X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
Odpowiedz

karmienie piersią a kolejna ciąża - starania

Oceń ten wątek:
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 29 czerwca, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka231 wrote:
    To teraz w 3. msc. te prenatalne wyznaczą datę porodu?
    Zależy, jaką praktykę ma lekarz, ale u mnie tak było. Na zwykłych wizytach różnica była raz 4 dni, raz 8, choć to była kwestia gorszego sprzętu, ja wiedziałam, że ciąża jest o tydzień młodsza. Lekarz u mnie powiedział, że prenatalne będą decydujące i już tej daty się trzymamy :)

Nadziejka231 lubi tę wiadomość

02.2024 synek 💙
    02.2025 💔 (8/9 tydz.)

15.04. ⏸️
    wciąż kp 🤱

preg.png
  • eM 🌺 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka, to zrozumiałe, że się martwisz. Jednak żadnego plamienia w ciąży nie wolno bagatelizować. Ale jesteś pod opieką, wszytsko było dobrze na wizycie i tego się trzymaj. Dzidziuś rośnie ❤️

👩'95 👨'94

👦08.2020
    👼07.2022
    👦02.2024
    ⏳01.2025 starania o 👶❤️

Wysłany: 30 czerwca, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka z tego co ja się orientuje najbardziej wiarygodny termin porodu jest wyliczny na podstawie pierwszego usg, tego przed 10 tygodniem. Wtedy dzieci rosną bardzo równo. W drugim trymestrze (czyli na prenatalnych) może być już troszkę bardziej indywiduanie. U mnie termin z usg w 6 tygodniu to był 19 czerwca, z OM 15 czerwca a z prenatalnych już 12 czerwca. I faktycznie biorac pod uwagę że znałam dokładnie termin owulacji - ten termin 19.06 był najbardziej adekwatny. Ale lekarze trzymali się tego z OM - gdyby byla to roznica wieksza niz 7 dni to braliby pod uwage ten z pierwszego usg. A szkoda, bo biorąc pod uwagę to ciśnięcie przez lekarzy na wywolanie którego spora część kobiet doświadcza pod koniec ciąży- to każdy dzień ma znaczenie i wolalabym jednak gdyby mi wyznaczyli ten termin dokladnie zgodnie z owulacja i pierwszym usg 🙃
    Dużo spokoju na najbliższe tygodnie ❤️

• Wenka Autorytet

Wysłany: 1 lipca, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze w wakacje mam problem żeby być z Wami na bieżąco 😅

Billie zapisuję ten wywar z korzenia pietruszki. Jak już jestem chora, to najczęściej ten pęcherz, więc wytestuję. Jeszcze o tym nie słyszałam.

Namisa ja to przede wszystkim zobaczę jak będzie wyglądać ten cykl. Na razie 6 dzień okresu i nie wygląda jakby się miał kończyć. Raczej na razie będziemy działać bez spiny na płodne.

Nadziejka dobrze, że wszystko w porządku. Spokojnej ciąży ♥️ U mnie w drugiej ciąży była spora różnica w terminach i decydujący był termin z pierwszych prenatalnych.

eM kciuki za lipiec 🍀

Nadziejka231, eM 🌺 lubią tę wiadomość

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Nadziejka231 Ekspertka

Wysłany: 2 lipca, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Nadziejka z tego co ja się orientuje najbardziej wiarygodny termin porodu jest wyliczny na podstawie pierwszego usg, tego przed 10 tygodniem. Wtedy dzieci rosną bardzo równo. W drugim trymestrze (czyli na prenatalnych) może być już troszkę bardziej indywiduanie. U mnie termin z usg w 6 tygodniu to był 19 czerwca, z OM 15 czerwca a z prenatalnych już 12 czerwca. I faktycznie biorac pod uwagę że znałam dokładnie termin owulacji - ten termin 19.06 był najbardziej adekwatny. Ale lekarze trzymali się tego z OM - gdyby byla to roznica wieksza niz 7 dni to braliby pod uwage ten z pierwszego usg. A szkoda, bo biorąc pod uwagę to ciśnięcie przez lekarzy na wywolanie którego spora część kobiet doświadcza pod koniec ciąży- to każdy dzień ma znaczenie i wolalabym jednak gdyby mi wyznaczyli ten termin dokladnie zgodnie z owulacja i pierwszym usg 🙃

Ja byłam na pierwszym USG to był mniej więcej 4 TC. i w sumie dr. nic nie mówiła o dacie porodu ja też w sumie nie myślałam bo wtedy miał być określony wiek ciąży a na ostatnim USG to był 8 TC. i też jakoś nie zapytałam bo się cieszyłam że jest całe i zdrowe 🫣🤣 Będę mieć wizytę jutro u gina to się zapytam co i jak czy coś może określić.

👩🏼25 🧔🏼‍♂️27

⏸️ 23 maja 2025r.
    👶🏼Styczeń 2024r.
    🤱🏼Kp nocne
    ❤️‍🔥Starania o rodzeństwo od listopada 2024r.
    💊 Niedoczynność tarczycy
  • Sunday92 Koleżanka

Wysłany: 2 lipca, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Zgadzam się, że te różnice mają znaczenie. U mnie pierwsze usg to było 6 dni różnicy, pierwsze prenatalne 5 dni, na drugich prenatalnych też wielkość mozdzku wskazywała na ciąże młodsza około 5-6dni i to się wszystko pokrywa z moimi obliczeniami owu. Ale ponieważ to jest nadal poniżej tygodnia to został termin z om jako wiążący. No i jest to o tyle problematyczne, że przy cukrzycy ciążowej zalecają indukcje w 39+0, a biorąc pod uwagę ta rozbieżność to ta indukcja by była wcześniej. Na szczęście ja mam ogarniętego lekarza i ustaliliśmy, że jeśli ktg, przeplywy i afi będą ok to możemy czekać do 40+0, po prostu ze wzmozonym monitorowaniem sytuacji. Natomiast wiem, że wielu lekarzy by się sztywno trzymało indukcji w 39+0, co dla dziecka mogłoby być niekorzystne.

preg.png
    👶06.2023 G. 💙
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm u mnie wtedy różnica między miesiączką a USG, to był ponad miesiąc. Ja to przy kp mam takie porąbane cykle chyba. Więc u mnie nie było mowy o terminie z OM. Ostatecznie córka urodziła się równo w terminie 😁
    Powiem Wam, że nie oszczędza mnie w ostatnim czasie. Najpierw bolerioza, potem zapalenie pęcherza, a teraz leżę z gorączką po użądleniu pszczoły 🙈 Skubana konkretnie dziabnęła mnie w stopę...

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenka wrote:
    Hmm u mnie wtedy różnica między miesiączką a USG, to był ponad miesiąc. Ja to przy kp mam takie porąbane cykle chyba. Więc u mnie nie było mowy o terminie z OM. Ostatecznie córka urodziła się równo w terminie 😁
    Powiem Wam, że nie oszczędza mnie w ostatnim czasie. Najpierw bolerioza, potem zapalenie pęcherza, a teraz leżę z gorączką po użądleniu pszczoły 🙈 Skubana konkretnie dziabnęła mnie w stopę...

Ojj to masz uczulenie na pszczoły, że taka reakcja organizmu? :( oby już teraz wszystko szło z górki, bez większych przygód :)

02.2024 synek 💙
    02.2025 💔 (8/9 tydz.)

15.04. ⏸️
    wciąż kp 🤱

preg.png
  • Wenka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delfi wrote:
    Ojj to masz uczulenie na pszczoły, że taka reakcja organizmu? :( oby już teraz wszystko szło z górki, bez większych przygód :)
    Chyba podchodzi już pod jakąś reakcję alergiczną. Kurcze, tylko nigdy tak nie miałam, a przecież nie pierwszy raz mnie użądliła pszczoła. Na szczęście przeszło, już się bałam, że na jakiś sor trzeba będzie jechać 🙈

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • annikana Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday92 wrote:
    Zgadzam się, że te różnice mają znaczenie. U mnie pierwsze usg to było 6 dni różnicy, pierwsze prenatalne 5 dni, na drugich prenatalnych też wielkość mozdzku wskazywała na ciąże młodsza około 5-6dni i to się wszystko pokrywa z moimi obliczeniami owu. Ale ponieważ to jest nadal poniżej tygodnia to został termin z om jako wiążący. No i jest to o tyle problematyczne, że przy cukrzycy ciążowej zalecają indukcje w 39+0, a biorąc pod uwagę ta rozbieżność to ta indukcja by była wcześniej. Na szczęście ja mam ogarniętego lekarza i ustaliliśmy, że jeśli ktg, przeplywy i afi będą ok to możemy czekać do 40+0, po prostu ze wzmozonym monitorowaniem sytuacji. Natomiast wiem, że wielu lekarzy by się sztywno trzymało indukcji w 39+0, co dla dziecka mogłoby być niekorzystne.

U mnie w ostatniej ciąży było przesunięcie w drugą i z USG prenatalnego ciąża była o 6 dni starsza i na szczęście został ten termin z OM bo ja chciałam uniknąć indukcji, a córkę urodziłam 41+0 z terminu z USG bo wtedy miałam jakiś cykl tasiemiec więc nie dało się z OM nic ustalić, więc spodziewałam się, że tutaj tez będzie podobnie. No i oczywiście był porod po terminie - zarówno z om jak i z USG 🙈 ale dzięki temu, że lekarz brał pod uwagę ten termin z OM to moglam sobie spokojnie czekać.

U mnie już 44dc 🙈 owulacje miałam, tak strzelam po objawach bo jeszcze nie testuję i nie mierzę, jakieś 8-9 dni temu więc nie jest źle z długością fazy lutealnej jak na drugi cykl po ciąży.

Wenka. Dobrze, że już się sytuacja uspokoiła z tą gorączką. Kocham lato, ale owadów nienawidzę. Ja dzisiaj rano córce wyjęłam kolejnego kleszcza 😑

20.06.23 - 5 cs - ⏸️
    marzec 2023 - wymarzona R. 🩷

4.11.23 - 2 cs - ⏸️
    luty 2024 - 18 tc H. 💔

01.06 24 - 2 cs - ⏸️
    luty 2025 - tęczowy H. 🩵
‹‹ 449 450 451 452 453
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ