HASHIMOTO
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKasita wrote:Przepisano mi L-Thyroxine 25 (lewotyroksyne 25 mg), szczegolnie jesli chce zajsc w ciaze. Ponoc po pewnym czasie bede mogla odstawic (?).
U ciebie tsh i przeciwciała rosną. Miałaś usg dla potwierdzenia?
Ja tyłam systematycznie i niepozornie. Zanim potwierdziłam problemy z tarczycą, to już miałam 15 kilo w gratisie Odchudzanie obecnie nie jest łatwe...
Biorę euthyrox, obecnie w dawce 75 i nie odczuwam skutków ubocznych. -
Magda87 bardzo dziekuje za odpowiedz..widzisz moja wiedza jest zerowa...dlatego zaskoczylas mnie z tymi procentami...wow...czyli co radzisz??jakies dodatkowe wyniki?co mam zasugerowac lekarzowi?? No oni przeciez widzieli te wyniki i zero problemu...wiec juz nic nie kumam....
A diete stosujesz w 100%?
Jak ona u ciebie wyglada???
Mi nawet lekarz o diecie nie wspomnial pewnie uwaza ze problemu nie ma...
Ps.czytam i czytam zajebisty ten link co wyslalas !
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2016, 18:43
-
nick nieaktualnyMagdzia88 diety nie stosuję, za duży reżim dla mnie. Unikam po prostu produktów, po których czuję się źle.
Mi nawet lekarz o diecie nie wspomnial pewnie uwaza ze problemu nie ma...
dieta jest polecana tylko dla osób chorych na celiakę.
Jeśli chodzi o hashimoto, to zdania są podzielone, bo nie ma jednoznacznych badań, dlatego nikt ci nie powie wprost czy masz stosować dietę czy nie. Wybór należy do ciebie.
Ja podeszłam do tematu w ten sposób, że skoro nie mam celiaki, to śladowe ilości glutenu w ryżu czy w kaszy mi krzywdy nie zrobią. Ale staram się ograniczać te produkty, które zawierają gluten (głównie chodzi o pszenicę i z niej wyroby). -
Witam dziewczyny,
Od 6 lat leczę się na hashimoto. Ostatnio pomyślałam o dziecku, dlatego chciałabym jak najlepiej zadbać o tarczycę.
Czy może mi któraś z Was wytłumaczyć jak to jest z tą laktozą/białkiem mleka krowiego? We wszelkich opracowaniach czytam: "większość chorych na hashimoto ma nietolerancję laktozy..." ale jeśli ja nie mam absolutnie żadnych objawów takiej nietolerancji, to czy powinnam się przejmować tą laktozą? -
Mój dotychczasowy endo mówił, że moje wyniki są dobre jak na planowaną ciążę, a jednak nic się nie dzieje. Na Nowothyralu 125 mam TSH 0,01 (0,27-4,2) i to mnie zastanawia.
Mam zamiar wyciągnąć dzisiaj masę skierowań na badania i zamęczę go pytaniami. Mam nadzieję że dowiem się czegoś. -
Czekam na wszystkie informacje, kazda nowa zajawka jest cenna !
Bo jak wiemy co lekarz to teoria jeden ma problem drugi nie...
Niziutkie masz to tsh...ale ja sie nie.znam kochana...
Ja mialam od 1.5 w ciazy 2.5 w normie to w normie problemu brak...zaczelam sama weszyc i wyweszylam ze za duzo jak na ciaze....a przeciwciala ktore okazaly soe wysokie mimo wszelagich poprawnych norm wynikow jakie mialam mogly zaklucic moje szczescie !!!!!- i to hasi...na ktore nie dostalam zadnych wskazowek...czyli sobie jest i tyle....Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2016, 16:24
-
Ja właśnie na takim tsh czuję się dobrze. Ostatnio próbowałam troszkę zmniejszyć dawkę i od razu 1,5 kg w górę Ale bardziej zależy mi na dzidzi niż na figurze
-
Właśnie wróciłam od endo.
Zapytałam o gluten i nabiał i powiedział mi, że osoby z hashi częściej niż reszta populacji wykazują nadwrażliwość/alergię na gluten czy laktozę, ale nie każdy z hashi musi z automatu unikać tych produktów.
Więc sama nie wiem, myślę że się zdam na lekarza. -
Mówił, że w ciąży lepiej brać leki tylko z T4, zamiast T3 + T4, więc już teraz można by było się przestawić, żeby później w ciąży nie majstrować.
Zbyt niski poziom TSH, troszkę trzeba go podnieść, ale na razie nie zmieniał mi dawki ani leków, bo najpierw muszę zrobić aktualne badania (na które dostałam skierowanie ).
I to tle, żadnych sensacji. -
Ja też biorę fembion nata 1, do tego magnez, w pierwszej połowie cyklu biorę oeparol, a tam są jakieś kwasy omega.
W składzie fembion nie ma tych składników o których piszesz, więc myślę że możesz je dokupićMagdzia88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMagdzia88 wrote:Magda87
Aktualnie biore femibion natal 1, myslisz ze moge go polaczyc z wit D,selenem i omega3?? Bo mam zamiar dzis je dokupic...
- Euthyrox
- wit. D w dawce 1000
Ze względu na planowaną ciążę mam brać
wit D w dawce 2000 oraz jod w dawce 150-200
Mam polecone dwa suplementy:
- Pregna Plus (zawiera kwasy omega)
- Femibion Natal Classic (w natal 1 nie ma wit. D).
Jeśli chodzi o selen, to wcinam orzechy brazylijskieMagdzia88 lubi tę wiadomość
-
I odebralam wyniki
Wapn 9.1. Norma 8.5-10,5
Witamina D3 metabolit 25(OH) wynik 27,30ng/ml
Wapn zjonizowany 1,08 norma 0.98-1.13
Witamina B12 286,80 norma 197,00-771,00
Anty Tpo 192 norma 0-34 miesiac temu 163 mialam
Anty Tg 17,97 norma 0,00-115,00
FT3 3.2 norma 2,0-4,4
FT4 1.2 norma 0,77-1,61
Wotamina D chyba cos za mala?? Tu napisane jest ze dla doroslych 30-80 ale ze niedobor < 10
Bylam u endo ginekologa tez nie dal zalecen...o zadnych witaminach itd....Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2016, 11:56
-
Cześć dziewczyny mogę dołączyć? Jestem Hashimotką od 6 lat ...
starmy się z mężem od trzecie dziecko od 9 miesięcy..
dziś odebrałam wyniki badań i wszytskie sa okey ale TSH chyba za nisko 0,771.. i ft4 - 15.8 w normie 12-22 .... to tylko 38%... ostatnie TSH z marca to 1,07 a ft4 16 przy tych samych normach...
jestem na mixie euthyrox 37,5 na zmianę z letrox 50...
jesli TSH jest za niskie to zmniejszamy dawkę leków czy zwiększamy ? bo już zgłupiałam...
Magdzia88 lubi tę wiadomość
Fabian Cyprian Tymuś -
Gaduaaa wrote:Cześć dziewczyny mogę dołączyć? Jestem Hashimotką od 6 lat ...
starmy się z mężem od trzecie dziecko od 9 miesięcy..
dziś odebrałam wyniki badań i wszytskie sa okey ale TSH chyba za nisko 0,771.. i ft4 - 15.8 w normie 12-22 .... to tylko 38%... ostatnie TSH z marca to 1,07 a ft4 16 przy tych samych normach...
jestem na mixie euthyrox 37,5 na zmianę z letrox 50...
jesli TSH jest za niskie to zmniejszamy dawkę leków czy zwiększamy ? bo już zgłupiałam...
Kurde...i leki bierzesz a ja kurde nic...
Nie poradze bo sie totalnie nie znam...wczesniejsze dzieciaczki urodzilas juz w trakcie hasimoto? Noe mialas wiekszych problemow? Bylo ok?