Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
SzalonaOna wrote:Ma umowę o pracę, ale nie pracuje tam 3 lata. Wypowiedzenie było do 31.03, ale ona od tej pory ciągnie L4 cały czas.
To i tak rozwiązanie umowy już nastąpiło i jest teraz tylko na zasilku chorobowym z zusu. Czyli przejął ja zus ale jej stosunek pracy z pracodawca sie skończył. Niestety pracodawca jej do pracy nie ma obowiązku w tej sytuacji przyjąć z powrotem i nie ma prawa do świadczeń.
P. S. Powinna też chyba złożyć do zusu takie oświadczenie o pobieraniu zasilku po ustaniu zatrudnienia druk Z-10. Najlepiej niech dopyta w zusie dokładnie.
P. P. S. I musi pamiętać ze taki zasilek może pobierać maksymalnie do 182 dni nie będąc w ciąży (w ciąży do 270 dni).Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2020, 09:16
-
nick nieaktualnydoomi03 wrote:To i tak rozwiązanie umowy już nastąpiło i jest teraz tylko na zasilku chorobowym z zusu. Czyli przejął ja zus ale jej stosunek pracy z pracodawca sie skończył. Niestety pracodawca jej do pracy nie ma obowiązku w tej sytuacji przyjąć z powrotem i nie ma prawa do świadczeń.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyIryska wrote:Kciuki za dzisiejsze wizyty 🙂 Lalia dzisiaj wizytuje?
U mnie cukry na czczo szaleją, od kilku dni powyżej 90 🤕 a dzisiaj 99. Chyba umówię się na wcześniejszą wizytę do diabetologa. Może faktycznie ten duphaston tak działa 🤔 -
SzalonaOna wrote:Nawet jeśli na L4 poszła przed 31.03?
Tymbardziej jeśli tak dawno już ją zwolniłdoomi03, SzalonaOna lubią tę wiadomość
Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
SzalonaOna wrote:Nawet jeśli na L4 poszła przed 31.03?
Niestety nawet wtedy. Po prostu jest teraz tylko na utrzymaniu zusu, ale pracownikiem już nie jest.
Gdyby zaszła w ciążę do końca wypowiedzenia to pracodawca musiałby ja przywrócić, ale jesli zajdzie w ciążę teraz, to niestety jest w marnej sytuacji, bo od bylego już pracodawcy nic jej nie przysługuje.
Jakby zaszła teraz w ciążę to może tylko ciągnąć L4 do porodu i po porodzie składać wniosek o kosiniakowe. Ale to jest zapomoga tylko po tysiąc/ miesiąc przez rok czasu lub niech szuka szybko nowej pracy zanim zajdzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2020, 09:22
kic83, SzalonaOna lubią tę wiadomość
-
Julik wrote:Ja ekspertem nie jestem, to takie wróżenie z fusów. Lekarze czasami nawet jak coś widzą to tak wcześnie nie chcą mówić żeby nie wprowadzić w błąd.
No wiadomo mi w pierwszej ciąży ginekolog w 20 tyg mówi no cchlopca nie widzę ale dziewczynki pewna nie jestem... i gdyby nie dodatkowe badania w klinice pewnie płci dowiedziała bym się przy porodzie. Ale spokojnie ja wiem,że to tylko zabawa 😀 każdy chciałby wiedzieć co nosi pod sercem od 1 dni ale niestety nie da się. Nie miałam nic złego na myśli.Julik lubi tę wiadomość
23.12.2018 ❤❤ K.
05.12.2020 💙💙 N.
01.04 ⏸ 10dpo
14.04 - Pęcherzyk ciążowy 🍀🥚5+5
17.04 - Serduszko ❤ 6+1
09.06 - Prenatalne 🙏💙Synek 💙🙏
06.08 - 21+5 / 24 cm 440 g 💙
09.10 - 30+5 / 1600 g 💙 -
doomi03 wrote:To i tak rozwiązanie umowy już nastąpiło i jest teraz tylko na zasilku chorobowym z zusu. Czyli przejął ja zus ale jej stosunek pracy z pracodawca sie skończył. Niestety pracodawca jej do pracy nie ma obowiązku w tej sytuacji przyjąć z powrotem i nie ma prawa do świadczeń.
P. S. Powinna też chyba złożyć do zusu takie oświadczenie o pobieraniu zasilku po ustaniu zatrudnienia druk Z-10. Najlepiej niech dopyta w zusie dokładnie.
P. P. S. I musi pamiętać ze taki zasilek może pobierać maksymalnie do 182 dni nie będąc w ciąży (w ciąży do 270 dni).
Doomi
Skąd się tak znasz na prawie?Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
[/url]
SzalonaOna wrote:Kurde bo ja tak śpię zawsze. Teraz też zdarza się obudzić mi na brzuchu, albo tak pół na boku pół na brzuchu. Czasem czuję że już mnie coś uwiera, to się przekręcam. A czasem nie czuję i w nocy taak śpię. Nic nie zrobię maluszkowi? Kiedyś spałam tylko na bokach 🤔
Ja w w 1 ciąży spałam dopuki mi brzuch nie urósł i nie przeszkadzał, no córka cała i zdrowa naszczescie teraz też czasem w nocy się przekrece ale no uwiera mnie bo czuje jak uciska mnie tam i się boje, a lubie bo wygodnie 😐
Mama mi mówiła, że ciotka w ciąży do samego końca na brzuchu spała ja niewiem jak to mozliwe ale tak jej bylo najwygodniej😅
"W ciąży na brzuchu można spać tylko do momentu, gdy brzuszek zaczyna być widoczny, w innym przypadku może to przypominać uczucie leżenia na piłce oraz prowadzić do uszkodzeń płodu."
Cytat z neta.SzalonaOna lubi tę wiadomość
23.12.2018 ❤❤ K.
05.12.2020 💙💙 N.
01.04 ⏸ 10dpo
14.04 - Pęcherzyk ciążowy 🍀🥚5+5
17.04 - Serduszko ❤ 6+1
09.06 - Prenatalne 🙏💙Synek 💙🙏
06.08 - 21+5 / 24 cm 440 g 💙
09.10 - 30+5 / 1600 g 💙 -
kic83 wrote:Doomi
Skąd się tak znasz na prawie?
Hahaha z autopsji xD musialam sama dla siebie sie dowiedzieć jak to wszystko wygląda i co mam robić jak dostałam w marcu wypowiedzenie a już bylam w ciąży akurat ... Moja szefowa w ogole nie byla zorientowana w tym więc ja musialam grzebać w netach zeby ja uświadamiać co moze zrobić a co nie. Potem miala niby likwidować firmę (jedyny możliwy powod zeby mnie zwolnić) wiec tez zaraz się orientowałam co mi sie należy wtedy od zusu i co muszę złożyć :p ale ostatecznie na ten moment wycofała się z planu likwidacji i jeszcze ze tak powiem mam pracę/jestem zatrudniona, ale trzeba mieć rękę na pulsie 😋
Dodatkowo dopytywalam kolegę który w grudniu też właśnie pod koniec okresu wypowiedzenia wskoczyl na L4 od psychiatry, żeby się na jego przykładzie dowiedzieć co musiał składać w zusie.
Także życie mnie zmusiło to ogarnięcia tej wiedzy 😂SzalonaOna lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry!
pierwszy raz nocowaliśmy na nowej działce 🛌
Mamy tam domek holenderski póki co, a w przyszłym roku stawiamy piętrowy drewniany
Zasiadamy właśnie do śniadania na tarasie 🌞
Słychać śpiew ptaków 🕊️
Czuć las, bo w okół las, i puszcza 🌲🌳🏞️
Miłego dnia!doomi03, Ounai, dmg111, Lulu83, Koteczka82, Lalia, Fragaria, kar_oliv, Inaa89, Ewa88 , Wik89 lubią tę wiadomość
[/url]
Sylwia, Kochana
martwię się o Ciebie
gdzie się podziewasz? Śle moc buziaków i uścisków 😘doomi03 lubi tę wiadomość
[/url]
nick nieaktualnydoomi03 wrote:Niestety nawet wtedy. Po prostu jest teraz tylko na utrzymaniu zusu, ale pracownikiem już nie jest.
Gdyby zaszła w ciążę do końca wypowiedzenia to pracodawca musiałby ja przywrócić, ale jesli zajdzie w ciążę teraz, to niestety jest w marnej sytuacji, bo od bylego już pracodawcy nic jej nie przysługuje.
Jakby zaszła teraz w ciążę to może tylko ciągnąć L4 do porodu i po porodzie składać wniosek o kosiniakowe. Ale to jest zapomoga tylko po tysiąc/ miesiąc przez rok czasu lub niech szuka szybko nowej pracy zanim zajdzie. -
nick nieaktualnyStokrotka027 wrote:No wiadomo mi w pierwszej ciąży ginekolog w 20 tyg mówi no cchlopca nie widzę ale dziewczynki pewna nie jestem... i gdyby nie dodatkowe badania w klinice pewnie płci dowiedziała bym się przy porodzie. Ale spokojnie ja wiem,że to tylko zabawa 😀 każdy chciałby wiedzieć co nosi pod sercem od 1 dni ale niestety nie da się. Nie miałam nic złego na myśli.
-
nick nieaktualnykic83 wrote:Dzień dobry!
pierwszy raz nocowaliśmy na nowej działce 🛌
Mamy tam domek holenderski póki co, a w przyszłym roku stawiamy piętrowy drewniany
Zasiadamy właśnie do śniadania na tarasie 🌞
Słychać śpiew ptaków 🕊️
Czuć las, bo w okół las, i puszcza 🌲🌳🏞️
Miłego dnia!dmg111 lubi tę wiadomość
-
kic83 wrote:Ounai
Jak cukier?SzalonaOna lubi tę wiadomość