karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
-
WIADOMOŚĆ
-
@BillieJean Zazdroszczę tego dobrego połogu bo u mnie baby blues wjechał na całego plus jeszcze wpuściłam rodzinę niedługo po przyjściu ze szpitala i przez ich złote rady czułam się jak najgorsza matka
Ja na sali porodowej powiedziałam, że już tam nie wrócę a po właśnie chyba 2/3 msc już chciałam następne 🤣🤣 szybciutko wrócił okres 😳 To co niedługo kolejne starania ?😉😂
👩🏼25 🧔🏼♂️27
👶🏼Styczeń 2024r.
🤱🏼Kp nocne
❤️🔥Starania o rodzeństwo od listopada 2024r.
💊 Niedoczynność tarczycy -
Nadziejka231 wrote:@BillieJean Zazdroszczę tego dobrego połogu bo u mnie baby blues wjechał na całego plus jeszcze wpuściłam rodzinę niedługo po przyjściu ze szpitala i przez ich złote rady czułam się jak najgorsza matka
Ja na sali porodowej powiedziałam, że już tam nie wrócę a po właśnie chyba 2/3 msc już chciałam następne 🤣🤣 szybciutko wrócił okres 😳 To co niedługo kolejne starania ?😉😂
Świadome starania pewnie odłożymy trochę w czasie, ale zawsze może coś wykiełkować po drodze 😅
Ja mogę mieć kolejne tylko nie wiem jak to zniesie moje ciało i jak to wpłynie na ciążę, jeszcze się nie czuję na siłach na kolejny taki maraton - karmienie jednego dziecka i ciąża. Nie wiem czy są sprawdzone sposoby jak się wzmocnić po porodzie, na co zwrócić uwagę oprócz snu w miarę możliwości, odżywczych posiłków i ruchu.
Poza tym pamiętam jak karmienie córki w ciąży z synem było dla mnie bolesne i irytujące, cieszyłam się że się w końcu sama odstawiła, a przecież teraz mój maluch ma dopiero niecałe 2 miesiące i fajnie nam to karmienie wychodzi. Chciałabym go karmić jak najdłużej, a co będzie zobaczymy, młodsza nie będę więc… pomyślimy 😅
Idę na początku czerwca do swojego giną, on mi powie jak tam to endometrium wygląda.
A takie odzwiedziny życzliwych ze złotymi radami mogą napsuć krwi, wiem coś o tym, dlatego teraz za wszelką cenę starałam się to odwlekać jak najdłużej i udało się na prawie miesiąc.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:22
Rocznik 92
🩷Córka 08.2022
🩵Syn 03.2025 -
Billie jak super ze tym razem polog jest dla ciebie taki łaskawy 😍 No i wow że okres wrócił takim ekspresem! A przypominij jak to było za pierwszym razem, ile czekałaś na powrót płodności? No ale to znaczy że się wysypiasz więc oby tak dalej 🤞
Ogolnie z badań wynika, że taki zdrowy odstep pomiedzy porodem a kolejnym poczęciem pozwalający na regenerację kobiety i zmniejszający powikłania to jest te 18 miesięcy minimum. No ale tu też dochodzą inne czynniki, niektórzy nie chcą tyle czekać a to z racji wieku czy innych powodów. Pozostaje podejść indywidualnie do tematu, ale liczyć się też z tym że może to mieć jakieś konsekwencje. Co ciekawe pewne ryzyka związane z powikłaniami np w ciazy rosną gdy przerwa wynosi za długo, czyli według niektorych badaczy powyżej 5 lat 😬
A co do wizyt krotko po porodzie, to ja poza krotka wizytą mamy i siostry w szpitalu zaprosiłam do nas gości dopiero jakoś po 3 tygodniach, a potem długo długo nic. A teraz gdybym byla w tej sytuacji to chyba chciałabym się widzieć z nimi szybciejWtedy mocno zosio-samosiowałam, chciałam chyba troche udowodnić sobie ze dam radę sama ze wszystkim. No i dałam, nawet bez wiekszego problemu - ale nie musialam 😉 Byłam swiezynką macierzyńską i bałam się że doświadczona starszyzna zacznie mi komentować, mieszać w głowie i oceniać. Teraz już mam takie podejście że nawet gdyby - to co z tego? Jestem świadoma i mocniej utwierdzona w swoich wyborach. Wiadomo, po porodzie burza hormonalna może to trochę zachwiać, ale myślę że jednak warto stawiać granice bliskim, jednocześnie prosząc o wsparcie. Chętnie bym je teraz przyjęła, np posprzątanie domu czy ciepły obiad od mamy w połogu - złoto 😍
-
Ja to kurczę się już nie mogę doczekać pierwszej miesiączki po ciąży. Nie wierzę, że już rok i 3 miesiące od porodu i dalej nic. W staraniach to nie pomaga...
U mnie najcięższy to był poród, trwający 3 dni i niestety zakończony CC👩30 🧔30
👶🏼 marzec 2025, poród CC
🤱🏼 kp nocne
❤️🔥 starania o rodzeństwo od marca 2026
💊 PCOS -
BillieJean, faktycznie ekspresowo! U mnie na wątku też kolejna dziewczyna z okreeem. Mój synek też przesypia 7-8h w nocy, a okresu ani widu. Zaczynam rozważać zastąpienie jednego karmienia mm bo nam zależy trochę, niestety, na czasie.
Nabormuszona, bardzo współczuję tego czekania ☹️20.06.23 - 5 cs - ⏸️
marzec 2023 - wymarzona R. 🩷
4.11.23 - 2 cs - ⏸️
luty 2024 - 18 tc H. 💔
01.06 24 - 2 cs - ⏸️
luty 2025 - tęczowy H. 🩵 -