Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
My po konsultacji u terapeuty zaburzen SI. Babka zaniemówiła. Pierwszy raz widziala tsk male dziecko z tak duzym zaburzeniem dotykowym. Mowila ze nawet diagnoza nie jest potrzebna bo widac to golym okiem. W jeszcze wiekszym szoku byla o opinii neurologa. Rozpisze nam diete sensoryczna, da wskazówki co dalej, opinie do poradni psychologicznej i mamy sie starac o wwr, powiedziala jakiego neurologa szukac. Terapi nie prowadzi sie u tak malych dzieci, dopiero jak skonczy 2lata i 2msc i jak fizjoterapeutycznie wszystko bedzie dobrze to wtedy ewentualna terapia. Od razu tez powiedziala, ze problem ruchowy jest glebszy, bo to w jaki sposob Malwina sie porusza jest calkiem inne niz normalne zaburzenia posturalne u dzieci z zaburzeniami SI. Powiedziala tez, ze Malwina jest high need baby, to mnie zaskoczyla, bo to ze jest wymagajaca to wiedzialam, ale myslalam ze tak w normie. Takze No, jestem przerazona jeszcze bardziej, co to za gagatek nam sie trafil…🔸28 lat
Enigvaa, nie wiem co Ci napisać. Najważniejsze jest, żeby wiedzieć co jest Malwi i móc działać 😔 o co chodzi z diagnozami neurologa i logopedy? Wg tej terapeutki są nietrafione? Wwr to dobry pomysł, bo będziecie pod opieką wielu specjalistów. Jak będziesz w poradni na wywiadzie to mów twardo, że potrzebujecie 8h (są dwie opcje, dostaje się albo 4 albo 8 h w miesiącu), bo 4 h to za mało na obejście kilku specjalistów.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2022, 18:16
emdar lubi tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Neurolog stwierdzila ze wszystko Ok, a kazdy specjalista do ktorego idziemy jest zaskoczony bo widac, ze nie jest Ok. Neurolog wywolala slaby odruch kolanowy, w osrodku rehabilitacji nie mogly go wywolac wcale. Neurolog nie rozebrała Malwiny, nie zobaczyla jak siada ani jak raczkuje.🔸28 lat
Jak Wasze noce teraz wyglądają?Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
Enigva, wszystkie uczucia które czujesz są normalne i masz do nich prawo! Spada na Ciebie dużo informacji w krótkim czasie.
Ale najważniejsze jest to, co zostało wcześniej napisane: mając świadomość z czym Malwi ma trudności możecie zacząć działać! A im bardziej dokładna i wielospecjalistyczna diagnoza, tym dokładniej można dobrać terapię i lepsze efekty osiągnąć.
Usiądź, weź głęboki wdech, nie patrz w tył, co, kiedy i dlaczego, tylko popatrz w przyszłość z nadzieją, bo oprócz tego neurologa trafiacie na super specjalistów, którzy na pewno dobrze zaopiekują się Malwinka 😘Zulugula, emdar, dmg111 lubią tę wiadomość
-
ZielonaHerbata wrote:Engi jak wyglądają te zaburzenia, które babeczka zobaczyła gołym okiem ?
Reakcja na dotyk. Dotykala ja takim futrzastym kłębkiem (od razu Malwina sie odsunęła i grymasiła) probowala dotknac ja patyczkiem higienicznym w policzek (nie zdazyla, Malwina sie odsunęła), probowala po rece smyrac (na rekach od razu zauwazyla jak Malwina sięgała po zabawke, ze robi to nie pewnie), tak samo na stopach. Sam fakt ze Malwina nie daje sie przykryc koldra na sen swiadczy o ogromie problemu. To ze nigdy nie lubila byc bujana na rekach a w hustawce uwielbia sie bujac ale mocno. Probowala ja posmyrac po plecach co tez od razu skutkowała grymaszeniem.🔸28 lat
Dobrze, że trafiliście na konkretną osobę☺
Enigvaa lubi tę wiadomość
-
ZielonaHerbata wrote:Engi - nam fizjo poleciła takie maty sensoryczne, chyba z clementoni. Niby to jest dobre dla dzieci z SI. My je mamy i Mała je lubi.
Kazała właśnie masować różnymi fakturami. Typu jakieś pędzelki, gabeczki itp.
Dobrze, że trafiliście na konkretną osobę☺
Mamy dostac rozpisane co dokladnie robic, jakie zabawy, akcesoria itd. Ale najpierw kwestionariusze, pewnie po swietach dostaniemy rozpiske.Pytalam o maty sensoryczne to powiedziala ze to za malo, ze potrzebujemy wiecej niz te kilka rodzai co jest na macie.
ZielonaHerbata lubi tę wiadomość
🔸28 lat
Super, będziecie szybko działać!! Teraz na szczęście jest dużo możliwości i właśnie można już zacząć z takimi małym dzieckiem więc na pewno terapia pójdzie sprawnie. -
Zulu wynik moczu jest prawidłowy. Wg mnie to nie jest przyczyna temperatury.
Enigvaa bardzo mi przykro ale najważniejsze ze ktos wreszcie wydaje sie byc sensowny
Dla mnie neurolog który nie rozbierze nawrt dziecka i nie ocenia na golasa to szczerze jest do kitu
Meggi dobrze Cie "widziec". Wiele przeszłaś mam nadzieję ze bedzie tylko lepiej.
Ounai jesteś? No napisz cos!Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Z tymi lekrzami niestety często to tak wygląda. Że człowiek się buja i buja.
My kolejny raz zmieniliśmy logopede. Teraz po 6 dniach ćwiczeń od nowej babki mamy mega poprawę.
Wśród znajomych mam koleżankę, która była z córką u trzech neurologow. I każdy mówił "wyrosnie, dzieci taki maja". A jednak czuli, że coś jest nie tak i dopiero trafili na czwartego, który ich trafnie zdiagnozowal.
Oczywiście każdy miał super opinie.
Czasami to długa droga aż trafi się na dobrego specjalistę.Zulugula, emdar lubią tę wiadomość
-
ZielonaHerbata wrote:Z tymi lekrzami niestety często to tak wygląda. Że człowiek się buja i buja.
My kolejny raz zmieniliśmy logopede. Teraz po 6 dniach ćwiczeń od nowej babki mamy mega poprawę.
Wśród znajomych mam koleżankę, która była z córką u trzech neurologow. I każdy mówił "wyrosnie, dzieci taki maja". A jednak czuli, że coś jest nie tak i dopiero trafili na czwartego, który ich trafnie zdiagnozowal.
Czasami to długa droga aż trafi się na dobrego specjalistę.
Herbata do kogo teraz chodzicie?Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
ZielonaHerbata wrote:Z tymi lekrzami niestety często to tak wygląda. Że człowiek się buja i buja.
Czasami to długa droga aż trafi się na dobrego specjalistę.
Jakie ćwiczenia? Chociaż moja się teraz zrobiła nietykalska, więc nie wiele mogę robić.O ❤️
Z ❤️ -
Zulu, na moje oko mocz Tomka jest ok. A co ma oprócz gorączki? U nas np. gorączka powyżej 3 dni + katar to chore uszy ( juz to wiem, niestety🥺).
Edit: doczytałam że ma katar lekki. Ja bym jeszcze poobserwowała go. U nas przy zapaleniu ucha to Julek ma takie gile że serio mogłoby to "coś " służyć jako rekwizyt w horrorze ( raczej klasy B😅).
Enigvaa, najważniejsze że wiecie,że trzeba działać, macie świadomość i chęci ( niestety zdarzają się rodzice, którzy bagatelizują problemy dziecka kwitując" wyrośnie"). Zaburzenia SI często rzutują na całokształt rozwoju dziecka, ale w porę wychwycone i wypracowywane dają fantastyczne efekty( mam w rodzinie przykład). Rozumiem emocje i stres, ale wierzę mocno że wszystko będzie dobrze. A Ty albo mąż macie jakieś "dysfunkcje" sensoryczne?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2022, 20:34
Lalia lubi tę wiadomość
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙