X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clover wrote:
    Dziewczyny, czy wiecie może jaki odstęp musi minąć między podstawowymi dawkami Bexsero a dawką przypominającą? Internety twierdzą, że 2 miesiące, ale czy rzeczywiście tak szybko się ją podaje? Mamy teraz szczepienie pod koniec marca i nie wiem, o jaką receptę poprosić, mieliśmy dwie dawki Bexsero bo Olek zaczął być szczepiony w 8 miesiącu życia. Na poprzednim szczepieniu lekarka mówiła zarówno o Bexsero jak i o Nimenrix, zresztą myślałam że nam wypisała receptę, ale później okazało się, że jest tylko recepta na mleko - nie sprawdziłam, bo Olek bardzo płakał i skupiłam się na nim, nawet nie pomyślałam żeby spojrzeć, zresztą zawsze nam wypisywała, jak również w książeczce wpisywała ołówkiem datę kolejnego szczepienia i jakie to będzie szczepienie, a teraz też tego nie mamy. Dzwoniłam do przychodni, ale babka mi powiedziała, że to ja mam wiedzieć, jaka ma być szczepionka. Chyba się tam przejadę zaraz, póki jeszcze jest pediatra.

Clover, miałam kliknąć Cytuj, a kliknelam Lubię 🤦

Nasz Olek pierwsza dawka Bexsero jak miał 9 miesięcy, druga jak 11 miesięcy, a trzecią można podać też po 2miesiacach ale u nas pediatra powiedziała że najlepiej zaczekać 6 miesięcy 🙂
    Bexsero można łączyć z Nimenrix 👍

My te szczepienionki po roku zrobiliśmy tak:
    MMR+ospa pierwsza dawka
    Po trzech tygodniach pneumokoki+Nimenrix
    Po trzech tygodniach druga dawka ospy (6 tygodni od pierwszej, idziemy we wtorek)
    Maj/czerwiec będzie 6w1+Bexsero przypominająca

Clover lubi tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Ewa88 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia a jaki odstęp musi być między dawkami szczepionek na ospę? Bo są 2 dawki tak?

12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
    11.2024 staramy się o rodzeństwo
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa88 wrote:
    Lalia a jaki odstęp musi być między dawkami szczepionek na ospę? Bo są 2 dawki tak?
    6tyg-3 miesiące. Prawdopodobnie bedxie konieczne doszczepienie w życiu dorosłym ale na chwilę obecną nie ma danych (szczepionka jest relatywnie młoda)

Ewa88 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga wstała o 6, dopiero mi zasypia na drzemkę i to nie bez problemu 🙈 dobrze że od 10 była teściowa, bo bym chyba sama wcześniej padła 😅a tak to dziecko wybawione, a ja sobie uprasowalam już wszystkie ciuchy dla Jagódki 😍

Ounai, Lalia, Ewa88 , Clover, Nowastaraczka, Belie, dmg111, MoTyLeK🦋 lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2022, 21:07

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa, minimum 6 tygodni 👍

Dziewczyny, czy któraś z Was szczepi przeciwko WZW A lub to odkleszczowe zapalenie opon mózgowych czy jakoś tak?? Do tego są jakieś ekstra wskazania??

Ewa88 lubi tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Ewa, minimum 6 tygodni 👍

Dziewczyny, czy któraś z Was szczepi przeciwko WZW A lub to odkleszczowe zapalenie opon mózgowych czy jakoś tak?? Do tego są jakieś ekstra wskazania??
    My nie szczepimy. Z tego co wiem to na odkleszczowe zapalenie mózgu powinno się szczepić szczególnie narażonych, np leśników , itp.
    Chyba Kic szczepila na to synka?

Wzw a też darujemy sobie.
    My tylko jeszcze Nimenrix i ospę (ale to dopiero przed pójściem do przedszkola) planujemy mu zapodać.

Lalia lubi tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w Biedrze są przyssawki jak z Fat Toys Brain za 19,99 zł.

Ewa88 lubi tę wiadomość

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, jak tak czytam co piszesz o Waszej pediatrze to zazdroszczę bo widać że jest mega pomocna i ogarnięta.

Lalia, Nowastaraczka lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamity jakieś rady jak aplikować czopek ? Jakie triki ? 😁 tak aby było szybko i komfortowo.

klz9df9hix7ly771.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2022, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wy piszecie o szczepionkach to dla mnie jak czarna magia😱 my jesteśmy dopiero po pierwszym i uzgodniłam z pediatrą że na bieżąco będziemy o tym rozmawiać bo dla mnie to wszystko jakieś takie niezrozumiałe i skomplikowane 🙈
    Na razie mamy 6w1, pneumokoki 13 walentne i rotawirusy zrobione za 1 razem.

Lalia lubi tę wiadomość

• KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Herbata, ja siadam na podłodze, przekładam sobie małą przez kolano, daję jej jakąś zabawkę, zsuwam spodnie, lekko odsuwam body i pieluszkę i aplikuję czopa. Wcześniej ją kładłam na plecy, musiałam ściągać pieluszkę, podnosić nóżki, od razu wiedziała, że coś jest grane i się spinała. Teraz nie ma tego problemu.

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Herbata, ja siadam na podłodze, przekładam sobie małą przez kolano, daję jej jakąś zabawkę, zsuwam spodnie, lekko odsuwam body i pieluszkę i aplikuję czopa. Wcześniej ją kładłam na plecy, musiałam ściągać pieluszkę, podnosić nóżki, od razu wiedziała, że coś jest grane i się spinała. Teraz nie ma tego problemu.

Dzięki! Będę próbowała w taki sposób na brzuchu ☺
    Pewnie probowalabym na plecach co skonczyloby się siłowaniem i krzykiem 🙈

KarolinaMaria lubi tę wiadomość

klz9df9hix7ly771.png
  • Clover Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, dziękuję za rozjaśnienie tematu 😅 W Twojej wypowiedzi jest też odpowiedź na pytanie, którego wprawdzie nie zadałam bo zapomniałam, ale bardzo mnie to nurtowało - czy można przeplatać ze sobą szczepionki Bexsero i Nimenrix, czy trzeba najpierw podać wszystkie dawki Bexsero zanim się zacznie szczepić Nimenrixem. My mieliśmy Bexsero drugą dawkę w styczniu, MMR na początku lutego razem z pneumokokami. Więc teraz teoretycznie możemy się zaszczepić Bexsero przypominającą, ale właśnie dla mnie ta dawka przypominająca tak na logikę powinna być podana w większym odstępie czasu 🤔 Wydaje mi się, że doktor mówiła o Nimemrixie. Dzisiaj nie byłam w przychodni, bo w czwartki nie ma u nas szczepień, więc raczej i tak nic bym się nie dowiedziała. Ale jutro będę w okolicy to podjadę i zapytam ;)

Belie, mnie na początku strasznie przerażał temat szczepionek, bo nie mogłam się zdecydować, jak chcemy szczepić (czym się kierować) i w ogóle nie ogarniałam tego całego schematu 😅 Później już się trochę rozjaśniło, ale często tu podpytuję dziewczyn na forum o coś, bo nasza pani pediatra jest trochę chaotyczna i czasem bardziej mi namiesza w głowie, niż rozjaśni 😬

Lalia lubi tę wiadomość

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Clover Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy dzisiaj złożyć wniosek o dowód osobisty dla Olka. Miałam się już dawno tym zająć, ale jakoś ciągle odsuwałam to w czasie. Do zdjęcia pozował super, bo mu się podobała lampa błyskowa aparatu 😅

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Ewa88 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2022, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co do szczepień to polecam stronkę https://szczepienia.pzh.gov.pl/ i zakładkę kalendarze szczepień, tam są nawet kalendarze jakie obwiązywały kiedyś np. jak myśmy się urodził, można wyszukać np po swojej dacie urodzin i porównać do tego co jest teraz albo są też proponowane schematy itp. :)

Clover, Suszarka, Wik89, emdar lubią tę wiadomość

12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
    11.2024 staramy się o rodzeństwo
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clover wrote:
    Byliśmy dzisiaj złożyć wniosek o dowód osobisty dla Olka. Miałam się już dawno tym zająć, ale jakoś ciągle odsuwałam to w czasie. Do zdjęcia pozował super, bo mu się podobała lampa błyskowa aparatu 😅

To ja polece apke photoaid, zrobilysmy zdjecia w domu, wniosek online, teraz czekamy na gotowy dowod i odbitki ktore przyjda poczta 😁
    Pochwal sie nam malym modelem jak dostaniesz fotki! 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2022, 17:20

Ladyo, Ounai, Belie, Wik89, Ewa88 , emdar, Clover lubią tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 11 marca 2022, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj miałyśmy pierwsza rehabilitacje i spotkanie z logopeda. Rehabilitacja masakra, bardzo plakala, choc raczej z samego faktu ze ktos ja dotykał. Na razie nie wiadomo jakie jest podłoże ze nie wstaje i nie chodzi, nie wiadomo co bedzie, czy w ogole bedzie chodzic, po kilku spotkaniach bedzie mogla powiedziec cos wiecej. W kazdym razie stwierdzila ze Malwina to bardzo ciekawy przypadek…

Logopeda zasugerowała ze Malwi jest juz duza i powinnam ja odstawic od cycka, troche mnie to wkurzylo bo teraz przy rehabilitacji to najgorszy czas na odstawienie… wedzidelko w porzadku, wiec podciecie pomoglo, choc i tak Malwi moze zle mowic, bo ja nie wymawiam R. Ma duzy zasób slow, choc troche za bardzo ja wyręczam i musze nad tym popracowac.

🔸28 lat

Wysłany: 11 marca 2022, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojejjciu jaka słodka Malwi! Co za spojrzenie przenikliwe! Piękna dziewczynka! My tez zrobiliśmy Meli dowód osobisty przez profil zaufany, w sumie to ja to ogarnelam zaraz jak się urodziła bo wychodzę z założenia ze podstawowe dokumenty trzeba mieć zawsze, nigdy nie wiadomo co się wydarzy. Nie mamy natomiast paszportu, ani dla Meli ani dla Jagody. Z Jagody paszportem jest większy problem bo musiałabym albo uzyskać zgodę ojca (który się nie zgadza) albo zgodę sądu. A nie była to nigdy taka paląca sprawa. Wychodziłam z założenia ze i tak jeździmy w sumie po UE albo strefie Schengen.

Clover lubi tę wiadomość

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 11 marca 2022, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarko widziałam zdjęcie Igusi w łóżku! Nie dość ze przepiękna użytkowniczka łóżka to łóżko świetne ;) ale jej musi być dobrze mając tyyyyyle miejsca dla siebie :) Pokaz ta pościel w jagódki dla malutkiej Jagusi ❤️

Suszarka, Wik89, emdar lubią tę wiadomość

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
‹‹ 4790 4791 4792 4793 4794 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ