Krakowianki starające się o dziecko.
-
WIADOMOŚĆ
-
Allende wrote:Pytałam czy można jakoś na listę rezerwową czy coś się wpisać to usłyszałam, że u Pani doktor nikt nie rezygnuje z terminu... no ciekawe, hmm. Nie rozumiem tego, że terminy na maj, a dzwonić w kwietniu. Przecież jak zadzwonię w kwietniu to pewnie na sierpień już będą
Jak dzwoniłam jakiś czas temu to mi to samo powiedzieli. Mi się udało przez znanylekarz zarejestrować do niej na 2-go marca. Dostałam powiadomienie na maila, że ktoś zrezygnował z terminu.
Allende lubi tę wiadomość
Kraków
FV R2_4070A-G hetero, MTHFR_1298A-C hetero
kariotyp ok
grudzień 2017 - ciąża biochemiczna
lipiec 2018 - puste jajo płodowe, łyżeczkowanie
październik 2019 - puste jajo płodowe, poronienie -
Klot, to teraz leż i się nie stresuj na pewno będzie dobrze.
Ja mam wyniki krzywej insulinowo cukrowej
Glukoza na czczo 4.45
Insulina na czczo 14.6 ( dużo niższa niż za pierwszym razem)
Insulina po godzinie: 151.0
Glukoza po 2h 7.45
Insulina po 2h: 184.0
kłot lubi tę wiadomość
7.05.2020 ⏸
8.05 12 dpo beta 105
11.05 15 dpo beta 410
Progesteron 27.6
14.05 beta 1694
Progesteron 21
22.05 USG pęcherzyk ciążowy 10 mm z widocznym pęcherzykiem żółtkowym
26.05 USG z widocznym serduszkiem
24.11.2024 ⏸️ cień na teście 10dpo
25.11. 2024 ⏸️ 11 dpo
Starania o 2 dziecko od styczeń 2024. -
tym_janek wrote:Klot, krwiaki sie zdarzaja. Jak nie znajduje sie zaraz nad maluszkiem to na prawde ze spokojem, nawet jak jest dosc duzy. Albo sie wchlonie albo powoli bedzie oproznial az zniknie, tak jak bylo u mnie. Oszczedzaj sie tylko, nie dzwigaj nic ciezkiego
Rudzik, w sumie nie mam przeczuc - raz mysle ze moze chlopak, pozniej ze chyba jednak dziewczynka? i w sumie nie mam nawet cisnienia aby wiedziec, jak bedzie dziewczynka to super bo sie siostry pewnie fajnie dogadaja, a ja dla dziewczynki wszystko mam, jak chlopak to fajnie bo doswiadczymy obu plci. Maz chcialby druga coreczke ale tez bez wielkiego parcia
Co do jakosci pecherzykow to wiek nie ma znaczenia tylko wyniki badan. Sa kobiety co maja menopauze w wieku 30 lat a sa takie co w wieku 60, a pecherzyki sa gorszej jakosci im blizej menopauzy LUB im mniej zdrowy tryb zycia. Dlatego sie robi AMH aby wiedziec na czym sie stoi.
Tutaj Cię muszę Tym_janku sprostować. AMH nie mówi o jakości komórek jajowych, lecz tylko o ilości pęcherzyków. Wg Pani doktor ilość pęcherzyków to tylko ilość, ale mogą być wszystkie albo w większości puste, albo złej jakości. Więc to AMH to sama ilość, nie jakośćWiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2020, 15:49
kłot, tym_janek lubią tę wiadomość
-
Rudzik1 wrote:A o kim myślisz?
Myślę o dr Rybak - Krzyszkowskiej, wyczytałam, że pracuje na Ujastku na neonatologii i tak sobie pomyślałam, że skoro tam będę mieć CC to może warto
Dziewczyny dziękuję Wam bardzo za pomoc.Rudzik1 lubi tę wiadomość
-
Też mi się wydaje że Allende ma rację. Niestety amh to tylko rezerwa jajnikowa a komórki jajowe mogą być słabej jakości. I właśnie podobno jeśli LH i FSH jest wysokie to może to świadczyć o słabej jakości kom jajowych, dlatego też ja czułam trochę presję żeby jak najszybciej zajść w ciążę skoro mam już takie fsh i lh.
U mnie już praktycznie brak jakichkolwiek plamień, rano trochę śluz zabarwiony ale bardziej w kierunku żółtego a nie kawowego (sorry za dosłowność ), nic mnie nie boli i czuję się supertym_janek, Allende, Katja___, Pia88 lubią tę wiadomość
29l.
Wyniki męża- ok
HSG- jajowody drożne
Histeroskopia - usunięte zrosty przy szyjce macicy. Najprawdopodobniej czynnik maciczny
Po ponad 2 latach starań
16.01 BetaHCG - 195,10
20.01 Beta 896,40
24.01 Beta 2646
Czekamy na synka 💙 termin 30.09.20r. -
Allende wrote:Tutaj Cię muszę Tym_janku sprostować. AMH nie mówi o jakości komórek jajowych, lecz tylko o ilości pęcherzyków. Wg Pani doktor ilość pęcherzyków to tylko ilość, ale mogą być wszystkie albo w większości puste, albo złej jakości. Więc to AMH to sama ilość, nie jakość
Masz całkowitą rację. Jakość per se możemy sprawdzić badając poziom estradiolu wkrótce przed owulacją
Mózg ciążowyAllende, kłot lubią tę wiadomość
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
kłot wrote:Też mi się wydaje że Allende ma rację. Niestety amh to tylko rezerwa jajnikowa a komórki jajowe mogą być słabej jakości. I właśnie podobno jeśli LH i FSH jest wysokie to może to świadczyć o słabej jakości kom jajowych, dlatego też ja czułam trochę presję żeby jak najszybciej zajść w ciążę skoro mam już takie fsh i lh.
U mnie już praktycznie brak jakichkolwiek plamień, rano trochę śluz zabarwiony ale bardziej w kierunku żółtego a nie kawowego (sorry za dosłowność ), nic mnie nie boli i czuję się super
Kłot, A jakie to były wyniki dokładnie? Przekraczaly normę, czy coś? Też teraz robiłam dwukrotnie lh i fsh, chciałabym wiedzieć jak to interpretować. -
tym_janek wrote:Masz całkowitą rację. Jakość per se możemy sprawdzić badając poziom estradiolu wkrótce przed owulacją
Mózg ciążowy
Nie przejmuj się, my Cię tu rozruszamy 😉 nie ma lekko, trzeba być na posterunku stale, hihi.
Ja też powiem Ci w pierwszym momencie się ucieszyłam z AMH, ale dość szybko mnie Pani doktor ściągnęła na ziemię. Jak to, tyle pęcherzyków i wszystkie puste?? 😱 oczywiście demonizuję, ale tak to zabrzmiało , jako najbardziej prawdopodobna opcja 😭
Oczywiście estradiol badałam, ale w momencie jajeczkowania, bo tak wynikało z fsh i lh (lh 4-krotnie wyższe). A to ma być chwilę przed? -
Rudzik1 wrote:Idąc tym tokiem myślenia można stwierdzić, że kobieta z niskim AMH ma takie same szanse na zajście w ciążę, co kobieta z prawidłowym AMH - ilość komórek jest mniejsza, ale są dobrej jakości. No ale życie pokazuje, że kobiety z niskim AMH mają mniejsze szanse na ciążę, co oznacza, że jakość ich komórek jajowych jest gorsza.
W jednym z przypadków, tak. Np. jeśli jedna z nich ma mało pęcherzyków, ale wszystkie są wartościowe, a druga ma dwa razy więcej pęcherzyków, ale połowa z nich pusta albo złej jakości. Wtedy powiedzmy, że mają tak ogólnie rzecz biorąc wyrównane szanse. Bo jeśli by wziąć pod uwagę czas, to ta z większą ilością pęcherzyków może potencjalnie dłużej próbować, aż się trafi ten wartościowy jako dojrzewający.
Ja sądzę, że to AMH się bada tylko i wyłącznie do stymulacji, aby wiedzieć czy można szaleć, czy rezerwa jest na wyczerpaniu i nie należy "szastać" pęcherzykami. -
Dziewczyny jaj jestem chyba jakaś dziwna. Pomijając fakt że mam 27 lat i nadal proboje skończyć studia. To w sobotę mama bardzo ważny egzamin wzięłam urlop żeby się uczyć. A zamiast tego czytam wasze wpisy i stresuję sie co będzie ze mną. Czy dostanę metformine, czy dadzą mi coś na wywoływanie. Ile to potrwa? Chwilowo utknęłam w pracy której nie lubię.... I chciałam ją zmienić ale ze względu na planowane dziecko jej nie rzucę.... ( Bo płacą bo umowa itd) wy też tak macie? Wzięłam już sobie skierowanie do psychologa bo czuję że przyda mi się terapia7.05.2020 ⏸
8.05 12 dpo beta 105
11.05 15 dpo beta 410
Progesteron 27.6
14.05 beta 1694
Progesteron 21
25.11. 2024 ⏸️ 11 dpo
SolAngelica wrote:Dziewczyny jaj jestem chyba jakaś dziwna. Pomijając fakt że mam 27 lat i nadal proboje skończyć studia. To w sobotę mama bardzo ważny egzamin wzięłam urlop żeby się uczyć. A zamiast tego czytam wasze wpisy i stresuję sie co będzie ze mną. Czy dostanę metformine, czy dadzą mi coś na wywoływanie. Ile to potrwa? Chwilowo utknęłam w pracy której nie lubię.... I chciałam ją zmienić ale ze względu na planowane dziecko jej nie rzucę.... ( Bo płacą bo umowa itd) wy też tak macie? Wzięłam już sobie skierowanie do psychologa bo czuję że przyda mi się terapia
Chyba każda z nas tak ma 😄
Ja pamiętam czasy studiów, jak trzeba było się uczyć to wszystko było ważniejsze. Nawet porządki, mycie okien, co tylko przyszło do głowy, nagle było pilne do wykonania, byle tylko nie nauka 😂
Więc zapewniam Cię, że jesteś normalna 😉
Polecam Ci jednak nie stresować się bez potrzeby, może wcale nie będzie tak źle, tym bardziej że jesteś młoda 😊 nawet jakbyś musiała coś podregulować z hormonami, to masz na to czas. Akurat sobie egzaminy pozdajesz 😊 głowa do góry!SolAngelica, tym_janek, Pia88 lubią tę wiadomość
-
Może i tak mam nadzieję a jak nie to porostu rzucę pracę odejdzie mi jeden stres7.05.2020 ⏸
8.05 12 dpo beta 105
11.05 15 dpo beta 410
Progesteron 27.6
14.05 beta 1694
Progesteron 21
25.11. 2024 ⏸️ 11 dpo
Allende wrote:Nie przejmuj się, my Cię tu rozruszamy 😉 nie ma lekko, trzeba być na posterunku stale, hihi.
Ja też powiem Ci w pierwszym momencie się ucieszyłam z AMH, ale dość szybko mnie Pani doktor ściągnęła na ziemię. Jak to, tyle pęcherzyków i wszystkie puste?? 😱 oczywiście demonizuję, ale tak to zabrzmiało , jako najbardziej prawdopodobna opcja 😭
Oczywiście estradiol badałam, ale w momencie jajeczkowania, bo tak wynikało z fsh i lh (lh 4-krotnie wyższe). A to ma być chwilę przed?
Jak w pęcherzyku dominującym jest komórka jajowa (i mówimy już o porządnym pęcherzyku, bo dominujący to może być i 11 mm, a to chodzi o taki bliżej pęknięcia, powyżej 16 mm powiedzmy, to będzie 1-3 dni przed owu) to estradiol powinien mieć minimum 100 na 1 pęcherzyk (jak są np. dwa to wynik minimum 200) i to jest absolutne minimum. Jak jest 150 lub więcej to się tylko cieszymyAllende lubi tę wiadomość
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
nick nieaktualny
-
tym_janek wrote:Jak w pęcherzyku dominującym jest komórka jajowa (i mówimy już o porządnym pęcherzyku, bo dominujący to może być i 11 mm, a to chodzi o taki bliżej pęknięcia, powyżej 16 mm powiedzmy, to będzie 1-3 dni przed owu) to estradiol powinien mieć minimum 100 na 1 pęcherzyk (jak są np. dwa to wynik minimum 200) i to jest absolutne minimum. Jak jest 150 lub więcej to się tylko cieszymy
Tym_janku, a w jakich to jednostkach? Bo ja teraz w trakcie owu miałam wynik 995 pmol/l , to chyba niemożliwe żeby te same jednostki były?? -
Allende wrote:Tym_janku, a w jakich to jednostkach? Bo ja teraz w trakcie owu miałam wynik 995 pmol/l , to chyba niemożliwe żeby te same jednostki były??
pg/ml
Czyli mialas ok. 271 pg/ml. Czyli jak najbardziej pelnowartosciowe jajoAllende lubi tę wiadomość
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
Dziewczyny! Powiedzcie mi od czego mogę mieć takie spinanie bardzo delikatne w dole brzucha , raz po prawej stronie , raz po lewej .. to nawet nie ból ale takie uczucie , którego nie da się nie zauważyć ... mam go praktycznie od początku starań .. pojawia się kilka dni po owulacji i mam go aż do @ . Nigdy wcześniej tego nie miałam .. już tyle cykli a za każdym razem się łudzę , ze to kłucie zwiastuje coś dobrego 🤰🏻. Może któraś z Was tez takie coś miała i odkryła co jest tego przyczyną?!„Jezu Ty się tym zajmij” 🙏
-
Mala_mi wrote:Dziewczyny! Powiedzcie mi od czego mogę mieć takie spinanie bardzo delikatne w dole brzucha , raz po prawej stronie , raz po lewej .. to nawet nie ból ale takie uczucie , którego nie da się nie zauważyć ... mam go praktycznie od początku starań .. pojawia się kilka dni po owulacji i mam go aż do @ . Nigdy wcześniej tego nie miałam .. już tyle cykli a za każdym razem się łudzę , ze to kłucie zwiastuje coś dobrego 🤰🏻. Może któraś z Was tez takie coś miała i odkryła co jest tego przyczyną?!
Ja z kolei często jak śpię i zmieniam pozycję to czuje mega ciągnięcie zazwyczaj po prawej stronie brzucha,ale to jakby ból mięśni, albo jelit 🤔 i jak dotykam to boli też przy dotyku i za jakiś czas przechodzi. Przed ciąża zdarzało mi się to ale rzadko A teraz prawie każdej nocy.nie wiem o co chodzi...
29l.
Wyniki męża- ok
HSG- jajowody drożne
Histeroskopia - usunięte zrosty przy szyjce macicy. Najprawdopodobniej czynnik maciczny
Po ponad 2 latach starań
16.01 BetaHCG - 195,10
20.01 Beta 896,40
24.01 Beta 2646
Czekamy na synka 💙 termin 30.09.20r.