X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
Odpowiedz

karmienie piersią a kolejna ciąża - starania

Oceń ten wątek:
  • Monk@ Autorytet

Wysłany: 4 marca, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenka, jeśli chcesz mieć pewność, to też uważam, że wizyta u gina rozwieje wątpliwości. Chyba że po prostu chcesz poczekać i co ma być, to będzie. Trzymam kciuki! 🤞🏼

Agni97, Wenka lubią tę wiadomość

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 4 marca, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniłam do gina, dał mi receptę na luteinę i przyjmie mnie teraz w czwartek. Trzymajcie kciuki!

Agni97, eM 🌺, Sunday_92, Monk@, Namisa lubią tę wiadomość

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • eM 🌺 Autorytet

Wysłany: 4 marca, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenka wrote:
    Dzisiaj znowu delikatne plamienie i jeszcze jakiś mały skrzep, który kształtem przypomina mi zarodek. Jakoś mam mieszane uczucia co do tej ciąży, może to jednak za szybko.

Jeśli są plamienia i taki progesteron, to w mojej opinii wizyta u ginekologa i włączenie progesteronu. Ja bym pojechała do ginekologa w twojej sytuacji.

Przepraszam, nie doczytałam, że już się konsultowałas. Będzie wszystko dobrze. ❤️ Wiele kobiet plami w ciąży. Ja wylądowałam w szpitalu z krwotokiem gorszym niż przy miesiączce i mam swoje szczęście tuż obok. Postaraj się nie denerwować, chociaż wiem, że to nie jest łatwe. Trzymaj się..a my trzymamy tu wszystkie kciuki ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca, 11:59

Agni97, Wenka lubią tę wiadomość

👩'95 👨'94

👦08.2020
    👼07.2022
    👦02.2024
    ⏳01.2025 starania o 👶❤️

Wysłany: 4 marca, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenka wrote:
    Dzwoniłam do gina, dał mi receptę na luteinę i przyjmie mnie teraz w czwartek. Trzymajcie kciuki!
    Kciuki 🤞 czwartek już pojutrze

Wenka lubi tę wiadomość

• BillieJean Autorytet

Wysłany: 4 marca, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenka trzymam kciuki, żeby z ciążą wszystko było dobrze i żebyś mogła spokojnie się nią cieszyć !
    Monk@ wrote:
    Billie, a jak u Ciebie sytuacja?

Zupełnie nic, powolne oczekiwanie 😅 końcówka jest męcząca fizycznie, ale to już całkiem niedługo.
    Jak u Ciebie ? Już jesteś na oksytocynie ? Może już urodziłaś :0

Wenka lubi tę wiadomość

Rocznik 92

🩷Córka 08.2022
    🩵Syn 03.2025
  • Nadziejka231 Ekspertka

Wysłany: 4 marca, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak to jest z tymi cyklami karmiąc piersią? Bezowulacyjne wtedy jak się dużo karmi czy jak? Może głupie pytanie ale muszę gdzieś zadać haha staramy się od listopada a od początku lutego karmię tylko w nocy i teraz był bezowulacyjnny, wcześniej nie badałam temperatury. W poprzednią ciążę zaszłam na drugim cyklu i nie sądzę, że coś zdrowotnie jest problemem. Moje pierwsze dziecko często budzi się w nocy i też te temperatury mogą nie być wiarygodne i dodatkowo nie mam okresu dalej.

👩🏼25 🧔🏼‍♂️27

⏸️ 23 maja 2025r.
    👶🏼Styczeń 2024r.
    🤱🏼Kp nocne
    ❤️‍🔥Starania o rodzeństwo od listopada 2024r.
    💊 Niedoczynność tarczycy
    preg.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 4 marca, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka231 wrote:
    Dziewczyny jak to jest z tymi cyklami karmiąc piersią? Bezowulacyjne wtedy jak się dużo karmi czy jak? Może głupie pytanie ale muszę gdzieś zadać haha staramy się od listopada a od początku lutego karmię tylko w nocy i teraz był bezowulacyjnny, wcześniej nie badałam temperatury. W poprzednią ciążę zaszłam na drugim cyklu i nie sądzę, że coś zdrowotnie jest problemem. Moje pierwsze dziecko często budzi się w nocy i też te temperatury mogą nie być wiarygodne i dodatkowo nie mam okresu dalej.

Ja karmie aktualnie średnio 4 razy na dobę, głownie w nocy choć w dni w które jesteśmy w domu zdarza się że częściej się zakręci koło piersi w dzień :P I wszystkie cykle do tej pory od października mialam owulacyjne, potwierdzone metodą objawowo-termiczną. Owulacja jest co prawda późno w cyklu, koło 26 dc - i różnie bywa z jej jakością, ale jest.
    Znam kobiety które karmiąc autentycznie milion razy w dzień i w nocy miały regularne owulacje i zachodziły w ciaze, to bardzo indywidualna kwestia jak organizm reaguje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca, 18:51

Nadziejka231, Monk@ lubią tę wiadomość

• Namisa Autorytet

Wysłany: 4 marca, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenka wrote:

Trzymamy!<3 Przy takiej becie i dobrym sprzecie powinno być coś już widać na usg.

Wenka lubi tę wiadomość

• Agni97 Autorytet

Wysłany: 4 marca, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka231 wrote:
    Tak jak Namisa napisała, chyba każdy organizm indywidualnie. Mam koleżanki z Bobasami w podobnym wieku do mojego i tylko u mnie wrócił okres. Wrócił od sierpnia. My zaczęliśmy starać się od października i dopiero teraz zaskoczyło, a nie powiedziałabym, że na przełomie ostatnich miesięcy zmieniła nam się liczba karmień.
    Z tego co czytałam w innym wątku, to chyba nadal nie wrócił Ci okres? Byłaś wgl u ginekologa, żeby sprawdził co i jak? Bo właśnie jak moje koleżanki były (te, które nadal nie mają okresu), to już na podstawie USG ginekolog im powiedział, że nic się u nich nie dzieje, wręcz jakby miały coś w stylu menopauzy przez karmienie. Więc może u Ciebie też tak jest? Ja gdyby nie okres, to chyba bym się nie nastawiała wgl na zajście 😅 ale u mnie w zasadzie pierwszy cykl był krótszy niż zwykle, a później od razu wróciły regularne. Do tego byłam u ginekologa i wiedziałam, że są pęcherzyki dominujące, no a przy szczęśliwym cyklu byłam nawet sprawdzić, czy rzeczywiście ta owulacja była.

Namisa, Nadziejka231 lubią tę wiadomość

👩🏻 28 👱🏼‍♂️29 🐶 3

👶🏻💙 2024 (w 1 cs)

od 10.2024 starania o drugiego bobasa 🤞
    12.2024 cb 💔
    25.02. ⏸️🥹
    beta 48,20 mIU/ml
    prog 19,97 ng/ml

27.02. beta 110,15 mIU/ml
    prog 23,40 ng/ml

19.03. 1 cm małego Człowieczka; mamy serduszko 🥹❤️
    30.04. badania prenatalne - zdrowa dziewczynka 🌸🥹

preg.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 4 marca, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa to jeśli tak jak Agni pisze u Ciebie Nadziejka nie ma okresu jeszcze to ja bym tego nie liczyła w ogóle jako czasu starań od listopada. Ta pierwsza miesiączka to jest taki sygnal że gospodarka hormonalna wraca powoli do normy. Od tego momentu dopiero liczymy cykle popoporodowe, wcześniej to to takie zgaduj zgadula czy aby to dobry czas na starania. Pierwszy krok to usg u gina żeby się zorientować na jakim etapie jesteś. A do tego regularne mierzenie temperatury i obserwacja śluzu żeby wylapac wcześniej powrót płodności. Możesz dodać tez testy owulacyjne - zeby nie zbankrutować wybrałabym tanie horieny z allegro albo robiłabym je dopiero po zaobserowaniu płodnego, rozciągliwego śluzu.

Nadziejka231, edka85, Monk@, Wenka lubią tę wiadomość

• Nadziejka231 Ekspertka

Wysłany: 4 marca, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agni97 wrote:
    Tak jak Namisa napisała, chyba każdy organizm indywidualnie. Mam koleżanki z Bobasami w podobnym wieku do mojego i tylko u mnie wrócił okres. Wrócił od sierpnia. My zaczęliśmy starać się od października i dopiero teraz zaskoczyło, a nie powiedziałabym, że na przełomie ostatnich miesięcy zmieniła nam się liczba karmień.
    Z tego co czytałam w innym wątku, to chyba nadal nie wrócił Ci okres? Byłaś wgl u ginekologa, żeby sprawdził co i jak? Bo właśnie jak moje koleżanki były (te, które nadal nie mają okresu), to już na podstawie USG ginekolog im powiedział, że nic się u nich nie dzieje, wręcz jakby miały coś w stylu menopauzy przez karmienie. Więc może u Ciebie też tak jest? Ja gdyby nie okres, to chyba bym się nie nastawiała wgl na zajście 😅 ale u mnie w zasadzie pierwszy cykl był krótszy niż zwykle, a później od razu wróciły regularne. Do tego byłam u ginekologa i wiedziałam, że są pęcherzyki dominujące, no a przy szczęśliwym cyklu byłam nawet sprawdzić, czy rzeczywiście ta owulacja była.

Na razie nie byłam i gin bo w sumie muszę znaleźć nowego 🫣 ta co chodziłam stwierdziła żeby odstawić dziecko a potem starać się o następne 🥲

👩🏼25 🧔🏼‍♂️27

⏸️ 23 maja 2025r.
    👶🏼Styczeń 2024r.
    🤱🏼Kp nocne
    💊 Niedoczynność tarczycy
    preg.png
  • Nadziejka231 Ekspertka

Wysłany: 4 marca, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Aa to jeśli tak jak Agni pisze u Ciebie Nadziejka nie ma okresu jeszcze to ja bym tego nie liczyła w ogóle jako czasu starań od listopada. Ta pierwsza miesiączka to jest taki sygnal że gospodarka hormonalna wraca powoli do normy. Od tego momentu dopiero liczymy cykle popoporodowe, wcześniej to to takie zgaduj zgadula czy aby to dobry czas na starania. Pierwszy krok to usg u gina żeby się zorientować na jakim etapie jesteś. A do tego regularne mierzenie temperatury i obserwacja śluzu żeby wylapac wcześniej powrót płodności. Możesz dodać tez testy owulacyjne - zeby nie zbankrutować wybrałabym tanie horieny z allegro albo robiłabym je dopiero po zaobserowaniu płodnego, rozciągliwego śluzu.

Słyszałam że dziewczyny zachodziły tak w ciążę pomimo karmienia piersią i bez miesiączki. Nie chciałabym wybierać między kolejnym dzieckiem a karmieniem obecnego. Mój gin mówił że okres może być nawet po kilku miesiącach od odstawienia całkowitego dziecka że to różnie.

👩🏼25 🧔🏼‍♂️27

⏸️ 23 maja 2025r.
    👶🏼Styczeń 2024r.
    🤱🏼Kp nocne
    💊 Niedoczynność tarczycy
    preg.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 4 marca, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka231 wrote:
    Słyszałam że dziewczyny zachodziły tak w ciążę pomimo karmienia piersią i bez miesiączki. Nie chciałabym wybierać między kolejnym dzieckiem a karmieniem obecnego. Mój gin mówił że okres może być nawet po kilku miesiącach od odstawienia całkowitego dziecka że to różnie.
    Oczywiście, że można zajść w ciążę karmiąc. Jest tutaj nas mnóstwo, które nie tylko zaszły w ciążę w czasie kp, ale karmiły jeszcze w trakcie jej trwania. Ja z każdym dzieckiem tak miałam.
    Dobrze, że zmieniłaś gina.

Wenka, uspokoiło się plamienie po suplementacji?

Nadziejka231 lubi tę wiadomość

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka231 wrote:
    No ale jeśli nie wróciła Ci miesiączka, to średnio można mówić w ogóle o cyklu. Wiadomo, że zdarza się, że ktoś zajdzie w ciążę bez miesiączki, ale to dość rzadkie sytuacje, po prostu strzał w pierwszą owulację po której nastąpiłaby miesiączka.
    Idź do ginekologa, sprawdź czy endometrium rośnie czy jest cienkie jak przy menopauzie, czy jajniki podjęły pracę. To da Ci obraz czy Twój organizm w ogóle ruszył w kwestii płodności. W międzyczasie wyrównaj niedobory pokarmowe, sprawdź ferrytyne, Wit D3, morfologie, tarczycę itp. karmienie piersią jednak obciąża organizm, a płodność nie wróci jeśli Twoje ciało nie uzna, że jest w stanie wykarmić dwoje dzieci, jedno piersią, drugie w macicy. Powrót płodności przy karmieniu to mocno indywidualna sprawa.

Namisa, edka85, Agni97, Nadziejka231, Wenka lubią tę wiadomość

• Agni97 Autorytet

Wysłany: 4 marca, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka231 wrote:
    No niestety i jedna i druga opcja to dla mnie wróżenie z fusów. Nigdy nie wiesz, kiedy owulacja wystąpi skoro nie masz okresu - jedynie obserwacja swojego ciała, testy owu, które też nie są miarodajne do końca. Kiedy z kolei wróci Tobie cykl to też niewiadomo. Z tego co słyszałam to po odstawieniu często do trzech miesięcy wraca ten okres. Ja sama też miałam mętlik, bo nie chciałam odstawiać Małego ze względu na chęć posiadania drugiego dziecka. Ale u mnie była jednak trochę inna sytuacja, bo te cykle były regularne. Moim zdaniem w Twoim przypadku nie ma co się nastawiać. Jasne, można próbować, ale na pewno nie powinno to być źródłem frustracji. Przede wszystkim też sprawdziłabym u ginekologa, jak się mają sprawy, bo może być tak, że już po USG Ci powie, żebyś się totalnie nie nastawiała na owulację w najbliższym czasie 🤷🏻‍♀️

Namisa, Nadziejka231 lubią tę wiadomość

👩🏻 28 👱🏼‍♂️29 🐶 3

👶🏻💙 2024 (w 1 cs)

12.2024 cb 💔
    25.02. ⏸️🥹
    beta 48,20 mIU/ml
    prog 19,97 ng/ml

prog 23,40 ng/ml

preg.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 4 marca, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka231 wrote:

Oczywiście tak sie zdarza, że miesiączka nie zdąży wrócić bo przy pierwszej owulacji dojdzie do zaplodnienia. Z reguly to nie sa zaplanowane ciaze, raczej niespodziewane - chyba ze ktos faktycznie chce i bardzo dobrze zna swój organizm albo regularnie chadza na podglądy do gina. No ale pierwsza owulacja pojawi sie na jakies 2 tygodnie przed powrotem miesiaczki, wczesniej szanse na ciążę sa równe zero. Wiec można się starać i rok i dłużej, po dwa razy dziennie i nic z tego, bo organizm hormonalnie jest w trybie zamrożenia
    Rozumiem totalnie ze nie chcesz wybierac pomiedzy karmieniem malucha, a ciąża- i wcale nie musisz. Pozostaje niestegy uzbroic sie w cierpliwość. Widzę w stopce że jesteś teoche ponad rok po porodzie wiec bardzo możliwe że niedługo już się wszystko odblokuje. Jak myśle sobie o naszych wątkowych statystykach powrotu płodności to chyba u wiekszosci to trwało plus minus rok. Powodzenia!🤞

Monk@, Nadziejka231 lubią tę wiadomość

• Monk@ Autorytet

Wysłany: 4 marca, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, melduję, że się rozpakowaliśmy, moje drugie maleństwo jest już na świecie 🥹 ponad 4kg, lekko nie było, ale dałam radę, choć już krzyczałam, że nie dam i płakałam ;)

Billie, trzymam kciuki za Ciebie 🤞🏼

Namisa, Idawoll, Agni97, Sunday_92, Wenka, ChocoMonster, edka85, Vilka, BillieJean, eM 🌺, Loki, Kania_czubajka lubią tę wiadomość

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 4 marca, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monk@ wrote:
    Hej dziewczyny, melduję, że się rozpakowaliśmy, moje drugie maleństwo jest już na świecie 🥹 ponad 4kg, lekko nie było, ale dałam radę, choć już krzyczałam, że nie dam i płakałam ;)

Gratulacje kochana!!🥹 Wspaniała robota!💪🩵 Wow, ale duże bobo jak na ten tydzień! 😍 Przytulajcie się ile wlezie i szybkiego wypisu do domku życzę, żebyście mogli już być wszyscy razem 🥰

• Agni97 Autorytet

Wysłany: 5 marca, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monk@ wrote:

Gratulacje! Cudowne wiadomości! Byłaś mega dzielna! Z takim większym Bobaskiem to na pewno nie było lekko! Odpoczywajcie ❤️

👩🏻 28 👱🏼‍♂️29 🐶 3

👶🏻💙 2024 (w 1 cs)

12.2024 cb 💔
    25.02. ⏸️🥹
    beta 48,20 mIU/ml
    prog 19,97 ng/ml

prog 23,40 ng/ml

preg.png
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 5 marca, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monk@ ogromne gratulacje!!! 🥰❤️

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
‹‹ 413 414 415 416 417 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ