X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Ale jest zaszczepiona?

Nie, teraz miała być. Ale chorowała tydzień a teraz to już po ptakach

O ❤️
    Z ❤️
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria
    Mam znowu pytanie o ochronę środowiska.
    Czy robicie jakieś kampanie ekologiczne w prscy, jakieś ulotki, plakaty coś tam jeszcze. Mam takie zadanie żebym siebie coś wymyśliła i coś zrobiła. Ale nie może być kosztów przy tym, czyli firma nie da mi kasy.
    Ja to zielona jestem, bo to nie moje stanowisko. Robikam minimum ma odczepkę bo mi dali, a teraz mam pełna para na dwa stanowiska za jedną pensję 😬

O ❤️
    Z ❤️
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Jeszcze mówił, że w swojej karierze widzial tylko dwójkę dzieci bez traumy okoloporodowej- jedno i drugie urodzone w domu. I tłumaczył jak to wszystko, przebieg porodu, zostaje z człowiekiem , wpływa na jego rozwój itp
    Kurcze, może jestem trochę starej daty. Ale tak sobie myślę, że jeśli to tak bardzo wpływa na nasze życie to wszystkie dzieci wyżu demograficznego, rodzące soe na salach wspólnych, zabierane od razu od matek, karmione niebieskim mlekiem powinny być mega skrzywdzone. Preciez w latach '80 i '90 nikt nie przejmował sie ani rodzącą ani noworodkiem.

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    Nie, teraz miała być. Ale chorowała tydzień a teraz to już po ptakach
    Nieprawda, ja szczepiłam Martę jak zachorował jej brat i wcale nie było za późno. Wręcz lekarz zalecał i w przychodni nas umawiali na cito na szczepienie nastepnego dnia rano

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    KarolinaMaria
    Mam znowu pytanie o ochronę środowiska.
    Czy robicie jakieś kampanie ekologiczne w prscy, jakieś ulotki, plakaty coś tam jeszcze. Mam takie zadanie żebym siebie coś wymyśliła i coś zrobiła. Ale nie może być kosztów przy tym, czyli firma nie da mi kasy.
    Ja to zielona jestem, bo to nie moje stanowisko. Robikam minimum ma odczepkę bo mi dali, a teraz mam pełna para na dwa stanowiska za jedną pensję 😬
    Mieliśmy tablice sugestii na Eco rozwiązanie. Było też eco rozwiązanie pod kątem pracowników na produkcji- zamiast jednorazowych kubków dostali bidony. Można rozsyłać maile uświadamiające, sugerować segregacje śmieci, zorganizować zbiórkę baterii, makulatury itd, konkurs rysunkowy dla dzieci.

Meggi110818 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku, wszystkiego najlepszego dla Kornelki!!!

MoTyLeK🦋 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku wszystkiego naj dla Kornelii ❤️❤️❤️❤️❤️🎂🎂🎂🎂🎂🥳🥳🥳🥳🥳

Emdar jesteś mega wielka ❤️❤️❤️❤️

emdar, MoTyLeK🦋 lubią tę wiadomość

• Zulugula Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2023, 19:40

KarolinaMaria, Ladyo, Lalia, Nowastaraczka, dmg111 lubią tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu to musiało być niesamowite.

Powspomialam swoje porody przez to. Każdy inny mimo indukcji. Dla mnie najcięższy był ten pierwszy i jaki miał wpływ na mego synka. On zapłakał tylko raz po urodzeniu dosłownie sekunda, tak jakby nie miał już siły na więcej. To był długi poród, z kilkoma problemami po drodze.

• Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Mieliśmy tablice sugestii na Eco rozwiązanie. Było też eco rozwiązanie pod kątem pracowników na produkcji- zamiast jednorazowych kubków dostali bidony. Można rozsyłać maile uświadamiające, sugerować segregacje śmieci, zorganizować zbiórkę baterii, makulatury itd, konkurs rysunkowy dla dzieci.

Bidony odpadają, bo bez nakładów finansowych, albo minimalne

O ❤️
    Z ❤️
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    No trochę w stylu babci "kiedyś tego nie bylo i się żyło " 😛 tu nie chodzi o to, że wpływa to tak, że dziecko będzie niedorozwinięte , chore czy nie przeżyje 5lat. To nasz gatunek by Faktycznie nie przezył. Źle to odczytujesz. Chodzi o mniejsze rzeczy, np napięcia, które mogą wpłynąć na opóźnienie zdobywania kamieni milowych, jest to przecież rozwój czlowieka. O mowę, o jakies preferencje fizyczne. Moze jakies bóle. Tutaj ma to odzwierciedlenie. Nigdy nie wiesz co masz w sobie, co wywodzi się właśnie od tego jak wyglądalo twoje przyjście na świat.

👌👌👌

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wik, Meggi dziękuję że napisałyście o Guciu i Oliwce 😘 faktycznie mi się to składa do kupy 💪

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Wik, Meggi dziękuję że napisałyście o Guciu i Oliwce 😘 faktycznie mi się to składa do kupy 💪

Tylko ja zawsze myślałam że to mają dzieci po cc, a po SN nie mają, bo przeszły przez kanał i moje wewnętrzne "ja" ciągle obwinia się za to jak poszedł ( nie poszedł) poród i cc

O ❤️
    Z ❤️
  • Annia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    Tylko ja zawsze myślałam że to mają dzieci po cc, a po SN nie mają, bo przeszły przez kanał i moje wewnętrzne "ja" ciągle obwinia się za to jak poszedł ( nie poszedł) poród i cc
    Meggi... Chodziłam do fizjo z Mikołajem jak był mały, bo miał wzmożone napięcie na obwodzie i osłabione w osi. Pani fizjo powiedziała, że to przez to, że nie przeciskał się przez kanał rodny i było CC. Moja przyjaciółka chodziła z podobnym problem z napięciem ze swoim dzieckiem do innej fizjo, pani powiedziała, że to przez to, że miała trudny poród SN. Fizjo nie dogodzisz. ;)

veritaa, Lalia, Suszarka lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w sumie nie mam zdania w tym temacie … Ania urodzona SN bardzo szybko , miała kilka problemów ale na pewno jest bardzo wrażliwa na hałasy, potrzebuje dużo ucisku, dostymulowania, lekkie problemu z wzmożonym napięciem po urodzeniu.

Bartus CC totalnie na zimno i praktycznie żadnych tego typu rzeczy.

Annia lubi tę wiadomość

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Meggi... Chodziłam do fizjo z Mikołajem jak był mały, bo miał wzmożone napięcie na obwodzie i osłabione w osi. Pani fizjo powiedziała, że to przez to, że nie przeciskał się przez kanał rodny i było CC. Moja przyjaciółka chodziła z podobnym problem z napięciem ze swoim dzieckiem do innej fizjo, pani powiedziała, że to przez to, że miała trudny poród SN. Fizjo nie dogodzisz. ;)

Anniu, bo mi się wydaje że to się tak trochę niesprawiedliwie uogólnia: poród SN super, a CC pozostawia konsekwencje.
    Moim zdaniem poród SN porodowi SN nie równy, a CC może ale wcale nie musi mieć znaczący skutków ubocznych.

Zulugula, dmg111 lubią tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Anniu, bo mi się wydaje że to się tak trochę niesprawiedliwie uogólnia: poród SN super, a CC pozostawia konsekwencje.
    Moim zdaniem poród SN porodowi SN nie równy, a CC może ale wcale nie musi mieć znaczący skutków ubocznych.
    Zgadzam się. Wszystko generalnie sprowadza się do tego, żeby matka miała wyrzuty sumienia. Ta co miała CC, że nie urodziła SN, a ta co miała PSN, żeby się martwiła, że trwał za długo, że nie było tak jak planowała itp.
    A jak słyszę o porodach domowych, że są super, to już w ogóle we mnie się gotuje. Ile z nas miało próbę PSN, który zakończył się CC? A co by było w domu w takiej sytuacji?

Zulugula, veritaa, Iryska, Inga28, emdar, Ania81, KarolinaMaria, Nowastaraczka, Suszarka, dmg111 lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej zulu, to brzmi jak magia 😅 nie potrafie sobie tego wyobrazic 😁

🔸28 lat

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi, nic takiego nie robimy. No może tylko zbieramy baterie, ale to tak 'przy okazji', że zgłosiła się do nas firma, która dała nam za darmo kartony i za darmo odbiera 🤪

Zulu, pamiętam, że jak czytam te książki Dębińskiej to miałam takie mysli, o czym ta kobieta plecie, ale teraz widzę, że miała dużo racji z tym, że medykalizacja porodów wiele może 'namieszać'. Oczywiście najważniejsze jest to, by dziecko przyszło zdrowe na świat, ale jak myślę sobie, ze jakbym miła wybór 'wywoływać poród 3 dni' czy 'iść na planową CC' to biorę w ciemno drugą opcję. Na mnie oksytocyna zadziałała z kopyta i wiem, że mogłam jeszcze trochę z nią poczekać. Nie, że mam żal, że analizuje swój poród po nocach itd. Po prostu poszłam na łatwiznę, samo się zaczęło i mogłam spokojnie dać sobie parę godzin na rozkręcenie a nie po 1,5 h na bloku dać się podpiąć pod oksy. Myślę, że tak szybki poród nie był dla Mati dobry.

Ounai, jasne, że żyjemy i mamy się dobrze, ale z drugiej strony ciągle mowa o tym jacy teraz słabi ludzie. W czasach naszego dzieciństwa nosiło się używane buty, a mimo to kupujemy teraz naszym dzieciom wyłącznie nowe, bo mamy wiedzę o wpływie obuwia na postawę.

W ogóle czytam teraz książkę Ophry o traumach z dzieciństwa i tam neurobiolog wypowiada się na temat wpływu trudnych wydarzeń na mózg płodu i małego dziecka. Nam się wydaje, że '2 latek i tak nie będzie pamiętał, że był świadkiem mega awantury rodziców'. Owszem, nie będzie miał tego w głowie jako wspomnienie, do którego będzie mógł często wracać, ale takie zdarzenie moze odbić ślad w głębokich strukturach mózgu i mieć wpływ na jego rozwoj 😳 pewnie podobnie jest z traumami porodowymi. Ale, żeby nie było: nie widzę się jako rodzącą w domu przy świeczkach i muzyczce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2023, 16:45

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2023, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed narodzeniem Olka chodziliśmy z mężem na szkołę rodzenia, zajęcia prowadziły dwie położne: "moja" i taka która rodziła z moją kuzynką, chyba najbardziej doświadczone, polecane i rozchwytywane położne w szpitalu. I do dzisiaj pamiętam, jak ta druga położna powiedziała, że ma córkę i ma nadzieję że będzie mogła być kiedyś przy porodzie swojego wnuka czy wnuczki, ale przenigdy nie pozwoli córce na poród domowy i sama nigdy by się na taką asystę i nikogo nie zgodziła.

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
‹‹ 5499 5500 5501 5502 5503 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ