Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Zulu, nie ma raczej innego sposobu jak zdjąć pieluchy. Z tego co czytałam dziecko musi zaczaić związek przyczynowo skutkowy czuję parcie na pęcherz ->puszczam zwieracz ->sikam (i jeśli nie zawołam i nie zdążę to mam mokre gacie). Nawet jeśli teraz dzieci niektóre kumają że sikają to w sumie co z tego, skoro nie przynosi to żadnego skutku, dyskomfortu - pampers jak się dziecko posika jest suchy w dotyku przecież. Pewnie się zdarzają dzieci które pewnego dnia w wieku dwóch lat oświadczają "mamo nie chcę pieluch, będę sikał do nocnika", ale uważam że należą do rzadkości. Może jakby poczekać do 4-5 r.z. to tak, ale pytanie czy warto, bo skoro uczymy takich rzeczy jak mycie zębów czy samodzielne ubieranie, jedzenie, to uważam że nie nie ma nic złego w uczeniu korzystania z toalety. Przy samodzielnym jedzeniu czasem więcej syfu się robi niż przy odpieluchowaniu, wiem co mówię, bo za nami jedna próba jeszcze w 2022 😅
Inga28, Zulugula lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Dziewczynki, przychodzę do Was z butami 😁😂
Byłam z chłopcami w galerii (sama z dwoma 😎💪) szukać klapek/sandałów które dadzą radę z wodą, żeby były na basen, hardcore działkowy i nad jezioro bo w sierpniu mamy zaplanowany wyjazd.
Odwiedziłam CCC, Smyk, Deichmann i Martes.
W CCC są super sandały Boatilius:
Mega mięciutka guma, super elastyczna podeszwa (w internecie od groma różnych pięknych kolorów), ale minusem łamana rozmiarówka (22/23) i brak regulacji. Na Olka była albo za krótka wkładka, albo za luźna gumka, więc trzeba mierzyć.
W CCC były też super chodaki w stylu Crocsów:
Fajne, elastyczne (na stronie jest więcej kolorów), ale Olcio ma wąską stopę i średnio mu się niestety trzymały.
W Martesie bardzo miłe zaskoczenie, bo spory wybór kolorów i modeli, leciutkie i elastyczne:
Chodaki były niestety za luźne, a z sandałkami nie mogłam trochę się na rozmiar zdecydować 🤣
W Deichmannie porażka, Vty i Cupcake takie twarde, że masakra:
W Smyku faworytem miały być te sandały (są jeszcze różowe):
I fajne, lekkie, sporo regulacji, ale podeszwa trochę sztywna więc odpuściłam.
W końcu zdecydowałam się na chodaki Fischer Price (mamy granatowe):
Lekkie, elastyczne, ten pasek na piętę jest miękki, na wąskiej stopie Olka nie spadają 👌a że miałam kupon 10 zł i wyszły za 59 zł to już w ogóle super 😂💙
Zulugula lubi tę wiadomość
-
Lalia, za mówiłam te
https://heppo.com/pl-pl/products/swiftwater-river-sandal-k-paradise-pink-amethyst?_pos=1&_psq=Swiftwater+River+Sandal+K+Paradise+Pink%2Famethyst&_ss=e&_v=1.0
Przyszły i są super. Też właśnie na wakacje, plażę, wodę, piach szukałam. Pewnie też są męskie kolory 😁Lalia lubi tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️ -
Inga28 wrote:Edka ja nie umiałam poznać kiedy jest ta gotowość? Czym to się ma u dziecka objawiać?
Zulugula, Iryska, EBa, Inga28, Annia lubią tę wiadomość
-
Edka nie pomyślałam, że chodzi o nas
tylko właśnie tak ogólnie pytam, bo właśnie często gdzieś mi się przewijało „oznaki gotowości” ale jakoś kompletnie nie wiedziałam o co chodzi 😊 ja trochę poszłam na czuja, ale się udało.
Ja juz pisałam kiedyś, że u nas był bunt na nocnik po tym jak kilka miesięcy temu zrobił kupę do nocnika i się wystraszył. Nie chciał potem w ogóle siadać, wiec odpuściłam. Teraz uznałam, że spróbujemy a jak się nie uda to trudno i kolejna próba najwyżej latemWiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2023, 13:41
-
Zulu, my mieliśmy dwa podejścia do odpieluchowania:
1) Pierwsze trochę przymusowe, bo Olkowi zrobiła się plama AZS w pachwinie oo za ciula nie chciała się goić, dostaliśmy zalecenie wietrzenia, a więc zdjęcia pampersa. To było gdzieś w marcu i była masakra. Olek płakał, że zakładam mu majtki, a nie pampersa. Nie chciał siadać na nocnik, siku robił co chwilę i miał fun, że może podeptać "w kałuży", gdyby nie to że sprawdzałam mu co chwilę gatki, to chodziłby w mokrych, bo mu to nie przeszkadzało. Trwało to jakoś 3 dni, odpieluchowania nie zaczaił, rana się zagoiła, wróciliśmy do pampersa.
2) Drugi raz jakoś przed weekendem majowym powiedział, że nie chce pampersa i bez problemu dał sobie założyć majtki. Siadał duuużo chętniej na nocnik, jak pytałam gdzie będzie robił siusiu to pokazywał na nocnik, dwa razy jak pytałam czy chce mu się siusiu i siada to siadł i zrobił, wpadek było kilka i musieliśmy się przebierać natychmiast, 💩 wylądowała w majtkach i był tym oburzony 🤣 ale mniej więcej w połowie dnia odmówił zmiany majtek i poprosił o pampersa, więc nie naciskałam i wróciliśmy.
Na dzień dzisiejszy nie woła ani siusiu, ani 💩, ale od dwóch dni bardzo się upomina jak zrobi 💩 żeby mu natychmiast przebrać pampersa, po nocy czy w ciągu dnia jak ma dużo nasiusiane to też chce żeby mu zmienić.
Mój plan jest taki, że jak następnym razem będziemy podejmować próbę odpieluchowania, to schowam pampersy i powiem że się skończyły, bo mi się wydaje że Olcio to mądry chłopczyk i jemu po prostu z pampkiem jest wygodnie 🤭Zulugula, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
-
O ile dobrze pamiętam, to Emdar i Julek mieli chyba kilka podejść do odpieluchowania, że chyba pierwsze dwa razy totalna porażka, a za trzecim razem totalny sukces 👌
Nasza pediatra mówiła na bilansie, żeby po prostu co jakiś czas próbować i tyle 😊Zulugula, emdar lubią tę wiadomość
-
Lalia to u nas Gustaw też z dwa czy trzy razy powiedział, że chce pampersa. Ale wytłumaczyłam, że pampersa zakładamy już tylko na noc a teraz nosi super majtki z super szybkimi samochodami i już nie wracał do tematu 😅
Zulugula, Lalia lubią tę wiadomość
-
Iryska wrote:U nas koszmar z odpieluchowaniem. Już ładnie wolał ale mu się znudziło i ma bardzo dużo wpadek...
Wg mnie on jeszcze nie jest gotowy i tyle 🤷🏻♀️
A może to regers? Gdzieś czytałam, że często się pojawia właśnie u dzieci i to jest tez jakiś etap po prostu przejściowy
https://mamprzepis.pl/odpieluchowanie-regres-czyli-nawrot-sikania-u-dzieci/Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2023, 14:01
-
A to ja jeszcze polecę taki turystyczny nocnik, zajmuje na prawdę mało miejsca, zmieści się do większej torebki/plecaka czy pod wózek, po złożeniu nie przypomina nocnika 😊 Na początku przygody na pewno się przyda
https://allegro.pl/oferta/nocnik-turystyczny-banana-skladany-przenosny-13590696880Lalia lubi tę wiadomość
-
Ja po wizycie, szyjka zgładzona, miękka, 2 cm rozwarcia. 🙈 Dzidziuś 3 kg.
Irysko miłego odpoczynku!Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2023, 17:24
Inga28, Wik89, Nowastaraczka, Lalia, Zulugula, KarolinaMaria, Ladyo, Suszarka, emdar, dmg111, Ewa88 , Iryska, edka85, Enigvaa, Tajka, asias86, Anet.kaa, Belie, Ulaa, MoTyLeK🦋 lubią tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023