Forum Starając się - ogólne Kwietniowe testowanie
Odpowiedz

Kwietniowe testowanie

Oceń ten wątek:
  • katarynka9595 Autorytet
    Postów: 380 238

    Wysłany: 27 kwietnia 2019, 12:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nera1986 wrote:
    Twój opis świadczy o owulacji :)

    możesz mi katarynko wpisać @

    Bardzo mi przykro ale trzymam kciuki za kolejny cykl :)

    U mnie dzisiaj temperatura podniosła się z 36.0 na 36.4 czyli raczej owulacja się odbyła :)

    Niestety nic z tego bo spóźniliśmy się z ❤. Kłucia miałam koło południa a serce było dopiero po 23 w nocy więc za późno ale przynajmniej jestem spokojniesza bo wiem że owu była :)

    6cs 💚🤰
    Jagódka, Ur. 09.04.2020, 17:16 3600g, 57cm, sn 💗🤱

    8fbdccf4c6.png

    lprkmg7yglslnkid.png
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4007 1706

    Wysłany: 27 kwietnia 2019, 13:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nera1986 wrote:
    A nawet jeśli by się nie udało to nie trać nadziei . Ja teoretycznie nie powinnam mieć problemu z zajściem bo mam już 3 dzieci a 3lata i nic - zaczyna mnie to śmieszyć powoli bo jak to możliwe ale kobiety silne są więc kto jak nie My z cyckami w górze potrafimy brnąć do przodu. Jutro testujesz? Będzie 11dpo? Jakiej czułości masz test?
    25 czułość a jutro akurat 11 dpo.. Na razie @ nie ma.. Zobaczymy jak dalej 😘

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4007 1706

    Wysłany: 27 kwietnia 2019, 13:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaBellePerle wrote:
    Justynka, jak u Ciebie? :)
    Na razie kochana jeszcze mam nadzieję :) :) :) a Ty jak tam :)?

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4007 1706

    Wysłany: 27 kwietnia 2019, 13:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natala1906 wrote:
    Mnie biust zaczyna boleć na @ także tak jak myślałam nie ma najmniejszych szans :)
    Nie trać nadziei :)

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4007 1706

    Wysłany: 27 kwietnia 2019, 13:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    katarynka9595 wrote:
    Bardzo mi przykro ale trzymam kciuki za kolejny cykl :)

    U mnie dzisiaj temperatura podniosła się z 36.0 na 36.4 czyli raczej owulacja się odbyła :)

    Niestety nic z tego bo spóźniliśmy się z ❤. Kłucia miałam koło południa a serce było dopiero po 23 w nocy więc za późno ale przynajmniej jestem spokojniesza bo wiem że owu była :)
    Ale chyba ❤️ liczą się 2 dni przed owulka i jeden dzień po niej, więc nie wszystko stracone 😘

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Vella83 Autorytet
    Postów: 1367 1068

    Wysłany: 27 kwietnia 2019, 14:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    część, ja również przechodzę na maj. Brzuch ćmi czyli raczej kwiecień się nie udał. W tym miesiącu robiłam progesteron, AMH i prolaktyne... W zeszłym witaminę D...drogie te wszystkie badania. ..

    relgx1hpi2zbw8vm.png
  • Natala1906 Ekspertka
    Postów: 409 57

    Wysłany: 27 kwietnia 2019, 14:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vella83 wrote:
    część, ja również przechodzę na maj. Brzuch ćmi czyli raczej kwiecień się nie udał. W tym miesiącu robiłam progesteron, AMH i prolaktyne... W zeszłym witaminę D...drogie te wszystkie badania. ..

    Badania jeszcze przede mną, ale co do kosztów to nie mam wątpliwości, że będzie drogo...
    Mnie biust cmi więc brzuch pewnie też zaraz zacznę. W takich chwilach myślę, że nigdy się nie doczekam...

  • Vella83 Autorytet
    Postów: 1367 1068

    Wysłany: 27 kwietnia 2019, 14:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMH 175 zł, ale wyniki bardzo dobre. Mam problem z badaniem progesteronu. Wyszedł mi tydzień temu 6,12.robilam tydzień temu w piątek a okresu jeszcze nie mam...mysle że dziś wieczorem albo jutro będzie.

    relgx1hpi2zbw8vm.png
  • Ladinola Autorytet
    Postów: 1139 971

    Wysłany: 27 kwietnia 2019, 15:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Dzisiaj rano przez dobrą godzinę mdłości. Piersi, sutki bolą okropnie no i brzuch pobolewa czasami na @. Byliśmy u genetyka, dostaliśmy skierowanie tylko na badanie kariotypu. Badanie odbędzie się jakoś w lipcu, terminu nie znamy konkretnego - będą dzwonić... We wtorek pójdę do ginekologa i poproszę o skierowanie na resztę badań. Wizyta tam była dość ekspresowa.

    Starania o pierwsze dziecko - 34 cykl starań (czas starań ogółem - 6 lat)
    02.2015 ciążą pozamaciczna jajowodowa
    10.2018 poronienie 6tc
    04.2020 poronienie 6tc

    Ja (23l):
    Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13)
    Polimorfizm 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1) hetero
    AMH 4.41 ng/ml

    U męża(32l) :
    Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - hetero
  • Natala1906 Ekspertka
    Postów: 409 57

    Wysłany: 27 kwietnia 2019, 15:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    Hej! Dzisiaj rano przez dobrą godzinę mdłości. Piersi, sutki bolą okropnie no i brzuch pobolewa czasami na @. Byliśmy u genetyka, dostaliśmy skierowanie tylko na badanie kariotypu. Badanie odbędzie się jakoś w lipcu, terminu nie znamy konkretnego - będą dzwonić... We wtorek pójdę do ginekologa i poproszę o skierowanie na resztę badań. Wizyta tam była dość ekspresowa.
    Szkoda, że zajście w ciążę nie jest ekspresowe...

  • Ladinola Autorytet
    Postów: 1139 971

    Wysłany: 27 kwietnia 2019, 15:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natala1906 wrote:
    Szkoda, że zajście w ciążę nie jest ekspresowe...
    Zajść w ciąże to jedno, drugie to utrzymać... Ja już 5 lat się staram - ciąże były ale dzieci nie mam. Nie można się poddawać już na samym starcie. :)

    Starania o pierwsze dziecko - 34 cykl starań (czas starań ogółem - 6 lat)
    02.2015 ciążą pozamaciczna jajowodowa
    10.2018 poronienie 6tc
    04.2020 poronienie 6tc

    Ja (23l):
    Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13)
    Polimorfizm 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1) hetero
    AMH 4.41 ng/ml

    U męża(32l) :
    Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - hetero
  • Justyna27 Ekspertka
    Postów: 189 235

    Wysłany: 27 kwietnia 2019, 20:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ahhh dziewczyny, trzeba się na majowe testowanie zapisać 😣. Dziś 34 dc.... Brzuch boli, w krzyżu boli, w dodatku chyba zapalenie pęcherza mnie dopada. Testy- negatywne. Nie mam pojęcia co to się porobiło. Chciałabym już następny cykl a tu @ nie ma 🤔 czyżby siła psychiki była taka ogromna, że sama przesunęłam sobie to wszystko? W zeszłym miesiącu też miałam dosyć długi cykl ale ponad 34 dni to już dawno nie było...😵

    Ona: 29lat On: 28
    Starania od: 4.2019
    3.2020 - Oligoasthenoteratozoospermia
    6.2020- lekka niedoczynność tarczycy, podejrzenie pcos
    8.9.2020- zamrożenie plemników
    22.10.20- Start 💉
    4.11.20- Punkcja: 8 oocytów, 5 dojrzałych, 4 zapłodniły się
    6.11.20- Transfer 2x dwudniowych zarodków
    13.11.20- cień cienia na teście 🍀
    20.11.20- 14dpt- HCG 521
    25.11.20- 18dpt- HCG 3000
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4007 1706

    Wysłany: 27 kwietnia 2019, 22:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś miałam tyle roboty ze nawet przez chwilę nie myślałam o tym wszystkim :) jutro jeśli @ nie przyjdzie zrobię test ale boję się że jedna kreskę zobaczę.... Boję się zrobić testu jak nigdy jeszcze chyba.. Justyna27 a moze za wcześnie i test negatyw?? Może warto się wybrać na bete??

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Justyna27 Ekspertka
    Postów: 189 235

    Wysłany: 27 kwietnia 2019, 22:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    Ja dziś miałam tyle roboty ze nawet przez chwilę nie myślałam o tym wszystkim :) jutro jeśli @ nie przyjdzie zrobię test ale boję się że jedna kreskę zobaczę.... Boję się zrobić testu jak nigdy jeszcze chyba.. Justyna27 a moze za wcześnie i test negatyw?? Może warto się wybrać na bete??


    Niemożliwe Justa bo baraszkowaliśmy z mężem tylko w 13 i 15 dc więc myślę, że test by na bank coś wykazał ( a zrobiłam ich już milion 😳😅). Ovufriend sugeruje że ovulkę miałam dopiero w 23 dc. Mam tylko nadzieję że z tą @ do 7 maja się wyrobię, bo termin u gina mam...

    Ona: 29lat On: 28
    Starania od: 4.2019
    3.2020 - Oligoasthenoteratozoospermia
    6.2020- lekka niedoczynność tarczycy, podejrzenie pcos
    8.9.2020- zamrożenie plemników
    22.10.20- Start 💉
    4.11.20- Punkcja: 8 oocytów, 5 dojrzałych, 4 zapłodniły się
    6.11.20- Transfer 2x dwudniowych zarodków
    13.11.20- cień cienia na teście 🍀
    20.11.20- 14dpt- HCG 521
    25.11.20- 18dpt- HCG 3000
  • Natala1906 Ekspertka
    Postów: 409 57

    Wysłany: 27 kwietnia 2019, 22:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nigdy bety nie robiłam

  • Ladinola Autorytet
    Postów: 1139 971

    Wysłany: 28 kwietnia 2019, 08:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! I dzisiaj mam 11dpo, temperatura jest jak przy pierwszy największym skoku zaraz po owu czyli 36,85. ;) Nie spada jak na razie, objawy się tylko nasilają. Nie wiem czy dzisiaj testować czy poczekać może do jutra. Wykres niestety będę miała dostępny od jutra bo muszę wykupić premium. :)

    Starania o pierwsze dziecko - 34 cykl starań (czas starań ogółem - 6 lat)
    02.2015 ciążą pozamaciczna jajowodowa
    10.2018 poronienie 6tc
    04.2020 poronienie 6tc

    Ja (23l):
    Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13)
    Polimorfizm 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1) hetero
    AMH 4.41 ng/ml

    U męża(32l) :
    Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - hetero
  • Natala1906 Ekspertka
    Postów: 409 57

    Wysłany: 28 kwietnia 2019, 08:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    Hej! I dzisiaj mam 11dpo, temperatura jest jak przy pierwszy największym skoku zaraz po owu czyli 36,85. ;) Nie spada jak na razie, objawy się tylko nasilają. Nie wiem czy dzisiaj testować czy poczekać może do jutra. Wykres niestety będę miała dostępny od jutra bo muszę wykupić premium. :)
    Jeśli masz ochotę to rób dzisiaj! Może akurat ❤️

  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4007 1706

    Wysłany: 28 kwietnia 2019, 08:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I zrobiłam test i oczywiście że jedna krecha bo jakby było inaczej.... Czekam już tylko na @.. Która pewnie jutro przybędzie. Innym dziewczynom życzę powodzenia 😘

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Natala1906 Ekspertka
    Postów: 409 57

    Wysłany: 28 kwietnia 2019, 08:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    I zrobiłam test i oczywiście że jedna krecha bo jakby było inaczej.... Czekam już tylko na @.. Która pewnie jutro przybędzie. Innym dziewczynom życzę powodzenia 😘
    Ja twardo postanowiłam, że już nigdy testu nie zrobię chyba że mi się spóźni... Kiedyś jak u mamy byłam za granicą to spóźniał mi się 3 dni, zrobiłam test. Jedna kreska i momentalnie @

  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4007 1706

    Wysłany: 28 kwietnia 2019, 08:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natala1906 wrote:
    Ja twardo postanowiłam, że już nigdy testu nie zrobię chyba że mi się spóźni... Kiedyś jak u mamy byłam za granicą to spóźniał mi się 3 dni, zrobiłam test. Jedna kreska i momentalnie @
    Szczerze to żałuję że zrobiłam test.. Wiedziałam że będzie negatyw ale jednak nadzieja była do końca..

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
‹‹ 87 88 89 90 91 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciążooporna - historia kobiety, która pragnie zostać Mamą ♡

Emilia mówi o sobie, że jest ciążooporna. Jej walka o bycie Mamą trwa już kilka lat, więc sama zaczęła nazywać siebie dinozaurem ciążooporności. Przeczytaj prawdziwą historię kobiety starającej się o dziecko. Kobiety, która pomimo wielu trudnych doświadczeń nie poddaje się i nie traci nadziei. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego