SUPLEMENT DIETY

💜 KWAS FOLIOWY POD LUPĄ 💜

Wiesz, że jest ważny. Ale czy wiesz, który, kiedy i dlaczego?
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Lipiec spędzę w stogu siana wyczaiłam tam bociana!🫰🫢
Odpowiedz

Lipiec spędzę w stogu siana wyczaiłam tam bociana!🫰🫢

Oceń ten wątek:
  • Lucy_26 Ekspertka

Wysłany: 15 lipca, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carlina, tak, te pomiary są obarczone możliwością błędu i wiele czynników na nie wpływa. Dlatego nie traktuję tego jako jedyny wyznacznik :)

Carlina, Gosik0205 lubią tę wiadomość

👩🏼33 🧔🏻‍♂️36

13.12.2024 3340 g 52 cm💙

starania o drugie 👶 od 04.2026
    18.08.26 ⏸️
    19.08.26 beta: 937 mIU/ml
    21.08.26 beta: 1712 mIU/ml
    5.09.26 pierwsza wizyta lekarska - jest ❤️

💊 Euthyrox, Duphaston, Prenasol, Lactinova Mama, Femisept Uro, laktoferyna, cynk, wit. C 1000, cytrynian magnezu
  • Tofuszka Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carlina - niby tak jest ale zrobiłam kilka testów w poprzednim cyklu -

1.test: Zmierzyłam temperaturę przed wstaniem, potem poszłam siusiu, wróciłam do łóżka i zmierzyłam jeszcze raz. Zmiana temperatury była nieznaczna (poniżej 0.1°C albo nawet poniżej 0.05°C)

2. Test: obudziłam się około 4 (tak standardowo mierzę temperaturę), potem zasnęłam i koło 7 mierzyłam ponownie - wzrost temperatury znów nieznaczny.

Ten drugi test zrobiłam kilka razy i za każdym razem temperatura wzrosła dokładnie o 0.06°C z wyjątkiem jednego razu 0.08°C

Ten test bardzo mi ułatwił oszacowanie bbt jak zaśpię, albo później wstaję bo np. weekend/wyjazd

Carlina lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀'97, 💁🏼‍♂'95
    🖤Niedoczynność tarczycy, nadwaga, niedomoga lutealna, nieregularne cykle (26-38 dni), policystyczny obraz jajników (brak diagnozy PCOS, owulacje występują, testy owu nie wariują)
    🖤Starania od 02.2025r.
    🌿Drożność 07/2026 ✅
    💊Leki: letrox, estrofem mite, duphaston
    💊Suple: NAC, D3, CoQ10, foliany, B12, Ovosicare fertility, żelazo, wit C, berberyna, olej z wiesiołka, omega 3
    ⚖️ Waga (od 06/26): -4kg
  • Carlina Ekspertka

Wysłany: 15 lipca, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KamilaAnt2026 wrote:
    dziewczyny ja was podziwiam za te mierznie temperatur , ja to chyba bym się tylko jeszcze bardziej nakręcała haha

Ja przestałam już mierzyć, nie dawałam rady, wstaje nad ranem zrobić siku i to mi zaburzało wykres, a jednak spanie z pełnym pęcherzem do koszmar

KamilaAnt2026 lubi tę wiadomość

👦 Mama 1 Cudu ❤️
    🎀 Starania o rodzeństwo od 05.2023 (z przerwami)
    🕊️ CB 11.2024
    🩺 Monitoring owulacji ✔ | Progesteron ✔ | Hormony ✔ | Tarczyca ✔ | AMH ✔
    🦠 PCR 7 patogenów (-) | Biocenoza ✔
    👨 Seminogram + SDF ✔
    ❌ Niedrożny lewy jajowód
  • Carlina Ekspertka

Wysłany: 15 lipca, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tofuszka wrote:
    Carlina - niby tak jest ale zrobiłam kilka testów w poprzednim cyklu -

1.test: Zmierzyłam temperaturę przed wstaniem, potem poszłam siusiu, wróciłam do łóżka i zmierzyłam jeszcze raz. Zmiana temperatury była nieznaczna (poniżej 0.1°C albo nawet poniżej 0.05°C)

2. Test: obudziłam się około 4 (tak standardowo mierzę temperaturę), potem zasnęłam i koło 7 mierzyłam ponownie - wzrost temperatury znów nieznaczny.

Ten drugi test zrobiłam kilka razy i za każdym razem temperatura wzrosła dokładnie o 0.06°C z wyjątkiem jednego razu 0.08°C

Ten test bardzo mi ułatwił oszacowanie bbt jak zaśpię, albo później wstaję bo np. weekend/wyjazd

Pewnie to kwestia indywidualna, każdy musi sobie sam wykonać taki test i sprawdzić.

Są też urządzenia typu tempdrop, który mierzy temp całą noc i można wstawać ile się chce, ale on jest koszmarnie drogi 😒 jest też oura ring, teoretycznie może być gadżetem który ma więcej funkcji, ale cena też zaporowa i ostatecznie nie jest zaprojektowany do mierzenia bbt więc nie wiadomo jak ze skutecznością. Pozostaje chyba tylko tak jak napisała Lucy traktować to jako wskaźnik pomocniczy i orientacyjny 🤷

👦 Mama 1 Cudu ❤️
    🕊️ CB 11.2024
    👨 Seminogram + SDF ✔
    ❌ Niedrożny lewy jajowód
  • Tofuszka Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carlina wrote:
    Pewnie to kwestia indywidualna, każdy musi sobie sam wykonać taki test i sprawdzić.
    Taak też wychodzę z założenia że to bardzo indywidualna sprawa. Mój organizm jest dużo bardziej wrażliwy na temperaturę otoczenia czy np przegrzanie pod kołdrą (bądź zmarznięcie przy otwartym oknie.

W każdym razie pisałam o tych testach bo miałam na myśli właśnie że można sobie taki test wykonać

💁🏻‍♀'97, 💁🏼‍♂'95
    🖤Niedoczynność tarczycy, nadwaga, niedomoga lutealna, nieregularne cykle (26-38 dni), policystyczny obraz jajników (brak diagnozy PCOS, owulacje występują, testy owu nie wariują)
    🖤Starania od 02.2025r.
    🌿Drożność 07/2026 ✅
    💊Suple: NAC, D3, CoQ10, foliany, B12, Ovosicare fertility, żelazo, wit C, berberyna, olej z wiesiołka, omega 3
  • GórskaDziewczyna Ekspertka

Wysłany: 15 lipca, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam część wyników, ku mojemu zaskoczeniu tsh spadło do 2.07 (myślicie że powinno być niższe?)
    ft4 20 pmol/l
    ft3 5,34 pmol/l.
    Nie znam się na tym ft3 i ft4, niby są w normie ale chyba się jakoś wylicza odpowiednio stosunek?

Żelazo 95,8, więc też szału nie ma ale czekam jeszcze za ferrytyna.

• Tofuszka Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh najlepiej jak najbliżej 1.0 a przynajmniej poniżej 2.0 szczególnie przy niedoczynności

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 11:17

GórskaDziewczyna, Kompotlinka lubią tę wiadomość

💁🏻‍♀'97, 💁🏼‍♂'95
    🖤Starania od 02.2025r.
    🌿Drożność 07/2026 ✅

Wysłany: 15 lipca, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tofuszka wrote:
    Tsh najlepiej jak najbliżej 1.0 a przynajmniej poniżej 2.0 szczególnie przy niedoczynności

Idę we wtorek do endokrynologa, mam nadzieję że się okaże sensowny i coś poradzi. Wcześniej miałam już tsh 1,7 np.

Chyba nie powinno tak skakać przy braniu euthyroxu 😒

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 11:24

• Tofuszka Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konzzdi wrote:
    Idę we wtorek do endokrynologa, mam nadzieję że się okaże sensowny i coś poradzi. Wcześniej miałam już tsh 1,7 np.

Chyba nie powinno tak skakać przy braniu euthyroxu 😒
    A bierzesz zawsze tak samo i nie zapominasz?
    Mi często skakało tsh, ale mi się zdarza zapominać. No i wiem że niedobory też wpływają na wchłanianie lewotyroksyny, więc warto zadbać dobrze o wszystko

💁🏻‍♀'97, 💁🏼‍♂'95
    🖤Starania od 02.2025r.
    🌿Drożność 07/2026 ✅
  • Tofuszka Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogadałam sobie z ejajem na temat ft3 i ft4 i mówi że stosunek nie jest istotny. Wklejam co mi wypluł: przelicza się wartości obu hormonów na procenty normy (%). Optymalnie oba powinny wynosić powyżej 50% zakresu referencyjnego, przy czym FT4 powinno stanowić ok. 40-60%, a FT3 ok. 60-80%

To ja się chyba muszę do endo wybrać, bo o ile tsh mam 1.440 o tyle ft 3 i ft4 oba poniżej 40% z wyliczeń AI 🙈

GórskaDziewczyna lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀'97, 💁🏼‍♂'95
    🖤Starania od 02.2025r.
    🌿Drożność 07/2026 ✅

Wysłany: 15 lipca, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tofuszka wrote:
    A bierzesz zawsze tak samo i nie zapominasz?
    Mi często skakało tsh, ale mi się zdarza zapominać. No i wiem że niedobory też wpływają na wchłanianie lewotyroksyny, więc warto zadbać dobrze o wszystko

Tak tak, mocno tego pilnuje, co prawda z jedzeniem czekam tylko pół godziny po. Z suplementami jest nieco gorzej żeby pamiętać ale się staram.
    No właśnie tyle tych rzeczy jest do zbadania że masakra 🤪

Tofuszka lubi tę wiadomość

• Elgenda Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila 🫂🫂

Też Was podziwiam za mierzenie temperatury, dla mnie to kosmos. Plus nie mam stale wyznaczonej godziny wstawania. Tak żeby każdego dnia bite o tej samej.

Ale ciekawe są Wasze obserwacje 😊

KamilaAnt2026 lubi tę wiadomość

33👱‍♀️ 34👨‍🦱 + 🐶

Początek starań: maj 2026

Zdiagnozowane: PCOS androgenowe + niedoczynność tarczycy + IO, hiperprolaktynemia czynnościowa, hipercholesterolemia

Leki: Letrox 125, Dostinex 0.25 mg 1x tyg, Ezen 10

Wcześniej dodatkowo: Yasmin + Spironol 50

72 kg, 168 cm wzrostu

Czynnik męski w normie ✅️
  • Dawdler34 Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH nie jest stałe, ulega naturalnym wahaniom i zmienia się pod wpływem wielu czynników ale przy kontrolowaniu zakres powinien być +- podobny (czyli badanie co ok 4-6tyg). Jednak skoki 1.7-2.07 już wymaga korekty (przynajmniej według mojej endo - ja miałam 2.09, wskoczyło na 2.36 i mam zwiększoną dawkę euthyroxu, będę kontrolować gdzieś za 2 tyg)
    przy niedoczynności subklinicznej mi bardzo podskoczyło w ciąży, stąd teraz celujemy w 1.5 a nawet mniej, tylko niestety to trwa, bo nie możemy dać z grubej rury dużej dawki niestety :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 11:48

👩‍💼91' 🧑‍💼80' + 🐕
    01.11.2025 - 1cs
    08.03.2026 - ⏸️
    28.03.2026 - 0.48cm ❤️ 6w
    04.04.2026 - 0.51cm 💔
    10.04.2026 - poronienie zatrzymane (farmakologia) 💔👼

🌈jeszcze będzie pięknie 🤞
  • Elgenda Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carlina, właśnie patrzę na urządzenie termdrop, jakie to fajne :D i w sumie są dziewczyny co sprzedają to z drugiej ręki.

A jeszcze coś innego mi wyskoczyło: Mira hormone monitor. To urządzenie Mira wydaje się super pomocne. Jejku 😍

Carlina lubi tę wiadomość

33👱‍♀️ 34👨‍🦱 + 🐶

Początek starań: maj 2026

Zdiagnozowane: PCOS androgenowe + niedoczynność tarczycy + IO, hiperprolaktynemia czynnościowa, hipercholesterolemia

Leki: Letrox 125, Dostinex 0.25 mg 1x tyg, Ezen 10

Wcześniej dodatkowo: Yasmin + Spironol 50

72 kg, 168 cm wzrostu

Czynnik męski w normie ✅️
  • Lucy_26 Ekspertka

Wysłany: 15 lipca, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, przyszłam się wyżalić. Od wczoraj tak silnie boli mnie gardło, że średnio mogę przełykać 😭 A zaczęło się tak nagle znikąd. Byłam u lekarza i na szczęście nie wyszły bakterie, więc leczenie objawowe. Ale rozbita jestem i jakaś taka do niczego. Plus cały czas czuję podbrzusze tylko tak niby na @ a niby nie 🤷

Co do tarczycy, moja endo jak byłam w ciąży to do ths 2 się nie czepiała, ale już powyżej zwiększała dawkę euthyrox. Teraz mam 1,8, więc dość ładnie póki co. A co do wchłaniania, to uważajcie, jeśli pijecie kawę w ciągu godziny od wzięcia leku. Kawa zmniejsza wchłanialność lewotyroksyny jeszcze bardziej niż posiłek i najlepiej to odczekać nawet te 2 godziny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 12:10

GórskaDziewczyna, Tofuszka lubią tę wiadomość

👩🏼33 🧔🏻‍♂️36

13.12.2024 3340 g 52 cm💙

starania o drugie 👶 od 04.2026
    18.08.26 ⏸️
    19.08.26 beta: 937 mIU/ml
    21.08.26 beta: 1712 mIU/ml
    5.09.26 pierwsza wizyta lekarska - jest ❤️

💊 Euthyrox, Duphaston, Prenasol, Lactinova Mama, Femisept Uro, laktoferyna, cynk, wit. C 1000, cytrynian magnezu

Wysłany: 15 lipca, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy_26 wrote:
    Dziewczyny, przyszłam się wyżalić. Od wczoraj tak silnie boli mnie gardło, że średnio mogę przełykać 😭 A zaczęło się tak nagle znikąd. Byłam u lekarza i na szczęście nie wyszły bakterie, więc leczenie objawowe. Ale rozbita jestem i jakaś taka do niczego. Plus cały czas czuję podbrzusze tylko tak niby na @ a niby nie 🤷

Co do tarczycy, moja endo jak byłam w ciąży to do ths 2 się nie czepiała, ale już powyżej zwiększała dawkę euthyrox. Teraz mam 1,8, więc dość ładnie póki co. A co do wchłaniania, to uważajcie, jeśli pijecie kawę w ciągu godziny od wzięcia leku. Kawa zmniejsza wchłanialność lewotyroksyny jeszcze bardziej niż posiłek i najlepiej to odczekać nawet te 2 godziny.

Kuruj się, oby szybko Ci przeszło ;)

To muszę chyba przełożyć kawę do drugiego śniadania

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 12:26

• Gosik0205 Ekspertka

Wysłany: 15 lipca, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś

👑 Gosik, powodzenia 😊 W jakiej postaci/jak przyjmujesz wiesiołek?[/QUOTE]
    Biorę kapsułki rano i wieczorem po 500mg
    Dziękuję wszystkim za miłe przywitanie :)
    Muszę jakoś ogarnąć to forum bo nie wiem jak wam odpowiadać :)

aaandzia, Marcycha, Kompotlinka lubią tę wiadomość

• aaandzia Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    🍀 kciuki za badanie
    🍀 powodzenia z pracą i dobre masz nastawienie na kolejny cykl 🌟
    🍀 Gosik0205 witamy 🌟

Ja Wan powiem, że mam urlop i jestem od wczoraj chora 🤦🏻‍♀️😅😅😅 zatoki mnie położyły, a owulacja czai się za rogiem więc się kuruję.

🍀Lucy zdrówka !

Ja chciałam mierzyć temperaturę, ale niestety zapominam więc robię testy i zawsze zaczynam robić od 8/9 dc, ale zrobiłam wczoraj test w 5dc i ta druga kreska wyszła bardzo mocna, nadal to nie pozytyw ale strasznie to dziwne 🤷🏻‍♀️ miał ktoś tak? Mam owulacyjne domowe laboratorium

🙎🏻‍♀️91' 🧔🏻‍♂️94'
    06.2017 synek

starania od 06.2026
    09.2025 cb 💔
    08.2026 cb💔
  • Carlina Ekspertka

Wysłany: 15 lipca, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaandzia wrote:
    🍀 kciuki za badanie
    🍀 powodzenia z pracą i dobre masz nastawienie na kolejny cykl 🌟
    🍀 Gosik0205 witamy 🌟

Ja Wan powiem, że mam urlop i jestem od wczoraj chora 🤦🏻‍♀️😅😅😅 zatoki mnie położyły, a owulacja czai się za rogiem więc się kuruję.

🍀Lucy zdrówka !

Ja chciałam mierzyć temperaturę, ale niestety zapominam więc robię testy i zawsze zaczynam robić od 8/9 dc, ale zrobiłam wczoraj test w 5dc i ta druga kreska wyszła bardzo mocna, nadal to nie pozytyw ale strasznie to dziwne 🤷🏻‍♀️ miał ktoś tak? Mam owulacyjne domowe laboratorium

Ja w tym cyklu nie miałam pozytywu w ogóle, pomimo że robiłam co 3h jak zaczął ciemnieć. A owulacja potwierdzona monitoringiem. Okazało się że ten ciemny nie pozytywny to był pik 🤷 A żeby było śmieszniej wieczorem dzień wcześniej też był już ciemny potem rano znów blady i w południe znów ciemny 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 12:44

Słonecznik90 lubi tę wiadomość

👦 Mama 1 Cudu ❤️
    🕊️ CB 11.2024
    👨 Seminogram + SDF ✔
    ❌ Niedrożny lewy jajowód
  • Tofuszka Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po HSG, oba jajowody drożne 🥳

Ogólnie weszłam do kliniki dobre 20 min przed czasem i okazało się że nie byłam zarejestrowana 😂 prawdopodobnie w wyniku jakiegoś błędu czy to ludzkiego czy komputer się zawiesił 🤷🏻‍♀️ ale pani w rejestracji miła i powiedziała że na spokojnie mnie dorejestruje teraz i miałam po prostu 15 min później badanko.

A poza tym dowiedziałam się że mam ponadprzeciętnie długi prawy jajowód - lekarz na początku nie mógł go znaleźć 😂

KamilaAnt2026, dzydzy, Dawdler34, aaandzia, GórskaDziewczyna, Słonecznik90, Elgenda, Carlina, Gosiaczkova, Nikaaa_, mistyreal, Amelia96, Lucy_26, Maalwii, Marcycha, Kompotlinka, MiśkaK, mommytobe, Tajlandia22 lubią tę wiadomość

💁🏻‍♀'97, 💁🏼‍♂'95
    🖤Starania od 02.2025r.
    🌿Drożność 07/2026 ✅
‹‹ 96 97 98 99 100 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ