X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet.kaa wrote:
    Malwi jaka cudna! Nie mogę się na nią napatrzeć.
    Na pewno zacznie niedługo wstawać, trochę rehabilitacji i ruszy.
    Pani doktor jakaś niepoważna. Co jej przeszkadza że KP, ciekawe.
    A w jaki sposób za bardzo ją wyręczasz?

Jak pokazuje palcem to po prostu jej mowie co to i podaje, a powinnam poczekac az powie po swojemu co chce lub zapytac co chce, zeby odpowiedziała 😅

Dziekujemy wszystkim za komplementy, ja tez nie moge sie na nia napatrzec 🙈😍

🔸28 lat

Wysłany: 11 marca 2022, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa88 wrote:
    Enigva a Malwina ma jakieś problemy logopedyczne czy to jest też jakoś powiązane z brakiem wstawania/chodzenia?
    Pytanie nie do mnie, ale rozwój mowy jest powiązany z napięciem mięśniowym. Mój siostrzeniec miał niezdiagnozowane obniżone napięcie mięśniowe. Ruchowo sobie dość szybko wszystko skompensował, ale z mową ma ogromne problemy, do 4 roku życia nie mówił praktycznie nic. U córki mojej psiapsi podobna sytuacja, z tym że oprócz problemów z mową ma też zdiagnozowaną wiotkość stawów. Oboje chodzili do tej samej pediatry, która nic nie zauważyła w kwestii onm, bo się nie zna na tym zupełnie 🙈

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Ewa88 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigva to na to wychodzi że ja tez wyręczam swoje dziecko, bo robię dokładnie tak samo ja Ty :)

12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
    11.2024 staramy się o rodzeństwo
  • Ewa88 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też planujemy kupić jakiś dobry fotelik na rower, ale właśnie czytałam, że nie wcześniej jak 18 miesięcy :) Tylko ciekawe, czy mi dziecko w ogóle w nim usiedzi :P

12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
    11.2024 staramy się o rodzeństwo
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarko zgadzam sie. Mojej kuzynki syn zaczal chodzic majac 8msc, teraz jako 5 latek mowi bardzo zle, po za rodzicami i dziadkami nikt go nie rozumie. I wlasnie dopiero jako 4 latek okazalo sie ze ma slabe miesnie brzucha

🔸28 lat

Wysłany: 11 marca 2022, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wszystko co piszecie,że mowa i napięcie mięśniowe są powiązane to prawda, ale pamiętaimy,że jak we wszystkim są wyjątki. Mam taki kamyczek do ogródka pt. "co dziecko to inna historia"; byłam wczoraj u koleżanki, która ma syna miesiąc starszego od mojego Julka. Od urodzenia miał onm, bardzo słabe mięśnie brzucha,zaczął chodzić jak miał chwilę ponad 15 mscy, o żadnej jeździe na rowerku czy innym cudzie mowy nie ma ( w ogóle nie jarzy o co kaman). Za to...słuchajcie, gada tak że mi szczęka opadła. Przywitał mnie" dzień dobry ciociu. Gdzie masz Julka? Dlaczego jesteś bez niego?" 🤯🤯🤯🤯 Gdybym nie słyszała tego osobiście, w życiu nie uwierzyłabym że dwulatek potrafi tak mówić ( czysto! bez seplenienia!). Więc naprawdę, co dziecko to inaczej, chociaż tak jak piszę, to raczej wyjątki.
    Edit: mój Julek nie mówi ¼ tego co ten mały 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2022, 12:56

Lalia, Ewa88 , Clover lubią tę wiadomość

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • emdar Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigvaa, mała cudowna ❤ Domyślam się ,że się martwisz tym,że nie wstaje i nie chodzi, ale też myślę że trochę pracy i będzie wszystko ok✊😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2022, 13:00

42 lata
    17.02.2020 Julek 💙
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 13:16

💙
    💗
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula, Michałek miał zwiększone napięcie mięśniowe. Sporo mówi, ale ostatnio jak zaczął chodzić to nie mówi nowych słówek żadnych bo jest zajęty bieganiem 😆
    Jak go przekonać do butów? Nawet nie da sobie przymierzyc bo wpada w jakąś histerię 😕
    Ogólnie niepokoi mnie wygląd jego prawej stopy przy chodzeniu, robi z niej taki łuk, za tydzień mamy fizjo 😕

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigvaa, oby Malwince pomogły te ćwiczenia i zaczęła wstawać i pięknie chodzić.. Skoro neurolog nie wybadala nic niepokojącego, to może tylko potrzebuje trochę poćwiczyć żeby uruchomić nóżki 😘

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Wik89 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy hamax siesta i fajny jest, ze dwa razy uzylismy poki co, bo bylo ciagle zimno. Ale zaraz zaczynamy sezon mam nadzieje :)

Anet.kaa lubi tę wiadomość

II 2020 22 cs szczęśliwy
    👶 X 2020
    XII 2022 6 cs szczęśliwy
    👧 IX 2023
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu, spokojnie. Wy macie problem zdiagnozowany, chodziliscie do fizjo, jesteście po kontrolą logopedy. Mój siostrzeniec ma 6 lat, a o obniżonym napięciu mięśniowym dowiedzieliśmy się kilka miesięcy temu, przypadkiem - jak zaczął chodzić na integrację sensoryczną. Tam pani poukładała wszystkie elementy i okazało się że wiele problemów i zachowań wynika z tego napięcia nieszczęsnego. U fizjoterapeuty nie byli nigdy, do logo chodzą chyba od 4 r.ż. Gdyby pediatra ich skierował do fizjo w okresie niemowlęcym to 90% obecnych problemów by uniknęli.

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy u którejś z Was (raczej dziecka🤣) zdarzyło się tak, że jak maluch zaczął na maxa super chodzić, to mowa się zatrzymała albo wręcz cofnęła?
    Olek mówił mama, tata, baba, dej, AM, mniam, bam, bach, ej nie, pokazywał papa, brawo, nie ma nie ma, aaa (spanie) i w sumie próbował powtarzać jakieś słowa dość chętnie.
    A jak zaczął chodzić, a zwłaszcza teraz jak biega, kręci się w kółko, wspina, chodzi do tyłu, ogólnie motorycznie petarda, to znowu mówienie popierniczył na maxa. Z takich słów, które ktoś obcy by poznał, to mówi "ooo nieee" (przepięknie i wyraźnie jak kilkulatek), am (jak woła jeść), mniam i mama. Poza tymi słowami wydaje masę dźwięków, mnóstwo gada po swojemu, ale ze słowami takimi realnymi nie ma to za bardzo związku, no i już nie powtarza. Tyle że w kontekście komunikacji jest teraz ogień! Tymi swoimi dźwiękami jaskiniowca plus gestami potrafi przekazać wszystko i bez trudu można zgadnąć o co mu chodzi.
    Dla przykładu, kiedyś robię coś w kuchni a on bawi się u siebie w pokoju, nagle słyszę jakby coś się przewróciło a Olek mówi "ooo nieee", za chwilę biegnie do mnie, zatrzymuje się, macha ręką i krzyczy "aaa!", więc pytam co się stało i mówię żeby pokazał idąc w jego kierunku, a on się odwrócił i pobiegł do swojego pokoju patrząc czy za nim idę, wchodzimy do jego pokoju a on stoi przy przewróconym koszu na pampersy i patrząc na mnie woła "ooo nieee!" 😂
    Inne sytuacje, to oprócz pokazywania palcem, potrafi przyjść, powiedzieć AM i biec do szafki w której ma przekąski i stać przy niej dopóki mu nie dam, albo przynosi pudełko jak nie może otworzyć, odpycha lub kręci głową jak czegoś nie chce itd.
    Wydaje mi się, że skoro się tak super komunikuje dźwiękiem i gestem (ponoć bezgłośne pokazywanie może, ale nie musi martwić), to w chwili obecnej jest chyba wszystko ok. Kiedyś czytałam że taki wyraźny przełom w mówieniu jest ok. 18 miesiąca życia więc w sumie mamy jeszcze czas..

Jakie macie zdanie? 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2022, 14:04

Wik89, emdar, Ewa88 lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 13:16

💙
    💗
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 13:17

Lalia lubi tę wiadomość

💙
    💗
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:
    Enigvaa, oby Malwince pomogły te ćwiczenia i zaczęła wstawać i pięknie chodzić.. Skoro neurolog nie wybadala nic niepokojącego, to może tylko potrzebuje trochę poćwiczyć żeby uruchomić nóżki 😘

Mamy zaleconą konsultacje u innego neurologa dodatkowo i usg przezciemiaczkowe. Neurolog wywolala odruch kolanowy, słabszy ale byl a na badaniu w tym osrodku rehabilitacji brak odruchu. Wiec sama nie wiem co mam o tym myslec…

🔸28 lat

Wysłany: 11 marca 2022, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, u nas tak było( i nadal jest). Odkąd odkrył,że nogi służą do chodzenia i biegania, "zapomniał",że język służy do mówienia. To zupełnie normalne, dzieci same kompensują sobie swój rozwój w różnych wymiarach. Fizycznie jest petardą( gdzieś na 3 latka), a jeśli chodzi właśnie o mowę gdzieś znacznie poniżej przeciętej. Ale( co dla mnie najważniejsze) mieści się w szerokiej normie dla 2 latka. Mam rękę na pulsie, obserwuję go, zachęcam do mówienia itd...ale nie schizuję się,że ze są dzieci które w wieku wieku mówią znacznie lepiej. Wszystko w swoim tempie. Dzieci to nie roboty 😘
    Edit: z Twojego opisu, Olek ( moim zdaniem) mówi dużo jak na jego wiek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2022, 14:37

Lalia lubi tę wiadomość

42 lata
    17.02.2020 Julek 💙
  • emdar Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu,nam to mówiła fizjo odnośnie wzm i onm. Że przy wzm rehabilitacja i masaże daje mega efekty( my mieliśmy takie leciutkie bardzo wzm,i po paru masażach było już ok),a przy onm to w zasadzie w 90% wystarczy dobra stymulacja przez rodziców( ruch) i właściwa pielęgnacja.

42 lata
    17.02.2020 Julek 💙
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet.kaa wrote:
    Najczęściej polecany jest hamax siesta i ja na niego poluję na olx. Jest montowany na rame a nie na bagażnik a to dla nas ważne bo nie mamy bagażników, do obu rowerów pod siodełkiem można doczepić taki mały adapter i szybko zamieniać fotelik między roeerami co też jest ważne bo do żłobka Pola będzie jeździć (jak się gdzieś dostanie :D) z mężem na rowerze a ja pewnie czasami będę ją odbierać na swoim jak będę wracać z pracy. Jest mocno amortyzowany co jest fajne w terenie i ma pochylane oparcie gdy dziecko zaśnie. Można go kupić w wersji premium z taką podkładką anty potową co też jest fajne na lato.
    Rozmawiałam z kolegą z pracy, on bardzo dużo jeździ rowerem i mówi że nie poleca takiego fotelika bo zwiększa ryzyko upadku. Mówi, że bardzo niewygodnie jeździ się z dzieckiem na ramie więc my chyba będziemy jednak celować w bagażnik

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamity ja znowu po poradę🙈
    Rano wyskoczyła Małej jakaś czerwona wysypka. Parę rozisanych kropek na brzuchu i takie skupisko w dole pleców, nad pupa i na górze pleców.

Nie ma gorączki ani nic.
    Pediatra nie ma terminów, szukać prywatnie ? Nie mam doświadczenia w takich sprawach A już mam stres, że to coś poważnego.

klz9df9hix7ly771.png
‹‹ 4792 4793 4794 4795 4796 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ