X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • kiniusia270 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie co sądzicie o banku komórek macierzystych i pobieraniu krwi pepowinowej? Kilka miesięcy temu wypełniłam formularz loterii i dzisiaj dzwonili że wygrałam pakiet przechowywania za darmo przez 18 lat i jedynie musimy zapłacić podatek od wygranej. Mamy tydzień na odpowiedź i teraz się zastanawiam co tu zrobic...🙄

’94
    17.10.2020 Staś ♥️
    godz. 3:55, waga 4050g, długość 56cm
    17.11.2023 Basia ♥️
    godz. 16:39, waga 3860 g długość 55 cm
  • Annia Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Annia też słyszałam o takiej edukacji przedporodowej, muszę się tym zainteresować.

Nie wiem, czy już kiedyś o tym pisałaś, ale chciałam zapytać, czy macie już imię dla synka?
    Wstępnie mamy wybrane Mikołaj, myślę, że wiele się nie zmieni już bo to jedyne co i mnie i mężowi się podoba. Ja bym najbardziej chciała Marcinka. Ale przez to, że ciągle Mikołaj jest "wstępnie" to najbardziej przyzwyczaiłam się o synku myśleć jako o Juniorze. 😂 A wy? Myślicie już coś? Bo z prenatalnych u Ciebie też bardziej chłopiec, prawda?

Iryska, Edyciak, z kolei mój ginekolog mówi, że każda szyjka powyżej 25 mm jest dobra (jeśli twarda, zamknięta z obu stron). Nie wiem o co chodzi. 🙄

Edyciak lubi tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiniusia270 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie co sądzicie o banku komórek macierzystych i pobieraniu krwi pepowinowej? Kilka miesięcy temu wypełniłam formularz loterii i dzisiaj dzwonili że wygrałam pakiet przechowywania za darmo przez 18 lat i jedynie musimy zapłacić podatek od wygranej. Mamy tydzień na odpowiedź i teraz się zastanawiam co tu zrobic...🙄

Ja jestem na nie. Tzn. jeśli ma Cię to uspokoić to możesz zbankować, ale mi nie podoba się agresywny marketing banków, a mało informacji medycznych. Przede wszystkim mało jest przypadków wykorzystania tych komórek macierzystych, nie przeszczepia się choremu na białaczkę dziecku jego własnych komórek, bo one też mogą być wadliwe (podłoże białaczki często jest genetyczne) itd. Na pewno nie jest to lek na wszystkie choroby dziecka i jego krewnych, jak często jest to przedstawiane. Tutaj ciekawy artykuł na ten temat:

https://www.mamalekarz.pl/2017/01/17/krew-pepowinowa-6-prawd/

kiniusia270 lubi tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm

Wysłany: 30 czerwca 2020, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Wstępnie mamy wybrane Mikołaj, myślę, że wiele się nie zmieni już bo to jedyne co i mnie i mężowi się podoba. Ja bym najbardziej chciała Marcinka. Ale przez to, że ciągle Mikołaj jest "wstępnie" to najbardziej przyzwyczaiłam się o synku myśleć jako o Juniorze. 😂 A wy? Myślicie już coś? Bo z prenatalnych u Ciebie też bardziej chłopiec, prawda?

Iryska, Edyciak, z kolei mój ginekolog mówi, że każda szyjka powyżej 25 mm jest dobra (jeśli twarda, zamknięta z obu stron). Nie wiem o co chodzi. 🙄

Dla dziewczynki byłoby łatwiej. Dla chłopców nie mamy top imienia, też bardzo podoba mi się Marcin, ale mój szef ma tak na imię i dziwnie by to wyglądało 😂

'90

06.05.2020 r. II 🦄
  • Annia Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie będę bankować krwi pępowinowej, bo z tego co czytałam to nie jest tak, że gdyby nie daj Boże coś się działo, to te komórki można podać twojemu dziecku. To by miało sens, gdyby państwo bankowało krew od wszystkich dzieciaczków i później tym chorym wybierało z "puli" i podobno zresztą tej krwi jest za mało i tak... Zgadzam się z Karoliną.

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę dziś na 🍹 z koleżanką do knajpki z pięknym ogrodem.

Byłam na spacerze z Córką a potem się zdrzemnęłam, ale mi dobrze :)

doomi03, Inaa89, Anet.kaa, Sylwucha, dmg111 lubią tę wiadomość

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2021, 08:03

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2020, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Annia zawsze możesz wejść na forum przez przeglądarkę w telefonie:) ja tylko tak dzialam, nie mam apki.
    Super Ci się trafila położna. Muszę się rozejrzec u siebie. To się wybiera w przychodni, do której dziecko będzie chodzic, czy w swojej czy jak?
    Ja tez pisze na forum przez przeglądarkę w telefonie. 😊

Co do położnej.. to ja chyba nie mam wybranej. Rok temu zmieniałam przychodnię i uzupełniłem wszystkie deklaracje, ale że nie znałam pielęgniarek ani położnej, to zostawiłam puste miejsce i powiedziałam, żeby sami wpisali.. ale jak wchodzę na IKP, to mam pusto przy położnej i pielęgniarce. Muszę się dowiedzieć, kto to w ogóle u mnie jest. Ale nie sądzę, by to były domowe wizyty... U mnie boją się 👑 wirusa.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2020, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:

Mój też tak mówi. 🤗

Iryska lubi tę wiadomość

• Annia Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:
    Ania, wiem wlasnie. Mam wrażenie, że moja dr jest przewrażliwiona i bardzo ostrożna.
    No ale nie będę szaleć, trzeba słuchać zaleceń lekarza 😉
    Oczywiście! Nie namawiam cię, żebyś to olewała, co ona mówi! :) Może ma inne doświadcze nia po prostu. A z ciekawości: twoje siostry też są takie drobne? Jak ich szyjki w ciąży się zachowywały? :D

Kic - baw się dobrze. :) Ja dzisiaj się lepiej czuję bo na wizytę położnej się wyczesałam, wymalowałam i ubrałam jak człowiek i samopoczucie plus 100. :D

Ounai, Inaa89, Lalia lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023

Wysłany: 30 czerwca 2020, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Ja też nie będę bankować krwi pępowinowej, bo z tego co czytałam to nie jest tak, że gdyby nie daj Boże coś się działo, to te komórki można podać twojemu dziecku. To by miało sens, gdyby państwo bankowało krew od wszystkich dzieciaczków i później tym chorym wybierało z "puli" i podobno zresztą tej krwi jest za mało i tak... Zgadzam się z Karoliną.

Dokładnie. Idealnym rozwiązaniem byłoby tworzenie państwowych banków. Tak jak pisałam, mnie przeraża agresja reklam i hasła w stylu 'tylko raz w życiu masz okazję ochronić swoje dziecko'. To działa silnie na psychikę i portfel rodziców.

Annia, kiniusia270 lubią tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2021, 08:03

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaKK wrote:
    Owulacje miałam w 18dc, nie później, a dzisiaj mam 39 dzień... panikujemy z mężem, katastrofa, odliczam dni i modlę się, żeby tym razem było wszystko dobrze... ogromny strach. Dziękuje za pocieszenie!😘
    Nie panikuj. Zagnieżdżenie mogło być dopiero tydzień temu, będzie dobrze. Idź powtórz betę, może to Cię troszkę uspokoi :)

age.png

age.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:
    Też wlasnie tłumacze sobie, że ona ma duże doświadczenie i pewnie dużo widziała już w swojej praktyce.
    Ta jedna siostra jest też taka drobna, miała szyjkę 2.7 cm cała ciążę i nic się nie działo. Ale druga siostra miała niby długą wyjściowo, ale od 30 tyg miała zagrożenie porodem przedwczesnym
    Hmmm... To może u Was po prostu taka uroda tych szyjek, że jak całe drobne jesteście to i szyjki nie mają po 6 cm. :) Życzę, żeby u Ciebie też nic się nie działo z nią. :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2020, 16:18

Iryska lubi tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiniusia270 wrote:
    Pytanie ile wynosi ten podatek i czy to nie ściema.

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2020, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniusia, jeśli to nie jest ściema i ma być półdarmo, to warto się zastanowić. Musisz dopytać, ile ten podatek będzie kosztował.
    Oglądałam webinar o bankowaniu krwi, było wszystko ładnie wytłumaczone. Potem dzwoniła do mnie babeczka z banku i też mi wszystko dokładnie opowiedziała..
    Generalnie jest tak: są dwa rodzaje komórek macierzystych - 1) z krwi pępowinowej i łożyskowej, 2) ze sznura pępowinowego
    Te 1) może wykorzystać jedynie dziecko lub rodzeństwo dziecka i w chorobach hematologicznych głównie. Te 2) może wykorzystać dziecko, rodzeństwo dziecka, rodzice dziecka i dziadkowie dziecka i komórki te mają szersze zastosowanie, np SM, choroby zwyrodnieniowe, martwica kości itp

Jakie są wątpliwości? Nie wiadomo, ile materiału się pobierze; nie wiadomo, czy poród przebiegnie tak, by w ogóle można było pobrać komórki; nie wiadomo, czy tego materiału wystarczy w przypadku, gdyby chcieć go on podać choremu, bo mówi się, że wystarczy go dla osoby o wadze do 30-40 kg. I bądź co bądź Polski Bank ma małe doświadczenie.
    W moim przypadku nie można pobrać komórek ze sznura pępowinowego, bo mam przeciwwskazania. A ewentualnie tym bym była zainteresowana.

kiniusia270 lubi tę wiadomość

• kiniusia270 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Pytanie ile wynosi ten podatek i czy to nie ściema.

Podatek 10% czyli 816 zł, czyli wartość nagrody wynosi 8160 Ziko

’94
    17.10.2020 Staś ♥️
    godz. 3:55, waga 4050g, długość 56cm
    17.11.2023 Basia ♥️
    godz. 16:39, waga 3860 g długość 55 cm
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Ja tez pisze na forum przez przeglądarkę w telefonie. 😊

Co do położnej.. to ja chyba nie mam wybranej. Rok temu zmieniałam przychodnię i uzupełniłem wszystkie deklaracje, ale że nie znałam pielęgniarek ani położnej, to zostawiłam puste miejsce i powiedziałam, żeby sami wpisali.. ale jak wchodzę na IKP, to mam pusto przy położnej i pielęgniarce. Muszę się dowiedzieć, kto to w ogóle u mnie jest. Ale nie sądzę, by to były domowe wizyty... U mnie boją się 👑 wirusa.
    Ja też piszę przez przeglądarkę w telefonie.

Co do położnej to dziewczyny, nie zapomnijcie wybrać, bo bez tego nie wypiszą Was ze szpitala. Kiedyś było tak, że można było zdeklarować położna po porodzie, a teraz jak urodzicie, to szpital zapyta Was czy macie położna i poprosi o potwierdzenie. Wtedy położna musi zadzwonić do szpitala i potwierdzić, że objęła Was swoją opieką.

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2020, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiniusia270 wrote:
    Podatek 10% czyli 816 zł, czyli wartość nagrody wynosi 8160 Ziko
    To jednorazowa opłata? Jeśli tak, to można to przemyśleć.. ale węszę tu jakiś postęp.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2020, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, dobrze, że mówisz, tym bardziej muszę się zorientować.

Ounai lubi tę wiadomość

‹‹ 744 745 746 747 748 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ