karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej Wrazluwa, oczywiście witamy!
Namisa wrote:Wow!
No i kolejny przypadek potwierdzający regułę o odblokowaniu się organizmu po ciąży - ostatnio musieliście trochę poczekać, a teraz szybciutko coś się zadziało! -
Wrazluwa pewnie, zapraszamy! 😊 Mnie też zastanawiał w pewnym momencie brak powrotu okresu, zwlaszcza ze moje dziecko właśnie nie było zbyt ssacze 😅 A tu rok minął i dlugo nic. Badania porobiłam, wszystko super, zero najmniejszych odchylow w morfologii, żelazo i witaminy sztos 💪 Niektóre kobiety tak już mają, że przychodzi im trochę poczekać na powrót do normy i to często fizjologia. No ale zbadać się nie zaszkodzi🤞
Co do tego ile tu jest staraczek to ja się już pogubiłam 😆 Dużo z nas jest chyba w takiej poczekalni - tzn jeszcze nie dostało okresu, albo jak ja - już dostało ale ze względów życiowych musi się wstrzymać ze staraniami i tylko poki co obserwuje i robi podchody 🙃 Serce by już bardzo chciało, ale to nadal nie czas
Edka no tak, tak też bywa Może organizm potrzebował trochę odpocząć po tych intensywnych latach? Ale skoro 9 miesięcy minęło to taka symboliczna liczba, może już się naodpoczywał 🍀🤞 A u ciebie zbliża się pewnie owu, nie? -
Namisa wrote:
Edka no tak, tak też bywa Może organizm potrzebował trochę odpocząć po tych intensywnych latach? Ale skoro 9 miesięcy minęło to taka symboliczna liczba, może już się naodpoczywał 🍀🤞 A u ciebie zbliża się pewnie owu, nie?
Tak, owu blisko. Myślę, że jeszcze przed weekendem będzie. -
edka85 wrote:Tak sobie też myślę, że mój organizm mówi po prostu dosyć 😆 Ostatnia ciąża była 5 miesięcy po porodzie, czyli taki ekstremalny ekspres. Wcześniej cały czas kp. Będąc w ciąży nadal karmiłam i tak w kółko od kilku lat. W końcu chyba musiałam odpocząć 😛 No i odpoczywam, ale jednak się niecierpliwię, że teraz tyle to trwa. Staram się od kwietnia (od kiedy wróciła mi @), a już grudzień 🙄
Tak, owu blisko. Myślę, że jeszcze przed weekendem będzie.
Ja chyba zrobię betę w czwartek (o ile nic się nie wydarzy), myślałam, że wytrzymam do soboty, ale zjada nas z mężem ciekawość 🙈Namisa lubi tę wiadomość
-
Miło mi was poznać, w ogóle trafia do mnie odniesienie do poczekalni
Och tak .
Ja czuję że się trochę spieszę, tak bardzo bym chciała być znowu w ciąży, urodzić kolejnego człowieka rany strasznie mnie serce do tego rwie, a z drugiej strony tak bardzo boję się że nie ogarnę dwójki, że zawiodę córeczkę… Ale jak myślę o mojej rodzinie, to widzę nas z mężem i trójkę dzieci, a mam już 33 lata i siły nie te, więc podołać wyzwaniu nie będzie łatwo .
A jutro idę do laboratorium zrobić wszystkie badania i zobaczyć czy organizm jest gotowy na kolejnego dzidziusia i czy nic tam nie szwankuje
Sunday_92! Ja bym napewno nie wytrzymała i bym poleciała zrobić betę
08.06.2019 👩❤️👨
31.08.2019 💍
31.12.2023 👰♀️🤵♂️
28.05.2023 💔 5cs
03.07.2023 Beta 12,3 mlU/ml
zostań ze mną kwiatuszku 🌺
05.07.2023 Beta 40,3 🥹
10.07.2023 Beta 493 🥹
20.07.2023 2 mm człowieczka z czynnością serduszka ❤️
10.08.23 2,4 cm człowieczka ))
26.10.2023 Całe 320g miłości
26.02.2024 3242 g Zuzanny
Zuzia się urodziła 11.03.2024
Ważyła 3370 g
Mierzyła 55 cm
-
Wrazluwa wrote:Miło mi was poznać, w ogóle trafia do mnie odniesienie do poczekalni
Och tak .
Ja czuję że się trochę spieszę, tak bardzo bym chciała być znowu w ciąży, urodzić kolejnego człowieka rany strasznie mnie serce do tego rwie, a z drugiej strony tak bardzo boję się że nie ogarnę dwójki, że zawiodę córeczkę… Ale jak myślę o mojej rodzinie, to widzę nas z mężem i trójkę dzieci, a mam już 33 lata i siły nie te, więc podołać wyzwaniu nie będzie łatwo .
A jutro idę do laboratorium zrobić wszystkie badania i zobaczyć czy organizm jest gotowy na kolejnego dzidziusia i czy nic tam nie szwankuje
Sunday_92! Ja bym napewno nie wytrzymała i bym poleciała zrobić betę
Co do badań, ja robiłam w marcu (synek miał 9mcy wtedy), wszystko wyszło super, D3 - 43, ferrytyna - 86, TSH 1.1, glukoza 85 (jeszcze robiłam próby wątrobowe, lipidogram, ft3, ft4, morfologię i hemoglobinę glikolowana i wszystko wyszlo bardzo ok), ale okres wrócił mi dopiero w listopadzie 🤷🏻♀️ latem jeszcze ogarnęłam wizytę ginekologiczna to jeszcze jajniki były nieaktywne i endometrium cienkie. Zrobiłam cytologię, USG piersi i biopsję tarczycy i wszystko wyszło ok. Także myślę, że ten powrót płodności mocno indywidualna, u mnie dopiero przerwa nocna podziałała 🤷🏻♀️
Namisa lubi tę wiadomość
-
Sunday_92 wrote:@Wrazluwa - witamy na wątku;)
Co do badań, ja robiłam w marcu (synek miał 9mcy wtedy), wszystko wyszło super, D3 - 43, ferrytyna - 86, TSH 1.1, glukoza 85 (jeszcze robiłam próby wątrobowe, lipidogram, ft3, ft4, morfologię i hemoglobinę glikolowana i wszystko wyszlo bardzo ok), ale okres wrócił mi dopiero w listopadzie 🤷🏻♀️ latem jeszcze ogarnęłam wizytę ginekologiczna to jeszcze jajniki były nieaktywne i endometrium cienkie. Zrobiłam cytologię, USG piersi i biopsję tarczycy i wszystko wyszło ok. Także myślę, że ten powrót płodności mocno indywidualna, u mnie dopiero przerwa nocna podziałała 🤷🏻♀️
Rzeczywiście, wprowadzilas przerwę nocną jak synek miał już roczek ? Kurczę ja nie bardzo chce mam nadzieję że będę karmić jak najdłużej …
Ale pewnie około roku, jak nic się nie zadzieje będę myśleć nad ograniczeniem karmien. Najgorzej tylko te nocne bo ona tak śpi .
08.06.2019 👩❤️👨
31.08.2019 💍
31.12.2023 👰♀️🤵♂️
28.05.2023 💔 5cs
05.07.2023 Beta 40,3 🥹
10.07.2023 Beta 493 🥹
Ważyła 3370 g
Mierzyła 55 cm
-
Sunday ale mialas przykokszoną ferrytyne! 💪 u mnie podobnie bylo - końcem lipca w usg cisza, a w polowie wrzesnia juz pierwsza owulacja. Loteria z tym czasem 😅
Wrazluwa mysle ze wiele z nas tutaj dobrze rozumie twoje marzenia i rozterki 🫶 To czekanie jest trudne - czy to na okres, czy dwie kreski, czy w ogóle na możliwość rozpoczęcia starań.
Zauwazylam tu na forum ze duzo kobiet po skończeniu roku przez dziecko odblokowuje sie z cyklami 🤔 A co do kp w nocy - ja karmie już tylko w nocy i owulacje sa wiec nie zawsze trzeba redukowac, choc to pewnie pomaga. Mi bylo duzo latwiej zredukowac w ciagu dnia, w nocy za dużo płaczu przy kazdej probie, nie mam siły odmawiac wtedy 😵💫 No i motywacji tez brak, przez to ze on wzglednie dobrze śpi i tych kp jest malo. Zresztą, tego karmienia to tam już jest tyle co nic, bardziej ssanie dla uspokojenia i szybki powrót do snu. -
Namisa wrote:Sunday ale mialas przykokszoną ferrytyne! 💪 u mnie podobnie bylo - końcem lipca w usg cisza, a w polowie wrzesnia juz pierwsza owulacja. Loteria z tym czasem 😅
Wrazluwa mysle ze wiele z nas tutaj dobrze rozumie twoje marzenia i rozterki 🫶 To czekanie jest trudne - czy to na okres, czy dwie kreski, czy w ogóle na możliwość rozpoczęcia starań.
Zauwazylam tu na forum ze duzo kobiet po skończeniu roku przez dziecko odblokowuje sie z cyklami 🤔 A co do kp w nocy - ja karmie już tylko w nocy i owulacje sa wiec nie zawsze trzeba redukowac, choc to pewnie pomaga. Mi bylo duzo latwiej zredukowac w ciagu dnia, w nocy za dużo płaczu przy kazdej probie, nie mam siły odmawiac wtedy 😵💫 No i motywacji tez brak, przez to ze on wzglednie dobrze śpi i tych kp jest malo. Zresztą, tego karmienia to tam już jest tyle co nic, bardziej ssanie dla uspokojenia i szybki powrót do snu.
No tak… to kp w nocy to niesamowity substytut bezpieczeństwa i miłości, ciężko z tego zrezygnować ☺️
Zobaczymy kiedy moje ciało da gotowość do kolejnej ciąży Ale też mi się wydaje że za dnia łatwiej będzie odstawiać chociaż narazie w ogóle tego nie widzę nawet .
Mogę zapytać czemu zostajesz w poczekalni ?08.06.2019 👩❤️👨
31.08.2019 💍
31.12.2023 👰♀️🤵♂️
28.05.2023 💔 5cs
05.07.2023 Beta 40,3 🥹
10.07.2023 Beta 493 🥹
Ważyła 3370 g
Mierzyła 55 cm
-
Wrazluwa wrote:No tak… to kp w nocy to niesamowity substytut bezpieczeństwa i miłości, ciężko z tego zrezygnować ☺️
Zobaczymy kiedy moje ciało da gotowość do kolejnej ciąży Ale też mi się wydaje że za dnia łatwiej będzie odstawiać chociaż narazie w ogóle tego nie widzę nawet .
Mogę zapytać czemu zostajesz w poczekalni ?
Na spokojnie, do roku tak naprawdę nie ma co kombinować z redukcjami, bo to jeszcze maluszek i tych karmien potrzebuje, więc trzeba dać mu tym sterować. A po roku powolutku można zacząć myśleć o redukcjach, chocby tych dziennych🤞
U mnie kwestia organizacyjno - życiowa. Zmiany pracy moje i męża, finanse. No nie czułabym się teraz najbezpieczniej będąc w ciąży do końca. No i powiedziałam sobie też ze przed ciążą kończę karmienie i wynoszę młodego z sypialni bo pamietam jak bardzo mi bylo wtedy niewygodnie mimo wielkiego lozka i poduszki ciazowej - a jak na razie to jeszcze nam nie wyszło 😆 Wiec czekamy na rozwój wydarzeń. -
Wrazluwa wrote:Rzeczywiście, wprowadzilas przerwę nocną jak synek miał już roczek ? Kurczę ja nie bardzo chce mam nadzieję że będę karmić jak najdłużej …
Ale pewnie około roku, jak nic się nie zadzieje będę myśleć nad ograniczeniem karmien. Najgorzej tylko te nocne bo ona tak śpi . -
Namisa to naprawdę dojrzałe. Rozumiem powody bycia w poczekalni. A jaki dajecie sobie czas na poczekalnie ? Czy po prostu jak tutaj się ułoży niezależnie kiedy ?
Sunday_92 pozostaje mieć nadzieję że i u nas tak będzie
I jak sprawdzałaś ponownie betę czy czekasz ?Sunday_92 lubi tę wiadomość
08.06.2019 👩❤️👨
31.08.2019 💍
31.12.2023 👰♀️🤵♂️
28.05.2023 💔 5cs
05.07.2023 Beta 40,3 🥹
10.07.2023 Beta 493 🥹
Ważyła 3370 g
Mierzyła 55 cm
-
Wrazluwa wrote:Namisa to naprawdę dojrzałe. Rozumiem powody bycia w poczekalni. A jaki dajecie sobie czas na poczekalnie ? Czy po prostu jak tutaj się ułoży niezależnie kiedy ?
Mam nadzieję że jak najkrócej ale tak realistycznie jeszcze pół roku co najmniej. Na początku zakładałam optymistycznie różnicę wieku 2-3 lata - teraz wiem że 2 lata to nie będzie 🙃 No ale na to 3 nadal liczę 😁 -
Wrazluwa wrote:Namisa to naprawdę dojrzałe. Rozumiem powody bycia w poczekalni. A jaki dajecie sobie czas na poczekalnie ? Czy po prostu jak tutaj się ułoży niezależnie kiedy ?
Sunday_92 pozostaje mieć nadzieję że i u nas tak będzie
I jak sprawdzałaś ponownie betę czy czekasz ? -
Jestem bardzo blisko owu i tym razem wygląda na to, że jest ona z lewego (dotychczas odczuwałam zawsze prawy). Może to jakiś znak 😁 Bo jakby nie patrzeć, to moja ostatnia szansa, aby dotrzymać słowa i zajść do końca roku 😛 Dodam, że w tym miesiącu nie mierzę temperatury. Nie chcę się bawić w analizowanie wykresu.
OrkiszowaSowa lubi tę wiadomość
-
Cześć Wrazluwa, doskonale Cię rozumiem! Mój maluch ma raptem 6 miesięcy a już od jakiegoś 1,5-2 miesięcy robię sobie spontanicznie testy owulacyjne. Niestety, tak jak Dziewczyny tutaj wielokrotnie pisały, nasze organizmy wiedzą najlepiej, w którym momencie będą gotowe na nowy start, dlatego pozostaje nam uzbroić się w cierpliwość. Jesteśmy w podobnym wieku i sytuacji życiowej, więc będę Cię chętnie śledzić i trzymam mocno kciuki - może uda Ci się zmajstrować nowego człowieka jeszcze zanim wróci miesiączkaWiek: 32 lata
Syn - maj 2024
W oczekiwaniu na pierwszą miesiączkę po porodzie.. -
edka85 wrote:Jestem bardzo blisko owu i tym razem wygląda na to, że jest ona z lewego (dotychczas odczuwałam zawsze prawy). Może to jakiś znak 😁 Bo jakby nie patrzeć, to moja ostatnia szansa, aby dotrzymać słowa i zajść do końca roku 😛 Dodam, że w tym miesiącu nie mierzę temperatury. Nie chcę się bawić w analizowanie wykresu.Wiek: 32 lata
Syn - maj 2024
W oczekiwaniu na pierwszą miesiączkę po porodzie.. -
U mnie dzisiaj beta 141.25 🤞 na proga jeszcze czekam. Pewnie w przyszłym tygodniu będę powtarzać. Trzymajcie kciuki 🤞edit: progesteron: 23
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia, 16:29
edka85 lubi tę wiadomość
-
Sunday_92! Gratulacje !! Ja pamiętam znajoma lekarka mówiła mi żeby brać progesteron jeżeli wynik był niski też coś koło 20, ale co lekarz to inne zdanie
Orkiszowasowa - to czekamy na gotowość naszych ciał08.06.2019 👩❤️👨
31.08.2019 💍
31.12.2023 👰♀️🤵♂️
28.05.2023 💔 5cs
05.07.2023 Beta 40,3 🥹
10.07.2023 Beta 493 🥹
Ważyła 3370 g
Mierzyła 55 cm
-
Wrazluwa wrote:Sunday_92! Gratulacje !! Ja pamiętam znajoma lekarka mówiła mi żeby brać progesteron jeżeli wynik był niski też coś koło 20, ale co lekarz to inne zdanie
Orkiszowasowa - to czekamy na gotowość naszych ciał