karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Powiem Wam, że na razie z dwójką nie jest najgorzej. Wiadomo bywają cięższe dni, ale myślałam i nastawiałam się na to, że będzie gorzej. A córcia w dzień czasem daje popalić 😅 Z tym, że mamy jednych dziadków baaaardzo blisko, ale ja też trochę taka Zosia samosia w tych sprawach 🙈 Dla mnie najgorzej z gotowanie obiadów... No i czasem przykro mi, jak widzę, że synkowi jest smutno, bo np. córcia ma kryzys i dłużej się nią zajmuję. Pewnie wszystko się unormuje jak trochę podrośnie.
Przed ciążą też marzyłam o bracie dla synka, ale pappa mnie tak zweryfikowała, że szybko zmieniałam zdanie na byle było zdrowe.Vilka lubi tę wiadomość
Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
edka85 wrote:Vilka, jak po wizycie?
Wszystko ok, zarodek 5mm, jeszcze serduszka nie wychwycilismy ale coś tam lekko migało. karta ciąży założona. Przy okazji wykryta torbiel endometrialna 2 cm w prawym jajniku. Trochę mnie to wystraszyło ale skontrolujemy 26.11.edka85, BillieJean lubią tę wiadomość
-
Vilka wrote:Wszystko ok, zarodek 5mm, jeszcze serduszka nie wychwycilismy ale coś tam lekko migało. karta ciąży założona. Przy okazji wykryta torbiel endometrialna 2 cm w prawym jajniku. Trochę mnie to wystraszyło ale skontrolujemy 26.11.
-
edka85 wrote:Takie torbiele się zdarzają i ustępują samoistnie. Ja miałam kiedyś 9 cm i sama się wchłonęła. Te 2 cm to naprawdę niewiele. Trochę dziwne, że lekarz nie potrafił zbadać tętna przy zarodku 5 mm. Z tego co wiem, to powyżej 3mm już jest to możliwe. Widocznie miał kiepski sprzęt (bądź umiejętności 🙄) skoro zauważył tylko, że coś mu tam migało, ale nie potrafił mimo wszystko zmierzyć fhr. Niemniej jednak wielkość zarodka masz wręcz idealną jak na 6tc 🙂
Gin powiedziała że serduszko od ok 7mm. Hmm
To była prywatną wizyta i jakoś tak strasznie na szybko. Mam nadzieję że lekarz prowadzący (którego już znam z poprzednich wizyt) będzie bardziej dokładny i poświęci mi więcej czasu.
No z USG się zgadza póki co z OM
A jak tam u ciebie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada, 15:08
-
U mnie 10dc, więc czekam na owu 😁
Dobrze, że to nie ta lekarka będzie twoją prowadząca, bo jednak trochę dziwne rzeczy gada. Pierwsze słyszę, że serduszko jest dopiero, gdy zarodek ma 7mm. Raczej wszystkie dziewczyny tutaj mogą potwierdzić, że akcję serca stwierdza się znacznie wcześniej. No ale skoro zrobiła szybką wizytę i tylko wzięła kasę, to rzeczywiście mogło jej co nieco umknąć. Niestety, nawet w prywatnych gabinetach tak się zdarza. -
Przepraszam, miałam napisać jak to u nas z tym karmieniem w ciąży a dopiero znalazłam chwilę .. więc od jakiegoś 16 tyg ciąży zauważyłam, że piersi zaczęły mnie bardziej boleć przy karmieniu, a Ola jakby zapominała częściej o tym cycu, ku mojemu zdziwieniu zdarzało jej się zasnąć bez piersi, co u nas nigdy nie miało miejsca, po prostu bez cyca nie mogła żyć ! A teraz Ola mówi mi: Mama nie ma mleka..
I faktycznie zawsze jak ścisnęłam pierś to leciało tego mleka sporo a teraz sutki ciemniejsze, twardsze i nic … susza, więc chyba hormony ciążowe i rzadkie karmienia sprawiły że pokarm się skończył, albo wypływ jest na maxa skąpy i dziecko traci zainteresowanie.
Tak więc u nas wygląda to tak, że czasem przyjdzie do piersi raz dziennie na drzemkę albo jeszcze raz do snu i tyle. Jestem w szoku, że w końcu po 2 latach przesypia całe noce, jak się przebudzi to wystarczy jej przytulenie, pogłaskanie. Cieszę się, że lepiej śpimy, w ciąży sen jest mi bardzo potrzebny .. ale bez cyca usypianie Oli zajmuje godzinę albo dwie czasem, bo ciągle coś wymyśla sobie nowego do robienia zamiast snu, a cyc działał zwykle w 5-10min xD
Tak więc coś za coś, gimnastyka przy usypianiu ale lepszy sen przez całą noc i cieszę się .. bo piersi bolą mnie tak że już nie dałabym rady karmić co 2 godziny.
Mam nadzieję, że i u każdej z Was która tego potrzebuje nastąpi samoodstawienie. Przeczytałam ostatnio piękną myśl, że dobrze jak dzieci odchodzą od nas gdy są gotowe jak dojrzały owoc odchodzi od drzewa ❤️Namisa lubi tę wiadomość
-
Edka85 chyba już po owu?
-
Tak, tak, tradycyjnie 9dpo. Ale mój wykres temp słabo wygląda, więc chyba niewiele wzrósł ten progesteron 🙄
-
Wenka wrote:To trzymamy kciuki 😉
-
edka85 wrote:Niestety, nic z tego. Brak drugiej kreski. Widocznie piąte dziecko każe sobie dłużej czekać 😛
Chlip. U mnie tez bez progresu. Chyba natura wiec co robi, mam jeszcze zeby do leczenia.. ale to leczenie jeszcze pewnie latami potrwa.. implant, dwie korony, a przed tym przydalby sie jeszcze aparat na zeby. Wlasnie przyzwyczajam sie do mostka.. No zeby to ja mam w fatalnym stanie, chlip.Starania od 01.2020
2021 /2022 Przewlekle zapalenie endometrium, usuniety polip
3 histeroskopie, biopsja, 2 antybiotykoterapie
Pazdziernik 2022 planowane IUI, zamiast tego niespodzianka i 2 kreski
Termin: czerwiec 2023, bedzie coreczka! -
Loki wrote:Chlip. U mnie tez bez progresu. Chyba natura wiec co robi, mam jeszcze zeby do leczenia.. ale to leczenie jeszcze pewnie latami potrwa.. implant, dwie korony, a przed tym przydalby sie jeszcze aparat na zeby. Wlasnie przyzwyczajam sie do mostka.. No zeby to ja mam w fatalnym stanie, chlip.
U mnie 19 dzień cyklu, testów owu ani nic nie robiłam, mamy postanowienie, że do czerwca starania na totalnym luzie, więc zobaczymy, może akurat się uda a jak nie to w czerwcu będziemy myśleć dalej jak już młody będzie miał dwa latka. -
Hej dziewczyny, przykro mi że jeszcze się nie udało. Na pewno nadejdzie wasz czas. Edka trzymam kciuki żeby udało się na święta.❤️
Ja miałam wczoraj wizytę ze względu na infekcje intymną i w końcu zobaczyłam serduszko 168ud/min, kropek ma 1,54cm.
https://ibb.co/0mywhdK
Zaś mój cycoholik w domu 15 miesięczny wisi całe noce, jak chwyta cycki to strasznie mnie boli odkąd jestem w ciąży ale zaciskam zęby. Ona nie usnie inaczej... Mecze się niemiłosiernie. Boje się co będzie jak będę mieć większy brzuch, jeszcze większy dyskomfort.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada, 09:26
edka85, Wenka lubią tę wiadomość
-
Vilka wrote:Hej dziewczyny, przykro mi że jeszcze się nie udało. Na pewno nadejdzie wasz czas. Edka trzymam kciuki żeby udało się na święta.❤️
Ja miałam wczoraj wizytę ze względu na infekcje intymną i w końcu zobaczyłam serduszko 168ud/min, kropek ma 1,54cm.
https://ibb.co/0mywhdK
Zaś mój cycoholik w domu 15 miesięczny wisi całe noce, jak chwyta cycki to strasznie mnie boli odkąd jestem w ciąży ale zaciskam zęby. Ona nie usnie inaczej... Mecze się niemiłosiernie. Boje się co będzie jak będę mieć większy brzuch, jeszcze większy dyskomfort.
My właśnie zmieniliśmy usypianie żeby nie usypiał przy karmieniu, tydzień był lekki bunt, ale teraz po prostu karmię przed kąpielą, a zasypiamy przytulając się i śpiewam nasza kołysankę. Od czasu wprowadzenia tej zmiany szok - dziecko przesypia noce 🤯 śpimy razem, czasem raz lub dwa się przebudzi i mówi mama, ale wystarczy, że powiem "jestem" i pogłaszcze po głowie i śpi dalej.
Myślę, że on już jest na tyle duży, że to nocne jedzenie mu zbędne (13.1kg i 84cm chłopa po wczorajszym szczepieniu) i też jak byliśmy u dentysty to pani zasugerowała, że nawet kp przyczynia się do próchnicy (zdania w tej kwestii podzielone, ale ja byłam kp do 3rż i na mleczakach miałam straszną próchnicę). U Gucia to już było bardziej przezwyczajenie to nocne jedzenie niż potrzeba (ale wiadomo różne dzieci, różnie), takze cieszę się, że udało nam się zmienić sposób zasypiania. -
Edka , trzymam kxiuki za nastepny cykl!
Ja kurcze chyba sie zakochalam haha, zartuje ale coagle slucham cymsa i jakos poprawia mi to humor. W sumie to mnie na tyn watku nie powinno byc bo po 8 latavh karmienia w lipcu odstawilam corke wie juz nie kramie kilka miesiecy i czuje sie z powrotem tak jak to bylo przed kramieniem , mam wiecej energii , wikesz ehustawki nastrojow i wieksze libido
👩35🧔♂️34
starania od 07.24r.-3cs
Mutacja Mthr(C677)-homozygota
Mutacja Pa-1 heterozygota
Czynnik V R2-heterozygota
Na stanie trójeczka dzieci i jeden Aniołek ( 20tyg ciazy;() -
Vilka, to wspaniała wiadomość! Powiem ci, że przy pierwszym synu miałam podobnie. Będąc w ciąży nadal go karmiłam i sprawiało mi to taki ból, że po 1 trymestrze w końcu się poddałam i go sama odstawiłam.