Lipiec spędzę w stogu siana wyczaiłam tam bociana!🫰🫢
-
WIADOMOŚĆ
-
Przykro mi kochana, ale w pełni rozumiem 🫂Monia• wrote:Ja jak mi się uda zajść , to powiem tylko mężowi a po 1 USG rodzicom. Zrobię mu niespodziankę. Będzie ciężko, bo mieszkamy z moimi rodzicami jak narazie, bo jesteśmy w trakcie budowy swojego domu ale miałam poronienie ostatnio i nie chce nikomu mówić dopóki nie będę wiedzieć że wszystko jest w porządku i serduszko bije … mam mega traumę po ostatnim poronieniu i boję się nawet zajść i mam ciągle myśli że coś jest ze mną nie tak
Monia• lubi tę wiadomość
💁🏻♀'97, 💁🏼♂'95
Niedoczynność tarczycy, nadwaga, niedomoga lutealna nieregularne cykle długości 26-38 dni.
Starania od 02.2025r.
Leki: letrox, estrofem mite, duphaston
Sono-HSG 15.07 🤞 -
Powiem Wam, że my poinformowaliśmy rodzinę zbyt wcześnie. Bardzo bolesne jest przekazywanie informacji, że ciąża obumiera/obumarła. Jak nam się teraz uda, to się wstrzymamy do 10-12 tygodnia (do testów nifty raczej)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca, 13:18
👩💼91' 🧑💼80' + 🐕
01.11.2025 - odstawienie antykoncepcji
08.03.2026 - ⏸️
28.03.2026 - 0.48cm ❤️ 6w
04.04.2026 - 0.51cm 💔
10.04.2026 - poronienie zatrzymane (farmakologia) 💔👼
🌈jeszcze będzie pięknie 🤞 -
Monia współczuję ci, ciężko się pozbyć traum.🫂
Ogólnie starania są bardzo ciężkie i stresujące. Ale warte czekania na te dwie kreski, bo gdy już się je zobaczy szczęście jest ogromne.
Co do mówienia rodzinie to wolę by się dowiedzieli jak najpóźniej. Stosunki mamy napięte i z jednej i z drugiej strony. Ale też myślałam o koszulce dla młodej i kto zobaczy to zobaczy, a kto nie no to trudno, kiedyś się tam dowie.
Tofuszka, Monia•, Konzzdi, xSophie lubią tę wiadomość
PCOS, ENDO, IO
09.2025 początek starań -
Tofuszko, uważaj na berberyne bo ją trzeba od razu odstawić przy zajściu w ciążę. Ja też brałam dopóki nie doczytałam się na opakowaniu, że nie jest zalecana przy staraniach o ciążę. Szczerze mówiąc nie zagłębiałam się w temat tylko po prostu przestałam brać więc w razie czego poczytaj sobie o tym 🙂Tofuszka wrote:A ja pochwalę się dobrymi wieściami - udało mi się zrzucić 3kg od początku czerwca ❤️
Zauważyłam że mam ostatnio mniejszy apetyt i gadałam sobie z AI na ten temat i jest możliwe że NAC wywołuje taki skutek uboczny. Oczywiście było też dużo rowerka 🚲 Tylko od 2 tygodni w domu siedzę przez remont (trochę mam go dość już)
Poza tym ktoś ostatnio tutaj pisał, że berberyna pomaga wyregulować cykl więc zamówiłam i czekam na paczkę. Wyczytałam że też może wpływać na apetyt więc same plusy w moim przypadku ☺️
Tofuszka lubi tę wiadomość
👩🏼31 🧔🏻♂️33
starania od 01.2026 -
Ja też trzymam kciuki za Was. Widze że już długo się staracieTofuszka wrote:To też musi boleć. Ale przynajmniej macie siebie 🫂
Ja póki duphastonu nie brałam to mówiłam mojemu jak już byłam pewna że test mnie nie okłamuje (13-14dpo). Odkąd biorę dupka to mówię mu w ostatni dzień brania dupka że jest negatyw i powtórzę jutro dla pewności żeby odstawić proga.
Trzymam kciuki żebyście mieli podwójne święto w rocznicę ❤️
gratulacje zrzucenia wagi. Ja jak w zeszłym roku poszłam do ginekologa to tez kazał mi sie pozbyc z 10kg i udało mi się w zeszłym roku, ale od tej pory już mam +4kg bo stres zajadałam czipsami haha
👩31 🧒29
♀️
* zmagam się z plamieniami od 7dpo do @
* macica dwurożna
♂️
Morfologia pl. 1%
Starania od 09.25 - 11cs -
Dzięki, nie wiedziałam poczytam sobie. Z tego co wiem to sporo z tych supli które biorę i tak będę musiała odstawić jak pojawią się dwie kreski. Będzie sporo czytania jak w końcu się uda 😁 najwyżej mąż dostanie dodatkowe suple żeby się nie zmarnowały 😅Nikaaa_ wrote:Tofuszko, uważaj na berberyne bo ją trzeba od razu odstawić przy zajściu w ciążę. Ja też brałam dopóki nie doczytałam się na opakowaniu, że nie jest zalecana przy staraniach o ciążę. Szczerze mówiąc nie zagłębiałam się w temat tylko po prostu przestałam brać więc w razie czego poczytaj sobie o tym 🙂
Ale już widziałam że nie zaleca się stosować berberyny dłużej niż 3 miesiące, więc będę uważać
Nikaaa_, Nigri lubią tę wiadomość
💁🏻♀'97, 💁🏼♂'95
Niedoczynność tarczycy, nadwaga, niedomoga lutealna nieregularne cykle długości 26-38 dni.
Starania od 02.2025r.
Sono-HSG 15.07 🤞 -
Tofuszka, KamilaAnt2026
Dziewczyny, życzę Wam, żebyście doczekały tego momentu przekazania Waszym mężom radosnej nowiny jak najszybciej. A dlaczego nie właśnie w TYM cyklu?
Kciuki zaciśnięte ✊
Ja swojemu w pierwszej ciąży powiedziałam na drugi dzień. Test robiłam wieczorem, gdy mąż był na nocnej zmianie. Musiałam to oczywiście jak to ja zrobić to "po swojemu". Zapakowałam test w malutką torebkę prezentową i dałam rano, gdy wrócił do domu, mówiąc, że to spóźnimy prezent od zajączka (było kilka dni po Wielkanocy) 🤭
Reakcja męża była swoją drogą urocza, ale zanim zrozumiał o co chodzi wywiązał się taki dialog:
Ja: "Kochanie, mam do ciebie sprawę"
On: "Proszę, tylko nie s.eks" 😅
Cóż, podeszliśmy do starań bardzo na poważnie 😁😁
Dawdler34, Tofuszka, Konzzdi, aaandzia, mistyreal, Kompotlinka, Słonecznik90 lubią tę wiadomość
👩🏼33 🧔🏻♂️36
13.12.2024 3340 g 52 cm💙
starania o drugie 👶 od 04.2026 (4 cs)
💊 Euthyrox, wit. D₃, kwas foliowy metylowany, cynk, wit. C 1000 -
Długo to trwa, to prawda. Ale prawdopodobnie po antykoncepcji mój organizm długo wracał do siebie i pierwszych 5 miesięcy staraczkowych miałam najpewniej bezowulacyjnych. Dopiero od początku maja tego roku jestem tak naprawdę dobrze obstawiona suplami i lekami, więc mam szczerą nadzieję że uda się w ciągu dwóch cykli od teraz (czyli czterech od maja). W końcu zanim suple porządnie wpłyną na organizm muszą minąć te 3 miesiące.KamilaAnt2026 wrote:Ja też trzymam kciuki za Was. Widze że już długo się staracie

gratulacje zrzucenia wagi. Ja jak w zeszłym roku poszłam do ginekologa to tez kazał mi sie pozbyc z 10kg i udało mi się w zeszłym roku, ale od tej pory już mam +4kg bo stres zajadałam czipsami haha
Co do nadwagi to nawet 5 kg mniej ma ogromne znaczenie dla płodności. Ale tyle dobrego, że przynajmniej każdy dobrze wie na czym polega odchudzanie. Gorzej że to długo trwa. Ja w ostatnich 2 latach mocno przytyłam (15-20 kg), ale mimo że to brzmi strasznie, to nadmiar tłuszczu rozkłada się u mnie bardzo równomiernie, a to nadmiar tłuszczu na brzuchu jest najgorszy zdrowotnie, więc jestem na starcie na względnie dobrej pozycji. A tymi 4kg nie przejmuj się nadto kochana, nie tak łatwo jest utrzymać wagę, a brak powrotu do starej wagi i tak jest wg mnie powodem do dumy ❤️
Jeju, wybaczcie że ja się dzisiaj tak rozpisuję 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca, 13:48
Nigri, Kompotlinka lubią tę wiadomość
💁🏻♀'97, 💁🏼♂'95
Starania od 02.2025r.
Sono-HSG 15.07 🤞 -
Doskonale Cię rozumiem, też to przeżyłam.. my powiedzieliśmy rodzicom po drugiej becie gdzie był prawidłowy wzrost i reszcie rodziny około 10 tyg.. wydawało się że jest wszystko okej… niestety na prenatalnych w 13 tyg okazało się że ciąża obumarła w 10 tyg. Mimo wszystko nie żałuje że im powiedzieliśmy, od rodziców otrzymaliśmy ogromne wsparcie i od reszty też. Tyle że te złe wieści aby nam było łatwiej poprosiliśmy aby rodzice przekazali dalej bo nie chcieliśmy tego mówić po kilka razy.. Jeszcze się nie zastanawiałam czy następnym razem będę się chciała wstrzymać do prenatalnych z mówieniem, zobaczymyDawdler34 wrote:Powiem Wam, że my poinformowaliśmy rodzinę zbyt wcześnie. Bardzo bolesne jest przekazywanie informacji, że ciąża obumiera/obumarła. Jak nam się teraz uda, to się wstrzymamy do 10-12 tygodnia (do testów nifty raczej)
Tofuszka, MiśkaK, Dawdler34 lubią tę wiadomość
-
Tofuszka wrote:Dzięki, nie wiedziałam poczytam sobie. Z tego co wiem to sporo z tych supli które biorę i tak będę musiała odstawić jak pojawią się dwie kreski. Będzie sporo czytania jak w końcu się uda 😁 najwyżej mąż dostanie dodatkowe suple żeby się nie zmarnowały 😅
Ale już widziałam że nie zaleca się stosować berberyny dłużej niż 3 miesiące, więc będę uważać
Z berberyna to jest tak że najlepiej ja odstawiać tuż przed dniami płodnymi. Ona utrzymuje się krótko we krwi ale wiadomo trzeba z tym uważać. Ja ją brałam bo nie mogę brać metforminy. Wszystko poprawia, stymuluje owulacje, tylko właśnie trzeba z nią mocno uważać. 🫤
PCOS, ENDO, IO
09.2025 początek starań -
To tego żeby odstawić przed dniami płodnymi nie wiedziałam 🙈 brałam ją ciągiem przez chyba miesiąc.Nigri wrote:Z berberyna to jest tak że najlepiej ja odstawiać tuż przed dniami płodnymi. Ona utrzymuje się krótko we krwi ale wiadomo trzeba z tym uważać. Ja ją brałam bo nie mogę brać metforminy. Wszystko poprawia, stymuluje owulacje, tylko właśnie trzeba z nią mocno uważać. 🫤
Jak doczytałam, że producent nie zaleca przy staraniach to nawet się ucieszyłam, że jedna tabletka mniej do brania 😅😅👩🏼31 🧔🏻♂️33
starania od 01.2026 -
Lucy - hahaha rozbawiała mnie Twoja historia🤣, a w którym cyklu starań udało wam się z synkiem?
Tofuszka - rozumiem i trzymam mocno kciuki
no niestety utrzymanie wagi nie jest takie proste, teraz próbowałam znowu wejść na redukcje, ale jakoś słabo mi idzie w lato haha
My babeczki mamy przekichane, mąż je dużo więcej niż ja i chudnie a ja tyje, 0 sprawiedliwości haha
👩31 🧒29
♀️
* zmagam się z plamieniami od 7dpo do @
* macica dwurożna
♂️
Morfologia pl. 1%
Starania od 09.25 - 11cs -
ja od kwietnia zeszłego roku schudłam 5 kg. Żenada
W tym samym czasie mój mąż zrzucił 17 kg.
Sprawiedliwość nie istnieje
Konzzdi, aaandzia lubią tę wiadomość
👩'91: niedoczynność tarczycy - Letrox
👨🦱'90: cukrzyca typu II - Siofor 500
07.2026 - zielone światło od endokrynologa i ginekologa, badania porobione, czekam na wyniki cytologii i HPV
15.06.2026 - TSH 1,68
24.03.2026 - TSH 2,43, FT4 12,87 (przeciwciała ujemne)
19.12.2025 - TSH 3,59 FT4 11,06
15.04.2021 Piotruś ♥️ -
O, to u nas identyczna sytuacja 🙈😅od kwietnia ja schudłam 5 kg, a on w tym czasie z 18 kg…Skowronek wrote:ja od kwietnia zeszłego roku schudłam 5 kg. Żenada
Facetom chyba łatwiej idzie to zrzucanie kilogramów, myślę że u nas hormony mają duży wpływ
aaandzia lubi tę wiadomość
-
Pamiętaj że więcej się chudnie jak ma się więcej masy mięśniowej, a wiadomo że mężczyźni mają jej więcej 🙈Skowronek wrote:ja od kwietnia zeszłego roku schudłam 5 kg. Żenada
Konzzdi lubi tę wiadomość
💁🏻♀'97, 💁🏼♂'95
Starania od 02.2025r.
Sono-HSG 15.07 🤞 -
Ja do listopada chyba będę się wstrzymywać ze staraniami. Choć jest ciężko jak głowa już nastawiona 🥲 ale od listopada kalendarz chiński mówi że na dziewczynkę więc chcemy jak najbardziej się postarać wtedy kiedy jest na nią szansa. Choć wiadome że u niektórych się to nie sprawdza.
Konzzdi lubi tę wiadomość
-
do listopada jest bardzo dużo czasu. Jesteś pewna, ze chcesz go tracić z takiego powodu?Gorzkax33333 wrote:Ja do listopada chyba będę się wstrzymywać ze staraniami. Choć jest ciężko jak głowa już nastawiona 🥲 ale od listopada kalendarz chiński mówi że na dziewczynkę więc chcemy jak najbardziej się postarać wtedy kiedy jest na nią szansa. Choć wiadome że u niektórych się to nie sprawdza.
Jeśli tak to znaczy, że w końcu znalazłam kogoś również dziwnego jak ja
👩'91: niedoczynność tarczycy - Letrox
👨🦱'90: cukrzyca typu II - Siofor 500
07.2026 - zielone światło od endokrynologa i ginekologa, badania porobione, czekam na wyniki cytologii i HPV
15.06.2026 - TSH 1,68
24.03.2026 - TSH 2,43, FT4 12,87 (przeciwciała ujemne)
19.12.2025 - TSH 3,59 FT4 11,06
15.04.2021 Piotruś ♥️ -
Jejku dziewczyny, współczuję Wam strat
Duży bagaż emocjonalny.
Ja już sobie zracjonalizowałam te swoje testy z wynikiem po 2h. W poprzednim cyklu czułam się ciążowo, po czym beta ujemna. Jutro idę na betę i jak wyjdzie ujemna, to znów będę zła, że tyle wydałam na testy i się zastanawiałam.
Jeśli ten cykl nie będzie udany, to w następnym limit 2 testów na dzień - zaczynając od 9dpo I wyrzucam do kosza po ustalonym przez producenta czasie.
Muszę się uczyć na błędach 😆
Tofuszka, Konzzdi, Kompotlinka lubią tę wiadomość
33👱♀️ 34👨🦱
Początek starań: maj 2026
Zdiagnozowane: PCOS androgenowe + niedoczynność tarczycy + IO, hipercholesterolemia
Leki: Letrox 125, Ezen 10
Wcześniej dodatkowo: Yasmin + Spironol 50
69 kg, 168 cm wzrostu -
Wykorzystaj ten czas dobrze na przygotowanie do ciąży. To idealny czas żeby wyrównać wszelkie niedobory w organizmie ☺️Gorzkax33333 wrote:Ja do listopada chyba będę się wstrzymywać ze staraniami. Choć jest ciężko jak głowa już nastawiona 🥲 ale od listopada kalendarz chiński mówi że na dziewczynkę więc chcemy jak najbardziej się postarać wtedy kiedy jest na nią szansa. Choć wiadome że u niektórych się to nie sprawdza.
Skowronek, Kompotlinka lubią tę wiadomość
💁🏻♀'97, 💁🏼♂'95
Starania od 02.2025r.
Sono-HSG 15.07 🤞