Forum Starając się - ogólne HASHIMOTO
Odpowiedz

HASHIMOTO

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 maja 2016, 20:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasita wrote:
    Przepisano mi L-Thyroxine 25 (lewotyroksyne 25 mg), szczegolnie jesli chce zajsc w ciaze. Ponoc po pewnym czasie bede mogla odstawic (?).
    ja mam hashimoto i pierwsze co usłyszałam od endo, to to, że będę brała lek do końca życia ;)
    U ciebie tsh i przeciwciała rosną. Miałaś usg dla potwierdzenia?
    Ja tyłam systematycznie i niepozornie. Zanim potwierdziłam problemy z tarczycą, to już miałam 15 kilo w gratisie :/ Odchudzanie obecnie nie jest łatwe...
    Biorę euthyrox, obecnie w dawce 75 i nie odczuwam skutków ubocznych.

  • Magdzia88 Autorytet
    Postów: 1368 1185

    Wysłany: 30 maja 2016, 18:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda87 bardzo dziekuje za odpowiedz..widzisz moja wiedza jest zerowa...dlatego zaskoczylas mnie z tymi procentami...wow...czyli co radzisz??jakies dodatkowe wyniki?co mam zasugerowac lekarzowi?? No oni przeciez widzieli te wyniki i zero problemu...wiec juz nic nie kumam....
    A diete stosujesz w 100%?
    Jak ona u ciebie wyglada???
    Mi nawet lekarz o diecie nie wspomnial pewnie uwaza ze problemu nie ma...

    Ps.czytam i czytam zajebisty ten link co wyslalas !

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2016, 18:43

    Syneczek. <3
    17u9anlij5jluasc.png
    2.02.2016 Aniolek ;*
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 maja 2016, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia88 diety nie stosuję, za duży reżim dla mnie. Unikam po prostu produktów, po których czuję się źle.

    Mi nawet lekarz o diecie nie wspomnial pewnie uwaza ze problemu nie ma...
    dieta jest polecana tylko dla osób chorych na celiakę.
    Jeśli chodzi o hashimoto, to zdania są podzielone, bo nie ma jednoznacznych badań, dlatego nikt ci nie powie wprost czy masz stosować dietę czy nie. Wybór należy do ciebie.
    Ja podeszłam do tematu w ten sposób, że skoro nie mam celiaki, to śladowe ilości glutenu w ryżu czy w kaszy mi krzywdy nie zrobią. Ale staram się ograniczać te produkty, które zawierają gluten (głównie chodzi o pszenicę i z niej wyroby).

  • AniaŁ123 Autorytet
    Postów: 2749 1692

    Wysłany: 30 maja 2016, 22:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny,
    Od 6 lat leczę się na hashimoto. Ostatnio pomyślałam o dziecku, dlatego chciałabym jak najlepiej zadbać o tarczycę.

    Czy może mi któraś z Was wytłumaczyć jak to jest z tą laktozą/białkiem mleka krowiego? We wszelkich opracowaniach czytam: "większość chorych na hashimoto ma nietolerancję laktozy..." ale jeśli ja nie mam absolutnie żadnych objawów takiej nietolerancji, to czy powinnam się przejmować tą laktozą?

    km5sdf9h97fauxoy.png
    32 lata/ starania od I 2020
    O Łucję starałam się 20 cykli
  • Magdzia88 Autorytet
    Postów: 1368 1185

    Wysłany: 31 maja 2016, 01:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anial
    Ja wlasnie zaczynam sie uczyc... tej diety i tez nie kumam... ;/

    Syneczek. <3
    17u9anlij5jluasc.png
    2.02.2016 Aniolek ;*
  • AniaŁ123 Autorytet
    Postów: 2749 1692

    Wysłany: 31 maja 2016, 10:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę dzisiaj do nowego endo, to podpytam. Może czegoś się dowiem :)

    km5sdf9h97fauxoy.png
    32 lata/ starania od I 2020
    O Łucję starałam się 20 cykli
  • Magdzia88 Autorytet
    Postów: 1368 1185

    Wysłany: 31 maja 2016, 12:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytaj pytaj o wszystko. I jakie podejscie co do ciazy ma....bo mi wyszly wysokie antytpo i to cale hashi,i sa rozne teorie jeden mowi ze to moglo byc powodem mojego poronienia inny ze nie....

    Syneczek. <3
    17u9anlij5jluasc.png
    2.02.2016 Aniolek ;*
  • AniaŁ123 Autorytet
    Postów: 2749 1692

    Wysłany: 31 maja 2016, 14:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój dotychczasowy endo mówił, że moje wyniki są dobre jak na planowaną ciążę, a jednak nic się nie dzieje. Na Nowothyralu 125 mam TSH 0,01 (0,27-4,2) i to mnie zastanawia.
    Mam zamiar wyciągnąć dzisiaj masę skierowań na badania i zamęczę go pytaniami. Mam nadzieję że dowiem się czegoś.

    km5sdf9h97fauxoy.png
    32 lata/ starania od I 2020
    O Łucję starałam się 20 cykli
  • Magdzia88 Autorytet
    Postów: 1368 1185

    Wysłany: 31 maja 2016, 16:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam na wszystkie informacje, kazda nowa zajawka jest cenna !

    Bo jak wiemy co lekarz to teoria jeden ma problem drugi nie...

    Niziutkie masz to tsh...ale ja sie nie.znam kochana...
    Ja mialam od 1.5 w ciazy 2.5 w normie to w normie problemu brak...zaczelam sama weszyc i wyweszylam ze za duzo jak na ciaze....a przeciwciala ktore okazaly soe wysokie mimo wszelagich poprawnych norm wynikow jakie mialam mogly zaklucic moje szczescie !!!!!- i to hasi...na ktore nie dostalam zadnych wskazowek...czyli sobie jest i tyle....

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2016, 16:24

    Syneczek. <3
    17u9anlij5jluasc.png
    2.02.2016 Aniolek ;*
  • AniaŁ123 Autorytet
    Postów: 2749 1692

    Wysłany: 31 maja 2016, 16:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie na takim tsh czuję się dobrze. Ostatnio próbowałam troszkę zmniejszyć dawkę i od razu 1,5 kg w górę :/ Ale bardziej zależy mi na dzidzi niż na figurze ;)

    km5sdf9h97fauxoy.png
    32 lata/ starania od I 2020
    O Łucję starałam się 20 cykli
  • AniaŁ123 Autorytet
    Postów: 2749 1692

    Wysłany: 31 maja 2016, 19:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciłam od endo.
    Zapytałam o gluten i nabiał i powiedział mi, że osoby z hashi częściej niż reszta populacji wykazują nadwrażliwość/alergię na gluten czy laktozę, ale nie każdy z hashi musi z automatu unikać tych produktów.
    Więc sama nie wiem, myślę że się zdam na lekarza.

    km5sdf9h97fauxoy.png
    32 lata/ starania od I 2020
    O Łucję starałam się 20 cykli
  • Magdzia88 Autorytet
    Postów: 1368 1185

    Wysłany: 31 maja 2016, 19:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A cos jeszcze mowil???

    Syneczek. <3
    17u9anlij5jluasc.png
    2.02.2016 Aniolek ;*
  • AniaŁ123 Autorytet
    Postów: 2749 1692

    Wysłany: 31 maja 2016, 19:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mówił, że w ciąży lepiej brać leki tylko z T4, zamiast T3 + T4, więc już teraz można by było się przestawić, żeby później w ciąży nie majstrować.
    Zbyt niski poziom TSH, troszkę trzeba go podnieść, ale na razie nie zmieniał mi dawki ani leków, bo najpierw muszę zrobić aktualne badania (na które dostałam skierowanie :D).

    I to tle, żadnych sensacji.

    km5sdf9h97fauxoy.png
    32 lata/ starania od I 2020
    O Łucję starałam się 20 cykli
  • Magdzia88 Autorytet
    Postów: 1368 1185

    Wysłany: 1 czerwca 2016, 07:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tlko ze to sa pewnie leki na recepte. A moj endo. Nic nie dal, nic nie poradzil...witaminami raczej tego nie podreperuje....

    Syneczek. <3
    17u9anlij5jluasc.png
    2.02.2016 Aniolek ;*
  • Magdzia88 Autorytet
    Postów: 1368 1185

    Wysłany: 1 czerwca 2016, 07:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda87

    Aktualnie biore femibion natal 1, myslisz ze moge go polaczyc z wit D,selenem i omega3?? Bo mam zamiar dzis je dokupic...

    Syneczek. <3
    17u9anlij5jluasc.png
    2.02.2016 Aniolek ;*
  • AniaŁ123 Autorytet
    Postów: 2749 1692

    Wysłany: 1 czerwca 2016, 09:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też biorę fembion nata 1, do tego magnez, w pierwszej połowie cyklu biorę oeparol, a tam są jakieś kwasy omega.
    W składzie fembion nie ma tych składników o których piszesz, więc myślę że możesz je dokupić :)

    Magdzia88 lubi tę wiadomość

    km5sdf9h97fauxoy.png
    32 lata/ starania od I 2020
    O Łucję starałam się 20 cykli
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 czerwca 2016, 11:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia88 wrote:
    Magda87

    Aktualnie biore femibion natal 1, myslisz ze moge go polaczyc z wit D,selenem i omega3?? Bo mam zamiar dzis je dokupic...
    ja brałam do tej pory (z zaleceń endokrynologa)
    - Euthyrox
    - wit. D w dawce 1000
    Ze względu na planowaną ciążę mam brać
    wit D w dawce 2000 oraz jod w dawce 150-200
    Mam polecone dwa suplementy:
    - Pregna Plus (zawiera kwasy omega)
    - Femibion Natal Classic (w natal 1 nie ma wit. D).
    Jeśli chodzi o selen, to wcinam orzechy brazylijskie ;)

    Magdzia88 lubi tę wiadomość

  • Magdzia88 Autorytet
    Postów: 1368 1185

    Wysłany: 3 czerwca 2016, 11:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I odebralam wyniki
    Wapn 9.1. Norma 8.5-10,5
    Witamina D3 metabolit 25(OH) wynik 27,30ng/ml
    Wapn zjonizowany 1,08 norma 0.98-1.13
    Witamina B12 286,80 norma 197,00-771,00
    Anty Tpo 192 norma 0-34 miesiac temu 163 mialam
    Anty Tg 17,97 norma 0,00-115,00
    FT3 3.2 norma 2,0-4,4
    FT4 1.2 norma 0,77-1,61
    Wotamina D chyba cos za mala?? Tu napisane jest ze dla doroslych 30-80 ale ze niedobor < 10
    Bylam u endo ginekologa tez nie dal zalecen...o zadnych witaminach itd....

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2016, 11:56

    Syneczek. <3
    17u9anlij5jluasc.png
    2.02.2016 Aniolek ;*
  • Gaduaaa Autorytet
    Postów: 10203 5350

    Wysłany: 3 czerwca 2016, 16:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ;) mogę dołączyć? Jestem Hashimotką od 6 lat ... ;)
    starmy się z mężem od trzecie dziecko od 9 miesięcy..
    dziś odebrałam wyniki badań i wszytskie sa okey ale TSH chyba za nisko 0,771.. i ft4 - 15.8 w normie 12-22 .... to tylko 38%... ostatnie TSH z marca to 1,07 a ft4 16 przy tych samych normach...

    jestem na mixie euthyrox 37,5 na zmianę z letrox 50...

    jesli TSH jest za niskie to zmniejszamy dawkę leków czy zwiększamy ? bo już zgłupiałam...

    Magdzia88 lubi tę wiadomość

    Fabian <3 Cyprian <3 Tymuś <3
  • Magdzia88 Autorytet
    Postów: 1368 1185

    Wysłany: 3 czerwca 2016, 17:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaduaaa wrote:
    Cześć dziewczyny ;) mogę dołączyć? Jestem Hashimotką od 6 lat ... ;)
    starmy się z mężem od trzecie dziecko od 9 miesięcy..
    dziś odebrałam wyniki badań i wszytskie sa okey ale TSH chyba za nisko 0,771.. i ft4 - 15.8 w normie 12-22 .... to tylko 38%... ostatnie TSH z marca to 1,07 a ft4 16 przy tych samych normach...

    jestem na mixie euthyrox 37,5 na zmianę z letrox 50...

    jesli TSH jest za niskie to zmniejszamy dawkę leków czy zwiększamy ? bo już zgłupiałam...

    Kurde...i leki bierzesz a ja kurde nic...

    Nie poradze bo sie totalnie nie znam...wczesniejsze dzieciaczki urodzilas juz w trakcie hasimoto? Noe mialas wiekszych problemow? Bylo ok?

    Syneczek. <3
    17u9anlij5jluasc.png
    2.02.2016 Aniolek ;*
‹‹ 9 10 11 12 13 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.