Walentynkowa promocja w OvuFriend!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 24 lutego a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji - jesteśmy przekonani że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować. Sprawdź tabelę, co zyskasz w Premium TUTAJ

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 24 lutego 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Starając się - ogólne HASHIMOTO
Odpowiedz

HASHIMOTO

Oceń ten wątek:
  • Blondik Autorytet
    Postów: 5204 4873

    Wysłany: 29 stycznia 2014, 13:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj dowiedziałam się, ze mam Hashimoto... Dziewczyny czy poza lekami stosujecie coś jeszcze? na różych stronach czytałam o diecie bezglutenowej - pomaga?

    Fasolko_przyjdz lubi tę wiadomość

    8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • santoocha Autorytet
    Postów: 3365 6100

    Wysłany: 29 stycznia 2014, 13:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam Hashimoto. I nie byłam leczona kompletnie niczym,dopóki hormony były w porządku. A jak zaczęłam się rozregulowywać, dostałam tylko Euthyrox.

    Ucdlp2.png WTF8p1.png 9cs7p1.png
  • angel Koleżanka
    Postów: 44 19

    Wysłany: 29 stycznia 2014, 15:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik,ja też mam stwierdzoną hashimoto,ale nie przejmuj się to nie wyrok.Leczę się od 5 stycznia 2012r.Rok temu urodziłam zdrowego synka,na początku ciąży brałam euthyrox 25,potem brałam jodid pod koniec ciąży,czułam się oki,wszystko było w porządku,robiłam tylko kontrolę tsh.tak średnio raz w msc.byłam w kontakcie telefonicznym z moją pania profesor endokrynolog.super mnie prowadziła.Teraz jesteśmy na etapie starań o drugiego dzidziusia,biorę euthyrox50 od 9 stycznia,bo miałam wyjściowo tsh-3,4(za wysoki do zajścia w ciążę)zobaczymy jaki będzie tego efekt,się okaże w okolicach 12 lutego?:)Dodam że nie stosuję żadnej diety,od czasu do czasu piję wodę z jodem.

    Chanela lubi tę wiadomość

    angel
  • Blondik Autorytet
    Postów: 5204 4873

    Wysłany: 29 stycznia 2014, 20:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam tsh w normie tzn. 2,61 (na zajscie w ciąże co prawda za dużo), ale antyTPo 1000.
    a co do jodu- poodbno nie można przy tej chorobie przecież?

    ja mam euthyrox 25 jak narazie i duphaston na wyregulownaie okresu...ostatnio miałam po 53 dniach...jzu sie cieszyłam, ze to ciąża a tu hashimoto;)

    8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • karola84 Ekspertka
    Postów: 348 69

    Wysłany: 29 stycznia 2014, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik tak jodu absolutnie nie... ja w listopadzie dowiedziałam się że mam Hashimoto i niedoczynność przez to wcześniej poroniłam 3 razy i urodziłam martwą córeczkę w 35 tyg... początkowe wyniki były tsh 32.6 (norma 0.4-4.0) ft4 8.6 (norma 10.4-24.4) anty tpo 2460 (norma 0-32) dostałam euthyrox 75 po 5 tyg wyniki były tsh 5.65 ft4 17.4 włączyłam selen i tran do mojej diety (oprócz tego biorę magnez wit b6 folik i calcium) po 3 tyg wyniki były tsh 4.6 i wyłączyłam z mojej diety nabiał soje surową kapustę brokuły i kalafior i po kolejnych 3 tyg moje wyniki tsh 1.70 :) a anty tpo 1400 :) więc wiem że dieta i odpowiednie suplementy bardzo pomagają .... pozdrawiam :)

    cryha, Anna255, Tosia80 lubią tę wiadomość

    kocham Cię córeczko (*)(*)(*) 22.05.2013
  • Blondik Autorytet
    Postów: 5204 4873

    Wysłany: 30 stycznia 2014, 08:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze, ja nie dam rady nabialu wyeliminowac...bo nie jem mięsa raczej i co ja bede jesc, suchy chleb jak koń :)

    8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • angel Koleżanka
    Postów: 44 19

    Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja myślałam że można wodę z jodem pić?w takim razie dobrze że od jakiegoś czasu przestałam pić.Ale jeśli jest niski poziom wapnia to chyba nabiał raczej wskazany w diecie?idzie zwariować z tą tarczycą...cieszę się że z pierwszą ciążą nie miałam żadnych problemów....boję się że teraz mogą być?myślałam że jak odstawię małego od piersi to od razu w najbliższym cyklu zaciążę...a tu widać ta nieszczęsna tarczyca blokuje....mam nadzieję że tym razem się uda.

    angel
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 30 stycznia 2014, 11:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam przepisaną metforminę i do tego mam jeść posiłki o niskim IG, takim do 50. Kazała mi jeść normalne posiłki. Żadnej kawy z mlekiem i cukrem bo ona powoduje duży wyrzut insuliny.

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Blondik Autorytet
    Postów: 5204 4873

    Wysłany: 30 stycznia 2014, 12:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy przy każdym hashimoto są problemy z insuliną? nic mi lekarz nie mówił

    8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • angel Koleżanka
    Postów: 44 19

    Wysłany: 30 stycznia 2014, 15:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nic mi na ten temat nie wiadomo a z tego co wiem to metformina jest lekiem na cukrzycę

    angel
  • karola84 Ekspertka
    Postów: 348 69

    Wysłany: 30 stycznia 2014, 19:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi też endo nic nie mówiła ale będę w poniedziałek to się spytam....

    kocham Cię córeczko (*)(*)(*) 22.05.2013
  • Blondik Autorytet
    Postów: 5204 4873

    Wysłany: 31 stycznia 2014, 14:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zastanawiam się nad ta dietą bezglutenową. jak byłam malutka - musiałam być na takeij diecie ponad rok.

    może coś w tym jest

    8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • Bikini31 Ekspertka
    Postów: 202 81

    Wysłany: 26 lutego 2014, 10:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    też choruję na Hashimoto - biorę Eutyrox 88 od poniedziałku do czwartku a od piątku do niedzieli Eutyrox 75.
    W tamtym roku też poroniłam, prawdopodobnie przez wysokie TSH 4,7 bo mój endo uważał, że jest prawidłowe...
    teraz zmieniłam już lekarza, zmienił mi leczenie i za 2 miesiące na kontrolę mam się stawić.
    Jeżeli chodzi o dzietę to zero słodyczy, jasnego pieczywa, makaronów... ogólnie dieta o niskim IG.

    I powiem Wam, że jak stosuję ją to się czuję o niebo lepiej, przede wszytskim żadnych wzdęć i nie czuję się jak balon.

    05.2013 rok pierwsze poronienie :(
    10.2015 HSG, jajniki drożne
    02.2016 rok ciąża biochemiczna
    I IUI 28.09.2016 :(
    II IUI 31.10.2016 :(
    starania od 2012 roku, PCOS, Hashimoto
    dalej czekamy...
  • Tamka Autorytet
    Postów: 3359 3280

    Wysłany: 26 lutego 2014, 13:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również choruję na Hashimoto. Dawka euthyroxu - 75

    nie stosuję żadnej diety, co więcej - moja endokrynolog jest również diabetologiem i gdy zapytałam ją o jakieś dodatkowe wskazania dietetyczne, to powiedziała, że nie ma to znaczenia

    faktem jest to, że nie mam żadnych objawów niedoczynności ani problemów gastrycznych i lekarka o tym wie... może dlatego tak powiedziała

    nzjds65gs3bzr1jb.png
    *******Gang 18+*******
    PL (WRO)
  • Milcia Autorytet
    Postów: 6798 5796

    Wysłany: 26 lutego 2014, 17:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie Euthytox 50. TSH mi skacze strasznie.

    ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Tamka Autorytet
    Postów: 3359 3280

    Wysłany: 13 marca 2014, 10:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z Hashi, jak to jest z tym jodem? bo zgłupiałam kompletnie - byłam na kontroli i endo mówi, że skoro staramy się o dziecko, to żeby zwiększyć jod w diecie, nie farmakologicznie ale żeby jeść więcej ryb etc. a podobno jodu przy hashi powinno się unikać..

    to jak to w końcu jest???

    Neyla, samira lubią tę wiadomość

    nzjds65gs3bzr1jb.png
    *******Gang 18+*******
    PL (WRO)
  • Anna_84 Koleżanka
    Postów: 38 14

    Wysłany: 14 marca 2014, 10:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również mam zdiagnozowaną chorobę Hashimoto. Od ponad roku regularnie badam poziom TSH - zawsze w normie między 1,27 a 2,34. Pozostałe wyniki też ok, z wyjątkiem anty-TG (obecny wynik to 158 przy normie 115). Moja endo wiedząc, że zaczynam starania o dziecko przepisała mi tylko jodid 200.

    uwo93e3kne7yhd3u.png
  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 14 marca 2014, 10:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tamka wrote:
    Dziewczyny z Hashi, jak to jest z tym jodem? bo zgłupiałam kompletnie - byłam na kontroli i endo mówi, że skoro staramy się o dziecko, to żeby zwiększyć jod w diecie, nie farmakologicznie ale żeby jeść więcej ryb etc. a podobno jodu przy hashi powinno się unikać..

    to jak to w końcu jest???

    Jod przy Hashi jest niewskazany, ale... dziecku do prawidłowego rozwoju potrzebny. Dlatego w ciąży się go powinno brać.

    Anna_84 wrote:
    Również mam zdiagnozowaną chorobę Hashimoto. Od ponad roku regularnie badam poziom TSH - zawsze w normie między 1,27 a 2,34. Pozostałe wyniki też ok, z wyjątkiem anty-TG (obecny wynik to 158 przy normie 115). Moja endo wiedząc, że zaczynam starania o dziecko przepisała mi tylko jodid 200.

    A anty TPO rozumiem masz w normie?

    Wiadomość wyedytowana przez autora 14 marca 2014, 10:58

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • Anna_84 Koleżanka
    Postów: 38 14

    Wysłany: 14 marca 2014, 11:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, anty-TPO 11 przy normie 0-34.

    uwo93e3kne7yhd3u.png
  • Blondik Autorytet
    Postów: 5204 4873

    Wysłany: 14 marca 2014, 14:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja po 6 tygodniach brania euthyroxu mam nadal antyTPo 1000 (bez zmian) a tsh mi wzrosło z 2,61 na 3,76

    juz nie wiem co mam myslec;(

    8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)