X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Clover Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 02:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Opowiem Wam historię o tym, jak to punkt widzenia zmienia się wraz z punktem siedzenia.

Moja przyjaciółka strasznie walczyła o kp. Laktator za 900zł, cuda wianki itd. Jak dowiedziała się że jestem w drugiej ciąży stala się dla mnie straszną laktoterrorystką. Żaden inny temat nie istniał. Ciągle naciskała że MUSZĘ karmić, aż ograniczyłam z nią kontakt. Ku mojemu szczęściu kp akurat mi wyszło.

Teraz powiedziała mi, że jest w 10tc drugiej ciąży i...nie zamierza w ogóle karmić bo przy dwójce dzieci przecież to nie jest możliwe. Jakoś nie uważała tak, kiedy to ja spodziewałam się drugiego dziecka. Jak widać, innym zawsze łatwo się udziela rad.
    Och, skąd ja to znam. Ja jeszcze w ciąży się nasłuchałam a to od koleżanek, a to od mojej mamy, że kp to jest "najlepsze co mogę dać dziecku" i że MUSZĘ karmić. Z perspektywy czasu widzę, że raczej nie było to najlepsze co mogłam mu dać, bo w gratisie była wiecznie zaryczana matka z niemal zawsze pustymi flakami zamiast piersi pełnych mleka, jak to miało być według opowieści znawczyń z mojego otoczenia. Jakie cuda wyczyniałam żeby móc karmić wiem tylko ja (no i mój mąż oczywiście). Uważam, że zamiast balansować na krawędzi depresji mogłam dać synkowi coś lepszego, np. spędzać z nim więcej czasu i więcej go tulić, zamiast wiecznie ryczeć po kątach, bo znowu nie mam tyle pokarmu co trzeba. Ale według niektórych problemy z laktacją to były wyłącznie moje fanaberie, a to, że piersi podczas każdego karmienia (całego, nie tylko na początku) bolały mnie jakby mi ktoś w nie wbijał igły, było po prostu "niemożliwe". No, ale było, minęło - tylko że mam do tych osób żal, bo przez ich gadanie tylko bardziej wpadałam w to błędne koło. Dlatego koleżankom, które urodziły później niż ja i też miały problemy z karmieniem starałam się zaoferować jak najwięcej wsparcia, bo ja tego od innych kobiet nie miałam niestety... Wcześniej oprócz mojej szwagierki żadna kobieta z mojego otoczenia nigdy nie powiedziała ani słowa o tym, że miała jakiekolwiek problemy z kp, dlatego kiedy okazało się, że ja mam z tym problem, to czułam się jak najgorsza matka :(

No i jeszcze jeden temat, który bardzo mnie drażni - kobiety po porodach sn, które tak mi zazdroszczą cesarki! No ja się nie wypowiadam na temat porodu sn, jaki to on jest super i w ogóle, bo tego nie przeżyłam - okej, skurcze przy 7 cm rozwarcia za**biście mnie bolały, ale zdaję sobie sprawę, że to tylko namiastka tego, co by było później, więc nie daję sobie prawa wypowiadania się o tym, czego nie przeżyłam. Wiem natomiast, co przeżyłam ja i drażni mnie, że ktoś, kto nie ma o tym zielonego pojęcia próbuje mi w jakiś sposób umniejszać. Dlatego teraz kiedy słyszę od koleżanek "następne tylko cesarka", odpowiadam "życzę ci tego z całego serca"...

Wik89 lubi tę wiadomość

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2022, 11:23

Iryska, Lalia, Ewa88 , Clover, Annia, Nowastaraczka, dmg111 lubią tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2022, 11:24

Lalia, Ewa88 , Clover, Wik89, Nowastaraczka lubią tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu jaki to żel? My mamy dentinox ale nie ma nawet minimalnej poprawy.

U nas zęby idą bardzo ciężko. Niedosc, że mamy tylko jednego zęba,to drugi idzie już jakieś 3 tygodnie i nie może wyjść. A bardzo się przy tym męczy, nie moge jej wiecznie podawać przeciwbólowych. Jest taka biedna.

Zimne gryzaki zero zainteresowania. Żele porażka, zero działania. Lekkie masaże, noszenie, tulenie i nic nie przynosi ulgi.

Przeraża mnie fakt, że będzie to trwało jeszcze mnóstwo czasu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2022, 09:11

klz9df9hix7ly771.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Bobodent. Mi nigdzie nie udalo się zdobyc dentinoxa. Szczerze mówiąc, sama się zdziwilam że pomoglo , bo tez roznie bywało. Ale dosc sporo udalo mi się posmarować, wręcz nawet T otwierał buzie.

U T idzie ostatnia dwójka, kawałki dwóch czworek juz się przebiły, a idą chyba wszystkie czwórki naraz, a na pewno trzy
    Też mamy bobodent. Wcześniej mieliśmy dentinox. Wydaje mi się że Bobodent lepiej działa na Michałka.
    U nas też wychodzi teraz kilka zębów naraz, na pewno trzy trójki i dwie czwórki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2022, 09:45

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to spróbuje dorwać w aptece Bobodent, dzięki!
    Widze, że ma większe stężenie lidokainy więc może dlatego coś tam działa.

Chociaż mam wrażenie, że u nas tylko ibum może cokolwiek zadziałać.
    A po czopkach mamy biegunki więc gowniany interes 😁
    Tzn. Może nie biegunki ale za każdym razem jak dałam czopka to po jakiś 5kinutach były 💩, jedna za drugą.

Przeraża mnie to ząbkowanie, jakby mi ktoś dziecko podmienil.

klz9df9hix7ly771.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Mamasity, które chodzą z dziećmi na basen,macie jakieś triki rady obsługi siebie i dziecka ?😄
    Za tydzien zaczynamy "kurs pływania" z Tomsem i staram się pukladac w głowie wszystko żeby było najwygodniej. Ile ręczników bierzecie, czy bobo idzie na strefe w kapielówkach czy w reczniku, czy bobo ma jakies crocsy/sandały. Najpierw rozbieracie siebie, potem boba?
    Będę z mężem więc troche łatwiej na pewno będzie. Boję się, że T będzie biegał, poślizgnie się i się potłucze mocno🙈
    Ubieram strój kąpielowy już w domu. Strój kapielowy i pieluchy do wody mam w osobnej przegródce a zwykłe w osobnej bo już raz pomyliłam 😂
    Wejście do wody: rozbieram się szybko do stroju, rozbieram Marte, od razu przekładam ubrań na dobrą stronę i układam na wierzchu w torbie. Na sama górę daję pieluchy normalne I na to recznik. Jeden dla mnie i jeden dla Marty. Dla siebie biorę duży recznik z mikrofibry w ciemnym kolorze. Mamy crocsy ale nie zabieram.

Wyjście. Owijam się ręcznikiem, suszę Martę ubieram jej pieluchę i idziemy sie przebierać. Osuszam siebie, kładę recznik na podłogę i tam siada Marta, daję jej telefon z bajką, ubieram się. Jak skończę to ubieram ją. Tymek ubiera się sam.

ZielonaHerbata, Zulugula, Wik89 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Tajka Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa88 wrote:
    Tajka ja bym poszła już szybciej :) Do kiedy masz macierzyński? Pewnie od razu wskoczysz na chorobowe, super to się ułożyło :)
    Macierzyński mam do 27 kwietnia, takze jakoś od razu po wezmę l4, jak skończy mi się macierzyński na drugie dziecko to będzie grudzień 2023,i będę miała 95 dni urlopu (43 zaległy +26 za 2022 +26 za 2023) to wrócę najwcześniej na wiosnę 2024 😀

emdar, Lalia, Ewa88 , dmg111 lubią tę wiadomość

12.08.2020 - ⏸ (15dpo, 2gi cykl stymulowany clo, 3ci cykl po drożności, 15cs)
    27.04.2021 - nasz cud 🥰 3700g, 57 cm, 41tc
    19cd062133.png

31.03.2022 - ⏸️
    Będzie dzidziuś 👣👶
    2534e96399.png

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Ounai chyba też muszę zacząć puszczać bajki na telefonie w czasie kiedy ja się przebieram.
    Bo u nas przebieranie się po basenie to jedna wielka komedia z elementami dramatu plus elementy akrobatyki😅😅

Jeszcze przed spoko. Bo tez mam strój na sobie i wszytsko trwa chwilę Ale później to już bywa gorzej.

Wik89 lubi tę wiadomość

klz9df9hix7ly771.png
  • emdar Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka!!!!! Co ja tu czytam!!! GRATULACJE ogromne kochana ❤🎉

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • Tajka Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też ząbki idą, na pewno dwie czwórki Dolne, bo na takie bulwy na pół buzi, jak ja miałam przy zapaleniu przed usunięciem niewyrznietej ósemki 🤦‍♀️😱

19cd062133.png

31.03.2022 - ⏸️
    Będzie dzidziuś 👣👶
    2534e96399.png
  • Tajka Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emdar wrote:
    Tajka!!!!! Co ja tu czytam!!! GRATULACJE ogromne kochana ❤🎉
    Noo się porobiło 😱🤩🤩

emdar lubi tę wiadomość

19cd062133.png

31.03.2022 - ⏸️
    Będzie dzidziuś 👣👶
    2534e96399.png
  • Tajka Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle to dzisiaj w nocy spać nie mogłam. A jak już zasnęłam i się budziłam to z przerażeniem. Chyba pomału do mnie to dochodzi..

Zapisałam się na wcześniejszą wizytę, na czwartek 😊

Lalia, MoTyLeK🦋, Clover, Suszarka, Ewa88 , Belie, emdar, dmg111 lubią tę wiadomość

19cd062133.png

31.03.2022 - ⏸️
    Będzie dzidziuś 👣👶
    2534e96399.png
  • Clover Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Clover co to za przerwa nocna? Olek się wybudzil czy nie mogłaś spać?

Tomciowi o 23 zęby dawały w kość ale żel pomogl i spal.
    Ja dzis wzięłam HO i spałam do 8 😎
    Dzięki, że pytasz 😁 Mieliśmy przerwę, Olek się obudził wpół do drugiej, chyba bolał go brzuszek. Ale w miarę szybko udało mu się zasnąć, tylko że spał na mnie i nie chciał się dać odłożyć, więc jak już głębiej zasnął to go delikatnie zsunęłam na środek łóżka i do rana spał już z nami 😅 Całe plecy mi skopał, ale spaliśmy do 8.30 :D

U nas też się sprawdza ten bobodent, tzn. jasne, że nie działa magicznie przez nie wiadomo jak długi czas, ale tak doraźnie całkiem spoko. U nas czwórki w dalszym ciągu, właśnie się przebija trzecia - lewa dolna. Teraz mogę sobie wszystko obejrzeć w buzi przy okazji masaży wędzidełka, bo mam już sprawdzone sposoby na to. Wcześniej ich nie znałam i ciężko było cokolwiek zobaczyć, bo Olek nie lubi jak mu się zagląda do buzi 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2022, 12:12

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    O Ounai chyba też muszę zacząć puszczać bajki na telefonie w czasie kiedy ja się przebieram.
    Bo u nas przebieranie się po basenie to jedna wielka komedia z elementami dramatu plus elementy akrobatyki😅😅

Jeszcze przed spoko. Bo tez mam strój na sobie i wszytsko trwa chwilę Ale później to już bywa gorzej.
    To mój taki lifehack 😂 Na te 10 kin udaje się ja w ten sposób ogarnąć, żeby przypilnować Tymka, przebrać się i spakować rzeczy do torby

age.png

age.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Przypomnicie mi jakiego nopu można się spodziewać po mmr i ospie?
    Pola po MMR po 10 dniach była STRASZNIE marudna, trwało to kilka dni. Jojczyła, źle spała miała stan podgorączkowy. To był jej pierwszy NOP.

Martusia miała katarek podczas szczepienia?

Pola dalej lekko gila a we wtorek mamy 5w1 i ospę, ciekawe czy ją zaszczepią.

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka, gratulacje Mamuniu!! 😍
    Majusia będzie super starszą siostrą 😍

Tajka lubi tę wiadomość

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet.kaa wrote:
    Pola po MMR po 10 dniach była STRASZNIE marudna, trwało to kilka dni. Jojczyła, źle spała miała stan podgorączkowy. To był jej pierwszy NOP.

Martusia miała katarek podczas szczepienia?

Pola dalej lekko gila a we wtorek mamy 5w1 i ospę, ciekawe czy ją zaszczepią.
    Nie dość ze miała katar to jeszcze brata z ospa w domu

age.png

age.png
‹‹ 4835 4836 4837 4838 4839 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ