Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ounai serio tak jest teraz? Koleżanki wybierały w szpitalu po porodzie dopiero (ale to ponad 2 lata temu było, więc może teraz się zmieniło?). Fakt, że musiały te deklaracje wypełnić przed wyjściem ze szpitala.
Ja już się tak przyzwyczaiłam do aplikacji, że na telefonie jest mi mega niewygodnie w przeglądarce. 😥Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Edyciak wrote:To jednorazowa opłata? Jeśli tak, to można to przemyśleć.. ale węszę tu jakiś postęp.
Jednorazowa ogarnęłam już regulamin, nie ma żadnych ukrytych kosztów. Loteria jest zorganizowana przez Polski Bank Komórek Macierzystych, chyba co tydzień jest losowanie więc chyba nie ma ściemy 🙄Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2020, 16:40
’94
17.10.2020 Staś ♥️
godz. 3:55, waga 4050g, długość 56cm
17.11.2023 Basia ♥️
godz. 16:39, waga 3860 g długość 55 cm -
kiniusia270 wrote:Podatek 10% czyli 816 zł, czyli wartość nagrody wynosi 8160 Ziko
Obstawiam, że to może być pakiet który da się wykorzystać tylko do np 5 roku życia a zachwalają że będą bankowac przez 18 lat. Mi to dziwnie wygląda. Ciekawe czy cały konkurs nie jest taki, że wszyscy w nim wygrywają
Edyciak sprawdź sobie, popytaj w mieście bo niektore położne są super.
Zebrałam się w sobie żeby wyprać ubranka po synku, ale będę musiała je jeszcze raz wyprać bo dalej śmierdzą piwnicąmuszę brać się za prasowanie z rana, bo w południe jest taki upał, że już się nie da.
-
Dziewczyny które wpadły już w zakupowy szał😊 na 5-10-15 macie mega promocje, body po 10-20zl, bluzy po 20-30zl i nawet kombinezony po 60zl 😊
https://naforum.zapodaj.net/25da2c9a6667.jpg.html]Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2020, 16:47
Inaa89, Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość
12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
11.2024 staramy się o rodzeństwo -
Annia wrote:Ounai serio tak jest teraz? Koleżanki wybierały w szpitalu po porodzie dopiero (ale to ponad 2 lata temu było, więc może teraz się zmieniło?). Fakt, że musiały te deklaracje wypełnić przed wyjściem ze szpitala.
Ja już się tak przyzwyczaiłam do aplikacji, że na telefonie jest mi mega niewygodnie w przeglądarce. 😥
Kiniusia, jak się nazywa ta loteria? Decyzja należy do Was. Ją bym nie brała. Podobno jest tak, że jeśli Twoje komórki mogą uratować komuś życie to je podadzą mimo że masz opłacone bankowanie. W razie choroby można też zapłacić za wykorzystanie komórek należących do kogoś innego. Więc ja wolę wyjąć pieniądze wtedy jeśli dziecko się rozchoruje. Umów się z kimś stamtąd i niech Ci wyjaśni jaki to pakiet, do czego można wykorzystać, do jakiej wagi dziecka i dla jakich członków rodziny.kiniusia270 lubi tę wiadomość
-
Oinai "Krew Pępowinowa to Standard"
zleciłam mężowi podjęcie decyzji bo ostatnimi tygodniami moja decyzyjność spadla... Badaliśmy już ten temat w marcu ale wtedy stwierdziliśmy że szkoda prawie 9 tys. skoro nie wiadomo czy się to przyda i wtedy wypełniłam formularz loterii
a teraz jak mamy zapłacić 816 zł za ten sam pakiet to już dało sporo do myslenia. Wiem, że czesto nie wykorzystuje się tych komórek u dziecka od którego były pobrane ale planujemy jeszcze pozniej 1-2 dzieci i odpukac może mogłyby się przydać...’94
17.10.2020 Staś ♥️
godz. 3:55, waga 4050g, długość 56cm
17.11.2023 Basia ♥️
godz. 16:39, waga 3860 g długość 55 cm -
kiniusia270 wrote:Jednorazowa ogarnęłam już regulamin, nie ma żadnych ukrytych kosztów. Loteria jest zorganizowana przez Polski Bank Komórek Macierzystych, chyba co tydzień jest losowanie więc chyba nie ma ściemy 🙄
Czytałam teraz o tej loterii .. myśle ze loteria bez ściemy .. w końcu na ich stronie .. ja bym skorzystałaDZIĘKI CI BOŻE ZA TE CUDA ❤️❤️ -
kic83 wrote:Idę dziś na 🍹 z koleżanką do knajpki z pięknym ogrodem.
Byłam na spacerze z Córką a potem się zdrzemnęłam, ale mi dobrze
Siwtny pomysł, że przerzucilas obowiązki wieczorne związane z córeczką na męża, to super czas aby obydwoje przywykli do nowej rutyny, a jak urodzi się Synek Ty będziesz mieć spokójną głowę, że Córcia będzie dopieszczonakic83 lubi tę wiadomość
-
Edyciak wrote:U mnie wszystko w porządku, dzidziuś ma się dobrze. Luteinę będę chyba brać do końca 😟 ma zapobiec skracaniu się szyjki, choć mam się nie martwić na zapas, bo na razie wszystko jest w porządku - jest twarda i zamknięta, a 3cm długości na ten moment jest ok. Połówkowe sam mi zrobi.
Następna wizyta 22 lipca.
Doomi, wow 😃 byłam przekonana, że to będzie mała wstydnisia 😄 co za niespodzianka 😊 ale chłopcy też są fajni, mają siurki 😁😁
Magdullina, dobrze obliczyłaś sobie termin USG genetycznego? Nie będzie za późno?
U mnie już 1,5kg na plusie. 😱 A nic po mnie nie widać. Lekarz się śmiał, że chyba we włosy mi poszło. 😊
Luteinę bierzesz dopochwowo czy po język?
Ja na szczęście mam wybrać opakowanie do końca i finito.
Edyciak lubi tę wiadomość
-
kiniusia270 wrote:Oinai "Krew Pępowinowa to Standard"
zleciłam mężowi podjęcie decyzji bo ostatnimi tygodniami moja decyzyjność spadla... Badaliśmy już ten temat w marcu ale wtedy stwierdziliśmy że szkoda prawie 9 tys. skoro nie wiadomo czy się to przyda i wtedy wypełniłam formularz loterii
a teraz jak mamy zapłacić 816 zł za ten sam pakiet to już dało sporo do myslenia. Wiem, że czesto nie wykorzystuje się tych komórek u dziecka od którego były pobrane ale planujemy jeszcze pozniej 1-2 dzieci i odpukac może mogłyby się przydać... -
Domi!!!! Moje gratulacje syneńka!!! 💙💙💙💙
Ale z niego wstydniś, tak jak moja małaZgięty też tak siedzi jak Polka, doktorek wczoraj się śmiał że jak stara babulinka
Jaką reakcja męża?Lalia, doomi03 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Annia, ja chyba w 7 tygodniu robiłam badania krwi w przychodni, w której mam lekarza rodzinnego i losowo wybraną pielęgniarkę i położną środowiskową bo to nowa przychodnia a ja też tu dopiero drugi rok mieszkam.
I w tej przychodni zaczepiła mnie przesympatyczna dziewczyna w moim wieku i zapytała czy mam już wybraną położną, więc mówię że w deklaracji była od razu określona. A ona na to, że ona jest tą położną i że jak skończę (chyba) 30 tydzień ciąży to mam zadzwonić i się umówimy na zajęcia edukacyjne, zrozumiałam że przysługuje mi 2 godziny przed porodem oraz że po porodzie przyjedzie na te wizyty patronażowe. Mówiła że umówimy się jakie tematy mnie interesują, a potem chyba spotkamy się w przychodni żeby to realizować 🤔
Więc to, że ZA DARMO przysługują nam spotkania PRZED porodem i PO porodzie to na bank 👍👍👍
Jedyne to nie wiem w jakim wymiarze godzin 🤷♀️
A położna chyba nie musi być z "naszego regionu", wiadomo że w bardzo dużym mieście lepiej wybrać kogoś bliżej, grunt żeby to była jedna położna, tak jak jeden lekarz rodzinny 😉Annia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny,
Zarówno na stronie NFZ, jak i tutaj
https://www.prawo-mamy.pl/2018/04/14/polozna/
Doczytałam że:
-od 21. do 31. tygodnia ciąży przysługuje max jedna wizyta położnej środowiskowo-rodzinnej w tygodniu,
-po 32. tygodniu ciąży – max dwie wizyty w tygodniu.
Te wizyty powinny odbywać się w warunkach laboratoryjnych, w uzasadnionych przypadkach mogą w domu.
Nie obowiązuje rejonizacja, więc można mieć gdzie indziej lekarza, pielęgniarkę i położną.
A po porodzie opieka położnej należy się przez 2 miesiące życia dziecka i mamy prawo od 4 do 6 wizyt w domu!!
Więc tych spotkań może być naprawdę dużo!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2020, 18:55
Sylwucha, Iryska, Annia lubią tę wiadomość
-
Jak ja rodziłam w 2015 ostatni raz to nie było czegoś takiego, że nie wypuszczą mnie ze szpitala jak nie zadeklaruję położnej 🤔
Wiem, że przychodnia musiała być wybrana.
Ale położną wybrałam sobie sama, po powrocie do domu i skonsultowaniu się z koleżankami, która najlepsza (nie musiała być z rejonu)