LUTOWE STARANIA!!!!!!:-)
-
WIADOMOŚĆ
-
ja sie tak nie bawie wszystko mnie boli... co za wredny malpiszon, musze sie wybrac do lekarza, bo juz nie moge wytrzymac, dziewczyny powiedzcie mi prosze co moze byc przyczyna takich bolesnych miesiaczek?Endometrioza IV stopnia
13.05.2014 - laparotomia, usuniecie torbieli i ognisk endometriozy, udroznienie jajowodow, plastyka jajowodow i jajnikow.
Za 6 miesiecy staranka
-
ja mialam bolesne przez ostatnie 3-4 lata, ale nie az tak. jedna dobra tabletka przeciwbolowa i bylo po krzyku, a teraz masakra jakas. od 4 ostatnich cykli wszystko mnie boli( jajniki, skurcze macicy okropne i bol plecow, wyprostowac sie nie idzie) i do tego mam mdlosci i biegunke. jedyny plus to taki, ze @ nie jest obfita. juz mam tego serdecznie dosycEndometrioza IV stopnia
13.05.2014 - laparotomia, usuniecie torbieli i ognisk endometriozy, udroznienie jajowodow, plastyka jajowodow i jajnikow.
Za 6 miesiecy staranka
-
no to sobie strzelilam lampke wina na pocieszenie cos mi sie nalezy za ta katorgeEndometrioza IV stopnia
Za 6 miesiecy staranka
-
agula wrote:ja mialam bolesne przez ostatnie 3-4 lata, ale nie az tak. jedna dobra tabletka przeciwbolowa i bylo po krzyku, a teraz masakra jakas. od 4 ostatnich cykli wszystko mnie boli( jajniki, skurcze macicy okropne i bol plecow, wyprostowac sie nie idzie) i do tego mam mdlosci i biegunke. jedyny plus to taki, ze @ nie jest obfita. juz mam tego serdecznie dosyc
ja kiedys to potrzebowalam 4 tabletek bo nic 1 nie dala zwijalam sie z bolu masakra przezycie wiem co czujesz i wspolczuje ci -
agula wrote:ja sie tak nie bawie wszystko mnie boli... co za wredny malpiszon, musze sie wybrac do lekarza, bo juz nie moge wytrzymac, dziewczyny powiedzcie mi prosze co moze byc przyczyna takich bolesnych miesiaczek?
Nie chcę cię straszyć, ale podczas kliku lat starań spotkałam wiele kobiet borykających się z niepłodnością, które miały bolesne miesiączki, poszły z tym do lekarza i okazało się, że są chore na endometriozę. Oczywiście to ciebie wcale nie musi dotyczyć, ale musisz iść z tym do swojego lekarza i dowiedzieć się co może być tego przyczyną.
Wpisałam w google "bolesne miesiączki" i trafiłam na taki właśnie artykuł: http://zdrowie.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/382045,bolesne-miesiaczki-to-moze-byc-endometrioza.html
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2013, 23:19
-
Anka79 wrote:agula wrote:ja sie tak nie bawie wszystko mnie boli... co za wredny malpiszon, musze sie wybrac do lekarza, bo juz nie moge wytrzymac, dziewczyny powiedzcie mi prosze co moze byc przyczyna takich bolesnych miesiaczek?
Nie chcę cię straszyć, ale podczas kliku lat starań spotkałam wiele kobiet borykających się z niepłodnością, które miały bolesne miesiączki, poszły z tym do lekarza i okazało się, że są chore na endometriozę. Oczywiście to ciebie wcale nie musi dotyczyć, ale musisz iść z tym do swojego lekarza i dowiedzieć się co może być tego przyczyną.
Wpisałam w google "bolesne miesiączki" i trafiłam na taki właśnie artykuł: http://zdrowie.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/382045,bolesne-miesiaczki-to-moze-byc-endometrioza.html
watpie, ze to endometrioza bo wtedy sa obfite miesiaczki i zaburzenia cykli, a ja mam regularne miesiaczki i srednie nasilenie krwawienia, a w zeszlym cyklu to nawet skape mialamEndometrioza IV stopnia
Za 6 miesiecy staranka
-
agula wrote:Anka79 wrote:agula wrote:ja sie tak nie bawie wszystko mnie boli... co za wredny malpiszon, musze sie wybrac do lekarza, bo juz nie moge wytrzymac, dziewczyny powiedzcie mi prosze co moze byc przyczyna takich bolesnych miesiaczek?
watpie, ze to endometrioza bo wtedy sa obfite miesiaczki i zaburzenia cykli, a ja mam regularne miesiaczki i srednie nasilenie krwawienia, a w zeszlym cyklu to nawet skape mialam
Tak czy inaczej lekarz cię nie ominie, niech poszuka przyczyny. Jeśli to nie endometrioza to kamień z serca, bo to paskudna choroba. Mnie zawsze brzuch pobolewał, nieraz mocniej, innym razem mniej i przy laparoskopii wyszła endometrioza I stopnia, ta najłagodniejsza. Lekarz mi mówił, że większość kobiet taką ma i nawet o niej nie wiedzą, bo to wychodzi przy laparo dopiero. Mówił mi też, że to raczej nie jest powodem niepłodności w moim wypadku (osobiście robił mi laparoskopię i wypowiedział się zaraz po, więc pamiętał co tam było u mnie w środku). -
agula współczuje ci tych bolesnych miesiączek. Sam fakt, że @ przyszła nie jest miły a do tego tak bolesne. Nie wiem co ci poradzić, może rzeczywiście warto zasięgnąć porady lekarza w tej sprawie. MI zazwyczaj na złagodzenie bólu podczas okresu wystarcza 1 tabletka i na parę godzin mam potem spokój.
A ja wysłałam mojego męża na badanie stanu jego żołnierzyków. Wziął sobie maż dzisiaj w pracy wolne i jutro. Pojechał i okazało się że badanie robią tylko w śr i pt. Śmieszne to. A na stronie internetowej nic takiego nie pisało. -
nick nieaktualnyagula wrote:ja sie tak nie bawie wszystko mnie boli... co za wredny malpiszon, musze sie wybrac do lekarza, bo juz nie moge wytrzymac, dziewczyny powiedzcie mi prosze co moze byc przyczyna takich bolesnych miesiaczek?
Endoetrioza, bo to o niej mowa, czyli przewlekłe schorzenie, które jest konsekwencją przemieszczania się błony śluzowej macicy (endometrium) do innych narządów (najczęściej jajników, jajowodów, organów jamy brzusznej, ale też do płuc, mózgu, a nawet oka) cierpi 10-15 proc. kobiet w wieku rozrodczym. Na świecie liczbę pań, które mają endometriozę, szacuje się na ok. 180 mln, przypomniała dr Joanna Pabich-Worożbit z II Kliniki Ginekologii i Położnictwa CMKP w Warszawie.
W Polsce problem może dotyczyć około miliona kobiet.
Podstawowym objawem endometriozy jest ból - ból przewlekły i cykliczny, ból podczas miesiączki, podczas oddawania stolca, moczu, podczas współżycia, ale też stały nękający ból w podbrzuszu, bóle pleców, kończyn. Pacjentki często opisują go jako drący, tętniący - tłumaczyła specjalistka.
to znalazłam o endometrioziegocha04, Libra lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
agula wrote:ja sie tak nie bawie wszystko mnie boli... co za wredny malpiszon, musze sie wybrac do lekarza, bo juz nie moge wytrzymac, dziewczyny powiedzcie mi prosze co moze byc przyczyna takich bolesnych miesiaczek?
Ja Cię doskonale rozumiem Sama jak przychodzi @ to leżę z płaczem na łóżku i ledwo żyję. O normalnym funkcjonowaniu nie ma mowy U mnie lekarz nie stwierdził żadnych nieprawidłowości oprócz podejrzenia zbyt niskiego progesteronu (dostałam luteinę). Zobaczymy, czy ta luteina pomoże... Ale to chyba rzeczywiście "taka moja natura" Trzymaj się agula ciepło! -
nick nieaktualny
-
agula, też tak kiedyś miałam, zwijałam się z bólu i tylko ketonal mi pomagał, żadne ibupromy i nospy nie dawały rady. I jakoś tak samo przeszło, nie wiem czemu Dowiedziałam się że moja mama w młodości i babcia miały ten sam problem, więc może to dziedzicznesamira lubi tę wiadomość
-
dziewczyny kochane jak wy mnie wspieracie, dziekuje moj D. to zawsze mi mowi "dziewczyno to tylko okres" rece mi wtedy opadaja i wyc mi sie chce, zero zrozumienia
jutro bede w przychodni to sie zapisze do lekarza, tak dalej byc nie moze.
mindusia mi tez kiedys wystarczala jedna dobra tabletka, a teraz nic nie pomaga
samira jakbym o sobie czytala ten artykul hehe
meginka ja wczoraj wzielam co-codamol, a to duzo silniejszy srodek niz ibuprom czy inne takie, a jesli chodzi o moja mame to nie miala nigdy problemow, raczej miala bezobjawowe @, ja sama dopoki nie zaczelam brac anty w ogole nic nie czulam przy @ zero bolu, za to mialam wtedy dluzsze, bo prawie tydzien.
a wy dziewczynki jak sie dzisiaj czujecie? mam nadzieje, ze lepiej niz ja lece zbierac sie do pracy, zajrze wieczorem do was, a narazie milego popoludnia wam zyczesamira, Meginka lubią tę wiadomość
Endometrioza IV stopnia
Za 6 miesiecy staranka
-
agula wrote:dziewczyny kochane jak wy mnie wspieracie, dziekuje moj D. to zawsze mi mowi "dziewczyno to tylko okres" rece mi wtedy opadaja i wyc mi sie chce, zero zrozumienia
jutro bede w przychodni to sie zapisze do lekarza, tak dalej byc nie moze.
mindusia mi tez kiedys wystarczala jedna dobra tabletka, a teraz nic nie pomaga
samira jakbym o sobie czytala ten artykul hehe
meginka ja wczoraj wzielam co-codamol, a to duzo silniejszy srodek niz ibuprom czy inne takie, a jesli chodzi o moja mame to nie miala nigdy problemow, raczej miala bezobjawowe @, ja sama dopoki nie zaczelam brac anty w ogole nic nie czulam przy @ zero bolu, za to mialam wtedy dluzsze, bo prawie tydzien.
a wy dziewczynki jak sie dzisiaj czujecie? mam nadzieje, ze lepiej niz ja lece zbierac sie do pracy, zajrze wieczorem do was, a narazie milego popoludnia wam zycze
"to tylko okres"- no faceci tego nigdy nie zrozumieją.
A ja wręcz przeciwnie, jak zaczęłam brac anty to bóle przeszły. Każda z nas jest inna -
dzisiaj jest 12dfl i wg owu wczoraj powinnam dostać @. Dzisiaj chwilowo pobolewało mnie podbrzusze ale tak znośnie i troche piersi teraz czuje się już lepiej. Jak na razie cicho sza w temacie @.
Jednak jak byłam w ubikacji zauważyłam na papierze śluz ale taki lekko brunatny. Konsystencja kremowa ale lekko brunatny. Nie było go jakoś dużo.
Jak myślicie powinnam się martwić? Czy to może oznaczać że @ zbliża sie wielkimi krokami? -
mindusiu kochana, ty tu nie wysnuwaj na razie żadnych wniosków że to @, myśl pozytywnie, cierpliwości troszkę oczywiście nie ma się co nakręcać jak szalona, ale my tu wszystkie wierzymy, że taki piękny wykresik jak Twój, to na bank na Dzidziulę
mindusia lubi tę wiadomość
-
Meginka wrote:mindusiu kochana, ty tu nie wysnuwaj na razie żadnych wniosków że to @, myśl pozytywnie, cierpliwości troszkę oczywiście nie ma się co nakręcać jak szalona, ale my tu wszystkie wierzymy, że taki piękny wykresik jak Twój, to na bank na Dzidziulę
Meginka kochana jesteś że tak piszesz i w ogóle że tak we mnie wierzycie, obyście miały dziewczynki rację Meginka wole sobie wmawiać już w ta stronę i przeżyć miłe rozczarowanie niż odwrotnie
trzymajcie kciuki i nie puszczajcieMała lubi tę wiadomość