X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Tajka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2022, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a wasze dzieci też na początku chodzenia tak stawiają stópki do środka? Mai tak trochę zlatuja...

12.08.2020 - ⏸ (15dpo, 2gi cykl stymulowany clo, 3ci cykl po drożności, 15cs)
    27.04.2021 - nasz cud 🥰 3700g, 57 cm, 41tc
    19cd062133.png

31.03.2022 - ⏸️
    Będzie dzidziuś 👣👶
    2534e96399.png
  • Martt95 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2022, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Ja też polecam domek dumel. Ale betoniarka od Zulu tez mnie teraz kusi 😅

My dzisiaj byliśmy w klinice laryngologicznej. Mamy umówiony zabieg na 30 maja. Uszy prawdopodobnie nie są w najlepszym stanie. W cenie zabiegu dokładnie je wyczuści i sprawdzi. Doktor stwierdził że nie jest zwolennikiem zakładania drenażu ale w razie konieczności pytał się czy się na to godzę. Aż się boję czytać co to ten drenaż dokładnie. Poprzedni laryngolog tez sugerował ze może dojść do drenażu bo ma za dużo tego płynu 😳

30♀️ PCOS, IO
    35♂️
    Czas zostać mamą po raz trzeci- 2cs

A👧 10.10.2018
    J👧🏼 29.04.2021
  • Martt95 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2022, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka wrote:
    Dziewczyny, a wasze dzieci też na początku chodzenia tak stawiają stópki do środka? Mai tak trochę zlatuja...

Asia jeszcze swoich pierwszych kroków nie robi, chodzi tylko przy meblach i z pchaczem. Ale pamiętam jak Alicja na początku dawala swoje samodzielne kroczki to trochę zalatywały do środka.

30♀️ PCOS, IO
    35♂️
    Czas zostać mamą po raz trzeci- 2cs

A👧 10.10.2018
    J👧🏼 29.04.2021
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 17 maja 2022, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy domek u arkę i nie powiem nic odkrywczego- domek Marta uwielbia, za to arka zbiera kurz.

A hitem ostatnio jest ten zestaw, ale ona kocha pluszaki. Zabiera je na spacer, tuli, bierze do żłobka (tylko wtedy zabawki idą spać do szafki w szatni). Tymek w jej wieku nienawidził pluszaków i chciał się bawić tylko autkami.

20220517-202347.jpg

Clover lubi tę wiadomość

SYN 2015
    CÓRKA 2020
    CP 2025 💔
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 17 maja 2022, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w temacie lekarzowym, to dziś miałyśmy wizytę u okulisty, czekałam 4 miesiące na NFZ, ale miałam poleconą lekarkę w sąsiednim mieście. Lekarka super, warto było czekać, wcześniejsza z luxmedu nawet nie widziała lekkiego zeza u Matyldy. Ja to widziałam od czasu do czasu i nie dawało mi to spokoju, wzięłam skierowanie od pediatry, która sama tego zezika nie widziała, ale powiedziała, że skoro ja miałam wadę w dzieciństwie to dziecko musi być pod kontrolą. Doczekałyśmy dzisiejszej wizyty i jak zwykle intuicja matki mnie nie zawiodła. Okulistka zauważyła uciekanie oczka już na wejściu. Miała dobre podejście, bez problemu zakropiła Matyldzi oczy, po 30 minutach badanie. Wyszła spora nadwzroczność i lekki zezior, pewnie spowodowany właśnie wadą (tzw. leniwe oko). Na razie bez okularów, bo u takich maluszków to często fizjologia, o nich pogadamy na kontroli za rok. Jeśli tylko zauważę, że częściej zezuje, to mamy przyjść wcześniej 😔 w każdym razie okulary nas nie miną.

Chcę wrzucić taki kamyczek, że nie zawsze NFZ to dno (tylko te terminy :/). Naprawdę super poradnia, bardzo dobrze zorganizowana, wyposażona i świetny personel.

Z lepszych wieści: odebrałam dziś auto 🚗

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 20:40

Ounai, MoTyLeK🦋, Lalia, Ewa88 , Ladyo, Annia, dmg111, Suszarka, Clover, Zulugula, Nowastaraczka lubią tę wiadomość

🦄 2021 r.
  • MoTyLeK🦋 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2022, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Dziewczyny w temacie lekarzowym, to dziś miałyśmy wizytę u okulisty, czekałam 4 miesiące na NFZ, ale miałam poleconą lekarkę w sąsiednim mieście. Lekarka super, warto było czekać, wcześniejsza z luxmedu nawet nie widziała lekkiego zeza u Matyldy. Ja to widziałam od czasu do czasu i nie dawało mi to spokoju, wzięłam skierowanie od pediatry, która sama tego zezika nie widziała, ale powiedziała, że skoro ja miałam wadę w dzieciństwie to dziecko musi być pod kontrolą. Doczekałyśmy dzisiejszej wizyty i jak zwykle intuicja matki mnie nie zawiodła. Okulistka zauważyła uciekanie oczka już na wejściu. Miała dobre podejście, bez problemu zakropiła Matyldzi oczy, po 30 minutach badanie. Wyszła spora nadwzroczność i lekki zezior, pewnie spowodowany właśnie wadą (tzw. leniwe oko). Na razie bez okularów, bo u takich maluszków to często fizjologia, o nich pogadamy na kontroli za rok. Jeśli tylko zauważę, że częściej zezuje, to mamy przyjść wcześniej 😔 w każdym razie okulary nas nie miną.

Chcę wrzucić taki kamyczek, że nie zawsze NFZ to dno (tylko te terminy :/). Naprawdę super poradnia, bardzo dobrze zorganizowana, wyposażona i świetny personel.

Z lepszych wieści: odebrałam dziś auto 🚗
    Kontroluj koniecznie oczka. Kornelia też właściwie od urodzenia miała problem. Kazali poczekać do roku. Ja dopiero w 3 r. Z. Poszłam znów do okulisty, tam się nami zajęli i tam jesteśmy do tej pory.
    Mam nadzieję, że nawet jeśli potrzebne będą okularki, to szybko sobie z tym poradzicie.

P. S. Ja właśnie w poniedziałek byłam na bad wzroku i wyrobiłam sobie nowe okulary 🤪 czekam aż będę mogła je odebrać 💜

202010315365.png
    201804054565.png
    201603125262.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 17 maja 2022, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku co u Ciebie? :)

KarolinaMaria, ja się z Tobą zgadzam. A problemy z terminami często wynikają albo z chorych "limitów" albo tego, że po prostu nie ma wystarczającej ilości lekarzy. Wszystkie tak naprawdę "poważne" procedury/choroby leczy się tylko na NFZ, bo prywatnie się nie "opłaca". :/

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2022, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My super trafiliśmy na NFZ z lekarzem od USG bioderek, byłam bardzo zadowolona chodząc z Igą na wizyty. Teraz z Jagodą pójdę prywatnie tylko dlatego, że organizacja tej przyszpitalnej przychodni to dramat, a ja z dwójką dzieci nie mam czasu spędzać połowy dnia w kolejce do rejestracji. Dobre doświadczenia mam też z ginekologami na NFZ ;) dwa razy trafiłam na super lekarzy, ale obaj byli dopiero w trakcie specjalizacji i po egzaminie uciekli do prywatnych gabinetów.

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Clover Autorytet

Wysłany: 18 maja 2022, 00:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fakt, czasem można trafić na jakiegoś fajnego lekarza na NFZ. Ginekolog, u którego ostatnio byłam przyjmuje właśnie na fundusz, a potraktował mnie poważniej niż moja poprzednia gin (ta, która mi prowadziła ciążę), do której chodziłam prywatnie. I nawet nie czekałam długo na wizytę - 3 tygodnie. Mam też bardzo dobrego alergologa na NFZ, gość jest wprawdzie trochę dziwny i czasem sprawia wrażenie, jakby siedział tam za karę, ale dobrze mi dobrał leki, a poprzednia alergolog (prywatnie) najchętniej by mnie faszerowała sterydami przez 12 miesięcy w roku, co w moim przypadku jest totalnym bezsensem. No, ale na przykład z Olkiem oprócz pediatry nie byłam u żadnego lekarza na NFZ, jeśli trzeba odbyć jakąś wizytę to jeździmy prywatnie, bo właśnie terminy na fundusz są kosmiczne. Tylko że ceny wizyt prywatnych też są coraz bardziej kosmiczne...

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Clover Autorytet

Wysłany: 18 maja 2022, 01:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka wrote:
    Olek "zawijał" stópki do środka kiedy zaczął chodzić, szczególnie jedną. Nasza fizjo mówiła, żeby się tym nie martwić aż tak bardzo, bo na pierwszych etapach chodzenia może się tak zdarzyć, podobnie jak normalna jest tzw. szpotawość kolan, którą też się martwiłam - ale to samo co nam powiedziała fizjo wyczytałam też na blogu mama fizjoterapeuta, więc dałam sobie z tym spokój. Teraz Olek raczej prosto stawia stopy, czasem mu się zdarzy że trochę do środka mu schodzą ale już rzadko. Tylko te kolana dalej ma szeroko rozstawione, ale to niby nawet do 2 rż może występować. Ale moja teściowa co jakiś czas musi sobie pogadać, że "Olek dziwnie chodzi" i że "M. (jej wnusio number one) tak nie chodził" 🙄

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Clover Autorytet

Wysłany: 18 maja 2022, 01:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o domek dumel, to u nas to jest hit. Olek chętnie się nim bawi i przez dłuższy czas potrafi się nim zająć. Muszę przyznać, że mi też się podoba ta zabawka, bo jest według mnie mocno edukacyjna - Olek już wszystko super pokazuje, np. gdzie jest telefon, gdzie szop albo pies. Dla troszkę starszych dzieci fajne są te wierszyki czy piosenki, np. o tym, że po skorzystaniu z toalety trzeba umyć ręce, albo żeby nie otwierać obcym drzwi. Jedyne, co mi się nie podoba to to, że ta klapka otwierana z przodu jest tak słabo zamocowana, że Olek już pierwszego dnia nauczył się ją odczepiać i w sumie to całkiem ją odłożyliśmy, bo po co ma być skoro on ją wciąż ściąga 😅 A arki dumel nie mamy, ale skoro piszecie, że nie jest takim hitem jak domek to nie będziemy kupować.

Ladyo lubi tę wiadomość

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 18 maja 2022, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za odpowiedzi :) myśle za kupię ten domek w niedługim czasie w takim razie! Dziewczynki, w takim razie może poradzicie coś w jeszcze jednej sprawie. Pytanie do mam, które odstawialy od piersi dzieci w wieku 11/11/13 miesięcy czyli takie maluchy, które jeszcze nie rozumieją jak im się wytłumaczy, tak jak Np poltoraroczniaki ale jednak rozumieją więcej niż młodsze dzieci. Macie jakieś rady jak to zrobić? Obawiam się ze stopniowo nie wchodzi to w gre. Nie wiem czy jestem na to gotowa, ale jeśli będę mieć solidne przygotowanie i rady od innych mam to na pewno będzie mi łatwiej :) w ramach podziękowania wysyłam pyszne drozdzoweczki, wczoraj piekłam :) 5-AECAA0-F-DE07-41-BF-A44-F-B62-C582-B7174.jpg

Tajka, Lalia, Suszarka, Ewa88 , Annia, dmg111, Clover lubią tę wiadomość

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • Tajka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2022, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladyo, ale narobiłaś smaczka 🤤🤤 z czym są?
    Ja w tej ciąży znowu, jak z Mają, mam ochotę na takie słodkie bułeczki, ale ostatnio to ciągle bym jadła mizerię z ziemniakami z koperkiem 😀 codziennie jem i nic więcej mi nie trzeba 😀
    Z odstawieniem nie pomogę ☹️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2022, 08:19

12.08.2020 - ⏸ (15dpo, 2gi cykl stymulowany clo, 3ci cykl po drożności, 15cs)
    27.04.2021 - nasz cud 🥰 3700g, 57 cm, 41tc
    19cd062133.png

31.03.2022 - ⏸️
    Będzie dzidziuś 👣👶
    2534e96399.png
  • MoTyLeK🦋 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2022, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Motylku co u Ciebie? :)

KarolinaMaria, ja się z Tobą zgadzam. A problemy z terminami często wynikają albo z chorych "limitów" albo tego, że po prostu nie ma wystarczającej ilości lekarzy. Wszystkie tak naprawdę "poważne" procedury/choroby leczy się tylko na NFZ, bo prywatnie się nie "opłaca". :/
    Aj u mnie bez zmian. Nerwówka z Kornelia... Udało mi się przyspieszyć wizytę u diabetologa i idziemy JUŻ za tydzień. Oczywiście dzięki mojej mamie, bo pracuje w szpitalu. Niepokoi mnie ta możliwość cukrzycy u Kornelii. Mierze jej rano cukier, na czczo, ale ok. 1h o wstaniu i zawsze ma 0onad 100 :( teraz ten tydzień będę jej mierzyc zaraz po wstaniu, żeby też dać jakiś obraz lekarzowi :(

Ale szczerze? Zamartwiam się tym mocno tak czy siak. Chciałabym wiedzieć na czym stoimy, pomoc jej jakoś, leczyc :(

Dlatego się nie odzywam. Ciągle mamy jakieś zdrowotne akcje. Życie leci dalej, a ostatnio mam stresu co nie miarą...

Dzięki za pamięć 💜

A co u Was? Pokaż Mikiego!

202010315365.png
    201804054565.png
    201603125262.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2022, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moti, oby się szybko to wyjaśniło, trwanie w zawieszeniu to najgorsze co może być... Mam nadzieję że Kornelcia się okaże zdrową dziewczynką 💓

Ladyo ale pyszności 🤩

MoTyLeK🦋 lubi tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2022, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co kupujecie swoim mamom na dzień matki? ❤️

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 18 maja 2022, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:

Ja co roku kupuje voucher na masaż. Tylko zmieniam rodzaj masażu, w tym roku masaż kamieniami.
    Mama zawsze mega zadowolona. Ja bardzo nie lubię takich rzeczy typu kubek, poduszka ze zdjęciem wnuków itp. A jakieś inne materialne rzeczy jest w stanie sobie sama kupic A na takie zabiegi zawsze brakuje jej czasu a bardzo to lubi.

klz9df9hix7ly771.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 18 maja 2022, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:
    Odkurzacz bezprzewodowy z Electroluxa 🤣 moja mama opiekuje się Matyldzią, czasem jej gotuje obiad, kupuje owoce, chrupy i nie chce za to pieniędzy. Dlatego oddam jej to w droższym prezencie. Ciężko wyrazić moją wdzięczność w rzeczach, ale wiem, że taki odkurzacz jej się przyda.

Nowastaraczka, Zulugula, Ladyo, Ewa88 , Lalia, Annia, dmg111, Suszarka, Clover lubią tę wiadomość

🦄 2021 r.
  • Nowastaraczka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2022, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam domek dumel jest supcio, najpierw Leo sie srednio nim bawil.i juz bylam zrezygnowana a jak troche podrosl i ogarnal wszystkie funkcje to codziennie w uzyciu.
    Zulu narobilas mi smaka na tą betoniarkę, kilka minut spokoju brzmi wspaniale. Mamy z vtecha lawetę i mase autek toottoot czy jak im tam i faktycznie się tym bawi najczęściej :)

Zulugula, Ladyo, Clover lubią tę wiadomość

4 cs cb
    5cs 🍀

Beta 09.03 1067
    11.03 2392.21

25.03 jest ❤

7.11.2020 🥳🤱
    💚💚💚💚💚💚💚💚

55c3208ed6.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2022, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edit

Moti, specjalnie dla Ciebie mój mały rozrabiaka. :) A powiedz mi skąd w ogóle wzięło się podejrzenie cukrzycy u Kornelki? Mam nadzieję, że okaże się że wszystko jest w porządku u niej! Kurczę, dużo masz na głowie widzę. :( A jak twoje cukry? A astma Matyldy?

Ladyo, ja odstawiałam Mika jak miał 11.5 miesiąca. Najpierw redukowałam karmienie dzienne, jakoś na początku lipca zostało nam 1 dziennie i nocne (milion....), później na początku sierpnia wycięłam karmienia dzienne i zostały nocne. Nocnych nie dało się stopniowo ograniczać i tu zastosowałam metodę ostrego cięcia: na 3 noce wyniosłam się z domu.

Na prezent dla Mamy pewnie kupię jakieś kwiatki czy coś, moja mama lubi takie rzeczy. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2022, 12:05

Lalia, Nowastaraczka, dmg111, KarolinaMaria, Ladyo, Ewa88 , MoTyLeK🦋, Belie, Suszarka, Clover lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
‹‹ 4906 4907 4908 4909 4910 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ