Listopadowe szczęścia
-
WIADOMOŚĆ
-
przedszkolanka:) wrote:Od 1 do 5 dc. A dupka od 14dc i mu mowilam,ze ostatnio mialam brac od 16tego i poczekalam i dobrze bo owu byla 19 dc a on ze to nic i mam wziac 14dc. Ale zobacze jak bedzie sytuacja wygladac.
Szkoda ze negatywne..ale zaraz @ i zaczynamy razem
Lami ja nie we Wro ale z Wałbrzycha i Świdnicy Ci mojego moge polecić
A ta lekarka niech sama czeka..
Nie masz monitoringu podczas brania clo?02.2020 - immunologia ok, trochę za wysokie nk.
5.02 próba udrożnienia jajowodów - shsg Lublin (dr. Pyra) - udało się uzyskać obustronną drożność!
1.11 - Krótki protokół start, 16 zapłodnionych komórek, 2 zarodki
17.12 - Transfer 3.2.2
14.01.2020 - Transfer 8.3
10.2019 - Histeroskopia ok
Fragmentacja poprawiona z 32% na 16% / morfologia z 2% na 5%.
3.07.2019 - Długi protokół IVF start , 10 prawidłowych komórek, 6 zapłodnionych, brak bałwanków.
19.07.2019 - Transfer 12.1
2.04.2019 - Krótki protokół IVF start, 8 komórek, 3 prawidłowe, brak zarodków.
Niedrożność jajowodów - laparoskopia nie pomogła.
-
Makalotia, niby nic w środku na pco nie wskazuje. Owulacja ok. Progesteron 13, a prolaktyna 30. I wg lekarki wszystko ok. Może i tak jest. Przez 4 miesięcy w ogóle nic nie myślałam o staraniach, zero stresu. I uważam, że to maksimum. Ostatnie dwa miesiące świruje, bo uważam, że to już nie do końca normalne.Szczęśliwa siódemka ❤️
V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
-
Lami wrote:A ja byłam dzisiaj u mojej, co prawda nie na wizycie normalnej, ale przy okazji. I jej mówię o progesteronie, że 13 był. Że dziwna miesiączka, że coś nie tak. Jednak wycofała się że wspomagania, o którym ostatnio wspomniała i rzekła, że czekamy rok, mam się nie spieszyć i sranie. Znowu puściły mi emocje w domu. A o kant dupy to rozbić.
Kto we Wrocławiu da mi cokolwiek na pierwszej wizycie?
Fajnie Przedszkolanko, że trafiłaś na lekarza, co ci pomaga a nie każe osiwieć i stracić chęci i nadzieję. Grudzień jest Twój!
Lami olej tego gina. Ja sugeruję wybierać jednak młodszych ginów bo ci starej daty to i z dwa lata każą obserwować- co by im $ nabijać (ja tak zmarnował pół roku i w sumie 2 ciàże- bo doktor wychodził z założenia, że ciąża musi się sama utrzymać i nawet dupka nie przepisał przy plamieniu, dopiero później w szpitalu dostałam). Także jeżeli nie odpowiada Ci podejście lekarza, nie przekonują argumenty- to po prostu go zmień.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2018, 17:00
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
Przedszkolanko, to wszystko biorę. Castagnus dwa cykle, inofem cykl.
Andydra, no właśnie chcę zmienić. Ale potrzebuje konkret, kto jest dobry i chce pomóc od razu, a nie nabijać kabzę. Do tej lekarki i tak chce wrócić na prowadzenie ciąży, bo u niej nie płacę. Ale chce ruszyć z miejsca... Mam dzisiaj znowu doła.Szczęśliwa siódemka ❤️
-
przedszkolanka:) wrote:Mam pytanoe z serii" glupie"..
Czy niedomoga lutealna to to samo co niski progesteron i niedomoga ciałka żóltego?
Nie każdy natomiast odnotowany niski progesteron to od razu niedomoga.
Niedomogę stwierdzamy po 3 badaniu progesteronu w odstępach 2 dni i powtarzamy dla potwierdzenia kilka cykli.przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3 -
Wtrącę się w temacie duphastonu i owulacji.
Mimo, że moim zdaniem cykle stymulowane należy monitorować, to sam duphaston nie blokuje owulacji, a wręcz może ją nawet wywoływać (u mnie tak jest, mam pco). Duphaston to sztuczny progesteron tzw. dydrogesteron i w przeciwieństwie do luteiny nie działa hamująco na owulację, bywa wręcz triggerem. Dotarłam nawet do badań robionych na szczurach, królikach i małpach i własnie u nich dydrogesteron potrafił wywołać owulację (zauwazcie, że poziom progesteronu zaczyna rosnąć już przed owulacją). Jeśli któraś z Was chce, mogę odszukać namiary na te badania, ale one są publikowane wyłącznie po angielsku.
Nie wolno natomiast brać w ciemno luteiny.Najmłodsza_staraczka, Isaura81, Niezapominajka2, Izaw, moyeu lubią tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Isaura81 wrote:Niedomoga lutealna i ciałka żółtego to to samo. Objawia się przede wszystkim niskim progesteronem, lub wysokim ale zbyt szybko spadajacym.
Niedomogę stwierdzamy po 3 badaniu progesteronu w odstępach 2 dni i powtarzamy dla potwierdzenia kilka cykli.
Czyli jak miałam 7 dpo progesteron 38,5 a 10 dpo 13 to może coś być nie tak?
Chociaż w następnym cyklu ładnie się trzymał aż do 12 dpo.
Może ja tez poproszę o duphastonWiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2018, 17:15
przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
02.2020 - immunologia ok, trochę za wysokie nk.
5.02 próba udrożnienia jajowodów - shsg Lublin (dr. Pyra) - udało się uzyskać obustronną drożność!
1.11 - Krótki protokół start, 16 zapłodnionych komórek, 2 zarodki
17.12 - Transfer 3.2.2
14.01.2020 - Transfer 8.3
10.2019 - Histeroskopia ok
Fragmentacja poprawiona z 32% na 16% / morfologia z 2% na 5%.
3.07.2019 - Długi protokół IVF start , 10 prawidłowych komórek, 6 zapłodnionych, brak bałwanków.
19.07.2019 - Transfer 12.1
2.04.2019 - Krótki protokół IVF start, 8 komórek, 3 prawidłowe, brak zarodków.
Niedrożność jajowodów - laparoskopia nie pomogła.
-
XxMoniaXx wrote:Przedszkolanko a na co ta pokrzywa i jak ja pijesz?
Lami oh jak ja Cie rozumie. Jakbyś miala mozliwosc to tu u mnie Ci polece,co do Wro to Domi chyba? -
Isaura81 wrote:Niedomoga lutealna i ciałka żółtego to to samo. Objawia się przede wszystkim niskim progesteronem, lub wysokim ale zbyt szybko spadajacym.
Niedomogę stwierdzamy po 3 badaniu progesteronu w odstępach 2 dni i powtarzamy dla potwierdzenia kilka cykli. -
reset wrote:Wtrącę się w temacie duphastonu i owulacji.
Mimo, że moim zdaniem cykle stymulowane należy monitorować, to sam duphaston nie blokuje owulacji, a wręcz może ją nawet wywoływać (u mnie tak jest, mam pco). Duphaston to sztuczny progesteron tzw. dydrogesteron i w przeciwieństwie do luteiny nie działa hamująco na owulację, bywa wręcz triggerem. Dotarłam nawet do badań robionych na szczurach, królikach i małpach i własnie u nich dydrogesteron potrafił wywołać owulację (zauwazcie, że poziom progesteronu zaczyna rosnąć już przed owulacją). Jeśli któraś z Was chce, mogę odszukać namiary na te badania, ale one są publikowane wyłącznie po angielsku.
Nie wolno natomiast brać w ciemno luteiny. -
Przedszkolanko, uwierz mi, że jak napisałaś o Twojej dzisiejszej rzeczowej i koknretnej wizycie, to pomyślałam, że jakaś wycieczka do Wałbrzycha (dobrze pamiętam?) By się przydała
przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
Szczęśliwa siódemka ❤️
-
przedszkolanka:) wrote:Duphaston nie blokuje owu? :o to moźe brac faktycznie tak jak mowil.
Oczywiście podpieram się tylko tym, co czytałam (nie mniej jednak literatura medyczna to była, nie jakieś blogi czy inne mało wiarygodne źródła), jak i własnym doświadczeniem, gdzie w ostatnich dwóch cyklach lekarze stwierdzali, że mam cykl bezowulacyjny i kazali łykać duphaston, by wywołać okres, po czym okazywało się, że owulacja była (potwierdziło się to badaniami hormonów i usg).
Nie jestem lekarzem, więc moja wiedza jest tylko nabyta w wyniku starań, nie mniej jednak między duphastonem a luteiną jest właśnie ta zasadnicza różnica.
Pamietajcie także, że lutka wychodzi w badaniach krwi, a dupek nie oraz luteina wpływa na sztuczny wzrost podstawowej temperatury, a dupek nie.
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Najmłodsza_staraczka wrote:Czyli jak miałam 7 dpo progesteron 38,5 a 10 dpo 13 to może coś być nie tak?
Chociaż w następnym cyklu ładnie się trzymał aż do 12 dpo.
Może ja tez poproszę o duphaston
Jak coś chcesz jeszcze zapytać i mogłabym pomoc to na priv bo mało tu zaglądam.Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3