Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Zulugula wrote:Tajka, może tak jest jak u nas, że ta pierwsza rekrutacja była tylko wg kryteriow oświaty i mimo, że są jeszcze miejsca, to będą dopiero przydzielane w 2giej rekrutacji
My też do publicznego się nie dostaliśmy. Do 5 składałam w okolicy. Nigdzie. A dalej jzu bez sensu wozić dzieckoO ❤️
Z ❤️ -
Tajka wrote:Super 🥰
U nas na osiedlu jest ogromny problem, miejsc jest za mało w publicznych. Ludzie składali do trzech w okolicy i do żadnego się nie dostali.... Zostaje prywatny... Tylko nie każdego stać, więc nie powimno tak być. A dzieci w okolicy coraz więcej, bo osiedle cały czas się rozrasta, budują nowe bloki.
https://www.gov.pl/web/gov/zapisz-dziecko-do-przedszkolaWiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2023, 16:03
Suszarka lubi tę wiadomość
-
Ale się obkupilismy. Pojechaliśmy najpierw po buty a potrm do outletu i Marta wyszła w końcu z Emelami, a potrm w outlecie to już w ogóle szał. Mąż kupił bluzę, ja kupiłam dwie bluzki I plecak, Tymek dostał tenisówki, klapki basenowe i koszulkę a Marta adidaski, sandałki, 3 sukienki, koszulkę i poduszkę do samolotu, oczywiście poduszka z motywem frozen. Tak, że dziewczyny że Śląska/malopolski, polecam Designer Outlet Sosnowiec, buty dla dzieci, fajne i miękkie po 25-70 zł,
A Tu Martusia, po raz pierwszy ma kucyk z "wszystkich" włosów
Annia, Zulugula, Enigvaa, Suszarka lubią tę wiadomość
-
Zulugula wrote:Tajka, może tak jest jak u nas, że ta pierwsza rekrutacja była tylko wg kryteriow oświaty i mimo, że są jeszcze miejsca, to będą dopiero przydzielane w 2giej rekrutacjiMikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Ounai wrote:Ale 3-latek musi być przyjęty do przedszkola. Może hycvtsk że zostanie przyjęty w innym rejonie miasta ale miejsc nie zabraknie
https://www.gov.pl/web/gov/zapisz-dziecko-do-przedszkolaMikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Ounai wrote:Annia wydaje mi się że gdyby rodzic się odwołał to muszą to miejsce zapewnić, tylko większość po prostu odpuszcza i idzie do prywatnego.Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Ja też słyszałam o tym przepisie, że gmina musi zapewnić 3latkowi miejsce w przedszkolu. Nie musi być to przedszkole wybrane przez rodziców, ale gdzieś musi znaleźć miejsce, choćby na drugim końcu miasta. Tylko podejrzewam, że ostatecznie rodzice i tak rezygnują z tego rozwiązania i wybierają prywatne bliżej domu czy z lepszymi opiniami.12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
11.2024 staramy się o rodzeństwo -
Annia wrote:Ale prawnie nie może być więcej niż 25 dzieci w grupie, wiec pewnie by się wybronili, że nie ma miejsc, nie ma sal itp itd...
-
Zulu, tak, do tego docelowego 😊
U nas składanie wniosków trwało ponad 3 tygodnie,s ponoć już po pierwszym tygodniu było ponad 150 podań 😵 my się dostaliśmy (tak zgaduję), tylko dlatego, że ja mam lekki stopień niepełnosprawności ze względu na dyskopatię 🤭 inaczej bylibyśmy raczej bez szans 🙈
Z tego co czytam, to chyba "co kraj, to obyczaj", bo u nas np. nie było kryterium "dziecko żłobkowe" 😅
Już nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się że w tych ustawowych była wielodzietność, niepełnosprawność dziecka/jego rodzeństwa/rodzica, piecza zastępcza. Natomiast w kryteriach samorządowych: zamieszkanie na terenie miasta, odprowadzanie podatków w Urzędzie skarbowym miasta, zatrudnienie obojga rodziców, obowiązkowe szczepienia dziecka, rodzeństwo dziecka uczęszcza do tego samego przedszkola, rodzeństwo dziecka uczęszcza do szkoły na terenie miasta, samotne macierzyństwo.
Więc my mieliśmy 1 na 3 z pierwszej puli i 4/7 z drugiej 😅
Jak odczytałam w przedszkolu, że Oluś się dostał i podpisywałam listę, że się decydujemy, a potem zobaczyłam szatnię i te maleńkie szafeczki to mi gul stanął w gardle, że mój chłopczyk już taki duży 🥺💙😊Zulugula, Suszarka, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
-
Ounai, jak dobrałaś Marcie rozmiar sandałów? 😅
Pytam, bo Olek ma Ricosty 23 (większa rozmiarówka) i Nike 23,5 i jeszcze są dobre 👍 ale w butach 24 ma na tyle komfortowy zapas (H&M i Smyk), że nie są na niego za duże i fajnie już chodzi 👌 i teraz nie wiem czy sandały kupować 24 (w końcu będzie nosić raczej bez skarpetek i mając otwarty przód nie musi mieć giga zapasu) czy 25 bo lato przecież czasami się kończy i w drugiej połowie września 🙈 -
Zulugula wrote:Lalia a nie patrzysz po prostu po długościach wkładek? Jak wiem, że jakies buty będą na krócej to daję zapas takie 0,6cm ale jeśli jest szansa żeby dłużej pochodzil typu snikersy trampki to kupuję mu takie +0,8, oczywiście też patrzę czy dobrze w nich wtedy chodzi
Zulu, normalnie to tak (w ten sposób w zimie kupiłam mu buty na wiosnę, bo przy zabudowanych butach jak trampki czy sneakersy to 1mm w te czy we wte to pal sześć) ale sandały nie oszukujmy się, założy pewnie nie wcześniej niż końcem maja, a to jeszcze 1,5 miesiąca 😅
Ostatecznie zamówiłam dwa rozmiary, 24 i 25, na eobuwie jest chyba 30 dni na zwrot to poczekam do końca i najwyżej wtedy zdecyduję 😅
Ale muszę się Wam przyznać, że o ile zawsze jestem Grażyna w temacie butów (np. Ricosty i Nike zawsze kupowałam poniżej stówki 🤣👌 a większość innych butów w granicy 60 zł na hiper promkach) tak teraz sandały do piachu/na działkę/na wakacje nad jeziorem zamówiłam za..129 zł 🙈
Rok temu Olek miał wypaśne sandały Mrugała za prawie 150 zł, piękne granatowe, skórzane i... miał je na sobie może kilka razy 😑 a drugie sandałki miał Clarks, mega leciutkie, z pianki, łatwe do mycia i nosił je ciągle a zapłaciłam za nie coś z 60 zł. Jedyny "problem" tych Clarksów był taki, że miały odkrytą piętę i jednak mnie to całe lato dręczyło, więc teraz postanowiłam że chcę znaleźć coś podobnego (leciutkie, elastyczne, najlepiej piankowe albo materiałowe żeby szybko schły i łatwo się czyściły) ale z zakrytą piętą. I znalazłam, też Clarksy, tylko że nawet po przecenie kosztowały 189 zł 😱 no way, nie spałabym po nocach 😂 a wczoraj wchodzę na eobuwie a one z 259 zł przecenione na 129 zł 🤭 więc doszłam do wniosku, że za buty, w których prawdopodobnie będzie śmigał 80% lata jestem w tym roku w stanie zapłacić trochę więcej, a te wyjściowe upoluje w Smyku czy w CCC na jakiejś promce, wyprzedaży albo z wykorzystaniem kodu rabatowego, poniżej 100 zł.
Zamówiłam te:
https://www.eobuwie.com.pl/sandaly-clarks-zora-nemo-t-261583886-blue-leather.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_PL_GMC_MAIN_HP_CSS&is_retargeting=true&pid=google&af_sub1=cpc&c=_PL_GMC_MAIN_HP_CSS&af_click_lookback=1d&af_reengagement_window=7d&cq_src=google_ads&cq_cmp=19410838475&cq_term=&cq_plac=&cq_net=g&cq_plt=gp&gclid=CjwKCAjwue6hBhBVEiwA9YTx8AHOqbA5X0TrXbU9BcO5cZ-iWY-HDyMocRNf0zSyOISvRk3Pa7_AwhoCfN0QAvD_BwE
(Ta Dori jest zdejmowana i zostają zwykłe niebieskie sandały)
A wstępnie, w CCC, na jakiejś promce plus z kodem z klubu CCC, planuję upolować te, jeśli będą spełniać normy:
https://ccc.eu/pl/dzieciece/chlopiece/sandaly/sandaly-lasocki-kids-bob-ci12-bob-01-ii-ch-granatowy?utm_source=mobile_app&utm_medium=share&utm_content=product -
Lalia wrote:Ounai, jak dobrałaś Marcie rozmiar sandałów? 😅
Pytam, bo Olek ma Ricosty 23 (większa rozmiarówka) i Nike 23,5 i jeszcze są dobre 👍 ale w butach 24 ma na tyle komfortowy zapas (H&M i Smyk), że nie są na niego za duże i fajnie już chodzi 👌 i teraz nie wiem czy sandały kupować 24 (w końcu będzie nosić raczej bez skarpetek i mając otwarty przód nie musi mieć giga zapasu) czy 25 bo lato przecież czasami się kończy i w drugiej połowie września 🙈
Gdyby nie cena to bym ich nie brała w ogóle, bo ja jie wierzę dzieciom w to ja rosną. Np rozmiar 92 Marta miała ciut za duży, wyciągnęłam z szafy używkę które kupiłam z zapasem do prania i po miesiącu już były za małe. Połowy nawet nie ubrałam jej. Przeskoczyła ten rozmiar więc boję się że z butami mogłoby być tak samo.
Swoją drogą tak sobie uświadomiłam że wyjazd z dużymi dziećmi na wakacje poza sezonem to jie problem, ale wziąć malucha np w zimie do ciepłych krajów wiąże się z zakupem dodatkowej garderoby. Jakoś tak nigdy o tym nie myślałam 🙈 dopiero teraz sobie to uświadomiłam jak zaczęłam się zastanawiać ile mamy ciuchów letnich i czy wystarczy nam na tygodniowy wyjazd zakładając to całe brudzenie przez dzieciWiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2023, 09:31
Wik89 lubi tę wiadomość
-
My wczoraj byliśmy w sklepie dobierać buty. Na osiedlu 2 tyg się otworzył sklep z butami dla dziecka, a do srody musi zostać zamknięty, bo właścicielka z przyczyn osobistych musi wrócić do Litwę. Więc są promki.
Kupiłam addiday superfit 24 i zastanawiam się nad sandałami też superfit. Z ponad 300zl kupiłam za 160
Właścicielka mówiła że o ile zabudowane mogę mieć zapas 1cm, bo trzymają nogę, to sandały muszą być bardziej dopasowane i noga nir powinna latać, a ten zapas być mniejszy, żeby stopa była stabilna. Tym bardziej że latem dzieci są dużo bardziej aktywne. Dlatego sandały zapas tak 0.5. I U nas bym musiała brać rozmiar 23 z superfitow. Na razie zastanawiam się, bo jeszcze z 2 miesiące, a nie wiem jak Młodej noga urośnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2023, 10:20
O ❤️
Z ❤️