Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Kwietniowe testowanie - wiosenne zapylanie 🐝 to zimowe rozwiązanie 👶
Odpowiedz

Kwietniowe testowanie - wiosenne zapylanie 🐝 to zimowe rozwiązanie 👶

Oceń ten wątek:
  • Syla87 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2021, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    Tylko widzisz jako dorosłe osoby powinnyśmy potrafić wyrazić zdanie by kogoś jednocześnie nie osądzić. To tak jakby ktoś powiedział "nie lubię nosić któtkiej spódniczki bo są według mnie dziwkarskie" i zaraz "ale nie miałam niczego złego na myśli o osobach noszących takie spódniczki!" no hello. To nie jest moim zdaniem na wyrost porównanie, tylko w sedno. Juz nie chodzi mi o fakt golenia czy nie golenia bo to jest jasne, ze niech kazdy robi co lubi ale niech nie osądza innych mimochodem.
    "lubię depilacje bo jest dla mnie komfortowa!" , "nie lubię krótkich spódniczek bo mi się nie podobają!" tak wyglądają własne opinie nie osądzające innych. :)

Ile ludzi tyle opinii 😉

Martyna33 lubi tę wiadomość

Starania od 08.2019
    👩🏼
    drożność 03.2021 - oba niedrożne, prawy udrożniony,
    Laparoskopia jajowodów 07.2021 - usunięcie zrostów, oba jajowody drożne
    👨🏻 20.11.2020 morfologia 2% reszta parametrów ok

Trzy nieudane IUI
    29.04.2022 punkcja
    IVF ❄️❄️❄️❄️❄️ na zimowisku
    04.05.2022 transfer 5 dniowej blastki 5.1.1.
    7 dpt cień cienia
    8 dpt beta 122
    10 dpt beta 318
    12 dpt beta 702
    14 dpt beta 1543
    19 dpt (23.05.2022) pecherzyk ciążowy beta 7661 prog 231
    29 dpt (02.06.2022) 6+4 jest echo zarodka ❤️ CRL 0,67
    08.07.2022 I prenatalne wszystko ok
    13.07.2022 drugie prenatalne u innego lekarza tez ok
    30.08.2022 II połówkowe, będzie mała bejbisia 👨‍👩‍👧
    02.11.2022 III prenatalne 🍀
    10.01.2023 - urodziła się nasza córeczka 🥰🥰🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2021, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abrakadabra wrote:
    A jednak moje oko nie myli 😁 a jeszcze jakiś test masz żeby powtórzyć jutro?
    Mam ale w sumie rozbolał mnie brzuch tak godzinę temu więc juz jestem pewna, ze okres przyjdzie, szyjka nisko, miękkawa i otwarta. :)

• abrakadabra Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2021, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego, 15:25

13.06.22 - 20:15 córeczka 3490g i 55 cm ❤️

Qn6yp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2021, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syla87 wrote:
    Ile ludzi tyle opinii 😉
    Opinii tak, ale fakt jest jeden, ze posiadanie włosów jest tak samo higieniczne jak ich brak. Nie ma co się spierać z faktami, nauką i tak samo z własnymi upodobaniami. :) Nośmy się jak chcemy, argumentujmy to tak by nie urazić kogoś. :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2021, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abrakadabra wrote:
    Wszystko sie moze zdarzyć 😋 Trzymam kciuki 😋
    Nie chciałabym jednak być w ciązy z takiej anomalii, zdecydowanie wolę okres. ;) Dodatkowy stres wynikający z róznicy terminów nie jest mi potrzebny. :D

• Halmaanam Koleżanka

Wysłany: 7 kwietnia 2021, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaGie wrote:
    A jak dzisiejszy test ciążowy ? Pociemnial ? Pokaz 😁
    20210407_070223.jpg No właśnie wydaje mi się taki sam jak wczorajszy , dlatego ta beta mnie zdziwiła...

• Patka22 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2021, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    Polcia21, Patka22, Dastiny jak tam u Was dziewczyny? :)

Okresu brak, testu nawet nie robiłam dziś bo mi spadła mocno temperatura wiec czekam na @ ale coś się opóźnia i tylko złoszczę się przez to :( troszkę mnie to podłamało bo za bardzo sobie wkręciłam ze tym razem się uda.

A co do badań to ja zaczelam badania na na samym początku starań, najpierw zbadałam prolaktyne i tarczyce i po 3 msc powtórzyłam prolaktyna bo miałam ja podwyższona i potem dalsza diagnostyka, czyli m.in. niedrożność i badania męża. Także ja również zachęcam do wcześniejszych badań bo staramy się od lipca i dalej nic ale przynajmniej już wiemy o niektórych nieprawidłowościach.

• Patka22 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2021, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle dziś zapisałam się do rodzinnego bo chce dostać skierowanie na badania krwi ale nie wiem czy on mi wypisze czy skieruje mnie do ginekologa? Bo zawsze płace za wszystko i mam dość, chociaż z krwi badanie na NFZ zrobię bo nie po to tyle tych składek się płaci co miesiąc.

I powiedzcie mi co powinnam zrobić? Mam wypisane- estradiol, LH, FSH, prolaktyna plus prolaktyna po obciążeniu, testosteron, Tsh, FT3. Ft4 i myślałam o krzywej glukozy i insuliny bo raz czytałam ze warto przy staraniach takie badanie zrobić. Czy coś jeszcze?
    Ale pewnie rodzinny mi tego nie wypisze 😢

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2021, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka22 wrote:
    W ogóle dziś zapisałam się do rodzinnego bo chce dostać skierowanie na badania krwi ale nie wiem czy on mi wypisze czy skieruje mnie do ginekologa? Bo zawsze płace za wszystko i mam dość, chociaż z krwi badanie na NFZ zrobię bo nie po to tyle tych składek się płaci co miesiąc.

I powiedzcie mi co powinnam zrobić? Mam wypisane- estradiol, LH, FSH, prolaktyna plus prolaktyna po obciążeniu, testosteron, Tsh, FT3. Ft4 i myślałam o krzywej glukozy i insuliny bo raz czytałam ze warto przy staraniach takie badanie zrobić. Czy coś jeszcze?
    Hormonalne to tylko Ci moze rodzinny zlecić tarczycowe, reszty nie zleci. Krzywe juz moze ale czy uzna to za potrzebne, mi wszyscy odmawiali niestety... Na nfz często jest tak, ze lekarze mało co zlecają jeśli nie ma ku temu mocnych powodów, nie zrobią na nasze "widzimisię aby sprawdzić"... Albo mówią, ze oni są lekarzami i to oni stwierdzają jakie badania są nam potrzebne. Niemniej zyczę Ci aby internista czy ginekolog na nfz był wyrozumiały i kierował Cię na to co chcesz... Ja we wtorek się z tym zmierzę, tyle, ze u ginekologa. :)

• Syla87 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2021, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    Opinii tak, ale fakt jest jeden, ze posiadanie włosów jest tak samo higieniczne jak ich brak. Nie ma co się spierać z faktami, nauką i tak samo z własnymi upodobaniami. :) Nośmy się jak chcemy, argumentujmy to tak by nie urazić kogoś. :)

Oczywiście że nie ma się co spierać jak i narzucać swoich opinii 😉

Martyna33 lubi tę wiadomość

Starania od 08.2019
    👩🏼

Trzy nieudane IUI
    29.04.2022 punkcja
    7 dpt cień cienia
    8 dpt beta 122
    10 dpt beta 318
    12 dpt beta 702
    14 dpt beta 1543
  • Syla87 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2021, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka22 wrote:

Lekarz rodzinny raz do roku ma obowiązek wypisać skierowanie na podstawowe badania z krwi ewentualnie możesz mu trochę podkoloryzować że się źle czujesz itp. i powinien dać na więcej. Swoją droga to strasznie słabe że trzeba się posuwać do takich metod żeby wypisywali skierowania na badania

Starania od 08.2019
    👩🏼

Trzy nieudane IUI
    29.04.2022 punkcja
    7 dpt cień cienia
    8 dpt beta 122
    10 dpt beta 318
    12 dpt beta 702
    14 dpt beta 1543
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2021, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syla87 wrote:
    Oczywiście że nie ma się co spierać jak i narzucać swoich opinii 😉
    Tak jak ja Ci nie narzucam tak i Ty mi nie narzucasz swojej opinii. ;) Aczkolwiek niestety poczułam się niezbyt miło gdy mimo, ze nie napisałaś tego bezpośrednio, wyszłam na osobę, która nie dba o higienę. Tylko o to mi chodziło. :) I wyjaśniłam juz wcześniej jak mozna łatwo zapobiec urazenia innych swoją opinią, więc niech to będzie koniec tematu i kazdy się juz zrozumiał. :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2021, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syla87 wrote:
    Lekarz rodzinny raz do roku ma obowiązek wypisać skierowanie na podstawowe badania z krwi ewentualnie możesz mu trochę podkoloryzować że się źle czujesz itp. i powinien dać na więcej. Swoją droga to strasznie słabe że trzeba się posuwać do takich metod żeby wypisywali skierowania na badania
    A skąd masz informację, ze raz do roku ma obowiązek wypisać skierowanie na podstawowe badania? I jakie to są podstawowe badania? Przydała by mi się pewna argumentacja na wizytę u lekarza, jest to napisane na stronie nfz'u? Bo jeśli tak to bym sobie wydrukowała i pokazała interniście. :D I wtedy bez kłamania by się obyło. U mnie to jeszcze jest taki problem, ze niestety interniści nie chcą wystawiać skierowań przez teleporady, bo muszę przyjść po skierowanie osobiście i to jest większe ryzyko rozprzestrzeniania wirusa, tym się przynajmniej zasłaniają. Jedynie kierują jak jest większa konieczność.

• Bebu Przyjaciółka

Wysłany: 7 kwietnia 2021, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka22 wrote:

Ja dzisiaj miałam teleporadę luxmed(mam tam pakiet z pracy) i chciałam właśnie skierowanie na podstawowe badania hormonalne i stwierdził że nie ma potrzeby bo i tak nic tam nie wyjdzie skoro na badaniach usg wszystko ok i cykle regularne o czym wiedział bo odkąd się zaczęliśmy starać to byłam tam przynajmniej raz na cykl żeby zobaczyć jak owulacja itd. Tak dla własnego spokoju sobie chciałam sprawdzić czy wszystko jest ok ale wygląda na to że sobie będę musiała na własną rękę sprawdzić

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2021, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebu wrote:
    Ja dzisiaj miałam teleporadę luxmed(mam tam pakiet z pracy) i chciałam właśnie skierowanie na podstawowe badania hormonalne i stwierdził że nie ma potrzeby bo i tak nic tam nie wyjdzie skoro na badaniach usg wszystko ok i cykle regularne o czym wiedział bo odkąd się zaczęliśmy starać to byłam tam przynajmniej raz na cykl żeby zobaczyć jak owulacja itd. Tak dla własnego spokoju sobie chciałam sprawdzić czy wszystko jest ok ale wygląda na to że sobie będę musiała na własną rękę sprawdzić
    Bo lekarze twierdzą, ze my pacjentki jesteśmy przewrazliwione, i naczytamy sie jeszcze internetu i chcemy być mądrzejsze od nich... I urazona duma lekarza nie pozwala na przychylenie się pacjentce. No i jaka oszczędność jak pacjentka sobie sama badania zrobi i wtedy mozna korzystać z wyników by postawić diagnozę, bo po co się poświęcać i kierować pacjentkę dla jej spokoju...

• Annie13 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2021, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka22 wrote:

Cześć dziewczyny, już jakiś czas Was podczytuje i trzymam kciuki za każdą. ❤️
    Mam nadzieje ze mogę się wtrącić, bo w marcu dostałam od swojej ginekolog (chodzę prywatnie) listę badań z krwi do wykonania (przyszłam z podstawowymi od rodzinnego: morfologia, tsh, glukoza, żelazo). Potem wzięła ta kartkę i mówi do mnie: zaraz zobaczę co mógłby wypisać lekarz rodzinny na NFZ ale w sumie stwierdziłam, ze jak rodzinny ma mi dać jedno czy dwa badania a na resztę będę musiala jechać gdzie indziej to jest to bez sensu... bo raczej za wszystkie badania hormonów trzeba płacić, krzywa glukozy rodzinny może chyba dać ale jak ma jakieś podstawy/podejrzenie. No chyba ze masz jakiegoś zaufanego rodzinnego to coś więcej poradzi.
    Ale tak jak ja robilam insulinę (za którą płaciłam) to musiałam tez zrobić glukozę bo nie ma sensu robić insuliny bez glukozy. No chyba ze w danej analityce możesz zrobić część na skierowanie a resztę dopłacić. U nas przez covid nie ma takiej opcji.

'92 👩
    czekamy na pierwsze 👶🏻 🏳 🏳 🏳

"wszystko to co mam to ta nadzieja, że życie mnie poskleja..."
  • Syla87 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2021, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    A skąd masz informację, ze raz do roku ma obowiązek wypisać skierowanie na podstawowe badania? I jakie to są podstawowe badania? Przydała by mi się pewna argumentacja na wizytę u lekarza, jest to napisane na stronie nfz'u? Bo jeśli tak to bym sobie wydrukowała i pokazała interniście. :D I wtedy bez kłamania by się obyło. U mnie to jeszcze jest taki problem, ze niestety interniści nie chcą wystawiać skierowań przez teleporady, bo muszę przyjść po skierowanie osobiście i to jest większe ryzyko rozprzestrzeniania wirusa, tym się przynajmniej zasłaniają. Jedynie kierują jak jest większa konieczność.

Ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Pacjent ma prawo do świadczeń gwarantowanych z zakresu podstawowej opieki zdrowotnej, do świadczeń z zakresu badań diagnostycznych, w tym medycznej diagnostyki laboratoryjnej, wykonywanych na podstawie skierowania lekarza ubezpieczenia zdrowotnego. Z przepisów wynika, że:

― niektóre badania diagnostyczne są gwarantowane jako świadczenia podstawowej opieki zdrowotnej;

― pacjent ma prawo do świadczeń diagnostycznych gwarantowanych w ramach podstawowej opieki zdrowotnej;

Oczywiście lekarz finalnie decyduje o skierowaniu na podstawie Twojego stanu zdrowia ale jak mu powiesz że ostatnie podstawowe badanie krwi miałaś wykonywane ponad czy rok temu nie powinien Ci odmówić bo przecież sami trąbią o profilaktyce. Ja się jeszcze nie spotkałam z tym żeby mi ktoś odmówił skierowania na na morfologię

Ladinola, Patka22 lubią tę wiadomość

Starania od 08.2019
    👩🏼

Trzy nieudane IUI
    29.04.2022 punkcja
    7 dpt cień cienia
    8 dpt beta 122
    10 dpt beta 318
    12 dpt beta 702
    14 dpt beta 1543
  • Syla87 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2021, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebu wrote:

W luxmedzie na teleporadzie usłyszałam to samo co Ty, jak mu powiedziałam że staramy się od roku o dziecko to mnie skierował do kliniki leczenia niepłodności 🤦‍♀️ Nie powiem jakie mi się słowa cisnęły na usta...

Starania od 08.2019
    👩🏼

Trzy nieudane IUI
    29.04.2022 punkcja
    7 dpt cień cienia
    8 dpt beta 122
    10 dpt beta 318
    12 dpt beta 702
    14 dpt beta 1543
  • Patka22 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2021, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za odpowiedzi, tez kiedyś słyszałam ze kasy może raz na rok podstawowe badania zrobić ale to tylko u kogoś słyszałam ale znając lekarzy musiałabym mieć duże szczęście żeby mi wypisał takie skierowania :( No nic, będę próbować chociaz nawet nie wiem czy jet ki to potrzebne, sama nie wiem co teraz zrobić. Może najpierw wizyta u mojego ginekologa i on mi coś zaleci, ale co.. na laparo czekam, lewy niedrożny, niepękające pecherzyki.. może to ten LUF czy jakoś tak. Chociaz teraz pękł i dalej nic.

Dopadł mnie dziś normalnie kryzys i mam dość tego..
    😢

• Patka22 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2021, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syla87 wrote:
    Ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Pacjent ma prawo do świadczeń gwarantowanych z zakresu podstawowej opieki zdrowotnej, do świadczeń z zakresu badań diagnostycznych, w tym medycznej diagnostyki laboratoryjnej, wykonywanych na podstawie skierowania lekarza ubezpieczenia zdrowotnego. Z przepisów wynika, że:

― niektóre badania diagnostyczne są gwarantowane jako świadczenia podstawowej opieki zdrowotnej;

― pacjent ma prawo do świadczeń diagnostycznych gwarantowanych w ramach podstawowej opieki zdrowotnej;

Oczywiście lekarz finalnie decyduje o skierowaniu na podstawie Twojego stanu zdrowia ale jak mu powiesz że ostatnie podstawowe badanie krwi miałaś wykonywane ponad czy rok temu nie powinien Ci odmówić bo przecież sami trąbią o profilaktyce. Ja się jeszcze nie spotkałam z tym żeby mi ktoś odmówił skierowania na na morfologię

Super! Może coś więcej mi się uda wskórać a jak nie to trudno, a Syla te badania które wymieniałam są ok? Czy coś dodać jeszcze kontrolnie? Poszłabym w sobotę na badanie o ile jutro okres dostanę to wyedy będzie to 3dc

SunnyMe lubi tę wiadomość

‹‹ 58 59 60 61 62 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ