Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Lipiec spędzę w stogu siana wyczaiłam tam bociana!🫰🫢
Odpowiedz

Lipiec spędzę w stogu siana wyczaiłam tam bociana!🫰🫢

Oceń ten wątek:
  • Lucy_26 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carlina, tak, te pomiary są obarczone możliwością błędu i wiele czynników na nie wpływa. Dlatego nie traktuję tego jako jedyny wyznacznik :)

Carlina, Gosik0205 lubią tę wiadomość

👩🏼33 🧔🏻‍♂️36

13.12.2024 3340 g 52 cm💙

starania o drugie 👶 od 04.2026 (4 cs)

💊 Euthyrox, wit. D₃, kwas foliowy metylowany, cynk, wit. C 1000
  • Tofuszka Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carlina - niby tak jest ale zrobiłam kilka testów w poprzednim cyklu -

1.test: Zmierzyłam temperaturę przed wstaniem, potem poszłam siusiu, wróciłam do łóżka i zmierzyłam jeszcze raz. Zmiana temperatury była nieznaczna (poniżej 0.1°C albo nawet poniżej 0.05°C)

2. Test: obudziłam się około 4 (tak standardowo mierzę temperaturę), potem zasnęłam i koło 7 mierzyłam ponownie - wzrost temperatury znów nieznaczny.

Ten drugi test zrobiłam kilka razy i za każdym razem temperatura wzrosła dokładnie o 0.06°C z wyjątkiem jednego razu 0.08°C

Ten test bardzo mi ułatwił oszacowanie bbt jak zaśpię, albo później wstaję bo np. weekend/wyjazd

Carlina lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀'97, 💁🏼‍♂'95
    Niedoczynność tarczycy, nadwaga, niedomoga lutealna nieregularne cykle (26-38 dni)
    Starania od 02.2025r.
    Drożne oba jajowody

Leki: letrox, estrofem mite, duphaston
    Suple: NAC, D3, CoQ10, foliany, B12, Ovosicare fertility, l-arginina, żelazo, wit C, berberyna, olej z wiesiołka

Waga od początku czerwca: -3kg
    Cel na początek: -7kg
  • Carlina Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KamilaAnt2026 wrote:
    dziewczyny ja was podziwiam za te mierznie temperatur , ja to chyba bym się tylko jeszcze bardziej nakręcała haha

Ja przestałam już mierzyć, nie dawałam rady, wstaje nad ranem zrobić siku i to mi zaburzało wykres, a jednak spanie z pełnym pęcherzem do koszmar

KamilaAnt2026 lubi tę wiadomość

👦 Mama 1 Cudu ❤️
    🎀 Starania o rodzeństwo od 05.2023 (z przerwami)
    🕊️ CB 11.2024
    🩺 Monitoring owulacji ✔ | Progesteron ✔ | Hormony ✔ | Tarczyca ✔ | AMH ✔
    🦠 PCR 7 patogenów (-) | Biocenoza ✔
    👨 Seminogram + SDF ✔
    ⏳ HSG – 08.2026 🍀
  • Carlina Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tofuszka wrote:
    Carlina - niby tak jest ale zrobiłam kilka testów w poprzednim cyklu -

1.test: Zmierzyłam temperaturę przed wstaniem, potem poszłam siusiu, wróciłam do łóżka i zmierzyłam jeszcze raz. Zmiana temperatury była nieznaczna (poniżej 0.1°C albo nawet poniżej 0.05°C)

2. Test: obudziłam się około 4 (tak standardowo mierzę temperaturę), potem zasnęłam i koło 7 mierzyłam ponownie - wzrost temperatury znów nieznaczny.

Ten drugi test zrobiłam kilka razy i za każdym razem temperatura wzrosła dokładnie o 0.06°C z wyjątkiem jednego razu 0.08°C

Ten test bardzo mi ułatwił oszacowanie bbt jak zaśpię, albo później wstaję bo np. weekend/wyjazd

Pewnie to kwestia indywidualna, każdy musi sobie sam wykonać taki test i sprawdzić.

Są też urządzenia typu tempdrop, który mierzy temp całą noc i można wstawać ile się chce, ale on jest koszmarnie drogi 😒 jest też oura ring, teoretycznie może być gadżetem który ma więcej funkcji, ale cena też zaporowa i ostatecznie nie jest zaprojektowany do mierzenia bbt więc nie wiadomo jak ze skutecznością. Pozostaje chyba tylko tak jak napisała Lucy traktować to jako wskaźnik pomocniczy i orientacyjny 🤷

👦 Mama 1 Cudu ❤️
    🕊️ CB 11.2024
    👨 Seminogram + SDF ✔
    ⏳ HSG – 08.2026 🍀
  • Tofuszka Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carlina wrote:
    Pewnie to kwestia indywidualna, każdy musi sobie sam wykonać taki test i sprawdzić.
    Taak też wychodzę z założenia że to bardzo indywidualna sprawa. Mój organizm jest dużo bardziej wrażliwy na temperaturę otoczenia czy np przegrzanie pod kołdrą (bądź zmarznięcie przy otwartym oknie.

W każdym razie pisałam o tych testach bo miałam na myśli właśnie że można sobie taki test wykonać

💁🏻‍♀'97, 💁🏼‍♂'95
    Niedoczynność tarczycy, nadwaga, niedomoga lutealna nieregularne cykle (26-38 dni)
    Starania od 02.2025r.
    Drożne oba jajowody

Suple: NAC, D3, CoQ10, foliany, B12, Ovosicare fertility, l-arginina, żelazo, wit C, berberyna, olej z wiesiołka

• Konzzdi Koleżanka

Wysłany: 15 lipca, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam część wyników, ku mojemu zaskoczeniu tsh spadło do 2.07 (myślicie że powinno być niższe?)
    ft4 20 pmol/l
    ft3 5,34 pmol/l.
    Nie znam się na tym ft3 i ft4, niby są w normie ale chyba się jakoś wylicza odpowiednio stosunek?

Żelazo 95,8, więc też szału nie ma ale czekam jeszcze za ferrytyna.

• Tofuszka Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh najlepiej jak najbliżej 1.0 a przynajmniej poniżej 2.0 szczególnie przy niedoczynności

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 11:17

Konzzdi, Kompotlinka lubią tę wiadomość

💁🏻‍♀'97, 💁🏼‍♂'95
    Starania od 02.2025r.
    Drożne oba jajowody

• Konzzdi Koleżanka

Wysłany: 15 lipca, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tofuszka wrote:
    Tsh najlepiej jak najbliżej 1.0 a przynajmniej poniżej 2.0 szczególnie przy niedoczynności

Idę we wtorek do endokrynologa, mam nadzieję że się okaże sensowny i coś poradzi. Wcześniej miałam już tsh 1,7 np.

Chyba nie powinno tak skakać przy braniu euthyroxu 😒

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 11:24

• Tofuszka Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konzzdi wrote:
    Idę we wtorek do endokrynologa, mam nadzieję że się okaże sensowny i coś poradzi. Wcześniej miałam już tsh 1,7 np.

Chyba nie powinno tak skakać przy braniu euthyroxu 😒
    A bierzesz zawsze tak samo i nie zapominasz?
    Mi często skakało tsh, ale mi się zdarza zapominać. No i wiem że niedobory też wpływają na wchłanianie lewotyroksyny, więc warto zadbać dobrze o wszystko

💁🏻‍♀'97, 💁🏼‍♂'95
    Starania od 02.2025r.
    Drożne oba jajowody

• Tofuszka Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogadałam sobie z ejajem na temat ft3 i ft4 i mówi że stosunek nie jest istotny. Wklejam co mi wypluł: przelicza się wartości obu hormonów na procenty normy (%). Optymalnie oba powinny wynosić powyżej 50% zakresu referencyjnego, przy czym FT4 powinno stanowić ok. 40-60%, a FT3 ok. 60-80%

To ja się chyba muszę do endo wybrać, bo o ile tsh mam 1.440 o tyle ft 3 i ft4 oba poniżej 40% z wyliczeń AI 🙈

Konzzdi lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀'97, 💁🏼‍♂'95
    Starania od 02.2025r.
    Drożne oba jajowody

• Konzzdi Koleżanka

Wysłany: 15 lipca, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tofuszka wrote:
    A bierzesz zawsze tak samo i nie zapominasz?
    Mi często skakało tsh, ale mi się zdarza zapominać. No i wiem że niedobory też wpływają na wchłanianie lewotyroksyny, więc warto zadbać dobrze o wszystko

Tak tak, mocno tego pilnuje, co prawda z jedzeniem czekam tylko pół godziny po. Z suplementami jest nieco gorzej żeby pamiętać ale się staram.
    No właśnie tyle tych rzeczy jest do zbadania że masakra 🤪

Tofuszka lubi tę wiadomość

• Elgenda Ekspertka

Wysłany: 15 lipca, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila 🫂🫂

Też Was podziwiam za mierzenie temperatury, dla mnie to kosmos. Plus nie mam stale wyznaczonej godziny wstawania. Tak żeby każdego dnia bite o tej samej.

Ale ciekawe są Wasze obserwacje 😊

KamilaAnt2026 lubi tę wiadomość

33👱‍♀️ 34👨‍🦱

Początek starań: maj 2026

Zdiagnozowane: PCOS androgenowe + niedoczynność tarczycy + IO, hipercholesterolemia

Leki: Letrox 125, Ezen 10
    Wcześniej dodatkowo: Yasmin + Spironol 50

69 kg, 168 cm wzrostu
  • Dawdler34 Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH nie jest stałe, ulega naturalnym wahaniom i zmienia się pod wpływem wielu czynników ale przy kontrolowaniu zakres powinien być +- podobny (czyli badanie co ok 4-6tyg). Jednak skoki 1.7-2.07 już wymaga korekty (przynajmniej według mojej endo - ja miałam 2.09, wskoczyło na 2.36 i mam zwiększoną dawkę euthyroxu, będę kontrolować gdzieś za 2 tyg)
    przy niedoczynności subklinicznej mi bardzo podskoczyło w ciąży, stąd teraz celujemy w 1.5 a nawet mniej, tylko niestety to trwa, bo nie możemy dać z grubej rury dużej dawki niestety :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 11:48

👩‍💼91' 🧑‍💼80' + 🐕
    01.11.2025 - odstawienie antykoncepcji
    08.03.2026 - ⏸️
    28.03.2026 - 0.48cm ❤️ 6w
    04.04.2026 - 0.51cm 💔
    10.04.2026 - poronienie zatrzymane (farmakologia) 💔👼

🌈jeszcze będzie pięknie 🤞
  • Elgenda Ekspertka

Wysłany: 15 lipca, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carlina, właśnie patrzę na urządzenie termdrop, jakie to fajne :D i w sumie są dziewczyny co sprzedają to z drugiej ręki.

A jeszcze coś innego mi wyskoczyło: Mira hormone monitor. To urządzenie Mira wydaje się super pomocne. Jejku 😍

Carlina lubi tę wiadomość

33👱‍♀️ 34👨‍🦱

Początek starań: maj 2026

Zdiagnozowane: PCOS androgenowe + niedoczynność tarczycy + IO, hipercholesterolemia

Leki: Letrox 125, Ezen 10
    Wcześniej dodatkowo: Yasmin + Spironol 50

69 kg, 168 cm wzrostu
  • Lucy_26 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, przyszłam się wyżalić. Od wczoraj tak silnie boli mnie gardło, że średnio mogę przełykać 😭 A zaczęło się tak nagle znikąd. Byłam u lekarza i na szczęście nie wyszły bakterie, więc leczenie objawowe. Ale rozbita jestem i jakaś taka do niczego. Plus cały czas czuję podbrzusze tylko tak niby na @ a niby nie 🤷

Co do tarczycy, moja endo jak byłam w ciąży to do ths 2 się nie czepiała, ale już powyżej zwiększała dawkę euthyrox. Teraz mam 1,8, więc dość ładnie póki co. A co do wchłaniania, to uważajcie, jeśli pijecie kawę w ciągu godziny od wzięcia leku. Kawa zmniejsza wchłanialność lewotyroksyny jeszcze bardziej niż posiłek i najlepiej to odczekać nawet te 2 godziny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 12:10

Konzzdi, Tofuszka lubią tę wiadomość

👩🏼33 🧔🏻‍♂️36

13.12.2024 3340 g 52 cm💙

starania o drugie 👶 od 04.2026 (4 cs)

💊 Euthyrox, wit. D₃, kwas foliowy metylowany, cynk, wit. C 1000
  • Konzzdi Koleżanka

Wysłany: 15 lipca, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy_26 wrote:
    Dziewczyny, przyszłam się wyżalić. Od wczoraj tak silnie boli mnie gardło, że średnio mogę przełykać 😭 A zaczęło się tak nagle znikąd. Byłam u lekarza i na szczęście nie wyszły bakterie, więc leczenie objawowe. Ale rozbita jestem i jakaś taka do niczego. Plus cały czas czuję podbrzusze tylko tak niby na @ a niby nie 🤷

Co do tarczycy, moja endo jak byłam w ciąży to do ths 2 się nie czepiała, ale już powyżej zwiększała dawkę euthyrox. Teraz mam 1,8, więc dość ładnie póki co. A co do wchłaniania, to uważajcie, jeśli pijecie kawę w ciągu godziny od wzięcia leku. Kawa zmniejsza wchłanialność lewotyroksyny jeszcze bardziej niż posiłek i najlepiej to odczekać nawet te 2 godziny.

Kuruj się, oby szybko Ci przeszło ;)

To muszę chyba przełożyć kawę do drugiego śniadania

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 12:26

• Gosik0205 Koleżanka

Wysłany: 15 lipca, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś

👑 Gosik, powodzenia 😊 W jakiej postaci/jak przyjmujesz wiesiołek?[/QUOTE]
    Biorę kapsułki rano i wieczorem po 500mg
    Dziękuję wszystkim za miłe przywitanie :)
    Muszę jakoś ogarnąć to forum bo nie wiem jak wam odpowiadać :)

aaandzia, Marcycha, Kompotlinka lubią tę wiadomość

• aaandzia Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    🍀 kciuki za badanie
    🍀 powodzenia z pracą i dobre masz nastawienie na kolejny cykl 🌟
    🍀 Gosik0205 witamy 🌟

Ja Wan powiem, że mam urlop i jestem od wczoraj chora 🤦🏻‍♀️😅😅😅 zatoki mnie położyły, a owulacja czai się za rogiem więc się kuruję.

🍀Lucy zdrówka !

Ja chciałam mierzyć temperaturę, ale niestety zapominam więc robię testy i zawsze zaczynam robić od 8/9 dc, ale zrobiłam wczoraj test w 5dc i ta druga kreska wyszła bardzo mocna, nadal to nie pozytyw ale strasznie to dziwne 🤷🏻‍♀️ miał ktoś tak? Mam owulacyjne domowe laboratorium

🙎🏻‍♀️91' 🧔🏻‍♂️94'
    9 latek na pokładzie
    09.2025 - bio chem 💔
    starania od 05.2026

-niedoczynność tarczycy
  • Carlina Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaandzia wrote:
    🍀 kciuki za badanie
    🍀 powodzenia z pracą i dobre masz nastawienie na kolejny cykl 🌟
    🍀 Gosik0205 witamy 🌟

Ja Wan powiem, że mam urlop i jestem od wczoraj chora 🤦🏻‍♀️😅😅😅 zatoki mnie położyły, a owulacja czai się za rogiem więc się kuruję.

🍀Lucy zdrówka !

Ja chciałam mierzyć temperaturę, ale niestety zapominam więc robię testy i zawsze zaczynam robić od 8/9 dc, ale zrobiłam wczoraj test w 5dc i ta druga kreska wyszła bardzo mocna, nadal to nie pozytyw ale strasznie to dziwne 🤷🏻‍♀️ miał ktoś tak? Mam owulacyjne domowe laboratorium

Ja w tym cyklu nie miałam pozytywu w ogóle, pomimo że robiłam co 3h jak zaczął ciemnieć. A owulacja potwierdzona monitoringiem. Okazało się że ten ciemny nie pozytywny to był pik 🤷 A żeby było śmieszniej wieczorem dzień wcześniej też był już ciemny potem rano znów blady i w południe znów ciemny 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 12:44

Słonecznik90 lubi tę wiadomość

👦 Mama 1 Cudu ❤️
    🕊️ CB 11.2024
    👨 Seminogram + SDF ✔
    ⏳ HSG – 08.2026 🍀
  • Tofuszka Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po HSG, oba jajowody drożne 🥳

Ogólnie weszłam do kliniki dobre 20 min przed czasem i okazało się że nie byłam zarejestrowana 😂 prawdopodobnie w wyniku jakiegoś błędu czy to ludzkiego czy komputer się zawiesił 🤷🏻‍♀️ ale pani w rejestracji miła i powiedziała że na spokojnie mnie dorejestruje teraz i miałam po prostu 15 min później badanko.

A poza tym dowiedziałam się że mam ponadprzeciętnie długi prawy jajowód - lekarz na początku nie mógł go znaleźć 😂

KamilaAnt2026, dzydzy, Dawdler34, aaandzia, Konzzdi, Słonecznik90, Elgenda, Carlina, Gosiaczkova, Nikaaa_, mistyreal, Amelia96, Lucy_26, Maalwii, Marcycha, Kompotlinka, MiśkaK, mommytobe, Tajlandia22 lubią tę wiadomość

💁🏻‍♀'97, 💁🏼‍♂'95
    Starania od 02.2025r.
    Drożne oba jajowody

‹‹ 96 97 98 99 100 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy to nie wszystko: Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą.

Co najmniej dwa fakty na temat folianów i suplementacji przed ciążą naprawdę Cię tu zaskoczą. Zebraliśmy najczęstsze pytania naszej społeczności i na ich podstawie stworzyliśmy kompletny, oparty na badaniach przewodnik po mądrej suplementacji. Jeśli myślisz, że „zacznę brać coś po pozytywnym teście” - koniecznie sprawdź, dlaczego nauka mówi coś zupełnie innego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ