karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej Wrazluwa, super, że dołączasz. Ja póki co też w poczekalni 😆 i zakładam, że gdzieś do września/października sobie poczekam na powrót @. Ale doskonale Cię rozumiem, to czekanie jest najgorsze.
Edka mi też się wydaje, że Twoje ciało po prostu potrzebowało troszkę odpocząć. W swoim czasie na pewno będzie piąte dzieciątko. Wierzę, że miła niespodzianka czeka na Was pod choinką 😁
Sunday gratulacje! 😍Sunday_92, edka85 lubią tę wiadomość
Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
W ogóle to dzisiaj miałam rekordowe 9h przerwy w karmieniu. Te nocki póki co się tak utrzymują. Zastanawia mnie czy na tak wczesnym etapie może mieć to wpływ na powrót płodności. Mała ma dopiero 3,5 miesiąca... Pierś służy jej wyłącznie do jedzenia, co jest totalną odwrotnością synka. Czasem pojawia się nawet jakby płodny śluz i jakieś delikatne ćmienie w podbrzuszu, gdzie przy pierwszym dziecku miało to miejsce dopiero 9 miesięcy po porodzie.
Namisa, OrkiszowaSowa lubią tę wiadomość
Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Wenka wrote:W ogóle to dzisiaj miałam rekordowe 9h przerwy w karmieniu. Te nocki póki co się tak utrzymują. Zastanawia mnie czy na tak wczesnym etapie może mieć to wpływ na powrót płodności. Mała ma dopiero 3,5 miesiąca... Pierś służy jej wyłącznie do jedzenia, co jest totalną odwrotnością synka. Czasem pojawia się nawet jakby płodny śluz i jakieś delikatne ćmienie w podbrzuszu, gdzie przy pierwszym dziecku miało to miejsce dopiero 9 miesięcy po porodzie.
U mnie z kolei dzisiaj pojawiało się na przestrzeni całego dnia jakieś dziwne plamienie - kolorystycznie zbliżone do tego na koniec miesiączki. Ciekawa jestem czy coś się z tego wykluje, niemniej cieszę się, że COKOLWIEK się zadziało - nawet jeśli miałaby to być tymczasowa 'czkawka' organizmu zwiastująca pierwsze próby włączenia zapłonu. Pod kątem karmienia młodego raczej niewiele się zmieniło - częstujemy go 2-3 razy dziennie jakąś papką lub kaszką, po której w przeciągu max godziny i tak zgłasza się do piersi. W nocy z kolei częstotliwość karmień nie zmalała, a ostatnio chyba nawet wzrosła, z uwagi na ząbkowanie. Dam Wam znać jutro/pojutrze czy to plamienie przerodziło się w okres z prawdziwego zdarzenia. Trzymajcie kciuki!Wiek: 32 lata
Syn - maj 2024
W oczekiwaniu na pierwszą miesiączkę po porodzie.. -
Hej dziewczyny!
U mnie za to była pierwszy raz przerwa w ciągu dnia 7h a później 5… karmienie było rano w południe i teraz po przebudzeniu….
Mała najada się obiadkami i nie zgłasza się do piersi…
Od kilku dni zaczęła lepiej jeść i nawet pić wodę… boje się cieszyć, ale może coś z tego będzie i u mnie ? Póki co prolaktyna w ciul wysoka z badań krwi .
Jak myślicie, jak spadną karmienia chociażby w dzień to ile może potrwać organizmowi odpalenie silnika?
Ale ja też ostatnio miałam takie skurcze w dole brzucha ale nie jestem pewna czy dobrze rozpoznaje uczucie niestety… 😫08.06.2019 👩❤️👨
31.08.2019 💍
31.12.2023 👰♀️🤵♂️
28.05.2023 💔 5cs
03.07.2023 Beta 12,3 mlU/ml
zostań ze mną kwiatuszku 🌺
05.07.2023 Beta 40,3 🥹
10.07.2023 Beta 493 🥹
20.07.2023 2 mm człowieczka z czynnością serduszka ❤️
10.08.23 2,4 cm człowieczka ))
26.10.2023 Całe 320g miłości
26.02.2024 3242 g Zuzanny
Zuzia się urodziła 11.03.2024
Ważyła 3370 g
Mierzyła 55 cm
-
Wrazluwa wrote:Jak myślicie, jak spadną karmienia chociażby w dzień to ile może potrwać organizmowi odpalenie silnika?
Totalnie nie ma reguły 🫣 U jednej chwila moment, u innej jeszcze miesiącami to potrwa. Edka chyba pisała, jak dobrze pamiętam, że u niej okres wracał za każdym razem gdy zostawało tylko jedno kp w dzień 🤔Ja nie przypomnę sobie teraz dokładnie od kiedy mieliśmy tylko jedno, ale od tego momentu przez jeszcze przynajmniej pół roku cykle nie wracały. Sam poziom prolaktyny to jedno, ale indywidualna wrażliwość organizmu na jej skoki to drugie - i tego niestety zmierzyć się nie da, trzeba czekać i przekonać się samej 🙄 -
Namisa wrote:Totalnie nie ma reguły 🫣 U jednej chwila moment, u innej jeszcze miesiącami to potrwa. Edka chyba pisała, jak dobrze pamiętam, że u niej okres wracał za każdym razem gdy zostawało tylko jedno kp w dzień 🤔Ja nie przypomnę sobie teraz dokładnie od kiedy mieliśmy tylko jedno, ale od tego momentu przez jeszcze przynajmniej pół roku cykle nie wracały. Sam poziom prolaktyny to jedno, ale indywidualna wrażliwość organizmu na jej skoki to drugie - i tego niestety zmierzyć się nie da, trzeba czekać i przekonać się samej 🙄
Hmm. Będę tym przypadkiem, że okres wrócił, a zmian w karmieniu nie było. Nawet bym powiedziała, że karmień zrobiło się więcej, a okres wrócił (po 9 miesiącach), cykle są dłuższe. Miesiąc temu badałam proga, co prawda 10 dpo bo trafiło na święto, ale jego poziom mógł wskazywać, że owu była ładna 😇Namisa lubi tę wiadomość
-
Idawoll wrote:Hmm. Będę tym przypadkiem, że okres wrócił, a zmian w karmieniu nie było. Nawet bym powiedziała, że karmień zrobiło się więcej, a okres wrócił (po 9 miesiącach), cykle są dłuższe. Miesiąc temu badałam proga, co prawda 10 dpo bo trafiło na święto, ale jego poziom mógł wskazywać, że owu była ładna 😇
Ototo! Przeróżnie to bywa 😊
U mnie z kolei zawsze w okolicy owulacji jest najwięcej karmień - jak tylko owu zaczyna wisieć w powietrzu, wywala mi estrogeny i LH - to ciężko mi odkleić małego wręcz od siebie, tak te wzrosty hormonów na niego działają. I to tak trwa dwie-trzy noce, a potem wraca do normy. W teorii dużo kp przed owulacja to prolaktyna szybuje do góry i mogłoby ja zablokowac. A jednak jak już się organizm w końcu zbierze do niej - to ile by kp nie było to do owu dochodzi. No ale ostatni cykl trwał jakieś niecałe 60 dni więc trochę to trwa 😅 Grunt że owulacyjny 💪 -
Z karmieniem i powrotem płodności to bardzo indywidualna kwestia.
Ja czekam na wizytę 27.12., żałuję, że nie udało się umówić przed świętami, a tak to trochę jeszcze pożyje w niepewności.
Ogólnie ja nie wiem czy nie będę kończyć kp, bo jest to dla mnie teraz nieprzyjemne, a i chyba pokarm słabo wypływa, bo Gustaw się wkurza. -
Hej Mamusie,
Przychodzę do Was z pytaniem - czy w kolejnej ciąży karmiłyście piersią normalnie pierwsze dziecko?
Jestem po wizycie u ginekologa i wręcz zrobił mi aferę, że mam już teraz natychmiast odstawiać córkę od piersi, nie podał mi nawet żadnego konkretnego powodu dlaczego, bo ciąża przebiega bezproblemowo 🤷🏻♀️. Ja sama chciałabym karmić córkę piersią jak najdłużej, dlatego szukam po prostu opinii innych mamuś, które też miały taką sytuację 🙂.👩🏻32 & 👨🏻38
03 grudnia 2022 - ⏸️
16 stycznia 2023 - 9t4d/7t4d - poronienie samoistne 💔
20 maja 2023 - ⏸️ - rośnij mój tęczowy Maluszku 🙏🌈
21 stycznia 2024 - Antosia już z nami 🩷 3410g, 54cm, 10/10pkt 🥹
Idziemy po rodzeństwo dla Tośki ❤️:
12 listopada 2024 - ⏸️
13 listopada 2024 - 11dpo - beta HCG 28 mIU/l 🍀
16 listopada 2024 - 14dpo - beta HCG 151.9 mIU/l 🤩 średni dwudniowy przyrost 203.6% 🥳
23 listopada 2024 - 21dpo - beta HCG 3429,1 mIU/mL, średni dwudniowy przyrost 144% 🥰
4 grudnia 2024 - mamy zarodek z serduszkiem ❤️🎁
19 grudnia 2024 - 2.06cm Bobasa 🥰
-
Niemampomyslunanick wrote:Hej Mamusie,
Przychodzę do Was z pytaniem - czy w kolejnej ciąży karmiłyście piersią normalnie pierwsze dziecko?
Jestem po wizycie u ginekologa i wręcz zrobił mi aferę, że mam już teraz natychmiast odstawiać córkę od piersi, nie podał mi nawet żadnego konkretnego powodu dlaczego, bo ciąża przebiega bezproblemowo 🤷🏻♀️. Ja sama chciałabym karmić córkę piersią jak najdłużej, dlatego szukam po prostu opinii innych mamuś, które też miały taką sytuację 🙂.
W zasadzie wszystkie dziewczyny tu z wątku karmiły swoje maluchy w ciąży, część odstawiała w pierwszym trymestrze, część w drugim, część jeszcze później. Można też nie odstawiać i karmić w tandemie starszaka i noworodka - wiele kobiet tak też robi, choć to już na pewno wyższa szkoła jazdy💪
Jeśli ciąża rozwija sie prawidlowo, to nie ma żadnych medycznych powodów do odstawienia - tylko Twoja wola w tym aspekcie jest istotna.Niemampomyslunanick lubi tę wiadomość
-
Namisa wrote:W zasadzie wszystkie dziewczyny tu z wątku karmiły swoje maluchy w ciąży, część odstawiała w pierwszym trymestrze, część w drugim, część jeszcze później. Można też nie odstawiać i karmić w tandemie starszaka i noworodka - wiele kobiet tak też robi, choć to już na pewno wyższa szkoła jazdy💪
Jeśli ciąża rozwija sie prawidlowo, to nie ma żadnych medycznych powodów do odstawienia - tylko Twoja wola w tym aspekcie jest istotna.
Dziękuję bardzo, i właśnie o takie konkretne wytłumaczenie mi chodziło 🥰.Namisa lubi tę wiadomość
👩🏻32 & 👨🏻38
03 grudnia 2022 - ⏸️
12 listopada 2024 - ⏸️
16 listopada 2024 - 14dpo - beta HCG 151.9 mIU/l 🤩 średni dwudniowy przyrost 203.6% 🥳
23 listopada 2024 - 21dpo - beta HCG 3429,1 mIU/mL, średni dwudniowy przyrost 144% 🥰
-
Hejka Niemampomyslunanick, gratuluję szybkiego zajścia w drugą ciążę! 10 miesięcy to piękny wynik - godny pozazdroszczenia Jak długo czekałaś po narodzinach Antosi na pierwszą miesiączkę?
Wrazluwa, Niemampomyslunanick lubią tę wiadomość
Syn - maj 2024
W oczekiwaniu na pierwszą miesiączkę po porodzie.. -
hej niemampomyslunanick, gratulacje drugiej ciąży!!! Ach jak też bym chciała już miesiączkować 🩸.
Ostatnio jak rozmawiałam z dietetyk kliniczna która specjalizuje się w leczeniu nie podlnosci powiedziała mi, że czasami zbyt wysokie poziomy np progesteronu i tych które odpowiadają za laktację mogą powodować „odrzucenie zarodka”… ale to zbyt wysokie i dotyczyło tego czy świrować i za wszelką cenę zachodzić teraz w ciążę kiedy mój organizm zdecydowanie nie chce… musiałabym odstawić córę i czekać aż hormony się bardziej ustabilizują. Więc może coś takiego przestraszyło lekarza ?
Ale jeżeli jesteś już w ciąży to hormony już ci się ustabilizowały i sama będziesz czuła jak u Ciebie jest.
Powodzenia na dalszej drodze i poproszę o zaklęcie na owu ! ☺️☺️Niemampomyslunanick lubi tę wiadomość
08.06.2019 👩❤️👨
31.08.2019 💍
31.12.2023 👰♀️🤵♂️
28.05.2023 💔 5cs
05.07.2023 Beta 40,3 🥹
10.07.2023 Beta 493 🥹
Ważyła 3370 g
Mierzyła 55 cm
-
OrkiszowaSowa wrote:Hejka Niemampomyslunanick, gratuluję szybkiego zajścia w drugą ciążę! 10 miesięcy to piękny wynik - godny pozazdroszczenia Jak długo czekałaś po narodzinach Antosi na pierwszą miesiączkę?
Dziękuję ❤️.
Pierwsza miesiączka wróciła po 8 miesiącach od porodu 😊. Od razu też zaczęłam robić testy owulacyjne żeby sprawdzić czy to też wróciło do normy, no i rzeczywiście, udało się zajść w trzecim cyklu 😊.
@Wrazluwa dziękuję ❤️!Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia, 13:51
👩🏻32 & 👨🏻38
03 grudnia 2022 - ⏸️
12 listopada 2024 - ⏸️
-
Niemampomyslunanick wrote:Hej Mamusie,
Jestem po wizycie u ginekologa i wręcz zrobił mi aferę, że mam już teraz natychmiast odstawiać córkę od piersi, nie podał mi nawet żadnego konkretnego powodu dlaczego, bo ciąża przebiega bezproblemowo 🤷🏻♀️. Ja sama chciałabym karmić córkę piersią jak najdłużej, dlatego szukam po prostu opinii innych mamuś, które też miały taką sytuację 🙂.
Ja jestem obecnie w 12 tygodniu i karmię córkę. Co prawda już tylko do drzemki w dzień i na noc i w nocy ale ostatnio tak mnie to boli i wku$#$ mówiąc dosadnie że chyba nadszedł czas na odstawienie. Jestem wymęczona tym jej ssaniem podgryzaniem że już chyba dłużej nie dam rady bo ona potrafi się budzić kilka razy w nocy i szuka cycka. Dziś spróbujemy żeby mąż z nią spał a ja w salonie. Nie wiem co z tego będzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia, 19:46
-
Vilka wrote:Ja jestem obecnie w 12 tygodniu i karmię córkę. Co prawda już tylko do drzemki w dzień i na noc i w nocy ale ostatnio tak mnie to boli i wku$#$ mówiąc dosadnie że chyba nadszedł czas na odstawienie. Jestem wymęczona tym jej ssaniem podgryzaniem że już chyba dłużej nie dam rady bo ona potrafi się budzić kilka razy w nocy i szuka cycka. Dziś spróbujemy żeby mąż z nią spał a ja w salonie. Nie wiem co z tego będzie.
Hej ! gratulacje i powodzenia z córką ile mała już ?
Daj znać jak poszła nocka08.06.2019 👩❤️👨
31.08.2019 💍
31.12.2023 👰♀️🤵♂️
28.05.2023 💔 5cs
05.07.2023 Beta 40,3 🥹
10.07.2023 Beta 493 🥹
Ważyła 3370 g
Mierzyła 55 cm
-
Wrazluwa wrote:Hej ! gratulacje i powodzenia z córką ile mała już ?
Daj znać jak poszła nocka
Fatalnie. Mąż ją usypiał nosząc przynajmniej kwadrans, odkładał do jej łóżka ale budziła się co godzinę, co dwie. W końcu nad ranem o 5 ja ja nosiłam i rozmawiałam z mężem. Już nie mogłam słuchać jak córka płacze okropnie. Serce mnie bolało. Wzięłam ją do łóżka i dałam w końcu cycka. To jest strasznie trudne.
Czytam bardzo dużo historii na ten temat, różnych doświadczeń innych mam. Wiele kobiet daje radę karmic starszaka w ciąży nawet na sucho, mimo że to bolesne, bo dziecko jest po prostu nieodstawialne. Ja mam metlik w głowie. Z jednej strony mam dosyć i mówię że koniec, z drugiej ona płacze i mnie potrzebuje a ja w końcu się uginam. Może dam radę jeszcze pół roku? Może muszę poczekać aż będzie miała te dwa latka, urodzi się kolejne, będzie można się z nią dogadać? Na razie jeszcze nie ma półtora roku, 16 miesiecy ma. Może powinnam zacisnąć zęby... Wytrzymać... -
Niestety test biały. Jednak nie udało mi się dotrzymać słowa i zaciążyć do końca roku 😛
-
@Edka85 przykro mi, ale może styczeń będzie twój ? Albo nasz xD u mnie okresu brak, ale ewidentnie czuję że coś się dzieje w tej mojej macicy. Tak ćmi ćmi ćmi.
@vilka ech wyobrażam sobie co czujesz, ja się jakoś też przymierzam do nocnego odstawienia mojej córki, chodzą mi po głowie treningi snu ale mam do tego tak ambiwalentne uczucia że nie wiem czy się zdecyduje. Ale chciałabym. Piszesz że może jak się urodzi drugie dziecko to się z nia dogadasz. Ja szczerze wątpię bo jak się urodzi drugie to dla niej będzie totalna zmiana życia, świata i funkcjonowania i mama nie będzie już tak dla niej jak do tej pory, więc raczej będzie cię potrzebowała jeszcze bardziej i odstawienie jej w tym momencie może być jeszcze trudniejsze .08.06.2019 👩❤️👨
31.08.2019 💍
31.12.2023 👰♀️🤵♂️
28.05.2023 💔 5cs
05.07.2023 Beta 40,3 🥹
10.07.2023 Beta 493 🥹