Forum Starając się - ogólne Lipcowe wakacyjne słoneczka 2015 :-)
Odpowiedz

Lipcowe wakacyjne słoneczka 2015 :-)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 17 lipca 2015, 19:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    la wrote:
    Arlene, na początku ciąży (zdrowej oczywiście) trudno zaszkodzić, bo dziecko nie pobiera nic od matki, więc nawet jakby bizona była w ciąży, to alko jej nie zaszkodzi, a podporządkowywanie życia pod to, czy była owulacja, a co jakbym zaszła i tak dalej nie jest najzdrowsze.

    Hmm dziwne podejście, muszę przyznać. Rezygnacja z wiekszej ilości alkoholu to podporzadkowywanie życia pod owulacje i ewentualna ciaze? Kazdy robi jak uwaza oczywiscie, jdnak mysle ze jesli ktos bardzo pragnie dziecka to jest w stanie wytrzymać, tym bardziej ze jesli zajdzie sie w ciaze to alkohol trzeba bedzie odstawic na min 9 miesecy i czas karmienia piersią. Poza tym skad ta pewnosc ze na poczatku ciazy alkohol nie szkodzi ciąży? Przecież zarodek rozwija sie w ciele kobiety, nie jest w oderwaniu od kobiecgo organizmu.. W przypadku staran powinno sie unikac alkoholu tak samo jak i nieopowiednich antybiotykow/lekow. No ale to moje zdanie.

    Straciatellaa lubi tę wiadomość

  • Aggusia21 Koleżanka
    Postów: 42 42

    Wysłany: 18 lipca 2015, 07:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam :)

    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9aa3df614b0e.jpg

    Jagah, karen85, bizona, justyna14, Katarzyna87, She86, Emilia77, renate, roletka lubią tę wiadomość

    Termin: 13.03.2017 Emilka
    Aniołek 12tc [*] 21.01.2013
    relgh371yuw2akcv.png
    wnidtv73cpivs7mq.png
  • Mirabelka30 Autorytet
    Postów: 888 245

    Wysłany: 18 lipca 2015, 07:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 18:29

    Aggusia21 lubi tę wiadomość


  • Aggusia21 Koleżanka
    Postów: 42 42

    Wysłany: 18 lipca 2015, 07:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim :) sama nie mogę w to uwierzyć ale chyba w końcu się udało :)

    Mama_Ali lubi tę wiadomość

    Termin: 13.03.2017 Emilka
    Aniołek 12tc [*] 21.01.2013
    relgh371yuw2akcv.png
    wnidtv73cpivs7mq.png
  • s1985 Autorytet
    Postów: 6110 5585

    Wysłany: 18 lipca 2015, 07:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggusia21 wrote:
    Dzień dobry wszystkim :) sama nie mogę w to uwierzyć ale chyba w końcu się udało :)
    Gratulacje

    Aggusia21 lubi tę wiadomość

    2004 - Agnieszka
    2010 - Filip moje skarby
    15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
    NEVER GIVE UP
    Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18
  • Marti89 Przyjaciółka
    Postów: 73 25

    Wysłany: 18 lipca 2015, 08:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie test negatywny, z resztą niczego innego nie spodziewałam się przy takich temperaturach. Chyba kuracja Metformaxem nie pomogła. Lekarz stwierdził, że jestem już w drugiej fazie cyklu. Owulacja niepotwierdzona, nie chodziłam na monitoring. Czułam owulację, ale chyba do niej nie doszło..Gin kazał odstawić Metformax, bo skarżyłam się na skutki niepożądane leku takie jak mdłości czy bóle żołądka. Teraz mam czekać.. Jeśli znów zaliczę długaśny cykl to dostanę Clostibergyt. Nie wiem czy nie zmienić lekarza. Na początku wysłał mnie tylko na badania tarczycy:
    tsh 3,46
    ft3 2,9
    ft4 15,2
    Stwierdził, że wszystko w normie i przepisał mete. Tyle, że ja słyszałam , że tsh przy staraniach powinno być poniżej 2. Może ginekolog- endokrynolog byłby w moim przypadku odpowiedniejszy?

    Wszystkim lipcowym mamom serdecznie gratuluje :)

    Marti 89

    Synek ur. 07.04.2016r.

  • Morwa Autorytet
    Postów: 16555 25607

    Wysłany: 18 lipca 2015, 08:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2016, 12:29

    Mogę różnie Cię nazywać, ale dla mnie zawsze będziesz moim małym wielkim cudem 🥰
    cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0010.gif cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0004.gif
    Cwk2p2.png
    🍀25.05.21 -> transfer blastusia :
    8dpt -> 78
    10dpt -> 204
    13dpt -> 631
    15dpt -> 1694
    20dpt -> 8849
    27dpt -> (6t+4d) -> Mamy 6,21mm 🐞 i serduszko ❤
    (8t+1d) -> CRL 1,83 cm 🥳
    (11t+2d) -> CRL 4,66cm 🥰
    (12t+0d) -> prenatalne -> CRL 5,7 cm, 💗 165ud/min. Zdrowy 👶🎉
    (16t+2d) -> Synek -> 152g 💙
    (20t+0d) -> połówkowe
  • Marti89 Przyjaciółka
    Postów: 73 25

    Wysłany: 18 lipca 2015, 09:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Marti, a jakie masz normy i jednostki przy badaniach?
    FT3 2-44
    FT4 12-22
    TSH 0,27-4,2

    Marti 89

    Synek ur. 07.04.2016r.

  • Marti89 Przyjaciółka
    Postów: 73 25

    Wysłany: 18 lipca 2015, 09:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti89 wrote:
    FT3 2-44
    FT4 12-22
    TSH 0,27-4,2

    Poprawka FT4 od 2 do 4,4 oczywiście ;)

    Marti 89

    Synek ur. 07.04.2016r.

  • bizona Autorytet
    Postów: 1158 784

    Wysłany: 18 lipca 2015, 09:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggusia21 gratulacje !!!!!!!!!!!!!:)

    Aggusia21 lubi tę wiadomość

    p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • Morwa Autorytet
    Postów: 16555 25607

    Wysłany: 18 lipca 2015, 10:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2016, 12:29

    Mogę różnie Cię nazywać, ale dla mnie zawsze będziesz moim małym wielkim cudem 🥰
    cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0010.gif cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0004.gif
    Cwk2p2.png
    🍀25.05.21 -> transfer blastusia :
    8dpt -> 78
    10dpt -> 204
    13dpt -> 631
    15dpt -> 1694
    20dpt -> 8849
    27dpt -> (6t+4d) -> Mamy 6,21mm 🐞 i serduszko ❤
    (8t+1d) -> CRL 1,83 cm 🥳
    (11t+2d) -> CRL 4,66cm 🥰
    (12t+0d) -> prenatalne -> CRL 5,7 cm, 💗 165ud/min. Zdrowy 👶🎉
    (16t+2d) -> Synek -> 152g 💙
    (20t+0d) -> połówkowe
  • Marti89 Przyjaciółka
    Postów: 73 25

    Wysłany: 18 lipca 2015, 12:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Marti, Ft3 czy ft4 od 2 do 4,4 ? Bo trochę namieszalas:p

    Jak masz takie normy to wynik masz nieciekawy i nie samym tsh bym się martwila tylko tym ,że wysycenie hormonów tarczycy jest niewielkie . Tsh w tym momencie tylko ostrzego ,że tarczyca sobie kiepsko radzi. Leczysz się na tarczyce, bierzesz na nią leki ? Może dawka jest nieodpowiednia ? Jak się nie Leczysz to zbadaj sobie jeszcze anty TPO i anty TG . I wybierz się do endo , bo to ,że hormony tarczycy są w normie nie zawsze oznacza ,że jest ok. U mnie też hormony były w normie takie jak ft4 ,ft3 I tsh , a przeciwciała tarczycowe (anty TPO i anty TG ) już nie i okazało się ,że mam Hashimoto.

    FT4 32.00% [ wynik 15.2, norma (12 - 22)]

    FT3 37.50% [ wynik 2.9, norma (2 - 4.4)]

    Tak, FT3 od 2 do 4,4 ;)
    Nie leczę się na tarczycę. Lekarz chciał sprawdzić skąd takie długie cykle i zalecił badanie tarczycy. Gdy mu dostarczyłam wyniki stwierdził, że z tarczycą jest wszystko w porządku. Ja idąc do niego myślałam ze od razu powie mi, że jednak coś jest nie tak. Faktycznie w poniedziałek rejestruje się do endokrynologa..
    Dziękuję Morwa za informacje :)

    Marti 89

    Synek ur. 07.04.2016r.

  • november123 Autorytet
    Postów: 303 157

    Wysłany: 18 lipca 2015, 12:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti89 ostatnio z podobnymi wynikami byłam u endo, powiedziała że jeśli się staram o dziecko to wyniki niedobre :/ że tarczyca sobie nie radzi i trzeba jej pomóc :)
    dostałam Euthyrox 25

    Tobi [*] Odszedłeś zanim się urodziłeś :( 24tc - 20.05.2014
    Kruszynki 12.2014 :( 05.2015
    Zuzia <3 22.03.2016 3260g i 57cm :)
    l22npx9is3xkpd8a.png


  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 lipca 2015, 13:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś


    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 22:27

  • Morwa Autorytet
    Postów: 16555 25607

    Wysłany: 18 lipca 2015, 13:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2016, 12:30

    Mogę różnie Cię nazywać, ale dla mnie zawsze będziesz moim małym wielkim cudem 🥰
    cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0010.gif cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0004.gif
    Cwk2p2.png
    🍀25.05.21 -> transfer blastusia :
    8dpt -> 78
    10dpt -> 204
    13dpt -> 631
    15dpt -> 1694
    20dpt -> 8849
    27dpt -> (6t+4d) -> Mamy 6,21mm 🐞 i serduszko ❤
    (8t+1d) -> CRL 1,83 cm 🥳
    (11t+2d) -> CRL 4,66cm 🥰
    (12t+0d) -> prenatalne -> CRL 5,7 cm, 💗 165ud/min. Zdrowy 👶🎉
    (16t+2d) -> Synek -> 152g 💙
    (20t+0d) -> połówkowe
  • Marti89 Przyjaciółka
    Postów: 73 25

    Wysłany: 18 lipca 2015, 14:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuję za rady! :)
    A jeszcze przed wizytą mówiłam sobie, że jeżeli powie że z tarczycą wszystko ok to zmieniam lekarza.. Dałam się łatwo przekabacić z tym metformaxem, bo wierzyłam że zadziała, a on tylko spowodował u mnie okropne samopoczucie..

    Pozdrawiam! :)

    Marti 89

    Synek ur. 07.04.2016r.

  • Olye Koleżanka
    Postów: 65 3

    Wysłany: 18 lipca 2015, 14:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, pierwszy raz w życiu zdarzyło mi się jakieś dziwne plamienie. Na wkładce zauważyłam śluz z jasną krwią, nie było jej dużo, kilka plamek, ale i tak się zdziwiłam, był to 10 dzień cyklu, cykle mam 26-27 dniowe. Co to mogło być?

    <3 <3
  • Jagah Autorytet
    Postów: 1568 2205

    Wysłany: 18 lipca 2015, 15:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olye - a moze to jakies plamienie po stosunku? Albo jeszcze organizm sie oczyszcza? Na początku zle zrozumialam post i pomyslalam o zagniezdzeniu ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2015, 15:19

    1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • Olye Koleżanka
    Postów: 65 3

    Wysłany: 18 lipca 2015, 16:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No możliwe, albo plamienie okołoowulacyjne chociaż nigdy mi się to nie zdarzyło

    <3 <3
  • littleladybird Autorytet
    Postów: 3539 1948

    Wysłany: 18 lipca 2015, 16:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    november123 wrote:
    Marti89 ostatnio z podobnymi wynikami byłam u endo, powiedziała że jeśli się staram o dziecko to wyniki niedobre :/ że tarczyca sobie nie radzi i trzeba jej pomóc :)
    dostałam Euthyrox 25

    U mnie było podobnie. Poszłam do endo z wynikami:
    TSH 2,19 uIU/mL (0,27-4,20)
    fT4 15,96 pmol/L (12-22)
    fT3 5,70 pmol/L (3,10-6,80)
    anty-TPO <0,8 IU/ml (<8,00)

    Powiedział, że ogólnie wyniki są w normie, ale skoro się staramy o dziecko to przepisał mi euthyrox 25 po pół tabletki na dobę. Jeśli zajdę mam od razu zwiększyć dawkę do całej tabletki.

    Powiedzcie mi na jakiej to jest zasadzie? Euthyrox bezpośrednio obniża TSH, czy wspomaga/uzupełnia hormony tarczycy i pośrednio obniża TSH?

    05ludzik.gif "Życie ma tyle samo wad ile zalet."
‹‹ 46 47 48 49 50 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego