Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
patrycja92 wrote:Dziewczyny a czy w ciąży miałyście tak ze swedzialo Was całe ciało? Masakra drapie się jakbym miała ospę albo jakieś wszy.. w pracy się zapominam i tez się drapie 🤦♀️ o co chodzi? Nie miałam tego w pierwszej ciąży..
Edit, jest jeszcze trzecia opcja- uczulenie. Ale warto wykluczyc te dwie pierwszeWiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2023, 10:20
-
patrycja92 wrote:Dziewczyny a czy w ciąży miałyście tak ze swedzialo Was całe ciało? Masakra drapie się jakbym miała ospę albo jakieś wszy.. w pracy się zapominam i tez się drapie 🤦♀️ o co chodzi? Nie miałam tego w pierwszej ciąży..
To nie jest naturalne . Może to być jeden z objawów cholestazy ciężarnych. Zbadaj GGtP, alat, aspat i kwasy żółciowe. Nie bagatelizowalabym tego.Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
-
Czytałam o tej cholestazie ale ze to raczej jest w 3 trymestrze.. nie mniej jednak czekam już w kolejce do lekarza na teleporade. Dzięki wielkie! 😘starania od 07.2019
diagnoza, badania, dieta, suplementy 02.2020
wit d, witaminy dla kobiet Solgar, inofem, bromergon, folik
8 cs
28.03 ⏸️ beta 146
01.04 beta 867
Baby nr 2 😍
30.01 ⏸️
02.02 beta 123
04.02 beta 379 -
Suszarka wrote:Tajka, te akcje w aucie i drzemki 30min to brzmi jak Jagoda 🙈 o ile z autem jest spoko odkąd się przesiadła do większego fotelika o tyle ze spaniem nadal słabo. A odnośnie snu, czy próbowałaś kiedyś wsadzić Gabi do spiworka i odłożyć do łóżeczka na brzuch? U nas to pomogło na wieczne pobudki. Do tej pory Jagoda śpi na brzuchu albo na boku. Moim zdaniem butla nie pomaga bo ona się nie budzi z głodu, tylko po prostu potrzebuje sobie possać/pociągnąć odrobinę mleka żeby zasnąć ponownie, bo nie umie w inny sposób połączyć cykli snu. Odnośnie mowy, dwulatek powinien łączyć proste zdania "mama daj" "dzidzi śpi" itd. Jak cokolwiek Cię niepokoi to warto się przejść do neurologo, ale traktować z przymrużeniem oka jakieś wywody które nie dotyczą bezpośrednio dziedziny którą się zajmuje
Te łączenie faz snu to problem wiem... Nie potrafi ich łączyć, jak tylko ją wezmę i przystawię do piersi, to nawet nie potrzebuje zassac i sie napić tylko raz ciumknie i śpi. Więc tu czasem chyba nie o mleko nawet chodzi tylko o bliskośc i przyzwyczajenie. Tylko jak jej pomóc łączyć te fazy snu? Z tego co czytalam to nauka samodzielnego zasypiania może pomóc. Tak było w przypadku Mai. Ale na to nie jesteśmy chyba jeszcze gotowe. Musimy wyjść na prostą z mlekiem, a poza tym to liczy się z mniejszą ilością karmienia piersią w naszym przypadku.
Maja łączy słowa, ale niektóre no "mamy nie ma" "taty nie ma" "koko tu" "mama tutaj"
-
KarolinaMaria wrote:Tajka, Mati nie lubiła jeździć autem, zresztą do tej pory dłuższe trasy to katorga. Pomagają bajki... próbowałaś puszczać w aucie dziecięce piosenki? Jak Matylda była niemowlakiem i jeździłam z nią na rehab ok. 20 minut w jedną stronę, to średnio po 5 już mi płakała. Puszczałam wtedy śpiewanki na yt i to ją jakoś uspokajało, ale właśnie musiałyśmy jechać, na czerwonym świetle się wkurzała. Teraz też jak jeździmy na krótkich trasach to zazwyczaj lecą dziecięce przeboje z yt, bez patrzenia na ekran.
Może faktycznie warto na razie odpuścić dłuższe podróże, nie dokładaj sobie stresu. Ja nie ukrywam, że mnie to strasznie frustrowało i unikaliśmy wypadów dłuższych niż pół godziny w jedną stronę. Jak Mati miała 8 miesięcy to wzięłam ją i moją mamę do rodziny na wieś (jakieś 250 km od nas), babcia znała Matyldę tylko z krótkich tras i jak wtedy zobaczyła jaki ona daje popis w trasie to była zmęczona jak po tygodniu pracy na kopalni. Też się musiałyśmy zatrzymywać na kp. Ja przed ciążą myślałam, że zjadę z dzieckiem Polskę wzdłuż i wszerz, a wyszło jak wyszło 🤣
Eh, byłabym dobrym materiałem na te wszystkie parentingowe memy 'wyobrażenia' vs 'rzeczywistość'.
Edit w ogóle dla mnie wszystkie wyprawy z niemowlakiem, pakowanie, spanie poza domem itd. były trudne. Także podziwiam Was naprawdę, że dajecie radę z dwójką!2 -
patrycja92 wrote:Czytałam o tej cholestazie ale ze to raczej jest w 3 trymestrze.. nie mniej jednak czekam już w kolejce do lekarza na teleporade. Dzięki wielkie! 😘
-
KarolinaMaria mój doktor nie dyżuruje, mogę mieć planowe CC, albo VBAC i wtedy wszystko zależy na kogo trafię z racji tego, że przecież nie da się zaplanować PSN.
Generalnie tak źle i tak niedobrze. 😅
Wik, to jak tam? Pierwsze zakupy rzeczy w panterkę zrobione?Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Suszarka wrote:Dziewczyny co się teraz kupuje na Komunię? Idziemy za miesiąc, myślę że damy głównie kasę ale poszukuję jakiegoś fajnego drobiazgu. Dla dziewczynki bym nie miała problemu bo kupiłabym coś z biżuterii, a dla chłopca nie mam pomysłu...
Może jakąś rodzinną sesję zdjęciową? -
nick nieaktualnypatrycja92 wrote:Czytałam o tej cholestazie ale ze to raczej jest w 3 trymestrze.. nie mniej jednak czekam już w kolejce do lekarza na teleporade. Dzięki wielkie! 😘
Ja miałam cholestaze w 3 ciążach. Swędzieć zaczęło mnie wszystko chyba koło 20 tygodnia (tak stopniowo, a później to już był szał ciał takie to było dokuczliwe) najgorzej było w nocy.
Tego swędzenie nie bagatelizuj, koniecznie proszę zgłoś dla prowadzacego -
nick nieaktualnySiedzę sobie w pracy i zamykam martwe chaty, od wczoraj jest troszkę spokojniej u nas. Normalnie relaks na maksa 😂.
Niedługo się skończy 😂.
Mąż mnie tak ostatnio wkurza, że mam go ochotę ukatrupić albo wysłać w kosmos. Niby pomoga, o co poproszę to zaraz zrobione, ale mnie drażni. No cóż musi to jakoś przetrwać 😂 -
Zulugula, może w końcu załapie. Nasz Michałek nie wykazywał żadnych oznak , że jest gotowy na odpieluchowaie, aż nagle pewnego dnia nie chciał założyć pieluchy i po prostu się odpieluchowal(zajęło mu to 1 dzień zanim załapał że siku musi trafić do nocnika a nie na podłogę). My byliśmy tacy nieprzygotowani, że nawet majteczek nie mieliśmy dla niego 😃
Zulugula, Lalia lubią tę wiadomość
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Irysko, a na noc zakladasz Michalkowi pieluche?
Ja Guciowi tak, ale w sumie w wiekszosci wypadkow jest sucha, wyjatkowo sie zdarzy, ze jest siku, no i zastnawiam sie, czy nie lepiej juz nie zakladac tej pieluchy i tylko kupic kilka duzych podkladow na lozko i w razie potrzeby zmieniac
Annia, no wlasnie jeszcze nie, zupelnie nie, bo tak jak Wam pisalam nie dowierzam jakosw sumie nie wiem czemu, ale czekam na usg polowkowe za 4 tygodnie i wtedy mam nadzieje, ze bede miala czarno na bialym
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023 -
Wik89 wrote:Irysko, a na noc zakladasz Michalkowi pieluche?
Ja Guciowi tak, ale w sumie w wiekszosci wypadkow jest sucha, wyjatkowo sie zdarzy, ze jest siku, no i zastnawiam sie, czy nie lepiej juz nie zakladac tej pieluchy i tylko kupic kilka duzych podkladow na lozko i w razie potrzeby zmieniac
Annia, no wlasnie jeszcze nie, zupelnie nie, bo tak jak Wam pisalam nie dowierzam jakosw sumie nie wiem czemu, ale czekam na usg polowkowe za 4 tygodnie i wtedy mam nadzieje, ze bede miala czarno na bialym
Wik89 lubi tę wiadomość
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Dostaliśmy się do przedszkola 🥳
Meggi110818, Wik89, Tajka, Ewa88 , Zulugula, Ounai, Annia, Suszarka, dmg111, MoTyLeK🦋, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
-
Lalia wrote:Dostaliśmy się do przedszkola 🥳
U nas na osiedlu jest ogromny problem, miejsc jest za mało w publicznych. Ludzie składali do trzech w okolicy i do żadnego się nie dostali.... Zostaje prywatny... Tylko nie każdego stać, więc nie powimno tak być. A dzieci w okolicy coraz więcej, bo osiedle cały czas się rozrasta, budują nowe bloki.