że jak już się nauczy, to też będę tak robiła 😅 Mój tato ostatnio chyba z 20 minut z nim stał przy włączniku i sobie pstrykali. Ja bym postała chwilę, pozwoliła żeby sobie raz włączył i wyłączył i byłby koniec zabawy pewnie 😅
    Właśnie ja też nie mam czasu żeby tyle stać przy drzwiach ale Marta umie wejść i zejść z krzesła więc jej podstawiam. Generalnie póki co cieszę się, że jeszcze nie rzuca się na ziemię przed sklepem albo na środku przejścia dla pieszych, bo nadal pamiętam jak mój syn tak robił, ale to już miał ponad 2 latka 😂

Co do dalszych buntów mojemu 6-ciolatkowi też się co chwilę załączają. Ostatnio przez 30 min ubierał bluzę. W końcu powiedzieliśmy mu że jeśli nie będzie gotowy w 10 min zadzwonimy po sąsiadkę i z nią zostanie a my wychodzimy. Śmiertelnie się obraził i powiedziała, że on wie, że my chcemy go zostawić 🤦‍♀️🤷‍♀️

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Ounai proszę o namiar.

Nie straszcie z tym przyspieszonym buntem dwulatka 🙉
    http://www.superiorcm.pl/team/lek-med-wioletta-wozniak/

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai Malwina tak robi. Rzuca sie na ziemie na plasko i wrzeszczy 🙈

Anet.kaa, Ounai, emdar lubią tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 2 marca 2022, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarko,
    pamiętam że wspominaląś o spóźnionym NOPIe u Igi po MMR, jak się objawiał?
    U nas po 11 dniach czyli od wczoraj ciągłe płaczki, jęczenia, marudzenia, stan podgorączkowy, brak apetytu i nie wiem czy łączyć to z MMR czy czymś innym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2022, 12:08

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzieci żłobkowych, nadal uważacie że na dziecko dobrze wpływa żłobek? W sensie rozwoju?
    Nie żałujecie posłania Maluszków do żłoba?

Jednak na 90% podjeliśmy decyzje o żłobku od kwietnia.

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2022, 21:05

💙
    💗
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet.kaa wrote:
    Dziewczyny dzieci żłobkowych, nadal uważacie że na dziecko dobrze wpływa żłobek? W sensie rozwoju?
    Nie żałujecie posłania Maluszków do żłoba?

Jednak na 90% podjeliśmy decyzje o żłobku od kwietnia.
    Jedynym minusem żłobka moim zdaniem są choroby. Odkad Marta chodzi nauczyła sie sama zasypiać z tatą, mniej boi się obcych, śpiewa, tańczy, pokazuje tak jak w piosenkach pokazują. Je WSZYSTKO samodzielnie- mięsko, ziemniaki, kasze, jogurty, zupy, owoce. Potrafi sama założyć szalikogolf, czapkę, skarpetki i krotkie spodnie i czasami buty. Rozumie dużo więcej komunikatów od nas. Dla porównania Tymek który miał nianię osiągnął te same umiejętności ok pół roku później. Gdybym miała mieć 3 dziecko to mając porównanie wybrałabym żłobek.

MoTyLeK🦋 lubi tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Ewa88 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jeśli dziecko ma alergię na jakikolwiek produkt/rzecz to igg wyjdzie wysokie? Jest to faktycznie miarodajne? Będziemy robić jutro lub pojutrze córce badanie krwi i nie wiem czy nie zrobić też tego badania...

U nas też bunt 2latka :P

12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
    11.2024 staramy się o rodzeństwo
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet.kaa wrote:
    Suszarko,
    pamiętam że wspominaląś o spóźnionym NOPIe u Igi po MMR, jak się objawiał?
    U nas po 11 dniach czyli od wczoraj ciągłe płaczki, jęczenia, marudzenia, stan podgorączkowy, brak apetytu i nie wiem czy łączyć to z MMR czy czymś innym.
    To jest nadal w granicach tego normalnego czasu na NOP po MMR, z tego co pamiętam może wyjść do 14 dni. U nas się zaczęło właśnie ok. 10-11 dnia, także wszystko jest możliwe. Gorączka dochodziła do 39.1, trwała niecałe 48h. W 13 albo 14 dobie Iga dostała jeszcze typowej wysypki odropodobnej.

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2022, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widze ze juz piszecie o buncie 2-latka, to sie dolaczam ale z buntem 1-latka.Jak cos chce a mu nie wolno to sie tak drze, ze uszy odpada ja. Wszystkich proboje sobie ustawic jak chce a jak nie wychodzi to gryzie i krzyczy. I jeszcze obrazony ze mu sie tlumaczy ze nie wolno tak robic, ze zabawkami trzeba sie dzielic itd...
    Co do buntu 6-latka to tez mamy w domu, plus bunt 8-latki i bunt 9-latka.
    Dochodze do wniosku ze dzieci nic innego nie robia tylko sie buntuja i to od najmlodszych lat😂😂😂. Czasami mam ochote wyjsc i trzasnac drzwiami i niech tam sobie siedza razem z tym buntem😂😂😂😂. Niestety nie moge.

Ounai, emdar lubią tę wiadomość

• Tajka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spóźnione, przesyłam trochę radości w te smutne dni 🤩

c5330e43fe4e.jpg

Ladyo, Ewa88 , Iryska, Maminka89, Ounai, Zulugula, Lalia, Ania81, Suszarka, emdar, Wik89, Gela093, dmg111, Nowastaraczka, Clover, MoTyLeK🦋 lubią tę wiadomość

12.08.2020 - ⏸ (15dpo, 2gi cykl stymulowany clo, 3ci cykl po drożności, 15cs)
    27.04.2021 - nasz cud 🥰 3700g, 57 cm, 41tc
    19cd062133.png

31.03.2022 - ⏸️
    Będzie dzidziuś 👣👶
    2534e96399.png

Wysłany: 2 marca 2022, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa88 wrote:
    Dziewczyny a jeśli dziecko ma alergię na jakikolwiek produkt/rzecz to igg wyjdzie wysokie? Jest to faktycznie miarodajne? Będziemy robić jutro lub pojutrze córce badanie krwi i nie wiem czy nie zrobić też tego badania...

U nas też bunt 2latka :P
    Nam alergolog mówiła, że to podstawa podstaw. To badanie pokazuje, czy jest w ogole jakaś alergia. O ile mówiła,że z tym panelem pediatryczny bywa różnie, to ige zawsze wychodzi.

Ewa88 lubi tę wiadomość

klz9df9hix7ly771.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, odpisuję dopiero teraz, bo w pracy młyn. Nie odbierz tego tak, że uważam, że Olek miał alergię od początku, ale mi kiedyś pediatra powiedziała, że objawy skórne alergii rozwijają się późno. Alergia może najpierw manifestować się np. problemami brzuszkowymi. To tak w odniesieniu do tego co napisałaś, że wykluczono alergię, bo AZS dopiero od 4 mż., a nie od początku. Najlepiej będzie jak zrobisz tak jak pisałaś, odstawicie na chwilę bmk i zobaczycie. Bieluch mógł przechodzić, bo to już mleko przedtworzone. Nie polecam MM zamiast mleka krowiego, bo to też przecież mleko krowie.

Jeszcze co do luźnych kupek, to może to wina żelaza? Wszędzie mówi się o tym, że żelazo zapiera, a ja w ciąży brałam żelazo i miałam ogromny problem z biegunkami, musiałam robić przerwy w suplementacji. Może Olek tak zareagował na suplement i zaraz będzie lepiej ;)

Ewa, nie opłaca się robić igE 'tak o', bo nie każda alergia jest igE zależna. Matylda tak ma, nie ma podwyższonego igE, a ma alergię. Jak nic nie podejrzewasz to nie szłabym w żadną diagnostykę, bo się tylko zapętlisz.

Lalia, Ewa88 lubią tę wiadomość

🦄 2021 r.
‹‹ 4777 4778 4779 4780 4781 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ