WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • MoTyLeK🦋 Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda Jake oni kupę to chowa się po kątach 🤣 a potem mówi mi "mama pupiś" :)

dmg111 lubi tę wiadomość

202010315365.png
    201804054565.png
    201603125262.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 października 2022, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarko te Twoje posty o dziewczynkach jakoś tak napawają mnie optymizmem. ❤️

Suszarka lubi tę wiadomość

• Enigvaa Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas afery na zmiane pieluchy i zawsze odpowiada ze nie trzeba wymieniac 🙈

Czy Was tez dopada jesienna chandra? 😩

🔸28 lat

Wysłany: 14 października 2022, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra z tymi wszami. Znalazłam Marcie kolejne 10 gnid :/

age.png

age.png
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem, czy to pisać, czy sobie darować bo nie chce wywołać kolejnej niezrozumialej dyskusji 😁
    Na insta obserwuje profil babeczki(dietetyk kliniczny i diagnosta lab) i tak dzisiaj przeglądałam jej stare pytania i odp. I wrzuciła odpowiedź, że TSH dla dzieci w wieku 1-5lat to 1,75-3,5 mIU/L
    Więc może coś tam się zaczyna zmieniać w zakresie tych norm.

Ounai- kurczę ale się uczepiły te paskudne wszy. A Ty chyba jakoś niedługo wylatujesz?

Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość

klz9df9hix7ly771.png

Wysłany: 14 października 2022, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigvaa wrote:
    A u nas afery na zmiane pieluchy i zawsze odpowiada ze nie trzeba wymieniac 🙈

Czy Was tez dopada jesienna chandra? 😩
    U nas do tej pory przy zmianie pieluchy były aferki i musiałam się nieźle nabiegac aby złapać córkę. Od kilku dni (odpukac) jest lepiej. Kładzie się i zazwyczaj daje jej chusteczkę i bawimy się w a kuku 😁

klz9df9hix7ly771.png
  • Ewa88 Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ouinai a tak z ciekawości, można dawać dziecko ze wszami do żłobka?

12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
    11.2024 staramy się o rodzeństwo

Wysłany: 14 października 2022, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.peirsoncenter.com/articles/pediatric-thyroid-reference-ranges

Tutaj znalazłam artykuł na temat norm. Ona podała normy właśnie na postawie tej strony.

dmg111 lubi tę wiadomość

klz9df9hix7ly771.png

Wysłany: 14 października 2022, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka-Może jakieś przeziębienie się wkrada? Dobrze, że katar już mniejszy. Może uda Wam się teraz trochę odespać nocki.

klz9df9hix7ly771.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belie wrote:
    Suszarko te Twoje posty o dziewczynkach jakoś tak napawają mnie optymizmem. ❤️
    Belie, mnie samą szlag trafia na hasło "wszystko jest kwestią organizacji", ale odnalezienie rytmu w tej nowej codzienności trwa kilka tygodni i potem jest już naprawdę o niebo łatwiej 😀 ostatnio Iga zrezygnowala już całkiem z wózka, chodzę z dziewczynami na spacery, Iga na piechotę a Jagodzia w małej spacerówce na płasko. Jakbyś mi rok temu powiedziała że będziemy codziennie same na spacery w takiej konfiguracji to bym się kazała popukać w czoło. Chodzimy sobie na zakupy do Lidla, wczoraj byłam z nimi w galerii załatwić kilka spraw, chodzimy na pocztę, do paczkomatu, robimy pranie, gotujemy, sprzątamy, pieczemy ciasta, oczywiście też się bawimy. Nie mówię że jestem zawsze oazą cierpliwości i że jest łatwo, bo nie jest. Ale zobaczysz że Ty też sobie wypracujesz system i jeszcze zaskoczysz samą siebie tym jak sobie dobrze radzisz :) a jak się czujesz? Kiedy połówkowe? Płeć nadal nieznana? 😁

Herbatko a kiedy idziecie do endo?

Ounai dzięki za odpowiedź w sprawie lalki, ja się waham czy baby Born czy jakas jednak lalka hiszpańska, one są takie piękne 😍 współczuję wszy, jako dziecko zlapałyśmy z siostrą to dziadostwo...obie miałyśmy włosy za tyłek, moja siostra dodatkowo bardzo gęste. Pamiętam jak dziś jak rodzice wyczesywali nam włosy, po latach mama mówiła że już w pewnym momencie straciła nadzieję i myślała że trzeba będzie nas ostrzyc na krótko 🙈

Ania81, Belie lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    Nie wiem, czy to pisać, czy sobie darować bo nie chce wywołać kolejnej niezrozumialej dyskusji 😁
    Na insta obserwuje profil babeczki(dietetyk kliniczny i diagnosta lab) i tak dzisiaj przeglądałam jej stare pytania i odp. I wrzuciła odpowiedź, że TSH dla dzieci w wieku 1-5lat to 1,75-3,5 mIU/L
    Więc może coś tam się zaczyna zmieniać w zakresie tych norm.

Ounai- kurczę ale się uczepiły te paskudne wszy. A Ty chyba jakoś niedługo wylatujesz?
    No w poniedziałek, a jeszcze w weekend muszę popracować. Nie chce mi się lecieć jak nie wiem co. Dzisiaj szef zapowiedział, że jeśli nie poukładam dobrze pracy moim chłopakom to zostaję. Oj kusiło kusiło 🤣 Strasznie będę tęsknić za dziećmi.

A co do wszy, ja już codziennie jej przeglądam pasma co 2mm a i to znajduję jakieś france które dzien wcześniej pominęłam:/

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Suszarko jakże ja się z Tobą muszę zgodzić! U mnie wiecznie jest bałagan. A w tym tygodniu to już taki że mam ochotę podpalić mieszkanie. Są takie sytuacje, że po prostu nie da się zorganizować. I o ile niedawno myślałam jeszcze o 3 dziecku rąk i Marta jest starsza i moje życie zaczyna do mnie wracać tym tę ochotę mam coraz mniejszą. A poza tym mam taki nadmiar obowiązków, że ledwo żyję. W dodatku ostatnio czuję się niedoceniana w pracy i mam ochotę to rzucić w pierony i się gdzieś przenieść.

Co do lalki. Marra ma Hiszpanska i Baby Born. I zgadzam się z Tobą, Hiszpanka miażdży wyglądem. Jest po prostu piękna. Za to Marta jest zakochana w funkcjach baby born i hiszpanka poszła trochę na bok. Odkąd ma baby born to ta lalka je,dzi z nami wszędzie. Na zakupy, na mszę, do żłobka, do pracy 😂
    Aaa no i Baby Born można nawet kąpać, ma takie dziurki w stopach żeby woda z niej mogła wypłynąć, ale jak pomyślę o procesie suszenia tej lalki później to mi się odechciewa więc nasza jeszcze sie nie kąpała.

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa88 wrote:
    Prawnie nie mogą zabronić ale czasem zabraniają wbrew prawu. Generalnie żłobek nie może odmówić przyjęcia ze względu na wszy.

Generalnie mnie się wydaje że te co znajduję Marcie już są martwe, ale na wszelki wypadek przeglądam i wyczesuje. Jak mi się udaje to je zgniatam dla pewnosci a jak są za małe to wycieram w mokra chusteczkę i spuszczam w toalecie. Pościele codziennie wrzucam do suszarki na 30min, szczotki, spinki i gumki zalewam wrzatkiem. Piorę w 60 stopniach, jesli ni3 mogę wyprac od razu to wkładam ubrania w reklamowki i zawiązuję. No masakra, strasznie duzo pracy to pochłania. Ale chce się tego pozbyć bo mnie to strasznie obrzydza

age.png

age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarko, jak idziesz na piechotę z Igą, to ona chętnie idzie obok Ciebie i wózka z Jagoda? 🙈

Bo u nas był piękny czas chodzenia za rączkę, dosłownie wszędzie, ale teraz to jest taka niezależność na spacerach, że masakra 😵 albo się zatrzyma przy jakiejś furtce i będzie się bawił kłódką 5 min, albo w sklepie będzie wychodzić jak stoimy w kolejce żeby zapłacić, albo się uprze że chce na ręce i wczepi się jak koala i niosę go pół drogi 🙈

I tak się zastanawiam, czy ten piękny czas o którym piszesz jest dopiero przed nami, czy to Was wkrótce czeka kryzys, oby nie!

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png

Wysłany: 15 października 2022, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszi - miałam pytać o to co Laila. Czy Iga nie ucieka Ci na tych spacerach ? Lub nie chce iść w przeciwną stronę itp?😁

Ounai- to mąż na Twoj wyjazd dostanie dodatkowy bonus w postaci gnid 🙈pewnie zachwycony 😁

klz9df9hix7ly771.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 15 października 2022, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dziewczyny, ona jest na spacerach ze mną bardzo grzeczna. Idzie za rękę, nie marudzi, naprawdę super z niej kompan 👍 tak samo dobrze zachowuje się z dziadkami na spacerach i z ciocią. Inaczej jest jak idziemy we czwórkę z mężem, wtedy wymyśla, ucieka, wyrywa się, bo wie że on jej na więcej pozwoli 🤷

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 15 października 2022, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona, żebyś wiedziała 😂 już mu pokazywałam jak wyglądają i czego ma szukać bo on myślał że to dużo większe jest

I w ogóle to jest straszne dziadowstwo. One giną dopiero w -25°C albo powyżej 60°C więc pranie ubrań w niższej temp jest pozbawione sensu tak samo wkładanie rzeczy do zamrażarki. Wszystkie spinki i grzebienie muszę codziennie zalewać wrzątkiem. Potrafią pływać więc na pewno kąpiel ich nie załatwi. A w odpowiedniej temp Potrafią przeżyć bez żywiciela do 2 tyg, tak więc my staramy się jechać wszystko parownicą. No koszmar :/

A tak poza tym to namówiłam męża i jedziemy dziś po stację parową 😁 nie będę już musiała jeździć żelazkiem po 15 razy z każdej strony po tym jak mąż wieszał pranie 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2022, 09:40

age.png

age.png
  • MoTyLeK🦋 Autorytet

Wysłany: 15 października 2022, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa88 wrote:
    U nas nie można. I się nie dziwię. Moje dzieci mimo tylu akcji "wszy" nie zalapaly. Ale byk się wkurzyła, gdyby taki rodzic przyprowadzał dziecko mimo odkrycia. No bo jednak przechodzi to dalej...

Ewa88 , dmg111 lubią tę wiadomość

202010315365.png
    201804054565.png
    201603125262.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 15 października 2022, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoTyLeK🦋 wrote:
    U nas nie można. I się nie dziwię. Moje dzieci mimo tylu akcji "wszy" nie zalapaly. Ale byk się wkurzyła, gdyby taki rodzic przyprowadzał dziecko mimo odkrycia. No bo jednak przechodzi to dalej...
    W pewnym sensie rozumiem, ale z drugiej strony my odkryliśmy u Marty, wymylismy szamponem który je zabija, zdezynfekowalismy szczotki, lozko, wypralismy ubrania i pościele (łącznie z praniem poduszek itd. No i teraz pytanie- ile dziecko powinno zostać w domu skoro okres wylęgania z ewentualnie pominiętych gnid trwa 28 dni? Rozumiem, że w takiej sytuacji powinnam ją zostawić na miesiąc. Mycia szamponem nie powtarza się w kolejnym dniu tylko dopiero po okresie wylęgania. L4 nie dostaniesz bo to nie choroba.

Z jednej strony rozumiem, że ktoś może być na mnie wściekły, a z drugiej wydaje mi się, że nie chodzi o to żeby dzieci u których znaleziono nie przychodziły, bo gnidy naprawdę są prawie niezauważalne jeśli ktoś ich wcześniej nie widział (sa przeźroczyste) i większym zagrożeniem mogą się okazać dzieci którym rodzice pobieżnie przeglądnęli włosy. Np Marcie przeglądały głowę ciocie, mówiły ze zrobiły to super dokładnie i pominęły 10 gnid. Do tego żłobek nawet nie wypral pościeli. Więc ważniejsze dla mnie jest to, żeby placówka i rodzice pozostałych dzieci zareagowali a nie żeby rodzic który działa nie przyprowadzał swojego dziecka które przeszło odkażanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2022, 11:14

age.png

age.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 15 października 2022, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2022, 21:10

💙 11.2020
    💗 11.2023
‹‹ 5198 5199 5200 5201 5202 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ