Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Zulugula wrote:Dmg bardzo mi przykro, że zwalają Ci się te przeszkody na drodze, i ta okropna endomenda. Mnie okropnie czasem boli ,to nie wyobrażam nawet sobie z czym Ty się borykasz.. Mam nadzieję i trzymam kciuki, żeby udało zaskoczyć w ciągu tych 3msc 😘
Z tym , że masz juz Julkę to totalnie rozumiem , mam podobne myśli i przez to jest jakoś łatwiej.
Super tak czytać o szczęśliwych zlobkowych dzieciaczkach, Julcia i Oluś 🤩
Dmg wlasnie myslalam, żeby zbadac prolaktyne. Ją się robi w 21dc z tego co pamiętam?
Mi gin kazał 2-4dcO ❤️
Z ❤️ -
Zulugula wrote:Jeszcze myślę, że to może po anty tabsach wracaja hormony do normy i może stąd.. nie wiem czy to ma sens. Zrosty- może, z drugiej strony przez 1,5r nic takiego nie czułam.
Jak nie urok to wiecie 🤪Zulugula, dmg111, Wik89 lubią tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️ -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyVerita ja również będę teraz urządzać dom. Co do podług to będę kładła panele kardeen albo amptico, są nie do zdarcia. Szafy pod zabudowę, teraz mam wolno stojące i to jest porażka (może uda mi się namówić tatę żeby mi je zrobił jest stolarzem, chciałabym żeby przyjechał do nas) w łazienkach kładę kafelki bez fug (paskudztwo to jest a zresztą tu się juz od tego odchodzi). W starym domu mam kuchnie jasno siwa półmat, i tak jak na wszystkim trochę widać. Także jeśli lubisz siwy to nie jest tak źle.
Bardzo polecam zainwestowanie w dobry sprzęt AGD.
Rozkładana kanapa w salonie,
Szuflady pod łóżkami jak dla mnie muszą być.
Tutaj jest o tyle dobrze że w cenie domu/mieszkania dostaje się kuchnie (kolor twego wyboru- ja wybrałam tym razem niebieska ze złotymi uchwytami) z całym sprzętem AGD ( u nas będzie wszystko z Zanussi) oraz łazienki (kafelki do wyboru) także my tego wydatku nie mamy.
veritaa lubi tę wiadomość
-
Kochane, opis tomografii będę mieć na jutro rano; o 12:50 mam wizytę kończącą diagnostykę ( takie są procedury),w środę najprawdopodobniej konsylium(tu nadal prośba o mocne kciuki), w czwartek wizyty u chemioterapeuty (czy jakoś tak się nazywa taki lekarz), i ( prawdopodobnie) w pn 14.11 chemia. Sama koordynatorka mówi,że tempo obłęd 💪👍.
veritaa, Meggi110818, Lalia, Ania81, Zulugula, dmg111, KarolinaMaria, Annia, kic83, Suszarka, Tajka, Ounai, Wik89, MoTyLeK🦋, Enigvaa, Ewa88 , Nowastaraczka, edka85, Clover, asias86, Belie lubią tę wiadomość
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
Dziewczyny, ja trochę poza tematem, ale z pytaniem do mam które odwiedzały (neuro)logopedę 🙂
Dzisiaj dzwoniłam do jednej neurologo u nas, przez telefon zapytała o co chodzi, więc mówię że syn skończone 22 miesiące, że mówi mało, ale niewyraźnie, że ja ze względu na zawód jakieś minimalne pojęcie mam i on super rozumie wszystko, utrzymuje kontakt wzrokowy, inicjuje zabawy, naśladuje, bardzo skutecznie komunikuje się z pomocą wydawanych dźwięków, mimiki i gestów, ale problemem jest to że mówi bardzo niewyraźnie, nie powtarza słów więc ten słownik jest mały i słaby jakościowo oraz że w szpitalu nam zasugerowali skrócone wędzidełko, ale kilku pediatrów jakby nas uspokoiło z tego względu że Oluś nie miał problemów z kp, z RD, nie śpi z otwartą buzią itd.
I ta logo mi mówi, że wędzidełko nie ma wpływu na rozwój mowy, tylko na rozwój niektórych głosek np sz, ż, r itd. i zapytała czy Olek miał robione badanie słuchu, w ogóle od razu poleciła przychodnie i lekarza laryngologa który ponoć od razu na wizycie bada słuch, ocenia migdały i drożność nosa (?) i ona przed wizytą u niej zalecałaby wizytę właśnie u laryngologa i wykluczenie tutaj kłopotów, pytała czy Oluś się wyjątkowo dużo ślini, chrapie, śpi z otwartą buzią, choruje itd. jak powiedziałam, że nie, to powiedziała że możliwe że działa też czynnik genetyczny, zapytała czy my z mężem mówiliśmy późno itd. powiedziała, że jeśli chcemy to może uda nam się umówić jeszcze w tym miesiącu żeby ona zobaczyła Olcia i jak sobie radzi, zwłaszcza że do tego lekarza terminy prywatnie są nawet za kilka miesięcy..
No i czekam właśnie na wiadomość z terminami do niej, bo jak dzwoniłam to nie miała kalendarza przy sobie.
I chciałam Was zapytać, co sądzicie?? 😅 Czy u Was było podobnie? Jakie macie wrażenia? 😅 -
Lalia wrote:Dziewczyny, ja trochę poza tematem, ale z pytaniem do mam które odwiedzały (neuro)logopedę 🙂
Dzisiaj dzwoniłam do jednej neurologo u nas, przez telefon zapytała o co chodzi, więc mówię że syn skończone 22 miesiące, że mówi mało, ale niewyraźnie, że ja ze względu na zawód jakieś minimalne pojęcie mam i on super rozumie wszystko, utrzymuje kontakt wzrokowy, inicjuje zabawy, naśladuje, bardzo skutecznie komunikuje się z pomocą wydawanych dźwięków, mimiki i gestów, ale problemem jest to że mówi bardzo niewyraźnie, nie powtarza słów więc ten słownik jest mały i słaby jakościowo oraz że w szpitalu nam zasugerowali skrócone wędzidełko, ale kilku pediatrów jakby nas uspokoiło z tego względu że Oluś nie miał problemów z kp, z RD, nie śpi z otwartą buzią itd.
I ta logo mi mówi, że wędzidełko nie ma wpływu na rozwój mowy, tylko na rozwój niektórych głosek np sz, ż, r itd. i zapytała czy Olek miał robione badanie słuchu, w ogóle od razu poleciła przychodnie i lekarza laryngologa który ponoć od razu na wizycie bada słuch, ocenia migdały i drożność nosa (?) i ona przed wizytą u niej zalecałaby wizytę właśnie u laryngologa i wykluczenie tutaj kłopotów, pytała czy Oluś się wyjątkowo dużo ślini, chrapie, śpi z otwartą buzią, choruje itd. jak powiedziałam, że nie, to powiedziała że możliwe że działa też czynnik genetyczny, zapytała czy my z mężem mówiliśmy późno itd. powiedziała, że jeśli chcemy to może uda nam się umówić jeszcze w tym miesiącu żeby ona zobaczyła Olcia i jak sobie radzi, zwłaszcza że do tego lekarza terminy prywatnie są nawet za kilka miesięcy..
No i czekam właśnie na wiadomość z terminami do niej, bo jak dzwoniłam to nie miała kalendarza przy sobie.
I chciałam Was zapytać, co sądzicie?? 😅 Czy u Was było podobnie? Jakie macie wrażenia? 😅
U Nas też laryngolog na jednej wizycie, trwało to z 5 minut sprawdził migdał kamerka, i dwa badania słuchu, otoemisje, a drugiego nie pamiętam. Badania słuchu dobrze wyszły, ale migdał masakra. Lekarz tłumaczył że rósł kolumnowo, a nie w szerokość, mimo to córka była jak w beczce pod wodą i niedotleniona cały czas.
I po migdale ruszyło. Ze względu na to że mamy historie wędzidełkowa i nadal ćwiczymy to ja wiem że nie wymawia L, powie : jedzie, czytać, Ewa, ale Ela już nie powie ładnie, jest "Euła". Więc to prawda, wędzidełko wpływa na jakość mowy, a nie jej brak.
Ogólnie ta neurologopeda z Twojej wypowiedzi wydała się ogarnięta👍Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2022, 16:17
Lalia lubi tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️ -
dmg111 wrote:Problem w tym, że mogłam, bo to się zaczęło przed Julką, ale już trudno, jeśli się uda mieć drugie, to z trzecią ciąża jadę od razu 🤭
Chyba, że odrazu bliźniaki 😂
Widzę, że żadna nie jest odważna jak nasza Sylwia 😂Meggi110818, Enigvaa lubią tę wiadomość
Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
Laila podobnie ja miałam jako wywiad taki ogólny przez tel 😉 nie mniej jednak poszłam na wizytę i wykluczyła szereg chorób kazała dać czas ale wdrażać ruch/motorykę/książki i zachęcała na przychodzić na zajecia gordonki 😊 mowa dalej nie jest jakaś super tak jak Waszych dzieci jak czytam tutaj na forum..
Lalia lubi tę wiadomość
starania od 07.2019
diagnoza, badania, dieta, suplementy 02.2020
wit d, witaminy dla kobiet Solgar, inofem, bromergon, folik
8 cs
28.03 ⏸️ beta 146
01.04 beta 867
Baby nr 2 😍
30.01 ⏸️
02.02 beta 123
04.02 beta 379 -
Ania81 wrote:Verita ja również będę teraz urządzać dom. Co do podług to będę kładła panele kardeen albo amptico, są nie do zdarcia. Szafy pod zabudowę, teraz mam wolno stojące i to jest porażka (może uda mi się namówić tatę żeby mi je zrobił jest stolarzem, chciałabym żeby przyjechał do nas) w łazienkach kładę kafelki bez fug (paskudztwo to jest a zresztą tu się juz od tego odchodzi). W starym domu mam kuchnie jasno siwa półmat, i tak jak na wszystkim trochę widać. Także jeśli lubisz siwy to nie jest tak źle.
Bardzo polecam zainwestowanie w dobry sprzęt AGD.
Rozkładana kanapa w salonie,
Szuflady pod łóżkami jak dla mnie muszą być.
Tutaj jest o tyle dobrze że w cenie domu/mieszkania dostaje się kuchnie (kolor twego wyboru- ja wybrałam tym razem niebieska ze złotymi uchwytami) z całym sprzętem AGD ( u nas będzie wszystko z Zanussi) oraz łazienki (kafelki do wyboru) także my tego wydatku nie mamy.
A z ciekawości, u Was jak dostajecie ta kuchnię i łazienkę w cenie to możesz sobie zrobić dokładny projekt jakie chcesz meble, gdzie szuflady, co w zabudowie, jakie plytki, baterie, ceramikę i gdzie co rozmieszczone? -
Lalia, u nas było tak, że pani neurologopedka poczytała z małym książeczkę, polecała pokazywać mu różne rzeczy, potem pobawiła się z nim klockami, w międzyczasie pytała np gdzie jest mama, gdzie tata, z książeczki prosiła go, by powiedział jak robi krowa, pies itp. na koniec zajrzała mu do buzi. Ale mały miał wtedy półtora roku...
Jeśli sugeruje badanie słuchu, to prawdopodobnie ma taki algorytm postępowania, że na wstępie chce to wykluczyć. Twój Oluś jest w tym samym wieku co mój (1 dzień różnicy. ), więc oni mają jeszcze czas. Mój mówi dokładnie tyle co twój. Po skończeniu 2 lat mamy pojawić się znowu na kontroli. Ja widzę, że mój Olek rozumie wszystko, mówi jak mówi, nie chce powtarzać, ale nie widzę w tym problemu. Choć pewnie pójdziemy na kolejną wizytę do neurologopedyLalia lubi tę wiadomość