Tydzień dla Płodności   

Uwaga: to już ostatnia szansa!   
Nie zwlekaj - zbadaj swoją płodność - pierwsza wizyta 1zł!
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
Odpowiedz

karmienie piersią a kolejna ciąża - starania

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To super 🥰 gratulacje..

Hmm. My do 9msc Hani stosowalismy gumki.. Ale śmieszne jest to że ich nie lubimy. Więc zakladalismy gdzieś od połowy hehe..
    A od niedawna wcale..
    I tak mnie zastanawia jak to poznać że ciaza. A nie chce co 2tyg robić testu i sobie nadziei.

Przy pierwszej ciąży: zero mdłości. 😀

• ann1109 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie prawie do 18 tc mdłości i wymioty. Później zgaga :/ a na koniec problem z goleniem przez ten wielki brzuch :D
    Z własnego doświadczenia wiem, że im większe parcie na zajście w ciążę tym organizm płata większe figle z objawami. Ja co miesiąc miałam wszystkie objawy ciąży.
    Napewno ani się obejrzysz i nie będziesz się spodziewać, a tu test pozytywny będzie :)

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj pamiętam jak przy pierwszych staraniach było.. Co miesiąc czułam że to napewno już teraz.
    A gdy miałam ciężki czas w pracy, byłam chora. Czekałam na okres.. A tu ciach - ciąża. 😊

U mnie zero mdłości całą ciążę. 😀
    Ale i tak miło nie wspominam tego czasu. Najpierw krwiak. Potem od 20tc takie bóle że masakra. Miałam rozejscie spojenia łonowego. 😑

• ann1109 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też cały styczeń chora byłam, 1 lutego dostałam okres, 18 lutego wizyta w klinice leczenia niepłodności, która była umówiona w grudniu i decyzja, że jak tylko dostanę okres w marcu to mam dzwonić i będziemy się umawiać na inseminacje. 1 marca mialam dostać okres i byłam zla, bo nie przychodzi. A tu 5 marca w końcu robie test, a tu dwie grube krechy, myślałam, że padnę jak to zobaczylam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2019, 14:00

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Cb 12.2019
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann1109 to super, że udało Ci się zajść bez @ :)
    Jeżeli tak po prostu chcesz odstawić małą od cyca, to ok. Ale jeżeli jedyną przyczyną jest ciąża, to zastanów się. Wiele kobiet karmi w ciąży i nie doświadcza poronienia.

Annie1981 lubi tę wiadomość

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Seli Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My staramy sie unikać płodnych... Co łatwe nie jest ;p bo mój organizm świruje. Prezerwatyw nie znosimy a od hormonów muszę odpocząć. Na razie nam się udaje ;) Choć szczerze to pewnie i przy tym co u mnie się dzieje to i tak nic z tego ;p

Gratulacje Ann ;) bedzie malutka różnica 😁

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • ann1109 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli dopiero za tydzień w piątek idę na usg żeby potwierdzić czy to rzeczywiście ciąża. Bo nie dowierzam :) jeśli się okaże, że tak to będzie to jak dla mnie przerażająco malutka różnica wieku😆

Seli lubi tę wiadomość

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Cb 12.2019
  • ann1109 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Ann1109 to super, że udało Ci się zajść bez @ :)
    Jeżeli tak po prostu chcesz odstawić małą od cyca, to ok. Ale jeżeli jedyną przyczyną jest ciąża, to zastanów się. Wiele kobiet karmi w ciąży i nie doświadcza poronienia.

No właśnie nie chciałabym odstawiać tylko z powodu ciąży. Bo miałam zamiar tak do roku karmić i wtedy bym zaczęła odstawiać.
    Heh też mówiłam lekarzowi, że jak to tak bez okresu można zajść. Lekarz się tylko uśmiechnął i mi powiedział, że żeby przyszła pierwsza miesiączka to musi najpierw owulacja przed nią wystąpić. I że czasem się zdarza, że owulacja była ale już okres niekoniecznie, bo właśnie w trakcie tej pierwszej owulacji doszło do zapłodnienia 😆

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Cb 12.2019
  • Seli Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mialam okres bez owulacji 😏 bo zanim dostalam mierzylam tempki z miesiac. Byla jedna krecha ciagle. Teraz mialam owu w 31dc a w tym w 25dc 😏 wiec troche sie stabilizuje. Uwazam, ze nie zawsze jest owu. Ja mialam nawet regularny cykl a bezowulacyjny. Roznie bywa 😌

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• ann1109 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2019, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie testy owulacyjne się nie sprawdzały. Niby pokazywały, że owulacji nie ma, a usg pokazywało, że jest :) jedynie mierzenie temp się sprawdziło w moim przypadku :) przed ciążą też mi się zdarzały cykle bezowulacyjne, więc wychodzi na to, że wszystko jest możliwe :)

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Cb 12.2019
  • k878 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, dokładnie tydzień po bladym teście i becie na granicy jakby ktoś przykręcił kurek. 2 tygodnie walczyłam żeby jeszcze rozkręcić ale nic nie dawało rady. Coś tam leciało co drugie-trzecie karmienie, ale duuuuzo mniej. potem kilka dni nic i jak zjadłam serek homo to odpuściłam.

Córka nic, ssała puste piersi bez protestów. Jak stwierdziliśmy ze odstawiam, mąż dawał butle żeby jej nie stresować zapachem. Chwyciła, zjadła, zasnęła. Wiec u nas zupełnie na miękko.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Seli Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ann1109 wrote:
    U mnie testy owulacyjne się nie sprawdzały. Niby pokazywały, że owulacji nie ma, a usg pokazywało, że jest :) jedynie mierzenie temp się sprawdziło w moim przypadku :) przed ciążą też mi się zdarzały cykle bezowulacyjne, więc wychodzi na to, że wszystko jest możliwe :)
    Chodzilo mi o temperature ;) u mnie na usg nie bylo widac nigdy owu 😂 lekarz nawet na in vitro nie dawal szans 😏

dZhdp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    Paulina, dokładnie tydzień po bladym teście i becie na granicy jakby ktoś przykręcił kurek. 2 tygodnie walczyłam żeby jeszcze rozkręcić ale nic nie dawało rady. Coś tam leciało co drugie-trzecie karmienie, ale duuuuzo mniej. potem kilka dni nic i jak zjadłam serek homo to odpuściłam.

Córka nic, ssała puste piersi bez protestów. Jak stwierdziliśmy ze odstawiam, mąż dawał butle żeby jej nie stresować zapachem. Chwyciła, zjadła, zasnęła. Wiec u nas zupełnie na miękko.
    To super poszło...
    Ech moja anty butelka, anty smoczek 😲

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann1109. Zgadzam się z dziewczynami. Lekarz jest kiepski.
    Hafija pisze "nie ma żadnych dowodów na to, że karmienie piersią niesie jakieś zagrożenia dla kobiety w prawidłowej ciąży i jej nienarodzonego dziecka i tak naprawdę jest ono uznawane za bezpieczne.
    Specjaliści, którzy zajmują się sprawami poronień u kobiet są zdania, że karmienie piersią podczas zdrowej ciąży jest bezpieczne".
    Nie wiem w takim razie na jakiej podstawie Twój lekarz rozpowszechnia takie mity i straszy kobiety.
    Twoja córeczka jest jeszcze malutka, a do roku podstawą diety jest mleko. Szkoda by było ją odstawiać "w razie czego".

Mamaginekolog pisze"Gdyby karmienie piersią zagrażało kolejnej ciąży, to natura by to tak rozwiązała, że kobieta w całym okresie karmienia piersią nie byłaby płodna"

Magdalena Komsta pisze "Wyrzut oksytocyny w czasie karmienia piersią jest mniejszy niż przy orgazmie. Jeżeli więc lekarz nie zabrania w czasie ciąży stosunków płciowych, to zakaz karmienia piersią jest tym bardziej bez sensu.
    Większość poronień ma miejsce w pierwszym trymestrze ciąży i są one przede wszystkim spowodowane wadami genetycznymi zarodka. Są niezależne od tego, czy kobieta karmi piersią".

Tu możesz szczegółowo o tym poczytać:
    https://mamaginekolog.pl/karmienie-piersia-a-kolejne-ciaze/

https://www.hafija.pl/2013/11/karmienie-piersia-w-ciazy.html

http://www.mlecznewsparcie.pl/2015/10/karmienie-piersia-w-ciazy/
    http://magazynsupermama.pl/fakty-i-mity-wokol-karmienia-piersia-w-kolejnej-ciazy/855

https://www.wymagajace.pl/karmienie-piersia-i-kolejna-ciaza-jak-to-pogodzic/

Polecam też grupę na FB - karmienie piersią w ciąży i w tandemie. Tam zajdziesz duże wsparcie, wiele kobiet, które ma doświadczenie KP w ciąży.

Gdybyś się jednak zdecydowała odstawić to polecam przeczytać artykuł Hafiji

https://www.hafija.pl/2011/11/odstawienie-dziecka-od-piersi.html

Oraz kurs - jak łagodnie zakończyć karmienie piersią. Niestety jest płatny, ale myślę, że warto, tym bardziej, że jest to koszt jednej konsultacji ze specjalistą.

http://szpinakrobibleee.pl/kurs-jak-lagodnie-zakonczyc-karmienie-piersia/

ann1109 lubi tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • ann1109 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie1981 bardzo Ci dziękuję za te źródła :) właśnie wczoraj wieczorem czytałam te teksty u mamy ginekolog i hafiji :) te dodatkowe też poczytam :) ale już raczej podjęłam decyzję, że jeśli nie będzie się działo nic niepokojącego to będę karmić małą do ukończenia 12 miesiaca życia :)

edka85, Annie1981, Seli lubią tę wiadomość

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Cb 12.2019
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ann1109 wrote:
    Annie1981 bardzo Ci dziękuję za te źródła :) właśnie wczoraj wieczorem czytałam te teksty u mamy ginekolog i hafiji :) te dodatkowe też poczytam :) ale już raczej podjęłam decyzję, że jeśli nie będzie się działo nic niepokojącego to będę karmić małą do ukończenia 12 miesiaca życia :)
    Dobra decyzja. Córeczce wyjdzie na zdrowie, a i maluszkowi nic się nie stanie jeżeli ciąża nie jest zagrożona :)

ann1109 lubi tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2019, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się zaraziłam przeziębieniem od córki 😭 nie chorowałam 10msc +9msc ciąży!
    Fatalnie się czuję. A Hania mimo choroby pełna energii 😲

• k878 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2019, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieciaki tak mają niestety. U nas najgorzej było jak mieliśmy rodzinnie jelitowke i mała się wkurzała ze znowu na przewijak. A my ledwo na nogach i ledwo byliśmy w stanie we dwoje ją przewinąć.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie mając okresu jeszcze przy kp. Postanowiłam aaa tak dla zasady zrobić test ciążowy.. Biel. 😑

• Seli Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja chyba będę miała znów fałszywą owulację :) Śmieszne, że miewam dwa puste i trzeci dobry pęcherzyk :P ale muszę uważać do września :) Mam nadzieję, że nam się uda, ten okres był lepszy, może i cykl się normuje.

dZhdp1.png

‹‹ 125 126 127 128 129 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ