Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, ja nie mam żadnych ambicji, żeby sobie udowodnić, że dam radę urodzić SN. Nie mam bezwzględnych wskazań do CC i po prostu rozważam czy VBAC, taki jakby nieindukowany (bo teraz nie mam cukrzycy ciążowej, więc nie mam wskazań do indukcji wcześniej) nie byłby taki zły... Jednak CC to operacja i nikt nie da mi gwarancji, że zniosę ją tak dobrze jak pierwszą... a z drugiej strony boję się PSN i powikłań dla dziecka.. . Trudna decyzja.Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Ja też nic nie doradzę Aniu, to Twoja decyzja.
3 razy rodziłam naturalnie i nie mam traumy, ale każdy poród zaczynał się sam, bez wywoływania. Tym razem cc ratujące życie Gabrysi więc przyjęłam to na klatę, że tak musiało być i koniec kropka. Tyle z moich rozważań.
Więcej dzieci nie planuję, zakładam w czerwcu wkładkę -
Zulu, u nas w szpitalu jest duży nacisk na PSN, więc tam VBAC idą nawet jak pacjentki nie za bardzo chcą...
z punktu medycznego nie mam przeciwwskazań do VBAC. Prowadzący doradza CC i poród w szpitalu powiatowym, ale on chyba nie jest entuzjastą porodów SN.
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Annia, mamy ten sam termin porodu. U mnie też bylo pierwsze CC, teraz będę podchodzić do VBAC. Myślę,że ile kobiet tyle historii i rad,tutaj sama musisz zdecydować,co jest dobre dla Ciebie i dziecka.
Annia lubi tę wiadomość
Starania od 10.2019
Nl🇳🇱
14.02 ⏸😍
15.03❤
16.04💔 usg 13 tc serduszko przestało bic 11+5 (poronienie zatrzymane)
Starania od nowa 13.06
04.02.21⏸ maly cud❤
18.10.21 przyjście na świat Laury👶
10.06.23 przyjście na świat Lilianny👶
Laura
Twoje małe stopy zrobiły największy odcisk w naszych sercach 💕
Lilianna
"Czasem najmniejsze rzeczy zajmują najwięcej miejsca w naszych sercach"
-
Laila, hmmm... Nie wiem czy na diagnozę si nie jest za wcześnie. Mi zarówno terapeutka jak i psycholog mówiły, że przed 4 rż nie robi się tych diagnoz, bo większość zadań, które są podstawą diagnozy, dotyczy właśnie starszych dzieci. U młodszych jest to po prostu niemiarodajne 🤔
-
edka85 wrote:Laila, hmmm... Nie wiem czy na diagnozę si nie jest za wcześnie. Mi zarówno terapeutka jak i psycholog mówiły, że przed 4 rż nie robi się tych diagnoz, bo większość zadań, które są podstawą diagnozy, dotyczy właśnie starszych dzieci. U młodszych jest to po prostu niemiarodajne 🤔
O tym samym rozmawiałam z terapeutką Si, że 2-3 latek to dziecko u którego jest mnóstwo zmian i mnóstwo fizjologicznych bo po prostu poznaje, próbuje itd więc ona będzie bardzo ostrożna. W sumie już po samym wywiadzie ze mną zasygnalizowała że prawdopodobnie zaburzeń SI Olcio nie ma a te jego zachowania wynikają z wieku i temperamentu 😊 -
Gela093 wrote:Annia, mamy ten sam termin porodu. U mnie też bylo pierwsze CC, teraz będę podchodzić do VBAC. Myślę,że ile kobiet tyle historii i rad,tutaj sama musisz zdecydować,co jest dobre dla Ciebie i dziecka.
Po prostu o ile na początku ciąży byłam pewna, że chcę CC tak im bliżej porodu to tym bardziej się waham czy na pewno.
Zulu, mój prowadzący mówił, że przy braku postępu porodu to względne przeciwwskazanie do VBAC. Nikt nie zakaże ci próby, ale raczej wtedy skłaniają się do CC. Ja miałam CC bo była zagrażająca zamartwica, Miki miał spadki tętna (które uważam, że zawdzięczał oksytocynie z indukcji), więc niby nie ma żadnych przeciwwskazań do próby VBAC. Boję się np tego, że jakbym spróbowała, ale no nie wiem ból mnie przerośnie czy coś, to nie będę mogła wtedy powiedzieć "rezygnuję proszę CC". :]Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Annia wrote:Wiem, że nikt nie zdecyduje za mnie.
Po prostu o ile na początku ciąży byłam pewna, że chcę CC tak im bliżej porodu to tym bardziej się waham czy na pewno.
Zulu, mój prowadzący mówił, że przy braku postępu porodu to względne przeciwwskazanie do VBAC. Nikt nie zakaże ci próby, ale raczej wtedy skłaniają się do CC. Ja miałam CC bo była zagrażająca zamartwica, Miki miał spadki tętna (które uważam, że zawdzięczał oksytocynie z indukcji), więc niby nie ma żadnych przeciwwskazań do próby VBAC. Boję się np tego, że jakbym spróbowała, ale no nie wiem ból mnie przerośnie czy coś, to nie będę mogła wtedy powiedzieć "rezygnuję proszę CC". :]
Bardzo mnie dziwi,jak medycyna i podejście lekarzy w poszczególnych krajach się różni. Oczywiście,musisz ufać swojemu lekarzowi i temu co Ci mówi,bo potem on będzie w razie czego robić to CC.
Ja zdecydowałam się na VBAC, wywoływanie dalej nie jest przeciwskazaniem, nawet mogę rodzić w wodzie... w trakcie zawsze mogę powiedzieć NIE i jadę na CC.Starania od 10.2019
Nl🇳🇱
14.02 ⏸😍
15.03❤
16.04💔 usg 13 tc serduszko przestało bic 11+5 (poronienie zatrzymane)
Starania od nowa 13.06
04.02.21⏸ maly cud❤
18.10.21 przyjście na świat Laury👶
10.06.23 przyjście na świat Lilianny👶
Laura
Twoje małe stopy zrobiły największy odcisk w naszych sercach 💕
Lilianna
"Czasem najmniejsze rzeczy zajmują najwięcej miejsca w naszych sercach"
-
Mam dwie koleżanki z udanym VBAC.
Jedna po wywoływanym porodzie w 42 tyg , braku postępu i ostatecznie CC.
Druga po CC z winy zagrażającej zamartwicy dziecka .
Obie koleżanki zadowolone, przeżyły naprawdę fajne, ludzkie , zgodne ze sobą porody SN
Ja mam porównanie SN i CC i po swoich doświadczeniach nie zdecydowalabym się na CC swiadomie .Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Aniu, nie pytałaś mnie ale może moje spojrzenie tez coś Ci wniesie w ocenę sytuacji. J. urodziłam 15 lat temu SN, Mela urodzona przez cc, na zimno, tzn podjęli próbę wywołania porodu, zanim zaczely się jakiekolwiek skurcze to Meli tak skakało tetno ze zdecydowali się na cc i bardzo dobrze, bo Mela była tak obwinięta pępowina ze inaczej by się nie urodziła. Porod sn wspominam bardzo dobrze, od razu doszłam do siebie. Cc wspominam źle, źle się czułam po, długo dochodziłam do siebie (jak na mnie, bo dla innych tydzień to raczej krótko). Na pewno przy drugim porodzie bardzo mocno czułam obkurczanie macicy, wiec być może przez to mam wrażenie ze było gorzej. Myśle ze jeśli będę jeszcze w ciazy to podejmę próbę vbac. Ale to takie gdybanie na zimno, póki sprawa mnie nie dotyczy. Nie wiem jaka będzie moja decyzja jeśli rzeczywiście do tego dojdzie, dlatego doskonale Cię rozumiem.
-
Ewa88 wrote:Suszarko jakie modele zamówiłaś?
Te się nie nadają dla dziecka stawiającego pierwsze kroki w butach, Jagoda w nich chodzi jak na szczudłach. Niby się zginają ale są dość sztywne. U Igi może by się sprawdziły, Jagoda jeszvze ma za małe skille w chodzeniu. Ale buty ładne na żywo, mimo że różowe 🤣
https://www.eobuwie.com.pl/sneakersy-geox-b-gisli-g-a-b251ma-0aw54-c4002-m-navy.html
Te z nami zostają, jeśli ktoś oczekuje buta w stylu Barefoot to nie polecam, bo nie wyginają się jak kartka papieru. Jagoda sobie w nich super radzi a to najważniejsze. Są trochę sztywniejsze od naszych trampek z Fisher Price ale uważam że całkiem spoko się zginają. Zamówiłam z tego modelu jeszcze białe ale poszłam po rozum do głowy,wolę wyczyścić pasek przy podeszwie niż szorować całe buty.
I mialam jeszcze ten niby polecany model z H&M
https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0995699007.html
Wzięłam całe różowe i biało różowe. Całe różowe się super zginają (trochę lepiej niż Geoxy ale nie jest to olbrzymia różnica). Biało różowe są już odczuwalnie sztywniejsze. Jednak zdecydowałam się zostawić Geoxy bo to moim zdaniem buty nie do zdarcia, Iga nosiła chyba 3 albo 4 pary i wszystkie były w spoko stanie po całym sezonie noszenia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2023, 19:43
Ewa88 lubi tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Gela093 wrote:Bardzo mnie dziwi,jak medycyna i podejście lekarzy w poszczególnych krajach się różni. Oczywiście,musisz ufać swojemu lekarzowi i temu co Ci mówi,bo potem on będzie w razie czego robić to CC.
Ja zdecydowałam się na VBAC, wywoływanie dalej nie jest przeciwskazaniem, nawet mogę rodzić w wodzie... w trakcie zawsze mogę powiedzieć NIE i jadę na CC.
Dzięki dziewczyny za wszystkie wasze historie.Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Dziewczyny co się teraz kupuje na Komunię? Idziemy za miesiąc, myślę że damy głównie kasę ale poszukuję jakiegoś fajnego drobiazgu. Dla dziewczynki bym nie miała problemu bo kupiłabym coś z biżuterii, a dla chłopca nie mam pomysłu...Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Witajcie po świętach 🌷 trochę mnie tu nie było , nie nadążam za życiem 🤦♀️
Spóźnione życzenia urodzinowe dla solenizantów 🥰
Annia, ja miałam i sn i cc. Mimo, że po cc szybciej doszłam do siebie (przy sn nacięcie krocza) a sn był długi i trudny, to kolejny raz wybrałabym poród sn, bo było to dla mnie niesamowite przeżycie 🥰 ale Twoja decyzja. Myślę, że każdy sposób porodu ma swoje plusy i minusy. Na pewno nie zdecydowałabym się kolejny raz na indukcję, tylko czekała aż akcja sama się zacznie.