karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Andzia, u mnie podobnie z samopoczuciem…
To dopiero mój 2 cykl od porodu.
Ostatni tydzień tak cyce bolały że prawie każdego dnia myślałam aby może wprowadzić smoka (odrzucony w 6 tygodniu życia). Skurcze dzień w dzień i u mnie śluz na pewno był płodny, tylko kiedy owu to nie mam pojęcia. I czy w ogóle bo mam pco i jeden jajnik nieaktywny. Może się coś zmieniło…
Przytulanki były spontanicznie, nie staramy się tak oficjalnie, bo nie dam się znowu wciągnąć w te stresy z tempka każdego ranka, grzebaniem w szyjce🤣
Wierzę że ciało wie co robi.
Jednak powiem wam że już od 2 dni testowałam bo od tego śluzu płodnego minęło z 7-10 dni i nie ustępowały mi objawy na miesiączkę, ale było turbo gorzej. Nawet zaczęłam kichać a to był mój objaw ciąży😂
Ale właśnie dostałam plamienia także jak się mówi - oby to był 1 dzień przyszłej ciąży.Baby #1 Wrzesień 2024 -
Andzia2519 wrote:To inaczej. Niby temperatura spadła dziś, ale cały dzień zero małpy, a powinna być. Za to jest mi turbo słabo, niedobrze, nie moge patrzyc na żarcie. Zatrucie pokarmowe czy jutro się testować?
Czy temperatura jest jednoznacznym określeniem ze ciąży niet?
Jasne że testować! 😁 Jednorazowy spadek temperatury jeszcze nic nie determinuje. Więc teścik obowiązkowo bym robila 😄 -
Temperatura niby obiecująca dziś, ale wczoraj miałam cały dzień wyższa, bo mnie dopadły problemy żołądkowe.
Na teście bielutko. No nic, czyli test wywolujacyprzynajmniej wiadomo
Edit
W końcu się małpa zaczęła, bo już nie mogłam z tej niepewnościWiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca, 20:08
16.10.2023 - dwie kreseczki
18.06.2024 - 2800g szczęścia zwanego Gabrysiem -
BillieJean jak miło że o mnie pamiętasz ❤️❤️ dawno tu nie zaglądałam. Jestem zajęta wątkiem lipcowym
i starsza córka która nie daje spać po nocach 🙈
Termin porodu na 2 lipca, więc już tylko tydzień ... 🥰🥰 A co tam u waszej rodzinki ? 😉Namisa lubi tę wiadomość
👰🤵 2016 married
👶🩷 .17.08.2023
18.10.2024 ⏸️
Niedoczynność tarczycy - letrox 100
Wizyta 7.11 0,5cm
Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
Wizyta 26.11 2,25cm
Wizyta 21.12 6,74cm
Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
07.01 wizyta 9,79cm🩷
04.02 wizyta 295g🩷
17.02 połówkowe 388g🩷
04.03 wizyta 590g🩷
25.03 wizyta 965g
22.04 wizyta 1800g
23.04 prenatalne 1600g🩷
22.05 wizyta 2,5kg
03.06 wizyta 2,9kg
17.06 wizyta 3,4kg
24.06 wizyta 3,5kg
01.07 wizyta 3,9kg
-
Vilka to już za moment 😍
Andzia teraz wyślij tą @ na długie wakacje 😉
U mnie dzisiaj zawitała upragniona @!!! Mój cykl trwał 93 dni 🙈 Jeszcze przeszłam na dniach zapalenie pęcherza... Z dwójką dzieci, całe dnie na polu, to było straszne.
Nadziejka jak tam u Ciebie? Zaglądasz tu? Byłaś na kolejnej wizycie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca, 23:32
edka85, annikana, Nadziejka231 lubią tę wiadomość
Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Vilka wrote:BillieJean jak miło że o mnie pamiętasz ❤️❤️ dawno tu nie zaglądałam. Jestem zajęta wątkiem lipcowym
i starsza córka która nie daje spać po nocach 🙈
Termin porodu na 2 lipca, więc już tylko tydzień ... 🥰🥰 A co tam u waszej rodzinki ? 😉
Kochana to trzymam kciuki za dobry poród i lekki połóg ❤️ będzie pięknie !
Starsza chyba odstawiła się od piersi w trakcie ciąży podobnie jak moja ? Coś takiego kojarzę? Co się dzieje, że nie daje spać w nocy? Może bliżej 2 urodzin już będzie przesypiać noce.. u nas już jak skończyła 2 lata było lepiej.
U nas Janek rośnie jak na drożdżach, waży już 6300g, Ola tyle ważyła chyba jak miała 5 miesięcy a on skończył 3:) śpi całą noc, to jest dla mnie coś niesamowitego, nie spodziewałam się, że będę mogła się wyspać przy małym dziecku. Może to się ‚nie popsuje’ wraz z regresem snu w 4 miesiącu 😅. Ola zaczyna przedszkole we wrześniu i wczoraj byłam z nią na dniu otwartym, teraz jej się podoba, ale ciekawe co będzie później. Musi być bez pampersa w przedszkolu, co raz częściej sama sobie bierze nocnik więc może do września już pożegna pieluszkę, zobaczymy.
Wenka zapalenie pęcherza nic przyjemnego, współczuję! Ja na tego typu przypadłości piję wywar z korzenia pietruszki, czyni cudaWiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca, 09:03
edka85, annikana, Wenka lubią tę wiadomość
Rocznik 92
🩷Córka 08.2022
🩵Syn 03.2025 -
Wenka ufff ale cyklowy tasiemiec! Ale dobrze ze to juz za tobą 😁 teraz musi już iść w dobra stronę 😊 Planujecie się w tym cyklu starac, czy na razie się wstrzymujecie?
Vilka miło że napisałaś! Oo to juz sama końcówka 😍 Jak się czujesz ogólnie? Upały chyba jeszcze nie są aż tak dokuczliwe w tym roku jak to bywa zwykle, więc może się uda urodzić jeszcze przed największą falą 🤞🍀 Pięknego porodu i spokojnego połogu dla was! I oby sen starszej troszkę się poprawił 🫣
Billie Janek pięknie rośnie! Kciuki za udaną adaptację u Oli w takim razie 🤞 Często czytam ze przedszkola cisną żeby dzieci były odpieluchowane. Kojarzycie czy to jest standard czy zdarza się że nie mają z tym problemu? U nas co prawda to nie jest jeszcze zmartwienie na najbliższy czas ale podejrzewam ze moje dziecko będzie raczej z tych późno odpieluchowanych. Ciekawe czy pierwsze będzie definitywne zakończenie kp czy pożegnanie pieluchy 😅
U nas aktualnie trwa pierwszy tydzień podziału opieki między dwie babcie i jest spoko, naprawdę fajnie to idzie - a myslalam ze bedzie gorzej bo jednak on sie ciezko adaptuje do zmian. Mieliśmy też zakończenie semestru w klubie do którego chodził na zajęcia, dostaliśmy dyplom i można zaczynać wakacje 😊Wenka lubi tę wiadomość
-
Namisa myślę, ze z tym odpieluchowaniem, odsmoczkowaniem do przedszkola to jest taka niepisana zasada i widzi mi się pań z przedszkola, które z jednej strony chcą sobie ułatwić pracę i zależy im na samodzielności tych dzieci… ale nie dajmy się zwariować, to są 3 latki, jeśli nawet uda się większości przychodzić bez pampersów, siusiac w tych mini toaletach to czy będą pamiętać o spuszczeniu wody, o myciu rąk za każdym razem ? Na to wszystko przychodzi czas i każdy osiąga to w innym czasie, nie ma żadnych regulacji prawnych, że w przedszkolu dziecko musi być odpieluchowane, to jest prawo człowieka nauczyć się kontroli nad tym w swoim czasie. Nie mają prawa dziecka nie przyjąć dlatego że sika w pampersa.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca, 11:29
Namisa lubi tę wiadomość
Rocznik 92
🩷Córka 08.2022
🩵Syn 03.2025 -
BillieJean wrote:Namisa myślę, ze z tym odpieluchowaniem, odsmoczkowaniem do przedszkola to jest taka niepisana zasada i widzi mi się pań z przedszkola, które z jednej strony chcą sobie ułatwić pracę i zależy im na samodzielności tych dzieci… ale nie dajmy się zwariować, to są 3 latki, jeśli nawet uda się większości przychodzić bez pampersów, siusiac w tych mini toaletach to czy będą pamiętać o spuszczeniu wody, o myciu rąk za każdym razem ? Na to wszystko przychodzi czas i każdy osiąga to w innym czasie, nie ma żadnych regulacji prawnych, że w przedszkolu dziecko musi być odpieluchowane, to jest prawo człowieka nauczyć się kontroli nad tym w swoim czasie. Nie mają prawa dziecka nie przyjąć dlatego że sika w pampersa.
Otóż to. Odpieluchowanie na siłę spowodowalyby tylko wieksze problemy potem z kontrolą tego pęcherza. To jest właśnie coś czego nie lubię w systemowej opiece nad dziećmi - konieczność dostosowania się do z góry narzuconych zasad kosztem np zdrowia dziecka w tym przypadku. Jako osoba pracująca też z dziećmi rozumiem że pewne zasady są konieczne żeby ułatwić zarządzanie taką grupą. Ale jako mama jednak zależy mi na dobru dziecka. Wierze ze daloby sie to zrobic tak z glową.
Dzisiaj rozmawialam z koleżanką o tym że w przedszkolu do którego chwilę chodziło jej dziecko nie bylo leżakowania. Dzieci były mega rozdrażnione, bo jednak jeszcze potrzebowały choćby chwili wyciszenia w ciągu dnia przy takiej ilosci bodzcow jaka maja w przedszkolu. Przeniosła do innego gdzie leżakowanie bylo i od razu inne dziecko. Zresztą do dzisiaj mamy w pracy kontakt z dziećmi z różnych przedszkoli i naprawdę widać które są z tego kameralnego gdzie mają chwilę oddechu, a które z tego drugiego. Ot takie refleksje nad wadami systemu 🫣 -
Villa, czekamy na wieści. Toż to każdego dnia może być rozwiązanie!
Vilka lubi tę wiadomość
-
Wenka wrote:Vilka to już za moment 😍
Andzia teraz wyślij tą @ na długie wakacje 😉
U mnie dzisiaj zawitała upragniona @!!! Mój cykl trwał 93 dni 🙈 Jeszcze przeszłam na dniach zapalenie pęcherza... Z dwójką dzieci, całe dnie na polu, to było straszne.
Nadziejka jak tam u Ciebie? Zaglądasz tu? Byłaś na kolejnej wizycie?
Nadziejka, też myślę o Tobie, daj znać, jak po wizycie
Nadziejka231 lubi tę wiadomość
-
Dziękuję dziewczyny za wsparcie
Liczę na to że będzie poród w terminie tak jak z pierworodna.
Tak, starsza cycoholiczka odstawiła się wraz z początkiem lutego. To była dla mnie niesamowita ulga. To był 5 miesiąc ciąży. To już nie było jedzenie tylko ssanie do spania, bardzo bolesne dla mnie. Nie wierzyłam że się uda ale się udało, samo z siebie.
Z jej spaniem mamy problem odkąd skończyła 4 miesiące, ale ostatnie noce były trudne bo idą jej piątki. Zresztą zęby nie zęby, nigdy dobrze nie spala. Zawsze kilka pobudek z płaczem i przymusem brania na ręce wstawania i zarywania nocy. Natomiast dziś zdarzyła się druga noc bez żadnej pobudki. Pierwsza była jakieś dwa tygodnie temu. Liczymy na to że będzie takich coraz więcej... I marzę o tym żeby druga córka lepiej spala bo te dwa lata nas naprawdę wykończyły... Starszaczka też była bez butelkowa i bezsmoczkowa, tym razem zrobimy wszystko żeby młodsza miała smoczek i inwestujemy w laktator żeby ją karmić też butelka moim mlekiem. Żeby moje cycki nie miały tej katorgi znowu. No i wiadomo muszę być trochę uwolniona ze względu na starsza.
Liczę na szybki i lekki poród l, pierwszy trwał 5,5h więc mam nadzieję że drugi będzie krótszy. I żeby uniknąć nacinania krocza bo zszywanie to była tortura.
Dziękuję za wasze kciuki i dam wam znać jak tylko coś się zadzieje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca, 20:09
edka85, eM 🌺, Wenka, kleopatr4 lubią tę wiadomość
👰🤵 2016 married
👶🩷 .17.08.2023
18.10.2024 ⏸️
Niedoczynność tarczycy - letrox 100
Wizyta 7.11 0,5cm
Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
Wizyta 26.11 2,25cm
Wizyta 21.12 6,74cm
Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
07.01 wizyta 9,79cm🩷
04.02 wizyta 295g🩷
17.02 połówkowe 388g🩷
04.03 wizyta 590g🩷
25.03 wizyta 965g
22.04 wizyta 1800g
23.04 prenatalne 1600g🩷
22.05 wizyta 2,5kg
03.06 wizyta 2,9kg
17.06 wizyta 3,4kg
24.06 wizyta 3,5kg
01.07 wizyta 3,9kg
-
Dziękuję @Wenka i @Delfi za pamięć ♥️ Wenka cieszę się że w końcu przyszła ta małpa bo już Ci serio grała na nerwach 😂😂 a Delfi Ty jak się czujesz? Zaglądam co kilka dni praktycznie żeby być na bieżąco haha Nie pisałam nic bo miałam stresujący czas ostatnio. Pojawił mi się śluz taki różowy a za bodajże 2 tygodnie śluz z nitkami krwi- nic nie bolało nic się nie działo oprócz tego. Praktycznie to się zdarzyło tylko te dwa razy na papierze toaletowym ale stresu ku nie miara. Poszłam na USG z poczuciem że już po wszystkim ale okazało się że jest piękna fasolka już widoczna 😍 Z OM 10 tygodni a z USG mamy 8 tygodni więc 2 tygodnie młodsza ciąża. Wszystko jest w porządku tętno dziecka dobre. Przeżywałam wczoraj mocno bo czekałam 2h na USG bo dr mi się spóźniła tyle 😵💫 W następnym tygodniu wizyta u gina i umówienie się na zakładanie karty ciąży ♥️
Delfi, Namisa, annikana, Agni97, eM 🌺, Wenka, kleopatr4 lubią tę wiadomość
-
Nadziejka231 wrote:Dziękuję @Wenka i @Delfi za pamięć ♥️ Wenka cieszę się że w końcu przyszła ta małpa bo już Ci serio grała na nerwach 😂😂 a Delfi Ty jak się czujesz? Zaglądam co kilka dni praktycznie żeby być na bieżąco haha Nie pisałam nic bo miałam stresujący czas ostatnio. Pojawił mi się śluz taki różowy a za bodajże 2 tygodnie śluz z nitkami krwi- nic nie bolało nic się nie działo oprócz tego. Praktycznie to się zdarzyło tylko te dwa razy na papierze toaletowym ale stresu ku nie miara. Poszłam na USG z poczuciem że już po wszystkim ale okazało się że jest piękna fasolka już widoczna 😍 Z OM 10 tygodni a z USG mamy 8 tygodni więc 2 tygodnie młodsza ciąża. Wszystko jest w porządku tętno dziecka dobre. Przeżywałam wczoraj mocno bo czekałam 2h na USG bo dr mi się spóźniła tyle 😵💫 W następnym tygodniu wizyta u gina i umówienie się na zakładanie karty ciąży ♥️
Dziękuję, że pytasz, cieszę się, że u Ciebie i maluszka wszystko dobrzeJa miałam wczoraj wizytę, więc jestem świeżo naładowana pozytywnymi informacjami
Termin porodu mam ostatecznie wyznaczony z USG na 27.12., bo ciąża była młodsza (ale to wiedziałam) i możliwe, że święta będą na porodówce, ale kto by się tym przejmował, najważniejsze, że ciąża dobrze się rozwijaNie powiem, pomimo że już drugi trymestr, dalej nie mogę się do końca wyluzować, chyba to poronienie w lutym zostawiło we mnie ślad. Liczę na to, że jak już minie połówka ciąży, to będę mieć spokojną głowę od tych myśli, bo z każdym dniem jest lepiej
Namisa, Agni97, Wenka lubią tę wiadomość
-
@Delfi cieszę się, że z Bobaskiem wszystko dobrze! Już 14 tydzień! Przecież niedawno nam tu test wstawiałaś 🥹❤️
@Nadziejka wspaniałe wieści! jak się czujesz? masz jakieś dolegliwości? Cieszę się, że wszystko idzie dobrym torem 🤞❤️Delfi, Nadziejka231 lubią tę wiadomość
-
@Delfi Rozumiem obawy, u mnie jak pojawiły się te plamienia odrazu w głowie tylko jedno niestety 🥺 Cieszę się że u Ciebie i dzidzi wszystko w porządku i ta wczorajsza wizyta pozytywna ♥️Kto wie może jeszcze święta będą spokojne w domu a na sylwestra będzie dzidzia 🥰 Jaka u Ciebie różnica między terminem porodu z miesiączki a USG? U mnie drugie dziecko ma przewidywana datę porodu z miesiączki na ten sam dzień co pierwsze 🤣
@Agni97 Poranne mdłości codziennie, raz wymiotowałam po herbacie a no i wzdęcia i zaparcia mam wrażenie że z wody się robią 🤣🤣 Właśnie najbardziej się cieszę że dzidzia się prawidłowo rozwija 😍 -
Hej dziewczynki, podczytuje was cały czas, bo jakoś tak ciężko mi się z wami rozstać 🙉
Wenka, cieszę się, że w końcu się doczekałas 🐵 naprawdę się ciągnął ten cykl. Oby ten był już normalny 🤞
Vilka, ty już za chwilę! 🥺 Lada dzień tak naprawdę i będziecie się tulić 😍 dobrze, że udało się odstawić statsza od cyca i fajnie, że nocki lepsze. U nas młody od 1.5 msca bez cycka, ale jego spanie niestety dalej jest kiepskie.😩 Z tym, że u nas ma też przewlekły katar, którego szukamy przyczyny od kilku miesięcy.... A który też jednak na ten sen wpływa.
Nadziejka, fajnie, że się odezwałaś ❤️ takie plamienia zawsze są stresujące. Wiem coś o tym. U mnie pierwsza ciąża totalnie bez problemowa, ale druga i trzecia już z plamieniami, krwawieniami. Druga prooniona, to w trzeciej ta głowa nie była już w ogóle tak na 100% spokojna. Tak jak i u Delfi.
Ale będzie dobrze dziewczynki, musi ✊❤️
Agni, patrzę na stopkę i aż ciężko uwierzyć, że u ciebie już połowa. Strasznie szybko ten czas leci 😬 jak się czujesz? Czujesz już ruchy?
U mnie dziewczyny, zaczynamy kolejny cykl. Trochę w tym cyklu mnie organizm oszukał, mimo, że starałam się myśleć racjonalnie, to jednak progesteron mi trochę pod koniec strzelił do głowy 😁 no i ladowanie twarde, więc wchodzę w ten lipiec, mam nadzieję, że będzie szczęśliwy 🤞🙏🏻Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca, 13:41
Delfi, Nadziejka231, Wenka lubią tę wiadomość
👩'95 👨'94
👦08.2020
👼07.2022
👦02.2024
⏳01.2025 starania o 👶❤️
Nadziejka231 wrote:@Delfi Rozumiem obawy, u mnie jak pojawiły się te plamienia odrazu w głowie tylko jedno niestety 🥺 Cieszę się że u Ciebie i dzidzi wszystko w porządku i ta wczorajsza wizyta pozytywna ♥️Kto wie może jeszcze święta będą spokojne w domu a na sylwestra będzie dzidzia 🥰 Jaka u Ciebie różnica między terminem porodu z miesiączki a USG? U mnie drugie dziecko ma przewidywana datę porodu z miesiączki na ten sam dzień co pierwsze 🤣
Z OM miałam 21.12 a z USG 27.12, więc 6 dni różnicy. Już sama nie wiem, czy lepsze te święta, czy Sylwester😅 Całe szczęście nie mnie decydować, dziecko zdecyduje, a może postanowi mnie zaskoczyć w 38 tyg i święta i Sylwester spędzę w domu
U Ciebie ciekawie też z terminem się złożyło, ale pewnie też wyznaczą Ci nowy termin po prenatalnych. Dwa lata to fajna różnica wieku między dziećmi -
@eM taaak, już od dłuższego czasu czuję ruchy! teraz są naprawdę dość intensywne. Mam wrażenie, że Córcia jest bardziej aktywna niż Synek 🤭 czuje się dobrze, zobaczymy jak mi będzie w te upały, ale liczę, że dam radę 🤞
Właśnie na głównym śledziłam co tam u Ciebie. Mam nadzieję, że do września uda Wam się 🍀🤞❤️ trzymam mocno kciuki za owocny cykl lipcowy 🤞🤞🤞eM 🌺 lubi tę wiadomość
-
@eM🌺 U mnie właśnie pierwsza praktycznie bezproblemowa ta się zaczęła kiepsko. Próbuje myśleć pozytywnie ale podłamują mnie takie rzeczy i stresują na maxa. Niby dr. mówiła że w tym pierwszym trymestrze może tak być i dodatkowo jak jest czas okresu to tam organizm daje znać właśnie plamieniem ale ehh zobaczymy. Życzę udanego nowego cyklu 🍀
@Delfi Bobas sam zadecyduje kiedy będzie chciał się pokazać światu a może właśnie będzie wolał zostać w brzuchu 😉U mnie pierwsza ciąża wywoływana i dlatego urodziła się w styczniu a nie w lutym więc może drugi bobas będzie lutowy ☺️ To teraz w 3. msc. te prenatalne wyznaczą datę porodu?eM 🌺 lubi tę wiadomość