"Kiedy masz już dość, nasze smutki i radości podczas starań"
-
WIADOMOŚĆ
-
Karolina2787 wrote:No ba pewno że nie wiem ja boczku nie lubię ale warzywka mmmm pychotka aż mi ślinka cieknie na szczęście mój zaraz poda spaghetti jupiii
To możesz bez boczku robić Dajesz tam to co lubisz Polecam, naprawdę bardzo smaczne, najlepsze są z ogniska, ale w piekarniku też je można robićKarolina2787 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Prażonki – (pieczonki, duszonki) potrawa pochodząca z okolic Zawiercia i Myszkowa. W Porębie w woj. śląskim co roku organizowany jest „Światowy Festiwal Prażonek”. Prażonki sporządzane są z ziemniaków krojonych w plastry lub kostkę i duszonych w kotle ze smalcem, cebulą, kiełbasą, boczkiem, ew. burakami i marchwią, przykrywane liściem kapusty lub ew. papierem śniadaniowym, które to następnie dociska się ściśle i szczelnie pokrywką dokręcaną na śrubę. Doprawiane odpowiednio solą i pieprzem. Podawane zwykle z kefirem i mizerią. Inne nazwy to pieczonki, duszonki, duszaki, prażynki, duszone, maścipula, dymfoki, prażuchy. Rodzaj zwany dymfokami składa się z ziemniaków, kiełbasy, boczku i białej kapusty z dodatkiem pieprzu i soli.
Klasycznie przygotowywane na ognisku w żeliwnym kociołku (z dokręcaną pokrywką) produkowanym w Porębie (tylko w Porębie produkuje się jeszcze tradycyjne kociołki żeliwne), Myszkowie i Zawierciu. Istnieją też kociołki aluminiowe. Dobrze smakują również zrobione na patelni lub w garnku w warunkach kuchennych.zapachmalin lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDobra kochane nie wiem jak Wy ale ja zgłodniałam od waszego gadania o żarciu i to potwfffornie także spadam na sssspaghetti i bd oglądać lucyfera 1 odcinek na zalukaj.com do juterka i miłego wieczorku dobranoc wszystkim
zapachmalin lubi tę wiadomość
-
Karolina2787 wrote:Dobra kochane nie wiem jak Wy ale ja zgłodniałam od waszego gadania o żarciu i to potwfffornie także spadam na sssspaghetti i bd oglądać lucyfera 1 odcinek na zalukaj.com do juterka i miłego wieczorku dobranoc wszystkim
Ja też właśnie zgłodniałam Smacznego kochana i dobranocka Zielonych snówGaduaaa, Karolina2787 lubią tę wiadomość
-
Szałot to śląska sałatka z gotowanych warzyw u mnie w domu się daje ziemniaki, marchew, pietruche, seler, kiszone ogórki, jajka, cebula, groszek z puszki, mortadele i to wszystko z majonezem i musztardy trochę. Pycha. Niektórzy zamiast mięsiwa dają śledzie, ja nie. Ale pycha !
Margaretka89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
zapachmalin wrote:Szałot to śląska sałatka z gotowanych warzyw u mnie w domu się daje ziemniaki, marchew, pietruche, seler, kiszone ogórki, jajka, cebula, groszek z puszki, mortadele i to wszystko z majonezem i musztardy trochę. Pycha. Niektórzy zamiast mięsiwa dają śledzie, ja nie. Ale pycha !
U nas się to nazywa po prostu sałatka warzywna Robi się u nas bez mortadeli i bez musztardy, ale reszta się zgadzazapachmalin, Karolina2787 lubią tę wiadomość
-
zapachmalin wrote:Szałot to śląska sałatka z gotowanych warzyw u mnie w domu się daje ziemniaki, marchew, pietruche, seler, kiszone ogórki, jajka, cebula, groszek z puszki, mortadele i to wszystko z majonezem i musztardy trochę. Pycha. Niektórzy zamiast mięsiwa dają śledzie, ja nie. Ale pycha !
bez mortadeli.. i śledziWiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2016, 20:44
Margaretka89, Karolina2787 lubią tę wiadomość
Fabian Cyprian Tymuś -
no genau hahaha, bo to po śląsku szałot na wersję ze śledziem Ja osobiście zostaję w klasyce, bo dzieci zajadają, a śledzie to tak nie bardzo. A musztardy to ociupinę, do smaku tylko Z samych warzyw robi moja teściowa, ale ja wolę z mortadelą
Choć jakby się tak zastanowić to jednak zjadłabym bigos hahahahahaMargaretka89 lubi tę wiadomość
-
Szprotka_87 wrote:OMG... ja dopiero co skończyłam pracę, wchodzę na ovu a tu tyyyle wiadomości, że muszę najpierw się odkopać. Chyba do rana mi zejdzie
O której dzisiaj jest gra o tron?Margaretka89, zapachmalin, Szprotka_87 lubią tę wiadomość
3500 g 54 cm