X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne "Kiedy masz już dość, nasze smutki i radości podczas starań"
Odpowiedz

"Kiedy masz już dość, nasze smutki i radości podczas starań"

Oceń ten wątek:
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to znam ale z patelni... I u nas chyba inaczej się nazywa ;)

Margaretka89, Karolina2787 lubią tę wiadomość

Fabian <3 Cyprian <3 Tymuś <3
  • Margaretka89 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina2787 wrote:
    No ba pewno że nie wiem ja boczku nie lubię :/ ale warzywka mmmm pychotka :D aż mi ślinka cieknie na szczęście mój zaraz poda spaghetti :D jupiii

To możesz bez boczku robić ;) Dajesz tam to co lubisz ;) Polecam, naprawdę bardzo smaczne, najlepsze są z ogniska, ale w piekarniku też je można robić ;)

Karolina2787 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zapachmalin wrote:
    ja bym skromnie szałot wciągnęła :D

Co kuźwa? No kolejna jakaś babka zielarka :/

Gaduaaa, Margaretka89, zapachmalin lubią tę wiadomość

• Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina2787 wrote:
    Co kuźwa? No kolejna jakaś babka zielarka :/
    Hahaha też nie wiem co to

Margaretka89, zapachmalin lubią tę wiadomość

• Margaretka89 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prażonki – (pieczonki, duszonki) potrawa pochodząca z okolic Zawiercia i Myszkowa. W Porębie w woj. śląskim co roku organizowany jest „Światowy Festiwal Prażonek”. Prażonki sporządzane są z ziemniaków krojonych w plastry lub kostkę i duszonych w kotle ze smalcem, cebulą, kiełbasą, boczkiem, ew. burakami i marchwią, przykrywane liściem kapusty lub ew. papierem śniadaniowym, które to następnie dociska się ściśle i szczelnie pokrywką dokręcaną na śrubę. Doprawiane odpowiednio solą i pieprzem. Podawane zwykle z kefirem i mizerią. Inne nazwy to pieczonki, duszonki, duszaki, prażynki, duszone, maścipula, dymfoki, prażuchy. Rodzaj zwany dymfokami składa się z ziemniaków, kiełbasy, boczku i białej kapusty z dodatkiem pieprzu i soli.

Klasycznie przygotowywane na ognisku w żeliwnym kociołku (z dokręcaną pokrywką) produkowanym w Porębie (tylko w Porębie produkuje się jeszcze tradycyjne kociołki żeliwne), Myszkowie i Zawierciu. Istnieją też kociołki aluminiowe. Dobrze smakują również zrobione na patelni lub w garnku w warunkach kuchennych.

zapachmalin lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra kochane nie wiem jak Wy ale ja zgłodniałam od waszego gadania o żarciu i to potwfffornie :D także spadam na sssspaghetti i bd oglądać lucyfera 1 odcinek na zalukaj.com :D do juterka i miłego wieczorku dobranoc wszystkim <3

zapachmalin lubi tę wiadomość

• Margaretka89 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina2787 wrote:
    Dobra kochane nie wiem jak Wy ale ja zgłodniałam od waszego gadania o żarciu i to potwfffornie :D także spadam na sssspaghetti i bd oglądać lucyfera 1 odcinek na zalukaj.com :D do juterka i miłego wieczorku dobranoc wszystkim <3

Ja też właśnie zgłodniałam :D Smacznego kochana i dobranocka <3 Zielonych snów <3

Gaduaaa, Karolina2787 lubią tę wiadomość

• zapachmalin Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szałot to śląska sałatka z gotowanych warzyw u mnie w domu się daje ziemniaki, marchew, pietruche, seler, kiszone ogórki, jajka, cebula, groszek z puszki, mortadele i to wszystko z majonezem i musztardy trochę. Pycha. Niektórzy zamiast mięsiwa dają śledzie, ja nie. :D Ale pycha ! :D

Margaretka89 lubi tę wiadomość

• zapachmalin Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobranoc Kochana i też miałam dzisiaj spaghetti mąż mi upichcił :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hahaha wróciłam właśnie z rolek, usiadłam i czytam, czytam, czytam... i pękam ze śmiechu :)
    Zielonych snów i szalonych nocy ;)

Margaretka89, Gaduaaa, Karolina2787 lubią tę wiadomość

• Margaretka89 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zapachmalin wrote:
    Szałot to śląska sałatka z gotowanych warzyw u mnie w domu się daje ziemniaki, marchew, pietruche, seler, kiszone ogórki, jajka, cebula, groszek z puszki, mortadele i to wszystko z majonezem i musztardy trochę. Pycha. Niektórzy zamiast mięsiwa dają śledzie, ja nie. :D Ale pycha ! :D

U nas się to nazywa po prostu sałatka warzywna ;) Robi się u nas bez mortadeli i bez musztardy, ale reszta się zgadza ;)

zapachmalin, Karolina2787 lubią tę wiadomość

• Szprotka_87 Znajoma

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OMG... ja dopiero co skończyłam pracę, wchodzę na ovu a tu tyyyle wiadomości, że muszę najpierw się odkopać. Chyba do rana mi zejdzie :)

Margaretka89, Gaduaaa, Nats, Karolina2787 lubią tę wiadomość

• Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zapachmalin wrote:
    aaa to u mnie jest to sałatka warzywna/jarzynowa/komunistyczna ;)

bez mortadeli.. i śledzi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2016, 20:44

• zapachmalin Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no genau :D hahaha, bo to po śląsku szałot na wersję ze śledziem :D Ja osobiście zostaję w klasyce, bo dzieci zajadają, a śledzie to tak nie bardzo. A musztardy to ociupinę, do smaku tylko :D Z samych warzyw robi moja teściowa, ale ja wolę z mortadelą :D

Choć jakby się tak zastanowić to jednak zjadłabym bigos :D hahahahaha :D

• Nats Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szprotka_87 wrote:
    OMG... ja dopiero co skończyłam pracę, wchodzę na ovu a tu tyyyle wiadomości, że muszę najpierw się odkopać. Chyba do rana mi zejdzie :)
    O witamy plodna rybkę :P
    O której dzisiaj jest gra o tron? :D

Margaretka89, zapachmalin, Szprotka_87 lubią tę wiadomość

3500 g 54 cm <3
  • Margaretka89 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina ja tez bym zjadła bigosu :D Powiedz Ty mi kobieto dlaczego zawsze mi robisz smaka na jedzenie :P :P Wczoraj na babeczki dzisiaj na bigos :D

zapachmalin, Karolina2787, Marteczka93 lubią tę wiadomość

• zapachmalin Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj pardon :D hahahaha. nie celowo Margarittto :D haha. Może trzeba coś upichcić? :D

• Margaretka89 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zapachmalin wrote:
    Oj pardon :D hahahaha. nie celowo Margarittto :D haha. Może trzeba coś upichcić? :D

Właśnie pichcę :P Gluta :D :D hehehe A tak poza tym to zajadam cuksy :D :D hihihihihi

Nats, zapachmalin lubią tę wiadomość

• zapachmalin Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o bleee :D glut :D ale spoko liczą się chęci :D hahahaha.

• Szprotka_87 Znajoma

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nats wrote:
    O witamy plodna rybkę :P
    O której dzisiaj jest gra o tron? :D

Zaraz!!! 21:00 na HBO3 :) Mąż już mnie ciągnie do łóżka... :)

Nats lubi tę wiadomość

‹‹ 40 41 42 43 44 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ