X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
Odpowiedz

karmienie piersią a kolejna ciąża - starania

Oceń ten wątek:
  • Monk@ Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    A niech mnie ... 9 dpo, w cyklu z grypą i antybiotykiem. Pink strumieniowy. Mam nadzieję, że to nie są te testy, co lubią oszukiwać 😛
    55f632b334005.jpghttps://zapodaj.net/plik-Bt3PNUChNI
    Edka! Ale piękne wieści! 🤩 zaciskam mocno kciuki!

edka85 lubi tę wiadomość

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Nie robię bety 😉
    O ciekawe, to co czekasz po prostu na wizytę? Tak czy tak, trzymam kciuki:) 🤞

• Karolcia19 Znajoma

Wysłany: 6 lutego, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy w związku z karmieniem piersią i próbami zajściem w kolejną ciążę robiłyście badanie poziomu prolaktyny? Jeżeli tak, czy ma znaczenie dzień cyklu, w którym takie badanie się robi?

Podejrzewam, że u mnie problemem może być niestety zbyt wysoka prolaktyna, przez to problem z progesteronem i zbyt krótką drugą faza cyklu.

• edka85 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, czekam na wizytę, ale jeszcze nie wiem na kiedy się zapiszę. Najpierw poczekam na termin @, żeby mieć pewność, że to nie jakoś biochem.

9 miesięcy starań, a ja się czułam jakby to były lata 🙈

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka aż mnie ciarki przeszły jak to zobaczyłam. Wreszcie! Super gratulacje mam nadzieję że to nie fałszywka i że się udało. Szczerze to czekałam na ciebie 😀😀

edka85 lubi tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta 295g🩷
    17.02 połówkowe 388g🩷
    04.03 wizyta 590g🩷
    25.03 wizyta 965g
    22.04 wizyta 1800g
    23.04 prenatalne 1600g🩷
    22.05 wizyta 2,5kg
    03.06 wizyta 2,9kg
    17.06 wizyta
    02.07 TP

preg.png
  • Loki Ekspertka

Wysłany: 6 lutego, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    A niech mnie ... 9 dpo, w cyklu z grypą i antybiotykiem. Pink strumieniowy. Mam nadzieję, że to nie są te testy, co lubią oszukiwać 😛
    55f632b334005.jpghttps://zapodaj.net/plik-Bt3PNUChNI

Trzymam kciuki!!!

edka85 lubi tę wiadomość

Starania od 01.2020
    2021 /2022 Przewlekle zapalenie endometrium, usuniety polip
    3 histeroskopie, biopsja, 2 antybiotykoterapie
    Pazdziernik 2022 planowane IUI, zamiast tego niespodzianka i 2 kreski
    Termin: czerwiec 2023, bedzie coreczka!
  • Loki Ekspertka

Wysłany: 6 lutego, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jakim sposobem dowadujecie sie tak dokladnie, w ktorym dniu macie owulacje? Mierzycie temperature? Czym? Rano po przebudzeniu? Tak przez caly cykl?
    Kiedys przez kilka miesiecy stosowalam paski owulacyjne, ale nic z nich nie udalo mi sie wyczytac i sie poddalam, to ewidentnie nie bylo dla mnie.

Starania od 01.2020
    2021 /2022 Przewlekle zapalenie endometrium, usuniety polip
    3 histeroskopie, biopsja, 2 antybiotykoterapie
    Pazdziernik 2022 planowane IUI, zamiast tego niespodzianka i 2 kreski
    Termin: czerwiec 2023, bedzie coreczka!
  • Monk@ Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia19 wrote:
    Dziewczyny, czy w związku z karmieniem piersią i próbami zajściem w kolejną ciążę robiłyście badanie poziomu prolaktyny? Jeżeli tak, czy ma znaczenie dzień cyklu, w którym takie badanie się robi?

Podejrzewam, że u mnie problemem może być niestety zbyt wysoka prolaktyna, przez to problem z progesteronem i zbyt krótką drugą faza cyklu.
    Nie, moja gin powiedziała, że nie ma to absolutnie sensu, bo na pewno będę miała hiperprolaktynemię i sugerowała robić monitoring, czy w ogóle do owulacji dochodzi i po prostu próbować

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • Monk@ Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loki wrote:
    Dziewczyny, jakim sposobem dowadujecie sie tak dokladnie, w ktorym dniu macie owulacje? Mierzycie temperature? Czym? Rano po przebudzeniu? Tak przez caly cykl?
    Kiedys przez kilka miesiecy stosowalam paski owulacyjne, ale nic z nich nie udalo mi sie wyczytac i sie poddalam, to ewidentnie nie bylo dla mnie.
    Ja robiłam testy owulacyjne. Jeszcze przed pierwszym dzieckiem mierzyłam temperaturę dodatkowo, ale przy kp i ogólnie przy małym dziecku mierzenie już nie było dla mnie. Testy mi wystarczyły i nigdy mnie nie zawiodły, w dwóch cyklach przeszłam się jeszcze do gina potwierdzić, że owulka na pewno była.

Loki, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • eM 🌺 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka, gratulacje! 😍

edka85 lubi tę wiadomość

👦2020
    👼2022
    👦luty 2024
    ⏳01.2025 początek starań o trzecie maleństwo u boku 🙏🏻

Wysłany: 6 lutego, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monk@ wrote:
    Nie, moja gin powiedziała, że nie ma to absolutnie sensu, bo na pewno będę miała hiperprolaktynemię i sugerowała robić monitoring, czy w ogóle do owulacji dochodzi i po prostu próbować

Monitoring był i owulacja potwierdzona, niestety drugą faza cyklu już drugi raz okazała się zbyt krótka, jakieś 8-9 dni. Stąd też zastanawiam się, czy to nie wina wysokiej prolaktyny i zbyt niskiego progesteronu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się tylko zamelduje po prenatalnych - wszystko ok, mamy też wyniki NIFTY i czekamy na drugiego synka 💙

Namisa, Monk@, Agni97, eM 🌺, Wenka, edka85, Loki, BillieJean, Vilka lubią tę wiadomość

• Namisa Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka gratulacje! 😍🥳 Pinki nie oszukują w te stronę, z tego co pamiętam one prędzej ciąży nie wykryją i kreska nie wybarwi niż wyjdzie cień przy braku ciąży! Trzymam kciuki za spokojną i bezproblemową ciążę ☺️ 2025 jest wasz! 🥰

Sunday juhu! Gratuluję synka, super ze wszystko wyszlo dobrze. Teraz mozna odetchnać ❤️

Karolcia badanie prolaktyny jest niemiarodajne przy kp, nic się z tego wyniku za bardzo nie da wywnioskować, nie ma norm dla karmiących. No nie polecam badać, szkoda kasy.

Loki u mnie metoda objawowo-termiczna wystarcza żeby wyznaczyć owulacje praktycznie co do dnia. Mierze codziennie rano termometrem Microlife z 2 miejscami po przecinku - nie zawsze idealnie o tej samej porze, tak +/- godzina roznicy. Plus obserwuje sluz. Trzeba dobrze poznać jakąś metodę rozpoznawania płodności - ja działam z FAM, niektórzy lubia Rotzera albo metodę angielska. Trzeba z tym być dość regularnym, ale mega narzedzie diagnostyczne i z czasem tak dobrze sie juz zna wlasne cialo ze wie sie co i jak na ślepo. Gdyby nie obserwacja nie miałabym pojęcia że moja ostatnia faza lutealna trwała tylko 5 dni 🫤 Okres był trochę dziwny, fakt, ale cykl ładny 30 dniowy, wiec niby w normie. A jednak coś nie pyklo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego, 19:09

edka85, Loki lubią tę wiadomość

• Monk@ Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia19 wrote:
    Monitoring był i owulacja potwierdzona, niestety drugą faza cyklu już drugi raz okazała się zbyt krótka, jakieś 8-9 dni. Stąd też zastanawiam się, czy to nie wina wysokiej prolaktyny i zbyt niskiego progesteronu.
    Miałam ten sam problem i ginekolog mi mówiła, że to jest wystarczający czas, jeśli dojdzie do zaplodnienia, to organizm będzie wiedział i nie dopuści do złuszczenia endometrium. Nie chciałam jej wierzyć, a w kolejnym cyklu zaszłam w ciążę, więc chyba coś w tym jest :)

BillieJean lubi tę wiadomość

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • Agni97 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia19 wrote:

Mi ginekolog zlecił badania krwi te co mam w stopce między 3-6 dc. Ja akurat robiłam 5 dc. Też nastawiałam się na wywalona w kosmos prolaktynę, bo karmię, a była po środku widełek 🤷🏻‍♀️ za to mam niski poziom estradiolu (nadal w widełkach, ale w dolnej granicy) i moja ginekolog twierdzi, że ten wynik przez karmienie piersią i przez to mogę nie móc zajść w ciążę, a przy kp nie może mi nic zapisać, żeby podbić ten poziom 🤷🏻‍♀️ Ale możliwe, że będę jeszcze to konsultować z kimś innym.

Edka, Sunday! Gratulacje Dziewczyny! Edka - Fasolka niech rośnie, a Sunday niech większa Fasolka też rośnie ❤️🥹

edka85, Sunday_92 lubią tę wiadomość

👩🏻 28 👱🏼‍♂️29 🐶 3

👶🏻💙 2024 (w 1 cs)

od 10.2024 starania o drugiego bobasa 🤞
    12.2024 cb 💔
    25.02. ⏸️🥹
    beta 48,20 mIU/ml
    prog 19,97 ng/ml

27.02. beta 110,15 mIU/ml
    prog 23,40 ng/ml

19.03. 1 cm małego Człowieczka; mamy serduszko 🥹❤️
    30.04. badania prenatalne - zdrowa dziewczynka 🌸🥹

preg.png
  • Agni97 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zrobiłam Ovitrelle karmiąc piersią, zaufałam mojej ginekolog. Nie zauważyłam, żeby to jakoś wpłynęło na Malucha. Ale wiadomo, że każdy ufa sobie.

👩🏻 28 👱🏼‍♂️29 🐶 3

👶🏻💙 2024 (w 1 cs)

od 10.2024 starania o drugiego bobasa 🤞
    12.2024 cb 💔
    25.02. ⏸️🥹
    beta 48,20 mIU/ml
    prog 19,97 ng/ml

27.02. beta 110,15 mIU/ml
    prog 23,40 ng/ml

19.03. 1 cm małego Człowieczka; mamy serduszko 🥹❤️
    30.04. badania prenatalne - zdrowa dziewczynka 🌸🥹

preg.png
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku Edka, słaby mam zasięg i wyświetla mi się pół fotki, oczywiście testu nie widać 🤦
    Trzymam kciuki!!!! Ale super, nawet nie masz pojęcia jak się cieszę do telefonu 😆

edka85 lubi tę wiadomość

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • eM 🌺 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Sunday, cudowne wieści! Gratulacje drugiego syneczka. 🤍 Też mam dwóch chłopaków 🥰

👦2020
    👼2022
    👦luty 2024
    ⏳01.2025 początek starań o trzecie maleństwo u boku 🙏🏻

Wysłany: 6 lutego, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OMG, nawet nie wiedziałam, że tyle z was mi kibicowało 😁. Ale wierzycie mi, że to moje najdłuższe 9 miesięcy w życiu 😹 Teraz zaczynam te przyjemniejsze 9 miesięcy 😛

BillieJean, Namisa, Sunday_92, Vilka, Loki, Wenka lubią tę wiadomość

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • BillieJean Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Długo mnie nie było na forum a tutaj proszę ! Edka co za wspaniałe wieści !! Gratulacje i mocno trzymam kciuki za zdrową, spokojna ciążę ! To chyba będziemy mieć jeszcze razem dzieci z 2025?

Monk@ my już co raz bliżej końca :) jak tam się czujesz ? Ja już mocno odczuwam końcówkę, brzuch mam większy niż w poprzedniej ciąży i sił zero a moja dwulatka ma tyle energii, że ledwo wyrabiam na zakrętach 😆 na szczęście jest zupełnie odstawiona od piersi od ok 3 miesięcy, przesypia noce ale teraz zaczyna rezygnować z drzemki w ciągu dnia i jest strasznie marudna wieczorami .. mam nadzieję że niedługo wszystko się wyreguluje chociaż jak urodzi się syn to pewnie i tak czeka nas wszystkich wymagający czas ! Życzę Ci Monko dobrego porodu !
    Mój bobas narazie rosnie dobrze a tak straszyli, że mam słabe przepływy (poprawiły się), wierzę że do porodu będzie dobrze.

Vilka cieszę się że Twoja córeczka też już powoli zapomina o piersi bo wiem jak Cię to męczyło. Powodzenia!

Namisa trzymam kciuki za Ciebie :) chociaż czytałam że jeszcze wszystko na luzingu :)

Powodzenia dla wszystkich karmiących staraczek !

Namisa, Monk@, Vilka lubią tę wiadomość

Rocznik 92

🩷Córka 08.2022
    🩵Syn 03.2025
‹‹ 402 403 404 405 406 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ