Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
KarolinaMaria wrote:Lalia, ja bym powtórzyła morfologię, ale tym razem z rozmazem ręcznym. Standardowo badania krwi robione są w automacie, ręczne są droższe, ale mają lepszą wartość diagnostyczną. Verita, dobrze mówię? Jeśli masz w mieście szpital, to przy szpitalu na pewno jest laboratorium i badanie powtórzyłabym właśnie tam. Pracownicy szpitalnych labów mają duże doświadczenie z różnymi wynikami. Nie umniejszam ludziom z innych, komercyjnych laboratoriów, ale tam przychodzi statystycznie więcej zdrowych ludzi. Szpitalne laby badają przede wszystkich chorych ze szpitala i mają wprawne oko. To absolutnie żadne straszenie, po prostu jakbyście chcieli powtórzyć wynik i kłuć Olusia jeszcze raz to najlepiej w dobrym labie.
Karolina dobrze mówisz ale u Olka rozmaz ręczny nie jest uzasadniony bo on odsetkowy układ leukocytów ma w porządku na tym wyniku. Ma po prostu bardzo mało tych leukocytów ale odsetek poszczególnych frakcji jest ok.Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Lalia nie rozumiem dlaczego dostaliście zalecenia suplementacji żelaza przy dobrym żelazie i hemoglobinie. Tylko na podstawie ferrytyny ? Kurcze nie ma to sensu… przepraszam ale tak myśle.
Idz z Olciem do pediatry lub dobrego hematologa dziecięcego. Wiem ze pediatria to tez specjalizacja ale bardzo obszerna , ja wole uderzać od razu do specjalistów a nikt nie ma lepszej wiedzy o krwi od hematologa . Oczywiście na pewno czeka Was powtórka badan.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2022, 22:28
Lalia lubi tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Synek styczeń 2021 -
Ounai przepraszam ale bZdure napisałaś… jaki niedobór witamin moze prowadzić do obniżonych płytek krwi czy leukocytów w tym stopniu ? To jak informacja z plotek.pl 🙄 czasami lepiej nie pisać nic niż pisać takie bzdury.Może trochę podciągnąć niedobór leukocytów pod te teorie ale nie w tym przypadku bo ma dobre inne parametry które mogłyby świadczyć o niedoborze b12
Żeby nie było ja nie twierdze absolutnie ze Olek ma jakaś poważna chorobę. morfologia ta konkretna wyglada niepokojąco i wymaga konsultacji lekarskiej. Może to być nic poważnego oczywiście i tego się trzymajmy .Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2022, 22:50
Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość
Synek styczeń 2021 -
Verita, tak, mieliśmy suplementowac żelazo bo ferrytyna była sporo poniżej normy. Od wielu osób słyszałam że samo badanie żelaza nie ma większego sensu i żeby najlepiej od razu badać też ferrytyne.
Annia, jutro rano będę dzwonić do przychodni, bo albo badają to żelazo i ferrytyne dłużej, albo nie dali mi kodu żeby to sprawdzić, albo nie zlecili tych dwóch badań (chociaż pediatra zleciła) i wtedy od razu poproszę o konsultację wyników z pediatra.
Ale stresa złapałam... Łudzę się, że to my narobiliśmy bigosu i przedawkowalismy Olkowi żelazo, a to rozjechało część badań, a nie że to coś naprawdę poważnego..Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2022, 22:38
-
Lalia wrote:Verita, tak, mieliśmy suplementowac żelazo bo ferrytyna była sporo poniżej normy. Od wielu osób słyszałam że samo badanie żelaza nie ma większego sensu i żeby najlepiej od razu badać też ferrytyne.
Annia, jutro rano będę dzwonić do przychodni, bo albo badają to żelazo i ferrytyne dłużej, albo nie dali mi kodu żeby to sprawdzić, albo nie zlecili tych dwóch badań (chociaż pediatra zleciła) i wtedy od razu poproszę o konsultację wyników z pediatra.
Ale stresa złapałam...
Nam nie kazali nawet żelaza badać, tylko ferretyny, bo poziom żelaza jest bardzo zmienny i ono krąży, a ferretyna jest zmagazynowana. Ja ostanio mialam niska ferretyne, koło 8 czy 9 i też od razu żelazo dostałam z witaminą b12 i witamina C, bo wtedy lepiej się wchłaniaLalia, asias86 lubią tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️ -
veritaa wrote:Ounai przepraszam ale bZdure napisałaś… jaki niedobór witamin moze prowadzić do obniżonych płytek krwi czy leukocytów w tym stopniu ? To jak informacja z plotek.pl 🙄 czasami lepiej nie pisać nic niż pisać takie bzdury.
Żeby nie było ja nie twierdze absolutnie ze Olek ma jakaś poważna chorobę. morfologia ta konkretna wyglada niepokojąco i wymaga konsultacji lekarskiej. Może to być nic poważnego oczywiście i tego się trzymajmy .
Verita, gdzieś czytałam że niedobór witaminy B12 i kwasu foliowego może powodować tzw małopłytkowość niedoborową, ale kompletnie nie mam pojęcia czy to wiarygodna informacja -
Meggi110818 wrote:Nam nie kazali nawet żelaza badać, tylko ferretyny, bo poziom żelaza jest bardzo zmienny i ono krąży, a ferretyna jest zmagazynowana. Ja ostanio mialam niska ferretyne, koło 8 czy 9 i też od razu żelazo dostałam z witaminą b12 i witamina C, bo wtedy lepiej się wchłania
Dzięki Meggi 😘 -
Tak wiem ze bada się razem ale co do zmienności żelaza w krwi to chodzi o jego rytm dobowy dlatego zaleca się badanie tylko i wyłącznie rano i na czczo bo takie wyniki są porównywalne .
Co do ferrytyny to są różne trendy. Stan magazynowy tez przecież nie jest stały.
Gdyby Olek miał niedobór B12 to miałby duża krwinke czyli podwyższone MCV a jest ok.
Być może wyniki po prostu pojechały się na skutek tego żelaza przyjmowanego .Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2022, 22:55
Lalia lubi tę wiadomość
Synek styczeń 2021 -
Ounai wrote:Nawet nie wi co Ci doradzić bo pomiędzy moimi dziećmi jest większa różnica wieku więc poniekąd było łatwiej.
Lalia, znalazłam gdzieś artykuł, że mniej więcej w taki sposób sypia się wyniki przy niedoborze witamin więc może to tylko to dołożycie suplentacje i będzie ok:) choć wierzę, że stres okropny
Tajka, to normalny etap, ona sprawdza granice. Pocieszę że po jakimś czasie przechodzi ale ten jakiś czas trwa niestety dość długo
Zulu, Iryska, mój Tymek taki był. A w przedszkolu adaptacja zajęła 2 tygodnie a nie miał lekko bo w sobotę się przeprowadziliśmy a w poniedziałek poszedł do przedszkola. Niektóre dzieci potrzebują wiecej czasu. Za to teraz pozwalamy mu na dużo samodzielnością i on wchodzi do szkoły i nas zlewa, wchodzi na półkolonię do obcych ludzi i dzieci i my możemy nie istnieć. Tak, że nie martwcie soe na zapas
A tak w ogóle to proszę jutro o mega mega kciuki. Jak się uda to się pochwalęKuba 26.07.2020
Bartek 27.10.2022 -
https://mamaginekolog.pl/mgnews/normy-wyniki-co-zrobic-by-nie-dac-sie-zwariowac/
Lalia, tu są jeszcze normy pediatryczne dla wieku wrzucone. Nie martw się na zapas! Daj znać co powie pediatra.Lalia, Ounai lubią tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
My z kolei mieliśmy sytuację, że córka miała żelazo w normie a ferrytyne poniżej i nie dostaliśmy żelaza do suplementacji... Chociaż też czytałam że wynik ferrytyny jest bardziej wiarygodny i tym należy się sugerować 🤔
Veritaa a jaki okres od infekcji można powtórzyć badania takie zwykłe kontrolne właśnie typu morfologia, żelazo, Tsh itp? Mamy to zrobić w najlepszym czasie ale córka co chwilę chora 😒12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
11.2024 staramy się o rodzeństwo -
Niektórzy twierdzą ze sama obniżona ferrytyna przy braku klinicznych objawów oraz dobrych pozostałych parametrach nie jest wskazaniem do suplementacji. Miałam taka sytuacje z córka i tej teorii zaufałam.
Chce podkreślić najważniejsze . Sam wynik nie wystarczy do podjęcia decyzji bo trzeba spojrzeć całościowo czyli wynik plus dziecko ( objawy kliniczne ).
Ewa wiesz co nie wiem tak na 100 % , myśle ze 2 tyg wydają się wystarczające.
Ounai przepraszam za moje uniesienie się , niech wytłumaczeniem będzie to ze byłam już zmęczona 😁
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2022, 06:21
Lalia, Ewa88 lubią tę wiadomość
Synek styczeń 2021 -
Czy wasze dzieci żłobkowe też mają takie ciężkie noce po dniu w żłobku? Druga noc z rzedu dzisiaj.. Pobudka ok 3 i 1. 5-2h przerwy, kręci się, popłakuje, jęczy, nie może ewidentnie zasnąć. W międzyczasie też krzyki ale śpi dalej..
-
Ja np. ostanio dowiedziałam się że ferretyna jest też parametrem zapalanym. Zrobiłam Oliwce badania krwi jak była bardzo chora, goraczka itp, i oprócz crp I morfologii zrobiłam właśnie ferretyne bo nie chciałam jej kuc później, a nie wiedziałam że wynik będzie zaburzony. I crp, ob wyszło dobrze, leukocyty podwyższone delikatnie, a ferrytyna powiększona 2x, najpierw pomyślałam że takie duże ma zapasy, ale lekarz mi wyjaśnił ze jej poziom zwiększa się przy zapaleniu.
Zrobiłam później po 3 tyg, bo miałam odczekać po chorobie i była już w dolnej granicyO ❤️
Z ❤️ -
No i mamy wynik żelaza i ferrytyny. W normie ale ledwo ledwo, więc nie wiem skąd ta hemoglobina taka wywalona..
Oczywiście dzwonię do pediatry..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2022, 08:36