Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Iryska wrote:Mamy dwulatków i prawie dwulatków - podejmujecie już jakieś kroki w kierunku odpieluchowania?
Ostatnio rozmawiałam z koleżanką, której córka będąca w wieku Michałka robi już kupkę do nocnika.
My nawet jeszcze nocnika nie mamy 😃emdar, Iryska, Lalia, Clover lubią tę wiadomość
-
Ounai, apropo Marty- Michałek dzisiaj nauczył się nowego słowa : "Marta" 😄😄
Ja kupię mu niebawem nocnik, ale on jest upartym dzieckiem , więc pewnie będzie "nie" , nie " , "nie" na nocnik przez długi czas . Ma czas do wrzesnia za rok, bo wtedy idzie do przedszkola ..
Lalia lubi tę wiadomość
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Irysko, Julek ma ( prawie) 2,5 roku. I powiem tak, do wszystkiego mu ostatnio śpieszno, ale ostatnie do czego się "pali" to odpieluchowanie i..( niestety nadal) kładzenie się spać przed 22:00. On bardzo lubi nocnik, zna, itd...Jak go posadzę to przeważnie zrobi i siku i kupę, ale do świadomego korzystania z niego to daleka droga. Jak się pytam czy nakładamy pieluchę czy majteczki to mówi z taką uroczą stanowczością" plucha" i koniec tematu. Zupełnie nie czuję presji na to,żeby go ścigać z tym nocnikiem. On teraz bardzo ogarnął mówienie ( i śpiewanie🤦♀️🤦♀️🤦♀️), i widzę że to go bardzo jara i zajmuje, I po prostu nie ma głowy do jakiegoś tam nocnika. Myślę,że odpieluchuje się bliżej 3 r.ż.
Lalia lubi tę wiadomość
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
Ja puszczam Igę bez pampersa jak jesteśmy na podwórku (to jest takie miejsce że i tak nikt obcy nas nie widzi). Biega sobie w samej koszulce. Uznałam że skoro mam taką możliwość to nie będę jej dusić w pieluszce jak na zewnątrz jest 36 stopni, niech jej tyłek pooddycha. Nocnik przyszedł do nas w środę. Na razie sobie na niego siada, pokazuje i mówi "siusiu kupka". Ona wie kiedy się jej chce, woła "siku", ale jak ją posadzę to nie zrobi - wysika się 5sek później na stojąco na trawę 😂 wczoraj zawołała "kupka", wzięłam ją do toalety bo byliśmy u teściów - i zrobiła siku. Dziś się udało z kupką do nocnika. Nie liczę na pełne odpieluchowanie w najbliższym czasie, jest jeszcze mała i ma czas. Niech się oswaja powoli z tą sferą.
veritaa lubi tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Wczoraj robiłam drożdżówki, Iga się bawiła, a Jagoda leżała na macie edukacyjnej. Odwrocilam się na moment coś zrobić i zastałam taki obrazek: Iga oblizuje palec, a Jagoda ma całe usta wysmarowane serem przygotowanym do tych nieszczęsnych drożdżówek, oblizuje się ochoczo i mlaska zadowolona 😂 rozszerzanie diety zaliczone, przy siostrze na pewno z głodu nie umrze 🙈 aż mi się miękko w kolanach zrobiło, bo ten głupi ser był z proszkiem budyniowym i surowym żółtkiem. Na szczęście nic jej nie było później 🤭
Zulugula, Lalia, emdar, Nowastaraczka, Tajka, Ewa88 , veritaa, kic83, dmg111, Clover lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Haha Suszarko na starsze rodzeństwo zawsze można liczyć. Mi się słabo robiło jak widziałam że Tymek podnosi Martę i próbuje ja gdzieś przenieść.
Irysko, to chyba znak że trzeba ich zapoznać 😁 Marta ostatnio woli mówić po angielsku. W sklepie przyniosła mi paprykę i mówiła że to "apple", jak mnie woła to mówi "mummy" zamiast "mama" itp
Ogólnie zrobiła się takim pociesznym promyczkiem. Uwielbia się tulic, wszędzie chodzi z lalą w wózku (nawet do żłobka). Po domu nosi pod pachą misia pluszowego i chodzi z nim spać i uwielbia kolor różowy do tego stopnia, że potrafi wyginać nogi jeśli chce jej założyć buty w innym kolorze.Zulugula, Iryska, Suszarka, emdar, Ewa88 lubią tę wiadomość
-
Irysko, ja jakiś czas temu kupiłam nocnik i sadzałam Olcia przed samą kąpielą. Siusiał jak słyszał lejącą się wodę, a nie dlatego, że wiedział, że siedzi na nocniku 😅
On nie jest jeszcze gotowy, jak lata sobie czasem bez pampersa (mamy basenik na balkonie i zasłonięte barierki) to jak zrobi siusiu to w nie wchodzi i robi tup tup tup 🤣
Jedyny "składnik" gotowości, to fakt że przeszkadza mu bardzo mokry pampers, np. taki po nocy, bo wtedy staje i go ściąga.
My odpieluchowanie chyba zaczniemy przyszłą wiosną, Olcio będzie miał skończone 2 latka, ja będę w domu na macierzyńskim, wtedy może będzie jego czas 🙂
Zulu, Olek jeździ na s&r naprzemiennie, ale często jakoś śmiesznie pochyla się do przodu jak kolaż na wyścigu rowerowym 😂 -
Zulu, Polcia też jeździ naprzemiennie.
Polcia też nie jest jeszcze gotowa na odpieluchowanie, robi dokładnie tak jak Oluś Lali. Ja również nie mam jeszcze ciśnienia więc również zaczniemy przyszłą wiosną chyba że w między czasie sama wykazała by dużą chęć odpieluchowania.
Suszarko, rozbawiła mnie historia Igi i Jagódkistarsza siostra zadbała o to aby nie była głodna
Piszecie tak o tym rozwoju mowy i powoli też zaczynam zastanawiać się czy u Poli nie ma jakiegoś problemu. Ona "mówi" dużo ale po swojemu. Nie chce powtarzać nowych słów, chyba że sylabami np mówie jej "powiedz PO" to mówi, "powiedz LA" to mówi ale jak powiem aby powiedzjała POLA to ciszaona próbuje mówić i np mówi "pupipapupipapupipa" takie podobne sylaby dodaje do siebie. Potrafi powiedzieć osobno CO ale jak pyta "co to?" to mówi TO TO.
Na pewno.dam jej jeszcze czas ale zaczynam ją już uważnie obserwować. Ja mam cały czas w.głowie nie pewną sprawę z wędzidełkiem i gdzieś tam świeci mi się lampka że to może przez to.
Polci idą trójki + wgrał się bunt 2 latka i jest taka rozwrzeszczana że czasami nam uszy więdną. Jak krzyczy na klatce schodowej na 9 piętrze to słychać ją pod blokiem. Ostatnio sąsiad nas pytał co ona tak ciągle krzyczy
Ula,
Ja miałam też bardzo niską betę 12dpo 20 14dpo 58, kolejnej nie pamietam ale też dość mała była.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2022, 11:27
Ulaa lubi tę wiadomość
-
Zulu my mamy taki mini, mini rowerek biegowy i jeździ naprzemiennie.
Uuu Tomson jaki zdolniacha!
Suszarko - zobacz jak Ci córka pomaga, nawet nakrami Jagodke 😁
Jejku jak czytam o przedszkolu, nocniku to aż mnie ciarki przechodzą jak ten czas szybko leci. Chwilę temu małe bobaski a teraz już takie mądre dzieciaczki.
-
Udanej niedzieli 🥰🥰🥰
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2022, 21:06
Suszarka, Ounai, veritaa, Wik89, Enigvaa, emdar, Lalia, Ania81, kic83, dmg111, MoTyLeK🦋 lubią tę wiadomość
-
Ula, trzymam kciuki, aby wszystko było dobrze 😘
My mamy nocnik, bo kiedyś kupilam w biedrze, bo mi sie spodobał w bambi 😀😀 no Majka ma jeszcze czas, ale jak robi kupę to zazwyczaj szuka jakiegoś miejsca, chowa się, żeby mieć spokój i sobie tam stęka 😀 jak taki piesek hehe chodzi i szuka dobrego miejsca 😀
Ja kupilam tez te zeszyty i u nas trochę szał, ciągle chce je przeglądać, tylko jak u Herbatki, chce sama o wyrywa kartki.... Ale nauczyła sie dzięki niemu mówić na krówke muu a na lwa łaaa i jeszcze na ducha łuuu. Jak w innym pokoju mówię do niej coś z tej książeczki to od razu leci po nią.... Ale mama dalej świadomie nie mówi....dużo po swojemu, głównie rano to jej się buzia nie zamyka 😀
Ostatnie dwie noce ani razu nie szliśmy do Majeczki, spala u siebie, obudziła się z 2x,chwilę krzyknęła, pokrecila się i sama zasnęła. Wyeliminowałam usypianie z głaskaniem i się okazuje, że chyba aż tak tego nie potrzebuje, bo usypia bez problemu.... Potrzebuje tak 15-20min,przy chmurce 😊
Tylko ja chora matka zamiast spać, to czuwam, patrzę na kamerkę, a jak zasnę, to co chwilę sie budzę... No dzisiaj to zasnęłam po 1 a pibudka po 5...dziecko ładnie śpi a matka nie może ehhWiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2022, 12:12
Lalia, Ulaa lubią tę wiadomość
-
I mam stresa, bo wczoraj byliśmy u znajomych na 5tych urodzinach ich syna i był chlopczyk 3 miesiące starszy od Mai i chwilę na nią nie patrzyliśmy, po czym sie odwracamy a oni podają sobie z buzi do buzi buteleczkę od lalki bobasa.... A ten chłopiec miał gila.... I mam trochę wyrzuty sumienia, że nie upilnowalam ☹️☹️ widzieliśmy tylko że ona podaje od siebie z buzi do niego, ale czy wcześniej było odwrotnie to nie wiemy ☹️ boję się, że coś złapie. Jeszcze wczoraj nie było jakoś upalnie po poludniu, było po deszczu, a latała w sukience i golych stopach po ogrodzie, po piachu, tuptała w wodzie.... 🤦♀️
-
Enigvaa wrote:Macie juz zeby 5? 🙂 powiedzcie ze jest dluzszy odstęp i bedzie chwila spokoju 🙈
Moj syn nie ma ale u corki dlugiego odstępu nie było. Na 2 urodziny miala komplet ząbków.Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Tajka wrote:I mam stresa, bo wczoraj byliśmy u znajomych na 5tych urodzinach ich syna i był chlopczyk 3 miesiące starszy od Mai i chwilę na nią nie patrzyliśmy, po czym sie odwracamy a oni podają sobie z buzi do buzi buteleczkę od lalki bobasa.... A ten chłopiec miał gila.... I mam trochę wyrzuty sumienia, że nie upilnowalam ☹️☹️ widzieliśmy tylko że ona podaje od siebie z buzi do niego, ale czy wcześniej było odwrotnie to nie wiemy ☹️ boję się, że coś złapie. Jeszcze wczoraj nie było jakoś upalnie po poludniu, było po deszczu, a latała w sukience i golych stopach po ogrodzie, po piachu, tuptała w wodzie.... 🤦♀️
Tajka no daj spokoj. NIE jestes w stanie zapanować nad wszystkim. Jesli Majka sie zarazi to i pewnie bez tego incydentu z buteleczka by sie zarazila... Wiem ze choroby sa stresujące, Ty jeszcze w ciąży no ale nie uchronisz Majki przed wszystkim.Suszarka lubi tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
veritaa wrote:Moj syn nie ma ale u corki dlugiego odstępu nie było. Na 2 urodziny miala komplet ząbków.
To mnie nie pocieszylas 🙈 myslalam ze bedzie przerwa dluzsza, teraz wychodzily 4 i 3 praktycznie na raz, zostala ostatnia 3 i mialam nadzieje na dluzsza przerwe 🙈🔸28 lat
Enigvaa, Julek ma dopiero dwie 5( górne). Dolne się przebijają dopiero. Czyli u nas "trochę" przerwy było ( ale ile dokładnie to zabij mnie, nie wiem kiedy skończył się u nas pierwszy rzut ząbkowania, koło 1,5 roku jakoś 🤔). Na pocieszenie dodam, że jak wszystkie zęby dotychczas to był istny dramat, to te 5 wyszły zupełnie nie wiem kiedy.42 lata
17.02.2020 Julek 💙 -
Tajka, ależ jesteście ślicznoty z Majeczką ❤❤. Nie wyrzucaj sobie, że Majka "pobawiła się" twórczo z kolegą. Nie uchronisz dziecka przed bakteriami i wirusami. Rozumiem Twoje emocje, ale naprawdę nie da rady żeby te nasze bąbelki nie miały styczności z chorującymi kolegami.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2022, 14:10
42 lata
17.02.2020 Julek 💙