karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Nadziejka231 wrote:To teraz w 3. msc. te prenatalne wyznaczą datę porodu?
Nadziejka231 lubi tę wiadomość
-
Nadziejka, to zrozumiałe, że się martwisz. Jednak żadnego plamienia w ciąży nie wolno bagatelizować. Ale jesteś pod opieką, wszytsko było dobrze na wizycie i tego się trzymaj. Dzidziuś rośnie ❤️
Nadziejka231 lubi tę wiadomość
👩'95 👨'94
👦08.2020
👼07.2022
👦02.2024
⏳01.2025 starania o 👶❤️
Nadziejka z tego co ja się orientuje najbardziej wiarygodny termin porodu jest wyliczny na podstawie pierwszego usg, tego przed 10 tygodniem. Wtedy dzieci rosną bardzo równo. W drugim trymestrze (czyli na prenatalnych) może być już troszkę bardziej indywiduanie. U mnie termin z usg w 6 tygodniu to był 19 czerwca, z OM 15 czerwca a z prenatalnych już 12 czerwca. I faktycznie biorac pod uwagę że znałam dokładnie termin owulacji - ten termin 19.06 był najbardziej adekwatny. Ale lekarze trzymali się tego z OM - gdyby byla to roznica wieksza niz 7 dni to braliby pod uwage ten z pierwszego usg. A szkoda, bo biorąc pod uwagę to ciśnięcie przez lekarzy na wywolanie którego spora część kobiet doświadcza pod koniec ciąży- to każdy dzień ma znaczenie i wolalabym jednak gdyby mi wyznaczyli ten termin dokladnie zgodnie z owulacja i pierwszym usg 🙃
Dużo spokoju na najbliższe tygodnie ❤️Nadziejka231 lubi tę wiadomość
-
Zawsze w wakacje mam problem żeby być z Wami na bieżąco 😅
Billie zapisuję ten wywar z korzenia pietruszki. Jak już jestem chora, to najczęściej ten pęcherz, więc wytestuję. Jeszcze o tym nie słyszałam.
Namisa ja to przede wszystkim zobaczę jak będzie wyglądać ten cykl. Na razie 6 dzień okresu i nie wygląda jakby się miał kończyć. Raczej na razie będziemy działać bez spiny na płodne.
Nadziejka dobrze, że wszystko w porządku. Spokojnej ciąży ♥️ U mnie w drugiej ciąży była spora różnica w terminach i decydujący był termin z pierwszych prenatalnych.
eM kciuki za lipiec 🍀Nadziejka231, eM 🌺 lubią tę wiadomość
Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Namisa wrote:Nadziejka z tego co ja się orientuje najbardziej wiarygodny termin porodu jest wyliczny na podstawie pierwszego usg, tego przed 10 tygodniem. Wtedy dzieci rosną bardzo równo. W drugim trymestrze (czyli na prenatalnych) może być już troszkę bardziej indywiduanie. U mnie termin z usg w 6 tygodniu to był 19 czerwca, z OM 15 czerwca a z prenatalnych już 12 czerwca. I faktycznie biorac pod uwagę że znałam dokładnie termin owulacji - ten termin 19.06 był najbardziej adekwatny. Ale lekarze trzymali się tego z OM - gdyby byla to roznica wieksza niz 7 dni to braliby pod uwage ten z pierwszego usg. A szkoda, bo biorąc pod uwagę to ciśnięcie przez lekarzy na wywolanie którego spora część kobiet doświadcza pod koniec ciąży- to każdy dzień ma znaczenie i wolalabym jednak gdyby mi wyznaczyli ten termin dokladnie zgodnie z owulacja i pierwszym usg 🙃
Dużo spokoju na najbliższe tygodnie ❤️
Ja byłam na pierwszym USG to był mniej więcej 4 TC. i w sumie dr. nic nie mówiła o dacie porodu ja też w sumie nie myślałam bo wtedy miał być określony wiek ciąży a na ostatnim USG to był 8 TC. i też jakoś nie zapytałam bo się cieszyłam że jest całe i zdrowe 🫣🤣 Będę mieć wizytę jutro u gina to się zapytam co i jak czy coś może określić.👩🏼25 🧔🏼♂️27
⏸️ 23 maja 2025r.
👶🏼Styczeń 2024r.
🤱🏼Kp nocne
❤️🔥Starania o rodzeństwo od listopada 2024r.
💊 Niedoczynność tarczycy -
Namisa wrote:Nadziejka z tego co ja się orientuje najbardziej wiarygodny termin porodu jest wyliczny na podstawie pierwszego usg, tego przed 10 tygodniem. Wtedy dzieci rosną bardzo równo. W drugim trymestrze (czyli na prenatalnych) może być już troszkę bardziej indywiduanie. U mnie termin z usg w 6 tygodniu to był 19 czerwca, z OM 15 czerwca a z prenatalnych już 12 czerwca. I faktycznie biorac pod uwagę że znałam dokładnie termin owulacji - ten termin 19.06 był najbardziej adekwatny. Ale lekarze trzymali się tego z OM - gdyby byla to roznica wieksza niz 7 dni to braliby pod uwage ten z pierwszego usg. A szkoda, bo biorąc pod uwagę to ciśnięcie przez lekarzy na wywolanie którego spora część kobiet doświadcza pod koniec ciąży- to każdy dzień ma znaczenie i wolalabym jednak gdyby mi wyznaczyli ten termin dokladnie zgodnie z owulacja i pierwszym usg 🙃
Dużo spokoju na najbliższe tygodnie ❤️Nadziejka231 lubi tę wiadomość
-
Hmm u mnie wtedy różnica między miesiączką a USG, to był ponad miesiąc. Ja to przy kp mam takie porąbane cykle chyba. Więc u mnie nie było mowy o terminie z OM. Ostatecznie córka urodziła się równo w terminie 😁
Powiem Wam, że nie oszczędza mnie w ostatnim czasie. Najpierw bolerioza, potem zapalenie pęcherza, a teraz leżę z gorączką po użądleniu pszczoły 🙈 Skubana konkretnie dziabnęła mnie w stopę...Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Wenka wrote:Hmm u mnie wtedy różnica między miesiączką a USG, to był ponad miesiąc. Ja to przy kp mam takie porąbane cykle chyba. Więc u mnie nie było mowy o terminie z OM. Ostatecznie córka urodziła się równo w terminie 😁
Powiem Wam, że nie oszczędza mnie w ostatnim czasie. Najpierw bolerioza, potem zapalenie pęcherza, a teraz leżę z gorączką po użądleniu pszczoły 🙈 Skubana konkretnie dziabnęła mnie w stopę...
Ojj to masz uczulenie na pszczoły, że taka reakcja organizmu?oby już teraz wszystko szło z górki, bez większych przygód
-
Delfi wrote:Ojj to masz uczulenie na pszczoły, że taka reakcja organizmu?
oby już teraz wszystko szło z górki, bez większych przygód
Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Sunday92 wrote:Zgadzam się, że te różnice mają znaczenie. U mnie pierwsze usg to było 6 dni różnicy, pierwsze prenatalne 5 dni, na drugich prenatalnych też wielkość mozdzku wskazywała na ciąże młodsza około 5-6dni i to się wszystko pokrywa z moimi obliczeniami owu. Ale ponieważ to jest nadal poniżej tygodnia to został termin z om jako wiążący. No i jest to o tyle problematyczne, że przy cukrzycy ciążowej zalecają indukcje w 39+0, a biorąc pod uwagę ta rozbieżność to ta indukcja by była wcześniej. Na szczęście ja mam ogarniętego lekarza i ustaliliśmy, że jeśli ktg, przeplywy i afi będą ok to możemy czekać do 40+0, po prostu ze wzmozonym monitorowaniem sytuacji. Natomiast wiem, że wielu lekarzy by się sztywno trzymało indukcji w 39+0, co dla dziecka mogłoby być niekorzystne.
U mnie w ostatniej ciąży było przesunięcie w drugą i z USG prenatalnego ciąża była o 6 dni starsza i na szczęście został ten termin z OM bo ja chciałam uniknąć indukcji, a córkę urodziłam 41+0 z terminu z USG bo wtedy miałam jakiś cykl tasiemiec więc nie dało się z OM nic ustalić, więc spodziewałam się, że tutaj tez będzie podobnie. No i oczywiście był porod po terminie - zarówno z om jak i z USG 🙈 ale dzięki temu, że lekarz brał pod uwagę ten termin z OM to moglam sobie spokojnie czekać.
U mnie już 44dc 🙈 owulacje miałam, tak strzelam po objawach bo jeszcze nie testuję i nie mierzę, jakieś 8-9 dni temu więc nie jest źle z długością fazy lutealnej jak na drugi cykl po ciąży.
Wenka. Dobrze, że już się sytuacja uspokoiła z tą gorączką. Kocham lato, ale owadów nienawidzę. Ja dzisiaj rano córce wyjęłam kolejnego kleszcza 😑20.06.23 - 5 cs - ⏸️
marzec 2023 - wymarzona R. 🩷
4.11.23 - 2 cs - ⏸️
luty 2024 - 18 tc H. 💔
01.06 24 - 2 cs - ⏸️
luty 2025 - tęczowy H. 🩵 -