Lipiec spędzę w stogu siana wyczaiłam tam bociana!🫰🫢
-
WIADOMOŚĆ
-
Carlina, tak, te pomiary są obarczone możliwością błędu i wiele czynników na nie wpływa. Dlatego nie traktuję tego jako jedyny wyznacznik
Carlina, Gosik0205 lubią tę wiadomość
👩🏼33 🧔🏻♂️36
13.12.2024 3340 g 52 cm💙
starania o drugie 👶 od 04.2026 (4 cs)
💊 Euthyrox, wit. D₃, kwas foliowy metylowany, cynk, wit. C 1000 -
Carlina - niby tak jest ale zrobiłam kilka testów w poprzednim cyklu -
1.test: Zmierzyłam temperaturę przed wstaniem, potem poszłam siusiu, wróciłam do łóżka i zmierzyłam jeszcze raz. Zmiana temperatury była nieznaczna (poniżej 0.1°C albo nawet poniżej 0.05°C)
2. Test: obudziłam się około 4 (tak standardowo mierzę temperaturę), potem zasnęłam i koło 7 mierzyłam ponownie - wzrost temperatury znów nieznaczny.
Ten drugi test zrobiłam kilka razy i za każdym razem temperatura wzrosła dokładnie o 0.06°C z wyjątkiem jednego razu 0.08°C
Ten test bardzo mi ułatwił oszacowanie bbt jak zaśpię, albo później wstaję bo np. weekend/wyjazd
Carlina lubi tę wiadomość
💁🏻♀'97, 💁🏼♂'95
Niedoczynność tarczycy, nadwaga, niedomoga lutealna nieregularne cykle (26-38 dni)
Starania od 02.2025r.
Drożne oba jajowody
Leki: letrox, estrofem mite, duphaston
Suple: NAC, D3, CoQ10, foliany, B12, Ovosicare fertility, l-arginina, żelazo, wit C, berberyna, olej z wiesiołka
Waga od początku czerwca: -3kg
Cel na początek: -7kg -
KamilaAnt2026 wrote:dziewczyny ja was podziwiam za te mierznie temperatur , ja to chyba bym się tylko jeszcze bardziej nakręcała haha
Ja przestałam już mierzyć, nie dawałam rady, wstaje nad ranem zrobić siku i to mi zaburzało wykres, a jednak spanie z pełnym pęcherzem do koszmar
KamilaAnt2026 lubi tę wiadomość
👦 Mama 1 Cudu ❤️
🎀 Starania o rodzeństwo od 05.2023 (z przerwami)
🕊️ CB 11.2024
🩺 Monitoring owulacji ✔ | Progesteron ✔ | Hormony ✔ | Tarczyca ✔ | AMH ✔
🦠 PCR 7 patogenów (-) | Biocenoza ✔
👨 Seminogram + SDF ✔
⏳ HSG – 08.2026 🍀 -
Tofuszka wrote:Carlina - niby tak jest ale zrobiłam kilka testów w poprzednim cyklu -
1.test: Zmierzyłam temperaturę przed wstaniem, potem poszłam siusiu, wróciłam do łóżka i zmierzyłam jeszcze raz. Zmiana temperatury była nieznaczna (poniżej 0.1°C albo nawet poniżej 0.05°C)
2. Test: obudziłam się około 4 (tak standardowo mierzę temperaturę), potem zasnęłam i koło 7 mierzyłam ponownie - wzrost temperatury znów nieznaczny.
Ten drugi test zrobiłam kilka razy i za każdym razem temperatura wzrosła dokładnie o 0.06°C z wyjątkiem jednego razu 0.08°C
Ten test bardzo mi ułatwił oszacowanie bbt jak zaśpię, albo później wstaję bo np. weekend/wyjazd
Pewnie to kwestia indywidualna, każdy musi sobie sam wykonać taki test i sprawdzić.
Są też urządzenia typu tempdrop, który mierzy temp całą noc i można wstawać ile się chce, ale on jest koszmarnie drogi 😒 jest też oura ring, teoretycznie może być gadżetem który ma więcej funkcji, ale cena też zaporowa i ostatecznie nie jest zaprojektowany do mierzenia bbt więc nie wiadomo jak ze skutecznością. Pozostaje chyba tylko tak jak napisała Lucy traktować to jako wskaźnik pomocniczy i orientacyjny 🤷👦 Mama 1 Cudu ❤️
🕊️ CB 11.2024
👨 Seminogram + SDF ✔
⏳ HSG – 08.2026 🍀 -
Taak też wychodzę z założenia że to bardzo indywidualna sprawa. Mój organizm jest dużo bardziej wrażliwy na temperaturę otoczenia czy np przegrzanie pod kołdrą (bądź zmarznięcie przy otwartym oknie.Carlina wrote:Pewnie to kwestia indywidualna, każdy musi sobie sam wykonać taki test i sprawdzić.
W każdym razie pisałam o tych testach bo miałam na myśli właśnie że można sobie taki test wykonać💁🏻♀'97, 💁🏼♂'95
Niedoczynność tarczycy, nadwaga, niedomoga lutealna nieregularne cykle (26-38 dni)
Starania od 02.2025r.
Drożne oba jajowody
Suple: NAC, D3, CoQ10, foliany, B12, Ovosicare fertility, l-arginina, żelazo, wit C, berberyna, olej z wiesiołka
Dostałam część wyników, ku mojemu zaskoczeniu tsh spadło do 2.07 (myślicie że powinno być niższe?)
ft4 20 pmol/l
ft3 5,34 pmol/l.
Nie znam się na tym ft3 i ft4, niby są w normie ale chyba się jakoś wylicza odpowiednio stosunek?
Żelazo 95,8, więc też szału nie ma ale czekam jeszcze za ferrytyna. -
Tsh najlepiej jak najbliżej 1.0 a przynajmniej poniżej 2.0 szczególnie przy niedoczynności
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 11:17
Konzzdi, Kompotlinka lubią tę wiadomość
💁🏻♀'97, 💁🏼♂'95
Starania od 02.2025r.
Drożne oba jajowody
Tofuszka wrote:Tsh najlepiej jak najbliżej 1.0 a przynajmniej poniżej 2.0 szczególnie przy niedoczynności
Idę we wtorek do endokrynologa, mam nadzieję że się okaże sensowny i coś poradzi. Wcześniej miałam już tsh 1,7 np.
Chyba nie powinno tak skakać przy braniu euthyroxu 😒Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 11:24
-
A bierzesz zawsze tak samo i nie zapominasz?Konzzdi wrote:Idę we wtorek do endokrynologa, mam nadzieję że się okaże sensowny i coś poradzi. Wcześniej miałam już tsh 1,7 np.
Chyba nie powinno tak skakać przy braniu euthyroxu 😒
Mi często skakało tsh, ale mi się zdarza zapominać. No i wiem że niedobory też wpływają na wchłanianie lewotyroksyny, więc warto zadbać dobrze o wszystko💁🏻♀'97, 💁🏼♂'95
Starania od 02.2025r.
Drożne oba jajowody
Pogadałam sobie z ejajem na temat ft3 i ft4 i mówi że stosunek nie jest istotny. Wklejam co mi wypluł: przelicza się wartości obu hormonów na procenty normy (%). Optymalnie oba powinny wynosić powyżej 50% zakresu referencyjnego, przy czym FT4 powinno stanowić ok. 40-60%, a FT3 ok. 60-80%
To ja się chyba muszę do endo wybrać, bo o ile tsh mam 1.440 o tyle ft 3 i ft4 oba poniżej 40% z wyliczeń AI 🙈
Konzzdi lubi tę wiadomość
💁🏻♀'97, 💁🏼♂'95
Starania od 02.2025r.
Drożne oba jajowody
Tofuszka wrote:A bierzesz zawsze tak samo i nie zapominasz?
Mi często skakało tsh, ale mi się zdarza zapominać. No i wiem że niedobory też wpływają na wchłanianie lewotyroksyny, więc warto zadbać dobrze o wszystko
Tak tak, mocno tego pilnuje, co prawda z jedzeniem czekam tylko pół godziny po. Z suplementami jest nieco gorzej żeby pamiętać ale się staram.
No właśnie tyle tych rzeczy jest do zbadania że masakra 🤪
Tofuszka lubi tę wiadomość
-
Kamila 🫂🫂
Też Was podziwiam za mierzenie temperatury, dla mnie to kosmos. Plus nie mam stale wyznaczonej godziny wstawania. Tak żeby każdego dnia bite o tej samej.
Ale ciekawe są Wasze obserwacje 😊
KamilaAnt2026 lubi tę wiadomość
33👱♀️ 34👨🦱
Początek starań: maj 2026
Zdiagnozowane: PCOS androgenowe + niedoczynność tarczycy + IO, hipercholesterolemia
Leki: Letrox 125, Ezen 10
Wcześniej dodatkowo: Yasmin + Spironol 50
69 kg, 168 cm wzrostu -
TSH nie jest stałe, ulega naturalnym wahaniom i zmienia się pod wpływem wielu czynników ale przy kontrolowaniu zakres powinien być +- podobny (czyli badanie co ok 4-6tyg). Jednak skoki 1.7-2.07 już wymaga korekty (przynajmniej według mojej endo - ja miałam 2.09, wskoczyło na 2.36 i mam zwiększoną dawkę euthyroxu, będę kontrolować gdzieś za 2 tyg)
przy niedoczynności subklinicznej mi bardzo podskoczyło w ciąży, stąd teraz celujemy w 1.5 a nawet mniej, tylko niestety to trwa, bo nie możemy dać z grubej rury dużej dawki niestety
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 11:48
👩💼91' 🧑💼80' + 🐕
01.11.2025 - odstawienie antykoncepcji
08.03.2026 - ⏸️
28.03.2026 - 0.48cm ❤️ 6w
04.04.2026 - 0.51cm 💔
10.04.2026 - poronienie zatrzymane (farmakologia) 💔👼
🌈jeszcze będzie pięknie 🤞 -
Carlina, właśnie patrzę na urządzenie termdrop, jakie to fajne
i w sumie są dziewczyny co sprzedają to z drugiej ręki.
A jeszcze coś innego mi wyskoczyło: Mira hormone monitor. To urządzenie Mira wydaje się super pomocne. Jejku 😍
Carlina lubi tę wiadomość
33👱♀️ 34👨🦱
Początek starań: maj 2026
Zdiagnozowane: PCOS androgenowe + niedoczynność tarczycy + IO, hipercholesterolemia
Leki: Letrox 125, Ezen 10
Wcześniej dodatkowo: Yasmin + Spironol 50
69 kg, 168 cm wzrostu -
Dziewczyny, przyszłam się wyżalić. Od wczoraj tak silnie boli mnie gardło, że średnio mogę przełykać 😭 A zaczęło się tak nagle znikąd. Byłam u lekarza i na szczęście nie wyszły bakterie, więc leczenie objawowe. Ale rozbita jestem i jakaś taka do niczego. Plus cały czas czuję podbrzusze tylko tak niby na @ a niby nie 🤷
Co do tarczycy, moja endo jak byłam w ciąży to do ths 2 się nie czepiała, ale już powyżej zwiększała dawkę euthyrox. Teraz mam 1,8, więc dość ładnie póki co. A co do wchłaniania, to uważajcie, jeśli pijecie kawę w ciągu godziny od wzięcia leku. Kawa zmniejsza wchłanialność lewotyroksyny jeszcze bardziej niż posiłek i najlepiej to odczekać nawet te 2 godziny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 12:10
Konzzdi, Tofuszka lubią tę wiadomość
👩🏼33 🧔🏻♂️36
13.12.2024 3340 g 52 cm💙
starania o drugie 👶 od 04.2026 (4 cs)
💊 Euthyrox, wit. D₃, kwas foliowy metylowany, cynk, wit. C 1000 -
Lucy_26 wrote:Dziewczyny, przyszłam się wyżalić. Od wczoraj tak silnie boli mnie gardło, że średnio mogę przełykać 😭 A zaczęło się tak nagle znikąd. Byłam u lekarza i na szczęście nie wyszły bakterie, więc leczenie objawowe. Ale rozbita jestem i jakaś taka do niczego. Plus cały czas czuję podbrzusze tylko tak niby na @ a niby nie 🤷
Co do tarczycy, moja endo jak byłam w ciąży to do ths 2 się nie czepiała, ale już powyżej zwiększała dawkę euthyrox. Teraz mam 1,8, więc dość ładnie póki co. A co do wchłaniania, to uważajcie, jeśli pijecie kawę w ciągu godziny od wzięcia leku. Kawa zmniejsza wchłanialność lewotyroksyny jeszcze bardziej niż posiłek i najlepiej to odczekać nawet te 2 godziny.
Kuruj się, oby szybko Ci przeszło
To muszę chyba przełożyć kawę do drugiego śniadania
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 12:26
-
👑 Gosik, powodzenia 😊 W jakiej postaci/jak przyjmujesz wiesiołek?[/QUOTE]
Biorę kapsułki rano i wieczorem po 500mg
Dziękuję wszystkim za miłe przywitanie
Muszę jakoś ogarnąć to forum bo nie wiem jak wam odpowiadać
aaandzia, Marcycha, Kompotlinka lubią tę wiadomość
-
🍀 kciuki za badanie
🍀 powodzenia z pracą i dobre masz nastawienie na kolejny cykl 🌟
🍀 Gosik0205 witamy 🌟
Ja Wan powiem, że mam urlop i jestem od wczoraj chora 🤦🏻♀️😅😅😅 zatoki mnie położyły, a owulacja czai się za rogiem więc się kuruję.
🍀Lucy zdrówka !
Ja chciałam mierzyć temperaturę, ale niestety zapominam więc robię testy i zawsze zaczynam robić od 8/9 dc, ale zrobiłam wczoraj test w 5dc i ta druga kreska wyszła bardzo mocna, nadal to nie pozytyw ale strasznie to dziwne 🤷🏻♀️ miał ktoś tak? Mam owulacyjne domowe laboratorium
🙎🏻♀️91' 🧔🏻♂️94'
9 latek na pokładzie
09.2025 - bio chem 💔
starania od 05.2026
-niedoczynność tarczycy -
aaandzia wrote:🍀 kciuki za badanie
🍀 powodzenia z pracą i dobre masz nastawienie na kolejny cykl 🌟
🍀 Gosik0205 witamy 🌟
Ja Wan powiem, że mam urlop i jestem od wczoraj chora 🤦🏻♀️😅😅😅 zatoki mnie położyły, a owulacja czai się za rogiem więc się kuruję.
🍀Lucy zdrówka !
Ja chciałam mierzyć temperaturę, ale niestety zapominam więc robię testy i zawsze zaczynam robić od 8/9 dc, ale zrobiłam wczoraj test w 5dc i ta druga kreska wyszła bardzo mocna, nadal to nie pozytyw ale strasznie to dziwne 🤷🏻♀️ miał ktoś tak? Mam owulacyjne domowe laboratorium
Ja w tym cyklu nie miałam pozytywu w ogóle, pomimo że robiłam co 3h jak zaczął ciemnieć. A owulacja potwierdzona monitoringiem. Okazało się że ten ciemny nie pozytywny to był pik 🤷 A żeby było śmieszniej wieczorem dzień wcześniej też był już ciemny potem rano znów blady i w południe znów ciemny 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca, 12:44
Słonecznik90 lubi tę wiadomość
👦 Mama 1 Cudu ❤️
🕊️ CB 11.2024
👨 Seminogram + SDF ✔
⏳ HSG – 08.2026 🍀 -
Jestem po HSG, oba jajowody drożne 🥳
Ogólnie weszłam do kliniki dobre 20 min przed czasem i okazało się że nie byłam zarejestrowana 😂 prawdopodobnie w wyniku jakiegoś błędu czy to ludzkiego czy komputer się zawiesił 🤷🏻♀️ ale pani w rejestracji miła i powiedziała że na spokojnie mnie dorejestruje teraz i miałam po prostu 15 min później badanko.
A poza tym dowiedziałam się że mam ponadprzeciętnie długi prawy jajowód - lekarz na początku nie mógł go znaleźć 😂
KamilaAnt2026, dzydzy, Dawdler34, aaandzia, Konzzdi, Słonecznik90, Elgenda, Carlina, Gosiaczkova, Nikaaa_, mistyreal, Amelia96, Lucy_26, Maalwii, Marcycha, Kompotlinka, MiśkaK, mommytobe, Tajlandia22 lubią tę wiadomość
💁🏻♀'97, 💁🏼♂'95
Starania od 02.2025r.
Drożne oba jajowody
Cel na początek: -7kg