Lutowe Zielone Kropki 2014 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
EWALOK jak dla mnie eleganckie:) poczytaj o normach LH i FSH:) problem jest jak stosunek jest poniżej 0.6 lub powyżej 1.5 a Ty masz 0.72:) super:)
a na reszcie się nie znam;)
MARTA no mam nadzieję że masz rację
w głębi duszy czuję że już niebawem coś się wydarzy;)Eweloka84, samira lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEweloka84 wrote:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/2617949f8e978fe2.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/1d6bdcf3420bfc83.html
i co myślicie?Eweloka84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyRobotka1 wrote:EWALOK jak dla mnie eleganckie:) poczytaj o normach LH i FSH:) problem jest jak stosunek jest poniżej 0.6 lub powyżej 1.5 a Ty masz 0.72:) super:)
a na reszcie się nie znam;)
MARTA no mam nadzieję że masz rację
w głębi duszy czuję że już niebawem coś się wydarzy;)
Bardzo istotna jest zależność pomiędzy stężeniami obu hormonów. Stosunek poziomu LH do poziomu FSH powinien oscylować około 1. Mniejszy może świadczyć o niewydolności przysadki, a wyższy o zespole policystycznych jajników.
Poziom LH i FSH bada się miedzy 2., a 5. dniem cyklu - przeważnie w 3. dniu. Często LH oznacza się także później, aby wykryć przed owulacyjny pik poziomu lutropiny.
Normy hormonów:
FSH w 2.-4. dniu cyklu - 3-12 mIU/ml*
LH w 2.-4. dniu cyklu - 2-13 mIU/ml*
Pik LH - 20 mIU/ml*
Poziom FSH niższy niż 3 mIU/ml może świadczyć o niewydolności przysadki, a wyższe niż 12 mlU/ml o wyczerpującej się rezerwie jajnikowej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2014, 16:45
Eweloka84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyi jeszcze to :
Badania poziomu hormonów są refundowane przez NFZ. Ale, aby móc je wykonać bezpłatnie należy mieć skierowanie wystawione przez lekarza pierwszego kontaktu, ginekologa lub endokrynologa.
Koszty badań wykonywanych 'na własną rękę' uzależnione są od laboratorium i wahają się między 15-50 zł/ jeden hormon.
-
nick nieaktualnyEweloka84 wrote:ojj chciałabym ale niestety tylko o wyniki, które dzis odebrałam , robiłąm je w 5dc ( 3 dc wypadł w week i dupa)
ja właśnie tak poszłam bo wtedy było święto jak robiłam badania, pierwsze wcześniej robiłam za free ale to w głównym labo drugie w pakiecie własnie w tym całodobowym a ono mieści się w szpitalu
niestety wyniki hormonów nie są rewelacyjne ale nie najgorsze ,stosunek FSH do LH tez nie najlepszy ehhh...Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2014, 16:56
Eweloka84 lubi tę wiadomość
-
ja tez prywatnie musiałąm robic za hormony zapłąciła 56 zł.. dziady a juz nie wspomne ze jeszcze progesteron i prolaktyne chce zrobic i nastepne 50 dych a za tarczyce gdzies kolo 100 ... zdzierusy
dzięki dziewczyny...jutro beede sie rejestrowac do gienka jak sie uda na poniedziałek akurat bede w 12dc to moze cos tam podpatrzy co słychac w polityce i przy okazji na wyniki kuknie :*czekaja lubi tę wiadomość
-
Ale sie rozpisałyscie:)
Eweloka wyglada na to że wszystkie wyniki super:) teraz nic tylko skutecznie pracowac z mężem:)
kurcze tez mogłam sobie porobic te badania i bym wiedziała czy wszystko ok czy nie.
Ale ludze sie że nie bedzie takiej potrzeby:)
ja z kolei miałam podwyzszone TSH ale za to anty-tpo i anty-tg wyszły super w normie. USG tarczycy tez poprawne.
TSH miałam 2.4 i lekarz p[rzepisał mi na zbicie letrox n=bo mowił ( endokrynolog) że kobieta jest bardziej plodna jak jest poniezej 2. Teraz mam 1.93 ale co lekarz to inna opinia i nie wiem w sumie jak jest.samira, Eweloka84 lubią tę wiadomość
-
samira wrote:to szkoda, my mamy w kato takie laboratorium z Diagnostyki ,czynne całą dobę
ja właśnie tak poszłam bo wtedy było święto jak robiłam badania, pierwsze wcześniej robiłam za free ale to w głównym labo drugie w pakiecie własnie w tym całodobowym a ono mieści się w szpitalusamira lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyczekaja wrote:Ale sie rozpisałyscie:)
Eweloka wyglada na to że wszystkie wyniki super:) teraz nic tylko skutecznie pracowac z mężem:)
kurcze tez mogłam sobie porobic te badania i bym wiedziała czy wszystko ok czy nie.
Ale ludze sie że nie bedzie takiej potrzeby:)
ja z kolei miałam podwyzszone TSH ale za to anty-tpo i anty-tg wyszły super w normie. USG tarczycy tez poprawne.
TSH miałam 2.4 i lekarz p[rzepisał mi na zbicie letrox n=bo mowił ( endokrynolog) że kobieta jest bardziej plodna jak jest poniezej 2. Teraz mam 1.93 ale co lekarz to inna opinia i nie wiem w sumie jak jest. -
U mnie w labo 27 za hormon plus 5 zł za pobieranie.
ale całe szczescie Mamusia jest pielegniarka i jade sobie do niej do domku pobiera mi krew zanosi gdzie trzeba i w kolejce nie musze czekac:)
czasem jakies rabacik sie zdazy:)
czesto poluje na promocje na grouponie jak sa bo warto:)Eweloka84 lubi tę wiadomość
-
samira wrote:o tym pisałam wcześniej TSH do starań mniej niż 2 ale wiem ze i z dużo wyższym dziewczyny zachodzą w ciążę
dokladnie jest tak jak mowisz.
W pierwsza ciaze zaszłam majac 3.5 ale niestety poroniłam w 12tc. Nie wiem czy to był powod ale tak sie stało.
teraz wole zeby wynik był taki jaki sugeruje lekarz -
nick nieaktualnyEweloka84 wrote:u mnie w tej mieścinie to tylko w dni robocze...ale własnie gadałam dzis z sasiadką, która pracuje w szpitalu i mowila ze jak bym potrzebowała kiedys w sob to postara mi sie załatwic :)ale moze 5dc to az tak strasznie późno nie jest co? kiedys poprzednia gienka to mi kazała robic estradiol 8-10dc, i lh 12-14 i nic wiecej...
Badanie stężenia prolaktyny musisz przeprowadzić, gdy masz zaburzenia miesiączkowania, zdiagnozowano u ciebie gruczolaki przysadki lub istnieje podejrzenie, że cierpisz na niepłodność. Stężenie prolaktyny zmienia się nieznacznie w przebiegu cyklu miesiączkowego, najczęściej oznacza się ją w drugiej połowie cyklu (około 21 dnia cyklu). Można także wykonać test pobudzenia wydzielania prolaktyny przy użyciu metoklopramidu.
Stężenie estradiolu zmienia się w przebiegu cyklu miesiączkowego i osiąga szczyt w okresie przedowulacyjnym. Oznaczenie estradiolu możesz zrobić razem z FSH i LH (w diagnostyce niewydolności podwzgórzowo-przysadkowej i niewydolności jajników), a także w 12-14 dniu cyklu, jeśli monitorujesz owulację.
Stężenie progesteronu rośnie wielokrotnie w drugiej fazie cyklu. Oznacza się go dla potwierdzenia, czy doszło do owulacji, a także do oceny czynności ciałka żółtego powstałego po owulacji. Najczęściej bada się go raz, około 21 dnia cyklu.
Inne badania hormonalne to oznaczanie androgenów. Dostaniesz na nie skierowanie jeśli cierpisz na tzw. zespół hiperandrogenizacji. Oznacza się przede wszystkim poziom testosteronu i siarczanu dehydroepiandrosteronu. Stężenia tych hormonów zmieniają się nieznacznie w przebiegu cyklu miesiączkowego i można je oznaczać niezależnie od fazy cyklu.
Eweloka84, czekaja lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny