X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
Odpowiedz

karmienie piersią a kolejna ciąża - starania

Oceń ten wątek:
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 20 listopada, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka przykro mi ze nie tym razem, ale w takim razie może będzie zakończenie roku z przytupem! W końcu tak jak mówiłaś - do końca roku zachodzisz w ciążę! 😁🤞🍀

Vilka super ze jest serducho! 🥰 A za dalsze kp niezmiennie podziwiam, mam nadzieje ze z czasem bedzie lepiej! Ja jednak jestem zdeterminowana żeby odstawić przed ciążą. Gabryś co prawda w nocy śpi już ładnie od dłuższego czasu i zdarzają się tylko jakies pojedyncze zawirowania z dluzszym wiszeniem nocnym gdy mi szaleją hormony w trakcie cyklu. Ale boję się że właśnie ciaza by tak na niego zadziałała - a każda taka słabsza noc to dla mnie teraz jak tydzień niespania w pierwszych miesiacach z noworodkiem, chyba już nie mam tyle sil i musze sie zresetowac 😆

Sunday super że się udało oduczyć zasypiania przy piersi i to tak fajnie wpłynęło na nocki 💪 Gabryś nie zasypial prawie nigdy przy piersi na noc - karmiłam go w łóżku, ale odkładałam do dostawki początkowo, Potem on się sam odwracał, jeszcze troche pokrecil i zasypial obok. No ale na kazdej nocnej pobudce go karmilam i wtedy faktycznie zayspial przy cycu. Potem sobie stopniowo redukowalismy - troche ja inicjowalam, troche on, stanelo na tym ze juz teraz sie prawie nie budzi - czasem raz kolo północy jak akurat wchodze do pokoju, czasem dopiero rano. A odnosnie tej próchnicy przez nocne kp to mega polecam profil na insta "bez_dentysty", stomatolog i mama 3xkp, dużo o tym pisze co ma faktycznie wpływ na próchnice i dementuje jakoby nocne kp ja powodowały. Dla mnie jej profil był mega game changerem w kwestii pielęgnacji zębów. Zawsze tak intuicyjnie uważalam że natura by się nie mogła az tak pomylić żeby mleko matki i dlugie kp (dawniej totalnie standardowe) jednoczesnie szkodziło zdrowiu dziecka i przyczyniało się do bakteryjnych chorób zakaźnych. No nigdy mi się to nie kleiło ale informacje z tego profilu mnie w tym mocno utwierdzily.

A u mnie aktualnie chyba dni płodne w +40dniu cyklu 🫣 Zdaje mi się że wczoraj była owulacja bo prawy jajnik mnie tak cisnął cały dzień że masakra. No ale przekonamy się za kilka dni jak będzie z tempką.

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 20 listopada, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym bardzo chciała ją odstawić ale nie umiem jej nie dać cycka jak ona płacze o niego... :(

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm chłopak?💙
    Prenatalne 23.12
    preg.png
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 20 listopada, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka cudny bobek 😍 Rośnijcie zdrowo! Wiem jak ciężko odstawić dziecko, które tak mocno płacze za cycem. Ściskam Cię mocno i podziwiam za karmienie w ciąży. Bez względu na to co postanowisz jesteś najlepszą mamą dla swojego dziecka ❤️ Ja wytrzymałam do początków drugiego trymestru i nie dałam rady dłużej, ze względu na negatywne emocje. Sutki bolały okropnie, ale tylko w okolicach owulki, później wcale. A większy brzuch nie przeszkadzałby mi przy kp. Synek po odstawieniu zasypiał na moim brzuchu prawie do samego końca ciąży 😆

Sunday super, że udało się zmienić sposób zasypiania, ja nie umiałam wprowadzić takiej zmiany. Musiałam całkowicie odstawić kp, bo powolne redukowanie nie działało na mojego ssaka. Córka póki co nie wygląda żeby miała być cyckoholikiem.

Vilka lubi tę wiadomość

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Staramsieodrugie Nowa

Wysłany: 28 listopada, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,
    Jest ktoś w tym wątku jeszcze?
    Mam na stanie 13 msc szkraba. Chcielibyśmy się starać o drugie. Niestety okresów brak, u gin wszystko wyłączone, zaleca odstawienie. To jest cyvoholik i widzę że nie jest gotowy na odstawienie. Nie chcę go na siłę odstawiać, czy którejś się udało zajść przy kp mimo braku okresu?

• Namisa Autorytet

Wysłany: 29 listopada, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staramsieodrugie wrote:
    Witajcie,
    Mam na stanie 13 msc szkraba. Chcielibyśmy się starać o drugie. Niestety okresów brak, u gin wszystko wyłączone, zaleca odstawienie. To jest cyvoholik i widzę że nie jest gotowy na odstawienie. Nie chcę go na siłę odstawiać, czy którejś się udało zajść przy kp mimo braku okresu?

No niestety zeby tak wyrywkowo zajsc mimo braku okresu to szanse są małe. Tzn w końcu ta pierwsza owulacja musi przyjść - i pojawi się przed pierwszą miesiączką po porodzie - ale żeby się w nią wstrzelić to trzeba albo bardzo regularnie współżyć przez caly czas (przynajmniej co drugi dzien) albo sie wnikliwie obserwowac zeby ją wyłapać. Polecam samoobserwację, wtedy wyłapiesz ewentualny powrót płodności wcześniej i będziesz wiedzieć kiedy się wstrzelić ze staraniami.
    Na ten powrót płodności przy kp niestety nie ma jednej rady, trzeba swoje odczekać, tyle ile organizm potrzebuje. Mozesz juz probowac powoli redukowac kp i odmawiac maluchowi np w ciagu dnia, kiedy możesz podac jakas alternatywe - to moze troche przyspieszyć powrot cyklu. Powodzenia! 💚

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada, 16:34

age.png
  • kotlowska Debiutantka

Wysłany: 29 listopada, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj! Rozumiem Twoje obawy, bo sama jestem w podobnej sytuacji – karmienie piersią i próby poczęcia drugiego dziecka mogą budzić wątpliwości. Moje cykle przed ciążą również były nieregularne, a teraz po porodzie też nie wszystko jest idealnie. Karmienie piersią może wpływać na owulację, ale nie zawsze musi to oznaczać problem. Warto próbować, a jeśli nie chcesz odstawiać córki, to oczywiście można starać się o dziecko bez rezygnacji z karmienia – wiele mam w podobnej sytuacji udało się począć kolejnego maluszka. Trzymam kciuki, że wszystko się uda! Nie poddawaj się, a jeśli poczujesz, że chcesz coś zmienić (np. wypróbować inne metody śledzenia owulacji), to zawsze warto skonsultować się z lekarzem. Wspieram Cię!

• Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 29 listopada, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staramsieodrugie wrote:
    Witajcie,
    U mnie też tak to wyglądało, ale mój ginekolog nie zalecał odstawienie tylko żeby spróbować zrobić przerwę nocną. Okres wrócił mi po prawie 17 miesiącach od porodu, jak faktycznie synek rzadziej zgłaszał się do piersi i zaczął lepiej spać. Teraz karmień mamy tylko 2-3 na dobę, czekam właśnie na kolejną miesiączkę, zobaczymy 🤷🏻‍♀️

preg.png
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶07.06.2023, 39+3, 3690g/56cm
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 03.2021
    👩92'
    🧔90'
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IMG-20241201-082307.jpg
    Coś się wydarzyło, czekam na betę 🙈

Namisa, Wenka lubią tę wiadomość

preg.png
    age.png
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    👩92'
    🧔90'
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 1 grudnia, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    IMG-20241201-082307.jpg
    Coś się wydarzyło, czekam na betę 🙈

Wow! Trzymam mocno kciuki za betę, dawaj znać <3
    No i kolejny przypadek potwierdzający regułę o odblokowaniu się organizmu po ciąży - ostatnio musieliście trochę poczekać, a teraz szybciutko coś się zadziało! :D

Sunday_92 lubi tę wiadomość

age.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Wow! Trzymam mocno kciuki za betę, dawaj znać <3
    No i kolejny przypadek potwierdzający regułę o odblokowaniu się organizmu po ciąży - ostatnio musieliście trochę poczekać, a teraz szybciutko coś się zadziało! :D
    Beta 18.8, na proga czekam jeszcze. Takze powtórzę we wtorek/środę i się okaże czy coś z tego będzie🤞czy cb

Namisa, Wenka lubią tę wiadomość

preg.png
    age.png
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    👩92'
    🧔90'
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 1 grudnia, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Beta 18.8, na proga czekam jeszcze. Takze powtórzę we wtorek/środę i się okaże czy coś z tego będzie🤞czy cb

Nie ma co zakładać najgorszej opcji! Trzymam kciuki za ładny przyrost i super proga 🤞

age.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Nie ma co zakładać najgorszej opcji! Trzymam kciuki za ładny przyrost i super proga 🤞
    No wiadomo, byłoby super, ale zobaczymy 🤷🏻‍♀️ to jest mój 30dc, ale owulacja była tak około 20/21dc (według moich obserwacji). Powtórka rozwieje wątpliwości, nie wiem tylko kiedy wskoczę do labu, bo młody ma bostonke i jestem z nim uziemiona w domu.

preg.png
    age.png
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    👩92'
    🧔90'
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ja, Sunday! Co za wspaniała wiadomość 😍, kciuki za przyrost i proga.

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday, ależ wiadomość! Bardzo szybko poszło i to już w 1cs 😁 Gdyby mi się udało w grudniu, to pewnie znów byśmy trafiły na ten sam wątek 😉

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Sunday, ależ wiadomość! Bardzo szybko poszło i to już w 1cs 😁 Gdyby mi się udało w grudniu, to pewnie znów byśmy trafiły na ten sam wątek 😉
    Trzymam kciuki za wsponly wątek po fioletowej stronie mocy🤞
    Nie wiem co ta diagnostyka, ale mojego wyniku proga nadal nie ma 🤷🏻‍♀️ edit: przyszedł wynik progesteronu 21 ng/ml.
    Ale ogólnie jakoś tak bardzo na chłodno do tego podchodzę, w sensie wiem, że z takiej bety to równie dobrze może się okazać ciąża biochemiczna. Zrobię powtórkę bety jakoś środa/czwartek to się dopiero okaże. W sensie chciałabym bardzo żeby było dobrze, ale racjonalnie studze swój entuzjazm.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia, 12:39

preg.png
    age.png
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    👩92'
    🧔90'
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Trzymam kciuki za wsponly wątek po fioletowej stronie mocy🤞
    Nie wiem co ta diagnostyka, ale mojego wyniku proga nadal nie ma 🤷🏻‍♀️ edit: przyszedł wynik progesteronu 21 ng/ml.
    Ale ogólnie jakoś tak bardzo na chłodno do tego podchodzę, w sensie wiem, że z takiej bety to równie dobrze może się okazać ciąża biochemiczna. Zrobię powtórkę bety jakoś środa/czwartek to się dopiero okaże. W sensie chciałabym bardzo żeby było dobrze, ale racjonalnie studze swój entuzjazm.

Super progesteron, dobrze rokuje 💪🍀 Spokojne, chlodniejsze podejście jest w cenie na tym etapie, ale trzeb pamietac ze beta startuje od zera, biochemem mógłby się również dobrze okazać wynik bety 300. Gabryś jest np z pierwszej bety 11 😆 A potem przyrost 400% normy 🤪

age.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Super progesteron, dobrze rokuje 💪🍀 Spokojne, chlodniejsze podejście jest w cenie na tym etapie, ale trzeb pamietac ze beta startuje od zera, biochemem mógłby się również dobrze okazać wynik bety 300. Gabryś jest np z pierwszej bety 11 😆 A potem przyrost 400% normy 🤪
    Dzięki! Ja przy Guciu dość późno betowalam, pierwsza beta 544, powtórka po 4 dniach to było już 3500 więc teraz mam takie, 18.8, to się nie uda 🙈 ale racja, startuje od zera 🤞

Namisa lubi tę wiadomość

preg.png
    age.png
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    👩92'
    🧔90'
  • Staramsieodrugie Nowa

Wysłany: 2 grudnia, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    U mnie też tak to wyglądało, ale mój ginekolog nie zalecał odstawienie tylko żeby spróbować zrobić przerwę nocną. Okres wrócił mi po prawie 17 miesiącach od porodu, jak faktycznie synek rzadziej zgłaszał się do piersi i zaczął lepiej spać. Teraz karmień mamy tylko 2-3 na dobę, czekam właśnie na kolejną miesiączkę, zobaczymy 🤷🏻‍♀️
    Dzięki za odpowiedź! My w nocy wisimy na cycu, to jest fakt! Ale zęby, skok rozwojowy i jesteśmy przed wyjazdem...więc odstawianie nawet to nocne to dopiero w styczniu :(

• Staramsieodrugie Nowa

Wysłany: 2 grudnia, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Dzięki! Ja przy Guciu dość późno betowalam, pierwsza beta 544, powtórka po 4 dniach to było już 3500 więc teraz mam takie, 18.8, to się nie uda 🙈 ale racja, startuje od zera 🤞
    Gratulacje!! My startowaliśmy z beta 11,2 i jesteśmy!!

• Wrazluwa Autorytet

Wysłany: 3 grudnia, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jestem marcową mamą 2024 ;) moja córa ma już 9 miesięcy. Za tydzień dokładnie. Właśnie na mnie śpi :).

A ja jestem totalnie zakochana w rodzicielstwie chociaż też potwornie zmęczona ;) i już myślę jak tu powołać do życia drugie dziecko :) chciałabym być już w ciąży :) ale co ja tam mogę chcieć :).

Aktualnie okresu brak od porodu, poród był cc, owulacji śladu też nie widać, od kilku dni robię testy owu i nic, myślę że to bez sensu je narazie robić.

Moja córa jest ogromnym ssakiem… i w dzień i w nocy chociaż ostatnie 2 tygodnie jest trochę lżej.

Ja planuje powoli zacząć robić badania żeby się przygotować do kolejnej ciąży…. Tylko martwi mnie ten brak okresu :(

Ile nas tu jest aktualnie starających się ? I czy jest przestrzeń na jeszcze jedną mamuśkę ? :)

08.06.2019 👩‍❤️‍👨
    31.08.2019 💍
    31.12.2023 👰‍♀️🤵‍♂️

28.05.2023 💔 5cs

03.07.2023 Beta 12,3 mlU/ml
    zostań ze mną kwiatuszku 🌺
    05.07.2023 Beta 40,3 🥹
    10.07.2023 Beta 493 🥹
    20.07.2023 2 mm człowieczka z czynnością serduszka ❤️
    10.08.23 2,4 cm człowieczka :)))
    26.10.2023 Całe 320g miłości :)

26.02.2024 3242 g Zuzanny ;)

Zuzia się urodziła 11.03.2024
    Ważyła 3370 g
    Mierzyła 55 cm

age.png
‹‹ 392 393 394 395 396 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ