X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2022, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:
    U nas pediatra zawsze goni na badanie moczu jak jest gorączka bez objawów, stąd moja sugestia. Ale z tym bólem to chyba masz rację, jak mnie dopadnie to ciężko mi to wytrzymać, a co dopiero dziecko 🥺

Tzn wiem ze takie male niemowle moze miec faktycznie tylko goraczke i po prostu placze. Ale mi sie wydaje ze takie starsze dziecko daje jakies oznaki. No ale tak to moze byc zum. Sprobuje mu pobrac ten mocz moze mi sie uda...

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
  • Clover Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2022, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszły nam dzisiaj Olkowe najeczki, wszystko już pomierzone i zostawiamy na teraz rozmiar 23,5, a 25 będą "na zaś". Co ciekawe, producent podaje, że wkładka tych 23,5 ma 13 cm, a z moich pomiarów wynika, że 14,6. Więc dziękuję Zulu, że wstawiłaś jeszcze tę stronę z innego sklepu z ich pomiarami, bo gdyby nie to, to ja bym w życiu tych 23,5 nie zamówiła, bo Olek wg moich pomiarów ma stopę około 13,5 cm 😅

A propos kapci, to odkąd je kupiliśmy to Olek miał je na stopach może z 5 razy, tylko u dziadków. Teraz nad morze zabieramy, bo chciałabym żeby w "obcym" miejscu chodził w kapciach, ale podejrzewam, że i tak będzie zdejmował 😅

W ogóle jak tak tu rozmawiamy o butach to czuję, że jestem w gronie, które mnie rozumie 😅 Jak gadam na ten temat ze szwagierką czy koleżankami i mówię im, jakie mam kryteria przy doborze butów dla Olka, to patrzą na mnie jak na kosmitę 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2022, 14:11

Lalia, Zulugula, Nowastaraczka, dmg111, Ewa88 lubią tę wiadomość

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2022, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaaa wykupiliśmy wakacje 😍 Wylatujemy 3 sierpnia :D

Enigvaa, kic83, Suszarka, dmg111, Ewa88 , emdar, Wik89, Annia, Clover, MoTyLeK🦋 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Clover Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2022, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu, uśmiechnęłam się podczas czytania Twojej wiadomości o wyjeździe do kina 😅 Ale tak samo, rozumiem doskonale. Ja się pocieszam właśnie tak, że pewnie Olek w ogóle nie będzie płakał, to już nie jest mały dzidziuś który ciągle musi być z mamą. Ja mam też wrażenie, że jestem nadopiekuńcza i może taki wyjazd dobrze mi zrobi na głowę. Trochę się obawiałam jak to będzie z moją mamą, bo ona na pewne rzeczy nie zwraca należytej uwagi (tak jak Wam kiedyś pisałam o tym, że Olek się u nich bawił bateriami i ona nie widziała problemu), ale myślę, że zostawienie go pod jej opieką u nas w domu, gdzie nie ma takich niebezpiecznych rzeczy i miejsc to dobre rozwiązanie. No i u nas w domu jest niższe prawdopodobieństwo że nakarmi go czymś, co może wywołać alergię.

W ogóle to już kiedyś miałam pytać, czy Wasi bliscy też totalnie nie ogarniają o co chodzi z alergiami Waszych dzieci? Mam wrażenie, że dla wszystkich z mojego otoczenia alergia na bmk to jest jakiś kosmos. Moja mama kiedyś dała Olkowi drożdżówkę z serem, a innym razem jakieś ciasteczko serowe. A moja teściowa to już w ogóle nie rozumie tego totalnie, wczoraj pytała (bo dzieci jadły na dworze i chyba im było głupio nas nie poczęstować), czy Olek zje pomidorówkę, mówię że nie bo to na śmietanie, a ona na to "no i co z tego?". I to nie pierwsza taka sytuacja, że ona mu chce dać coś, czego on nie może jeść. Podobno mąż jak był mały też miał alergię na bmk, nie mam pojęcia czym ona go karmiła skoro sprawia wrażenie jakby w ogóle tego nie ogarniała. No i drażnią mnie też teksty "trochę mu możesz dać, nic mu nie będzie!". Taaaak, bo ty wiesz że nic mu nie będzie...

06.02.2021 👶💙

age.png
  • dmg111 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2022, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2022, 20:22

• veritaa Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2022, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adenowirusy i furagina? Wirusów sie nie leczy chemioterapeutykami 🙈 albo cos mi siw pomieszało. Furagina jest na bakterie w moczu i leukocyty.. Tak do tej pory myslalam.

Synek styczeń 2021
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2022, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Lalia, gratuluję zdrowego dzidziusia i to właściwie jedyne co się liczy. :)

Kic, odeśpij teraz te prawie 2 lata! :)

Motylku, jesteś tu? Byłaś już z Kornelką w tym szpitalu na diagnostyce?

Wiesz Annia,
    ja to wolałam nie sypiać przez prawie lata, bo się bałam że jeszcze mnie weźmie ochota na trzecie dziecko 😂😂😂🤦

Lalia, Annia lubią tę wiadomość

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • dmg111 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2022, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Zulugula, Lalia, Nowastaraczka lubią tę wiadomość

• asias86 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2022, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie. Mały waży 400g i pierwszy raz na wizycie (w obu ciążach) był tatuś

kic83, dmg111, Suszarka, Zulugula, Tajka, Lalia, emdar, Wik89, Ounai, Ewa88 , Annia, Belie, Clover, Nowastaraczka, MoTyLeK🦋 lubią tę wiadomość

Kuba 26.07.2020

Bartek 27.10.2022
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 06:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dmg111 wrote:
    Nie, objawem adenowirusów są często podwyższone erytrocyty i leukocyty w moczu. Przykładowo: Julia gorączkuje, nie jest jej nic poza gorączka (bez kataru, bez kaszlu), robię jej mocz: krwinki czerwone wywalone w kosmos, niskie leukocyty, robię kolejne badanie, krwinki czerwone nadal wysokie, leukocyty rosną, wdrażamy furagine aż mocz będzie czysty. Parę razy byłam na granicy wyjazdu do szpitala ( cholernie wysokie krwinki czerwone), ale na szczęście Julka dobrze i szybko reaguje na furagine. Mieliśmy wszystkie badania typu USG pęcherza itp. i wszystko jest dobrze. Jeszcze mamy nefrologa pod koniec lipca, bo nie daje mi to spokoju.
    Tak więc warto robić mocz, bo nigdy nie wiadomo jaka jest odpowiedź organizmu. Dodam tylko, że na wszelki wypadek często robiłam posiew i zawsze czysto.

Tak więc jak na gorączkę bierze się leki przeciwgorączkowe, tak jak wychodzą krwinki czerwone to wdraża się furagine zanim dojdzie to krwiomoczu.

Dzieki wielkie nie mialam pojecia o takiej "przypadlosci". Troche poczytalam o tej jednostce i jest dosc rzadka, raczej u dzieci starszych. Nie mniej zrobie mu badanie moczu, jutro wzielam urlop idziemy do lekarza a rano mam umowione pobranie morfologii i krwi. Postaram sietez jakos pobrac mocz. Dzieki :)

dmg111 lubi tę wiadomość

Synek styczeń 2021
  • dmg111 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Lalia Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clover, w temacie butów to ja Cię całkowicie rozumiem 😎😂

Ja nie mogę teściowej przetłumaczyć, że nie da rady kupić butów tylko na podstawie marki i długości wkładki 🙈 nie powiem, bo ona celuje np w Geoxy ale prawda jest taka że tego buta i tak trzeba zmierzyć dziecku 🙈

W ogóle za Waszym poleceniem kupiłam Olciowi te Nike Pico 5 🙂 wzięłam całe czarne na jesień, a teraz jeszcze na okres wakacyjny drugi raz kupiłam Nike Star Runner 3 tylko inny kolor 😁

Clover lubi tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dmg111 wrote:
    Verita, cieszę się, że pomogłam. Dla pocieszenia wcześniej też myślałam, że nie ma opcji, żebym co infekcje toczyła w domu walkę z woreczkiem 🤣 Jeszcze jak była mała, to ciepła woda na nogi i odhaczone, a teraz walka, zrywanie, tłumaczenie, ah daj spokój 🙈🤣

Udalo mi sie pobrac. Do woreczka alw przykleilam tylko na 7 minut i bylo siku. Juz jest w labie. Dzieki!

Suszarka, dmg111 lubią tę wiadomość

Synek styczeń 2021
  • Tajka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też chyba Majci kupię któreś Nike na jesień 😊 teraz smifa na zmianę trampki ze smyka i sandaly ze skarpetami 😀

Chyba kupujemy dzisiaj wózek podwójny .... Mamy okazję, bo dwa bloki dalej sprzedaje kobieta. Bugaboo donkey duo 😊 czarny z szarymi budkami. W zestawie też dwie różowe budki letnie 😊 zastanawiamy się jeszcze, mamy czas do wieczora 😀 bo jest po dwóch właścicielach, uzytkowany z 4 lata, ale w bardzo dobrym stanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2022, 10:57

Lalia, Suszarka, Clover, dmg111 lubią tę wiadomość

12.08.2020 - ⏸ (15dpo, 2gi cykl stymulowany clo, 3ci cykl po drożności, 15cs)
    27.04.2021 - nasz cud 🥰 3700g, 57 cm, 41tc
    19cd062133.png

31.03.2022 - ⏸️
    Będzie dzidziuś 👣👶
    2534e96399.png
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przez Was też kupie te Nike Pico 🙈🙈jak to tam ta rozmiarowka? 🤣

Mocz czysciutki :)

Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość

Synek styczeń 2021
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka, ja wiedziałam ten wózek gdzieś w necie i jest świetny 😍

Verita, super że mocz w porządku 👍 to pewnie żadne pocieszenie, ale u nas ostatnim razem były trzy dni gorączki (pierwszego dnia ponad 39, trzeciego w okolicy 38) i jak czwartego dnia byliśmy pewni, że już po wszystkim to wieczorem pojawił się turbo katar o kaszel, a dzień później jeszcze czerwone gardło 😑 obyło się bez antybiotyku, tylko inhalacje i leczenie objawowe, ale chyba do tygodnia to trwało. Ja jestem na FB na takiej wielkiej grupie dla okolicznych mam i tam właśnie było dużo podobnych przypadków, że to jakiś taki wirus dziwny 🙄

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga miała wczoraj ostatnie 6w1 i drugą dawkę ospy. Waży 13.8kg i mierzy...92cm 😱 co ciekawe od stryczniowego szczepienia nie przybrała ani grama, za to urosła z 6-7cm. Tym oto sposobem z wagą mieści się jeszcze w siatce centylowej, a wzrostowo wystaje ponad 😂 ciekawe kiedy ten intensywny wzrost się trochę zahamuje.

Jagodzia waży 5880 i idzie idealnie środkiem siatki centylowej. Lekarka wypatrzyła asymetrię, dała skierowanie na fizjoterapię. Dziś zadzwoniłam z ciekawości spytać ile wynosi czas oczekiwania na NFZ. Pani powiedziała że jeśli skierowanie jest pilne, to ona może mi wyznaczyć termin za półtora roku 😑 i wiecie, i tak bym tam nie poszła bo chcę na Bobath a tam ćwiczą Vojtą. Ale moje dziecko ma łagodną asymetrię, którą zapewne wyprowadzimy w kilka tygodni, więc wizyt prywatnych będzie niewiele. A co mają powiedzieć rodzice dzieci z poważnymi problemami, takich które wymagają rehabilitacji kilka razy w tygodniu? Normalnie same przekleństwa mi się nasuwają 😵

Lalia, Wik89, Clover, dmg111 lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaa wrote:
    Przez Was też kupie te Nike Pico 🙈🙈jak to tam ta rozmiarowka? 🤣

Mocz czysciutki :)

Verita, na pewno się nie kieruj tym co pisze producent 🙈
    Zulu pisała że najbardziej wiarygodna rozmiarówka jest na stronie Buty dla malucha (pod każdym modelem jest tabela i podają wymiar producenta i swój pomiar cm krawieckim)👍
    Ja mam w domu Nike Star Runner 3 w rozmiarze 22 i z moich pomiarów wychodzi że wkładka ma max 13,5-13,7 cm, a oni w tabeli podają że 14,2cm 😅
    Ja zrobiłam po prostu tak, że na teraz zamówiłam rozmiar większe czyli 23,5, a na jesień dwa rozmiary większe czyli 25 😂

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belie, pytałaś jak reakcja rodziny na drugą ciążę. No cóż, delikatnie mówiąc - chłodna 😂 moi rodzice nie powiedzieli nawet 'gratulacje', tylko zrobili miny grobowe. Mama się mnie spytała czy to wpadka. Dziś mnie to śmieszy, wtedy to przeżywałam okropnie. Ich reakcja mogła być spowodowana tym że kilka dni wcześniej mama mnie pytała czy jestem w ciąży, a ja powiedziałam że nie, bo chciałam im powiedzieć dopiero po wizycie, jak będzie wszystko ok. Później mnie zresztą przepraszali za swoją reakcję i ich wsparcie miałam całą ciążę. Jak wróciłam z Jagodą do domu to mama płakała ze wzruszenia 😊 a u teściów też było chłodno, bez entuzjazmu. Przy Idze to teściowa płakała ze szczęścia i mi się na szyję rzucała. A przy drugiej ciąży było takie wymuszone "mhm to fajnie". Z ich strony nawet rzadko padały pytania jak się czuję. Ale już mam to gdzieś na serio, teraz wiem na pewno że najważniejsze jest to jak my sami się z tym czujemy, a to jak ludzie reagują to jest ich problem, a nie nasz.

Lalia, Belie, Wik89, veritaa, Clover, Ewa88 lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Annia Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:
    Wiesz Annia,
    ja to wolałam nie sypiać przez prawie lata, bo się bałam że jeszcze mnie weźmie ochota na trzecie dziecko 😂😂😂🤦
    To może teraz jednak? :P

Ounai, dokąd jedziecie?

Asia, super, że mąż mógł być. Mi tak ciąża wypadła, że mąż Mikołaja zobaczył dopiero po wyjściu ze szpitala... Bo oglądania na printach USG nie liczę. Ale mam wrażenie, że to mi było bardziej szkoda, że on nie może chodzić na wizyty ze mną niż jemu. 🤣

asias86 lubi tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
‹‹ 4994 4995 4996 4997 4998 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ