Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Tajka, żaden materac polecany przez fozjomommy nie miał wymiarów 90x190 z tego co pamiętam, więc ja robiłam research we własnym zakresie i zależało mi żeby materac był średnio -twardy/twardy, dość gruby (min 15 cm).
Ja kupiłam na allegro i jestem zadowolona 👌 mój mąż 188cm i ok. 87 kg wagi na nim nie raz spał i się nie zapadał, mi też wygodnie się tam śpi 😁
https://allegro.pl/oferta/materac-piankowy-ecopur-visco-90x190-h3-9999510862
Na dolne łóżko na razie nie kupowaliśmy materaca,bo jak już śpimy z Olkiem to z nim, nie używamy tego niższego, więc szkoda nam było żeby się kurzył. Kupimy dopiero jak Kacpi się przeprowadzi do Olka 😁Tajka lubi tę wiadomość
-
Tajka, Zulu, u nas to model Tymon 90x190 ze zdejmowaną barierką (wydaje mi się że ma ok.1m), drugim łóżkiem i szufladami.
Jak dla mnie super jest to, że ma wysokie zagłówki, bo jak Olek po nim biega i staje to nie przeleci, tzn on przechodzi przez to jak stoi na stoliku ale musi się podciągnąć 🤣
Ja planuję dokupić tę barierkę (ona ma 142 cm i jest 10 cm wyższa):
https://lanomeble.pl/pl/p/Barierka-nakladana-pionowa/263
I jak chłopcy podrosną,to Olek się wyprowadzi na dolne łóżko i przełożymy mu obecną barierkę, a Kacpi będzie spał na górze z dłuższą i wyższą barierką:
Zulugula, Zulugula lubią tę wiadomość
-
Lalia, no właśnie gdybym kupiła tą barierkę dla Mai 3/4 długości to potem zostałaby ona dla Gabi, a dla Mai na dół pewnie dokupiłabym krótszą 😊
Chyba zdecydowałam się na Amelke białą 180x80 😊
Długo czekałyście? Ja chyba musze jeszcze poczekać, bo żłobek i nowe łóżko jednocześnie to chyba nie jest dobry pomysł, poczekam do czerwca. Tylko Gabi w kolysce już ledwo się mieści 🤦♀️ ale i tak spi tam tylko 1/3 nocy 😀Lalia lubi tę wiadomość
-
Tajka, ja nie czekałam długo bo to był czas czyszczenia magazynów i jakaś tam promka że łóżko do 5 dni 😁
-
Inga28 wrote:Kurde myślałam, że jak dziecko zaszczepione to nie złapie ospy
wczoraj w żłobku mówili, że mają potwierdzony jeden przypadek ospy, niby nie z Gustawa grupy ale jednak 😕
Ostatni dzień przedszkola - Filip (nie był szczepiony). Po 2 tyg równo Kornelia (nie była szczepiona). Matylda była szczepiona (wtedy była tylko po 1 dawcę) i nie zachorowała, Zuzia tak samo. -
Zulugula wrote:Wy tu gadu gadu a nikt mi nie poleca łóżek 😄
Jakie macie wymiary?
https://erli.pl/produkt/lozko-podwojne-dzieciece-bella2-180x80-wysuwane,123818663
Matyldzia śpi na takim aktualnie:
https://allegro.pl/oferta/lozko-oskar-baby-boo-140x70-kokos-pianka-wzory-5846624725
Ale Matyldzi tez będziemy zmieniać na te lozko wyżejZulugula lubi tę wiadomość
-
Jeszcze w temacie ospy dodam ze moje placówkowe dzieci zaszczepione na ospę nie były chore ani razu. A zarówno w żłobku jak i w przedszkolu było conajmniej 5 okazji żeby się zarazić. Mam nadzieje ze nie napisałam tego w tzw zła godzine 🤣🤣🤣
Jeśli chodzi o lozko my tez mamy z Beltor meble i fajne jest służy już 2 lata Ani . Gdybym tylko miała miejsce brałabym 90 na 200 niestety jest jak jest wiec mamy 80 na 160. Jeśli cos sie dzieje Ani i wola w nocy i nie daj Boże zasnę na tym łóżku to rano budzę sie totalnie połamana ( mam 168 cm )🤣🤣W nowym mieszkaniu będą jeszcE mieć to lozko a jak zrobimy osobne pokoje ( za 2 -3 lata ) to wtedy dla
Każdego kupimy już „ normalne „ pojedyncze dorosłe lozko
Tajka ja Ci chciałam napisac jeszcze ze naprawdę każde dziecko jest inne, wiem ze nie zaleca się wprowadzać wielu zmian na raz ale może akurat Po Majci to „spłynie „. A pisze to dlatego ze my odpieluchowalismy Anie kiedy Bartus miał 3 miesiące. A wszyscy życzliwi mówili ze to nie jest dobry moment bo Bartek mały i przeciez starszak się wtedy chce upodobnić do maluszka. No u nas tak nie było. Znasz najlepiej swoje dziecko , jeśli moment nie wydaje Ci się odpowiedni to poczekaj ale tez nic nie zaszkodzi spróbować. Przecież na sile jej do łóżka nie włożysz 😄😄
Ja probuje Bartka dać w końcu do swojego łóżka na razie ciężko to idzie. 5 pobudek było beze mnie obok. Słabo. Rano byłam jak zombie dlatego dzisiaj śpimy razem jeszcze. Może za jakiś czas znajdę zasoby na kolejna próbęCorka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Zulu ja tez czekałam na ten moment, że sam przyjdzie i zakomunikuje i się nie doczekałam 😅 my jesteśmy, że tak powiem na „świeżo”.
Ja zrobiłam właśnie tak, że zdjęłam pampersa i założyłam majtki. Oczywiście wcześniej było to poprzedzone czytaniem różnych książek np. Jadzi i Pucia. Kupiłam majtki z autami i psim patrolem żeby sam chciał je założyć. I opowiadałam i tłumaczyłam, że już jest duży i że spróbujemy robić siku i kupę do nocnika.
Pierwsze dwa dni często pytałam czy chce siku, niekiedy sama go posadziłam i wtedy zrobił, kilka wpadek oczywiście było, w te dwa dni sam ani razu nie zakomunikował, że chce. Ale nagle na 3 dzień sam zaczął wołać i od tego czasu może mieliśmy dwie wpadki i to takie, że zawołał ale już nie zdążyłam go posadzić. A tak to wola za każdym razem. Zostały nam tylko noce, bo tu jeszcze zakładam pampersa, w dwa dni miał suchego po nocy. Ale dzisiaj już miał nasikane, wiec daje mu jeszcze chwile. Przed spaniem mu tłumacze, że pampers tylko do spania, ale gdyby chciał siku to ma wołać i faktycznie dwa dni pod rząd przy zasypianiu mimo, że miał pampersa to zawołał, że chce siku.
Od poniedziałku poszedł do żłobka, powiedzieliśmy że jest już bez pieluchy i tez ani jednej wpadki, więc myśle że mamy sukces 😊
Ja się bardzo bałam tego odpieluchowania, że wszędzie nasikane itp. Ale serio nie bylo źle 😅 te pierwsze dni starałam się z nim bawić na podłodze i zawsze nocnik miałam koło siebie.
Wczoraj nawet był z mężem na rowerze i tez zawołał że chce siku, wiec się zatrzymali i bez problemu się załatwiłZulugula, asias86 lubią tę wiadomość
-
Ja uważam, że Gustaw dopóki miał pampersa to nie zwracał uwagi czy mu się chce siku czy nie. Dopiero zdjęcie pampersa i założenie majtek pomogło i ogarnął szybko o co chodzi. Tak to tez pytałam, sadzałam ale dopóki miał pampersa to nic nie dawało. Więc w sumie mogłam czekać i jeszcze z rok i pewnie sam magicznie by nie zawołał 😅 chociaż są pewnie dzieci które tak mają, ale u nas się to nie sprawdziło.
I on miał mega radość jak zrobił siku i mógł iść ze mną wylać i nacisnąć spłuczkę. Pierwsze dni to za każdym razem biegał taki podjarany do męża zże zrobił siku 😅Zulugula, Suszarka lubią tę wiadomość
-
Inga28 wrote:Ja uważam, że Gustaw dopóki miał pampersa to nie zwracał uwagi czy mu się chce siku czy nie. Dopiero zdjęcie pampersa i założenie majtek pomogło i ogarnął szybko o co chodzi. Tak to tez pytałam, sadzałam ale dopóki miał pampersa to nic nie dawało. Więc w sumie mogłam czekać i jeszcze z rok i pewnie sam magicznie by nie zawołał 😅 chociaż są pewnie dzieci które tak mają, ale u nas się to nie sprawdziło.
I on miał mega radość jak zrobił siku i mógł iść ze mną wylać i nacisnąć spłuczkę. Pierwsze dni to za każdym razem biegał taki podjarany do męża zże zrobił siku 😅Zulugula, Annia lubią tę wiadomość
-
Edka ja nie umiałam poznać kiedy jest ta gotowość? Czym to się ma u dziecka objawiać?
Dodam jeszcze, że moim zdaniem nie ma jednego dobrego sposobu, bo po prostu nasze dzieci są różne i jak ze wszystkim trzeba podejść do nich indywidualnie. Tak samo jak ze smoczkiem czy odstawieniem od piersi. Każda miała nieco inny sposób ale to nie znaczy, ze któryś był lepszy czy gorszy. Tylko po prostu idealny dla danego dziecka.KarolinaMaria, Suszarka, Nowastaraczka, dmg111 lubią tę wiadomość
-
A Malwina jak zwykle odwrotowiec. Jak ma majtki to sika i nie woła, bez majtek krzyczy że ją metka w pupę gryzie (nie ma metek przy spodniach no ale ją gryzie 🤣) a jak ma pieluchę to woła. Ostatnio tylko raz zmoczyła w dzień pampersa, ale na drugi dzień już więcej, więc czekam na cieplejszą pogodę🔸28 lat