X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
Odpowiedz

karmienie piersią a kolejna ciąża - starania

Oceń ten wątek:
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2024, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Bardzo się cieszymy Vilka 😍 Chociaż powiem ci, że ja któregoś razu miałam tak, że na prenatalnych była na 80% dziewucha, a w 17tc pokazał się siusiak 😛

Hehe, wiem że to się może zmienić, staram się nie nastawiać :D ale w pierwszej ciąży lekarz mówił to samo i się sprawdziło... 😁😁 Oby tak było tym razem bo jakoś tak marzymy o drugiej dziewusi :)

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    23.04 prenatalne III trym.
    preg.png
  • Firefly Debiutantka

Wysłany: 26 grudnia 2024, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!
    W maju urodziłam synka, wciąż nie dostałam okresu mimo że na wizycie po połogu endometrium wskazywało, że okres blisko.
    Myślę już o staraniach, bo poprzednio udało się w 11 cyklu i chyba cudem, bo mąż miał morfologię 0%, miał powtarzać badanie po moim okresie, który wtedy nie przyszedł...
    Podpowiecie jakie badania najlepiej zrobić? Chciałabym zajsc w ciążę w 2025 roku...

• Namisa Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2024, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Firefly wrote:
    Cześć!
    W maju urodziłam synka, wciąż nie dostałam okresu mimo że na wizycie po połogu endometrium wskazywało, że okres blisko.
    Myślę już o staraniach, bo poprzednio udało się w 11 cyklu i chyba cudem, bo mąż miał morfologię 0%, miał powtarzać badanie po moim okresie, który wtedy nie przyszedł...
    Podpowiecie jakie badania najlepiej zrobić? Chciałabym zajsc w ciążę w 2025 roku...

Hej ;) Na pewno rozważyłabym powtórzenie rozszerzonych badań nasienia u męża, jeśli kiedyś był z tym jakiś problem zeby wiedziec na czym stoicie i czy potrzebuje intensywnego wsparcia na wstepie. A dla Ciebie na początek podstawy - morfologia, ferrytyna, panel tarczycowy, kwas foliowy, witamina D, usg i najlepiej płynna cytologia + dentysta o ile nie było kontroli w ostatnim roku. Hormonów raczej nie ma sensu badać dopóki nie wróci miesiączka, bo nie będą miały wartości diagnostycznej. Powodzenia!🤞

Firefly, Hel lubią tę wiadomość

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2024, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja melduje poświątecznie z moim 1.2cm bobo z bijącym szybko i silnie serduchem ❤️ z om 7+6, z USG 7+1 (co pokrywa się z moimi wyliczeniami). Trzymajcie kciuki żeby dalej było ok🤞ja trzymam nieustannie za wszystkie starające i z bobasami w brzuchu 🤞

Namisa, edka85, Firefly, Loki lubią tę wiadomość

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 03.2021
    👩92'🧔90'
  • Firefly Debiutantka

Wysłany: 28 grudnia 2024, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak to jest z temperaturą podczas karmienia? Jest opcja wyczajenia, że owulka się zbliża? Właściwie używam tempdropa prawie cały czas od połogu, z moim obserwacji wynika, że temperatury są cały czas niskie, czasami zdarza się drobny skok, ale kolejnego dnia znów spada... Czego wypatrywać na wykresie?

Sunday_92 gratulacje ❤️

Sunday_92 lubi tę wiadomość

• Namisa Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2024, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Firefly wrote:
    A jak to jest z temperaturą podczas karmienia? Jest opcja wyczajenia, że owulka się zbliża? Właściwie używam tempdropa prawie cały czas od połogu, z moim obserwacji wynika, że temperatury są cały czas niskie, czasami zdarza się drobny skok, ale kolejnego dnia znów spada... Czego wypatrywać na wykresie?

Sunday_92 gratulacje ❤️

Pewnie ze jest opcja ;) Możesz podglądnąć mój wykres temperatury w aktualnym cyklu, jestem świeżo po owulacji, jakieś 2 dni po. Zeby to zrobic mueisz kliknac w nazwe mojego profilu i tam jest "bieżący wykres na tablicy".
    Owulacje mam co prawda późno tym razem około 28 dnia cyklu czyli wtedy kiedy kiedyś przychodził już praktycznie okres 😁 No ale są. Ja przy wyznaczaniu opieram sie na zasadach Fertility Awarness Method, wyłapalam tak pierwsza owulację jeszcze przed przyjściem miesiączki po porodzie wiec jak najbardziej da sie - ważna jest stała godzina mierzenia, a u mnie nawet po niezbyt przespanej nocce nie ma zaburzen temperatury. Z samego wykresu można odczytac owu dopiero po fakcie, kiedy już do niej dojdzie - obserwujesz i wyznaczasz gdy widzisz przynajmniej 3 wyższe temperatury po zmierzonych minimum 6 niższych pomiarach. Kluczowy do obserwacji jest śluz - u mnie po porodzie ten faktycznie płodny stał się tak charakterystyczny, że w zasadzie mogłabym nie mierzyć tempki i i tak bym mogła wyznaczyć płodne okno. No ale bazując na zasadach zawsze trzeba się opierać przynajmniej na dwóch parametrach - tempka i śluz + ewentualnie inne objawy typu położenie szyjki, wzrost libido, bol owulacyjny ale to już indywidualne U każdej kobiety. U mnie zawsze boli prawy jajnik (tylko on mi owuluje według moich obserwacji) rośnie libido, tempka z reguly sada na dzień czy dwa przed owulacją poniżej linie podstawową i potem sobie wystrzela powyżej 36,7 i utrzymuje się tak do miesiączki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2024, 17:47

age.png
  • Firefly Debiutantka

Wysłany: 28 grudnia 2024, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lata prowadziłam obserwacje, potrafiłam nawet wyłapać owulację z obu jajników na raz, zdarzają mi się czasem. Ale po ciąży wszystko jest inaczej i totalnie nie mogę się połapać, szczególnie w śluzie. Dosłownie groch z kapustą, nawet nie zapisuje obserwacji, może powinnam zacząć. Z temperaturą to wyczytałam, że dopóki szaleje to nic z tego? Że przed pierwszą owulacja powinna być w miarę stała przez jakiś czas?

• Namisa Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2024, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, mysle ze roznie to bywa z tą temperaturą, ona w końcu też zależy od różnych innych parametrów - pracy tarczycy, zdrowia metabolicznego itp.
    Ja przez pierwszy rok po porodzie też nie ogarniałam zupełnie obserwacji - pewnie dlatego że po prostu to była stangnacja hormonalna, zero jakichś logicznych zmian następujących po sobie, objawy w kratke. Potem były takie 3 miesiące gdzie sluz sie zaczal zmieniac, czulam ze coś się zaczyna dziać powoli, zbiera się ale nie może zabrać ta owulacja. U mnie temperatura przez cały czas byla po prostu niska, jak to w pierwszej fazie cyklu - 36,4 wiadomo plus-minus. No i jak skoczyła ładnie w końcu i się utrzymywała (plus objawy) to wiedziałam już że pierwszy okres za rogiem. Myślę że gdy zacznie się faktycznie coś dziać i płodność zacznie wracać do zaobserwujesz to na pewno - możliwe że bedzie nawet łatwiej niż przed porodem, tylko trzeba czasu 🙌

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2024, 20:22

age.png
  • Niemampomyslunanick Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2024, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,

Znowu ja z pytaniem 🫣. Miałam udzielać się częściej, ale jednak początek ciąży i 11miesięczna dzidzia w domu to urwanie głowy 😅.

Powiedzcie mi proszę, macie jakieś super sposoby na przeziębienie? Trzyma mnie już prawie dwa tygodnie, drapiące gardło i katar, w nocy jak mi to wszystko spływa to aż mnie dusi 😑, biorę niby te wszystkie specyfiki z serii Prenalen, ale słabo to działa, a nie ukrywam, że po poronieniu pierwszej ciąży mam trochę schizę, że to przez przeziębienie, bo wtedy miałam chore zatoki, więc po prostu martwię się o Bobasa 🤷🏻‍♀️.

👩🏻32 & 👨🏻38

03 grudnia 2022 - ⏸️
    16 stycznia 2023 - 9t4d/7t4d - poronienie samoistne 💔

20 maja 2023 - ⏸️ - rośnij mój tęczowy Maluszku 🙏🌈
    21 stycznia 2024 - Antosia już z nami 🩷 3410g, 54cm, 10/10pkt 🥹

age.png

Idziemy po rodzeństwo dla Tośki ❤️:
    12 listopada 2024 - ⏸️
    4 grudnia 2024 - mamy zarodek z serduszkiem ❤️🎁
    19 grudnia 2024 - 2.06cm Bobasa 🥰
    20 stycznia 2025 - prenatalne - wszystkie ryzyka niskie🙏🏻 - na 60% Chłopiec 🩵

preg.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2024, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niemampomyslunanick wrote:
    Hej Dziewczyny,

Znowu ja z pytaniem 🫣. Miałam udzielać się częściej, ale jednak początek ciąży i 11miesięczna dzidzia w domu to urwanie głowy 😅.

Powiedzcie mi proszę, macie jakieś super sposoby na przeziębienie? Trzyma mnie już prawie dwa tygodnie, drapiące gardło i katar, w nocy jak mi to wszystko spływa to aż mnie dusi 😑, biorę niby te wszystkie specyfiki z serii Prenalen, ale słabo to działa, a nie ukrywam, że po poronieniu pierwszej ciąży mam trochę schizę, że to przez przeziębienie, bo wtedy miałam chore zatoki, więc po prostu martwię się o Bobasa 🤷🏻‍♀️.

Ja przy infekcji dróg oddechowych kroje 3 cm imbiru na małe kawałki, wrzucam do szklanki, dodaję szczypte cynamonu i zalewam wrzątkiem. Parzę 10 minut a potem wyławiam imbir, dodaję sporo cytryny i łyzeczkę miodu (miód najlepiej do już nieco przestudzonego, fajnie się sprawdza też sok z malin) i popijam taką miksturę z 3 razy dziennie do czasu zmniejszenia objawów. Fajnie też się ponoć sprawdza złote mleko z kurkumą, ale mi smakowo nie podchodzi niestety :/ . A oprócz tego dużo witaminy C (ja mam akurat w naturalnej formie w soku z aceroli), cynk, olej z wątroby dorsza, super jest tez pyłek pszczeli rozrobiony z wodą, mozna dodac tak samo miodu i cytryny. Ogółem dużo dużo nawadniania (ciepła woda malymi łyczkami prze caly dzień), jakieś inhalacje z soli fizjologicznej, psykanie nosa woda morską, wietrzenie pomieszczeń. Używam też mieszanki olejków eterycznych w dyfuzorze, ale w ciąży takie o mocniejszym działaniu są chyba niewskazane 🤔 Lawenda na pewno jest ok, używałam w ciąży. A z leków na gardło Tantum verde chyba w porzadku. Chyba też widziałam kiedyś polecanko ze sprejem z ekstraktem z propolisu z takich bardziej naturalnych opcji.

Ale dość długo cie juz trzyma faktycznie. Zdrowia!🫶

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2024, 17:02

Niemampomyslunanick lubi tę wiadomość

age.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2024, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niemampomyslunanick wrote:
    Hej Dziewczyny,

Według mnie te prenaleny to takie placebo. W ciąży można na pewno Tantum Verde i Apap plus naturalne sposoby (syrop z bzu, malin itp.). Tak jak pisałam Namisa, nawadniać się dużo, można też uruchomić nawilżacz powietrza, ewentualnie olejki aromaterapeutyczne (ale warto się upewnić czy są wszystkie ok w ciąży). A jak tak Cię długo trzyma to może warto iść do lekarza, niech sprawdzi czy to nie jakaś poważniejsza infekcja.

Niemampomyslunanick lubi tę wiadomość

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    👩92'🧔90'
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Firefly, uzbierała się całkiem spora ekipa oczekująca na @. Powiem Wam, że jak tym razem okres nie przyjdzie szybciej niż te 14 miesięcy to będę mega zaskoczona.

Sunday cudowne wieści, jeszcze raz gratulacje ❤️

W ogóle to wyłączyłam się totalnie przez Święta, ale chciałam Wam chociaż złożyć życzenia na Nowy Rok. Oby spełniły się nasze marzenia i żebyśmy wszystkie zobaczyły dwie kreski a brzuchatkom życzę spokojnych i nudnych ciąż 🥰
    Edka rozpoczynaj 2025 z przytupem 😁

edka85, Sunday_92, Namisa lubią tę wiadomość

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do infekcji w ciąży, to jestem team imbir!

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jutro owu, akurat na samą końcówkę roku. Ależ mi się trafiło 😄

Loki, Sunday_92, Namisa, Wenka lubią tę wiadomość

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Loki Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2024, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ciezko z tymi staraniami. Maz sie przekonal. To na zlosc bobas sie budzi...
    Jak Wy czarujecie swoje bobasy, zeby nie budzily sie akurat podczas staran? :D

Starania od 01.2020
    2021 /2022 Przewlekle zapalenie endometrium, usuniety polip
    3 histeroskopie, biopsja, 2 antybiotykoterapie
    Pazdziernik 2022 planowane IUI, zamiast tego niespodzianka i 2 kreski
    Termin: czerwiec 2023, bedzie coreczka!
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 00:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka to może rzutem na taśmę jednak uda się jeszcze w tym roku 😁

edka85 lubi tę wiadomość

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 00:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loki ja to się śmiałam, że synek nie chce rodzeństwa 😂 miał wbudowany jakiś radar. Szczerze mówiąc teraz jest nam łatwiej niż wtedy.

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2024, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka, trzymam kciuki za owocną końcówkę roku ;)

Loki, u nas młody póki co śpi z nami, więc się ewakuowaliśmy z sypialni do pokoju gościnnego na kanapę na starania 😂

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    👩92'🧔90'
  • Alexx94 Nowa

Wysłany: 31 grudnia 2024, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, od jakiegoś czasu podglądam wątek, czytam Wasze historie te aktualne i poprzednie, aż w końcu postanowiłam się przywitać 😄.
    U mnie 5cio miesięczny chłopiec, ciągle kp i bardzo chcemy następnego bobaska 🥹. Na ten moment miesiączki brak, co chwilę jakieś objawy, bóle itp, ale nic z tego nie wynika. Jakoś 2 msce temu byłam na usg, jajniki pracują, jakieś pęcherzyki były, Endo było niewiele ponad 4mm- swoją drogą nie wiem czy to tak w miarę ok, czy beznadziejnie jak na tamten czas 😅.
    Obecnie dziwne samopoczucie, tuz po świętach jeden dzień „zatrucia”, od tamtej pory lekkie mdłości mega ból głowy i ogólne rozbicie. Testy robiłam dwa, dzień po dniu, białe.
    Zaczęłam się zastanawiać czy to może faktycznie nie ciąża, ale jakoś w to nie wierzę za bardzo. Poczekam parę dni i znowu zrobię test, może będzie miła niespodzianka na początek nowego roku 🤓.
    Powodzenia wszystkim mamom w kolejnych staraniach w nowym roku 💪🏽😊

• Firefly Debiutantka

Wysłany: 31 grudnia 2024, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, pierwszy raz w życiu czekam na okres 🫣 Widzę, że po 1,5 miesiąca RD synek chyba powoli zaczyna się najadać. Jeszcze niedawno chciał mleko prawie od razu po wyjęciu z krzesełka do karmienia. A teraz nawet jak proponuję po stałym posiłku to nie jest zainteresowany. Ale na noc zasypia na piersi, budzi się też 2-3 razy na jedzenie. Niby karmię mniej, ale głównie różnica jest w dzień...
    My też żartujemy, że Młody nie chce rodzeństwa - albo mama niewyspana nie ma ochoty albo Młody obudzi się i jest stosunek przerywany 😆

‹‹ 396 397 398 399 400 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ