Forum Starając się - ogólne Lutowe Zielone Kropki 2014 :)
Odpowiedz

Lutowe Zielone Kropki 2014 :)

Oceń ten wątek:
  • Eweloka84 Autorytet
    Postów: 6019 3763

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 16:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/2617949f8e978fe2.html
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/1d6bdcf3420bfc83.html
    i co myślicie?

    Córcia Natalka :* :*
    nqtkdf9hwyyfmv3n.png
  • Robotka1 Autorytet
    Postów: 6880 6735

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 16:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    EWALOK jak dla mnie eleganckie:) poczytaj o normach LH i FSH:) problem jest jak stosunek jest poniżej 0.6 lub powyżej 1.5 a Ty masz 0.72:) super:)

    a na reszcie się nie znam;)

    MARTA no mam nadzieję że masz rację:)
    w głębi duszy czuję że już niebawem coś się wydarzy;)

    Eweloka84, samira lubią tę wiadomość

    qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
    I JESZCZE JEST MAJA Z 2008 ROKU:)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 16:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eweloka84 wrote:
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/2617949f8e978fe2.html
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/1d6bdcf3420bfc83.html
    i co myślicie?
    jeśli chodzi o test to wygląda na pozytywny ,ale to nie za wcześnie na pozyt. test owu chyba ze ze to ciążowy ;)

    Eweloka84 lubi tę wiadomość

  • Eweloka84 Autorytet
    Postów: 6019 3763

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 16:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    jeśli chodzi o test to wygląda na pozytywny ,ale to nie za wcześnie na pozyt. test owu chyba ze ze to ciążowy ;)
    Kochanie nie o test tylko wyniki ;)

    samira lubi tę wiadomość

    Córcia Natalka :* :*
    nqtkdf9hwyyfmv3n.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 16:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robotka1 wrote:
    EWALOK jak dla mnie eleganckie:) poczytaj o normach LH i FSH:) problem jest jak stosunek jest poniżej 0.6 lub powyżej 1.5 a Ty masz 0.72:) super:)

    a na reszcie się nie znam;)

    MARTA no mam nadzieję że masz rację:)
    w głębi duszy czuję że już niebawem coś się wydarzy;)

    Bardzo istotna jest zależność pomiędzy stężeniami obu hormonów. Stosunek poziomu LH do poziomu FSH powinien oscylować około 1. Mniejszy może świadczyć o niewydolności przysadki, a wyższy o zespole policystycznych jajników.
    Poziom LH i FSH bada się miedzy 2., a 5. dniem cyklu - przeważnie w 3. dniu. Często LH oznacza się także później, aby wykryć przed owulacyjny pik poziomu lutropiny.

    Normy hormonów:
    FSH w 2.-4. dniu cyklu - 3-12 mIU/ml*
    LH w 2.-4. dniu cyklu - 2-13 mIU/ml*
    Pik LH - 20 mIU/ml*

    Poziom FSH niższy niż 3 mIU/ml może świadczyć o niewydolności przysadki, a wyższe niż 12 mlU/ml o wyczerpującej się rezerwie jajnikowej.







    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2014, 16:45

    Eweloka84 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 16:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eweloka84 wrote:
    Kochanie nie o test tylko wyniki ;)
    acha myślałam ze o test chodzi :P

    Eweloka84 lubi tę wiadomość

  • Eweloka84 Autorytet
    Postów: 6019 3763

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 16:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    acha myślałam ze o test chodzi :P
    ojj chciałabym ;) ale niestety tylko o wyniki, które dzis odebrałam , robiłąm je w 5dc ( 3 dc wypadł w week i dupa)

    samira lubi tę wiadomość

    Córcia Natalka :* :*
    nqtkdf9hwyyfmv3n.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 16:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    i jeszcze to :

    Badania poziomu hormonów są refundowane przez NFZ. Ale, aby móc je wykonać bezpłatnie należy mieć skierowanie wystawione przez lekarza pierwszego kontaktu, ginekologa lub endokrynologa.
    Koszty badań wykonywanych 'na własną rękę' uzależnione są od laboratorium i wahają się między 15-50 zł/ jeden hormon.




  • Robotka1 Autorytet
    Postów: 6880 6735

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 16:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli wszystko u Ciebie dobrze:)
    no ja dopiero teraz zwróciłam uwagę że tam jakieś testy są;)

    ja robiłam w 3 dc i stosunek mam chyba 0.97

    Eweloka84 lubi tę wiadomość

    qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
    I JESZCZE JEST MAJA Z 2008 ROKU:)
  • Robotka1 Autorytet
    Postów: 6880 6735

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 16:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    i ja za badania zapłaciłam 44zł obydwa.
    zdzierstwo jak nie wiem na na NFZ nie chcą przepisywać;/
    nie mam czasu na latanie po szpitalach, niestety praca zobowiązuję...

    qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
    I JESZCZE JEST MAJA Z 2008 ROKU:)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 16:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eweloka84 wrote:
    ojj chciałabym ;) ale niestety tylko o wyniki, które dzis odebrałam , robiłąm je w 5dc ( 3 dc wypadł w week i dupa)
    to szkoda, my mamy w kato takie laboratorium z Diagnostyki ,czynne całą dobę
    ja właśnie tak poszłam bo wtedy było święto jak robiłam badania, pierwsze wcześniej robiłam za free ale to w głównym labo drugie w pakiecie własnie w tym całodobowym a ono mieści się w szpitalu :)

    niestety wyniki hormonów nie są rewelacyjne ale nie najgorsze ,stosunek FSH do LH tez nie najlepszy ehhh...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2014, 16:56

    Eweloka84 lubi tę wiadomość

  • Eweloka84 Autorytet
    Postów: 6019 3763

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 16:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez prywatnie musiałąm robic za hormony zapłąciła 56 zł.. dziady a juz nie wspomne ze jeszcze progesteron i prolaktyne chce zrobic i nastepne 50 dych a za tarczyce gdzies kolo 100 ... zdzierusy


    dzięki dziewczyny...jutro beede sie rejestrowac do gienka jak sie uda na poniedziałek :) akurat bede w 12dc to moze cos tam podpatrzy co słychac w polityce i przy okazji na wyniki kuknie :*

    czekaja lubi tę wiadomość

    Córcia Natalka :* :*
    nqtkdf9hwyyfmv3n.png
  • czekaja Autorytet
    Postów: 1883 1921

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 16:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale sie rozpisałyscie:)
    Eweloka wyglada na to że wszystkie wyniki super:) teraz nic tylko skutecznie pracowac z mężem:)

    kurcze tez mogłam sobie porobic te badania i bym wiedziała czy wszystko ok czy nie.

    Ale ludze sie że nie bedzie takiej potrzeby:)

    ja z kolei miałam podwyzszone TSH ale za to anty-tpo i anty-tg wyszły super w normie. USG tarczycy tez poprawne.

    TSH miałam 2.4 i lekarz p[rzepisał mi na zbicie letrox n=bo mowił ( endokrynolog) że kobieta jest bardziej plodna jak jest poniezej 2. Teraz mam 1.93 ale co lekarz to inna opinia i nie wiem w sumie jak jest.

    samira, Eweloka84 lubią tę wiadomość

    iv099vvjggrlv6wt.png



    hchydqk3i4qembie.png



  • Eweloka84 Autorytet
    Postów: 6019 3763

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 16:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    to szkoda, my mamy w kato takie laboratorium z Diagnostyki ,czynne całą dobę
    ja właśnie tak poszłam bo wtedy było święto jak robiłam badania, pierwsze wcześniej robiłam za free ale to w głównym labo drugie w pakiecie własnie w tym całodobowym a ono mieści się w szpitalu :)
    u mnie w tej mieścinie to tylko w dni robocze...ale własnie gadałam dzis z sasiadką, która pracuje w szpitalu i mowila ze jak bym potrzebowała kiedys w sob to postara mi sie załatwic :)ale moze 5dc to az tak strasznie późno nie jest co? kiedys poprzednia gienka to mi kazała robic estradiol 8-10dc, i lh 12-14 i nic wiecej...

    samira lubi tę wiadomość

    Córcia Natalka :* :*
    nqtkdf9hwyyfmv3n.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 16:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekaja wrote:
    Ale sie rozpisałyscie:)
    Eweloka wyglada na to że wszystkie wyniki super:) teraz nic tylko skutecznie pracowac z mężem:)

    kurcze tez mogłam sobie porobic te badania i bym wiedziała czy wszystko ok czy nie.

    Ale ludze sie że nie bedzie takiej potrzeby:)

    ja z kolei miałam podwyzszone TSH ale za to anty-tpo i anty-tg wyszły super w normie. USG tarczycy tez poprawne.

    TSH miałam 2.4 i lekarz p[rzepisał mi na zbicie letrox n=bo mowił ( endokrynolog) że kobieta jest bardziej plodna jak jest poniezej 2. Teraz mam 1.93 ale co lekarz to inna opinia i nie wiem w sumie jak jest.
    o tym pisałam wcześniej TSH do starań mniej niż 2 ale wiem ze i z dużo wyższym dziewczyny zachodzą w ciążę :)

  • czekaja Autorytet
    Postów: 1883 1921

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 17:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w labo 27 za hormon plus 5 zł za pobieranie.

    ale całe szczescie Mamusia jest pielegniarka i jade sobie do niej do domku pobiera mi krew zanosi gdzie trzeba i w kolejce nie musze czekac:)

    czasem jakies rabacik sie zdazy:)

    czesto poluje na promocje na grouponie jak sa bo warto:)

    Eweloka84 lubi tę wiadomość

    iv099vvjggrlv6wt.png



    hchydqk3i4qembie.png



  • czekaja Autorytet
    Postów: 1883 1921

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 17:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    o tym pisałam wcześniej TSH do starań mniej niż 2 ale wiem ze i z dużo wyższym dziewczyny zachodzą w ciążę :)

    dokladnie jest tak jak mowisz.
    W pierwsza ciaze zaszłam majac 3.5 ale niestety poroniłam w 12tc. Nie wiem czy to był powod ale tak sie stało.

    teraz wole zeby wynik był taki jaki sugeruje lekarz

    iv099vvjggrlv6wt.png



    hchydqk3i4qembie.png



  • Eweloka84 Autorytet
    Postów: 6019 3763

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 17:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    to jak to sie liczy LH: FSH czy odwrotnie?
    bo wszedzie gdzie nie weszłam na necie to własnie tak
    to wychodzi mi 0,72 w zaokrągleniu

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2014, 17:03

    samira lubi tę wiadomość

    Córcia Natalka :* :*
    nqtkdf9hwyyfmv3n.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 17:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eweloka84 wrote:
    u mnie w tej mieścinie to tylko w dni robocze...ale własnie gadałam dzis z sasiadką, która pracuje w szpitalu i mowila ze jak bym potrzebowała kiedys w sob to postara mi sie załatwic :)ale moze 5dc to az tak strasznie późno nie jest co? kiedys poprzednia gienka to mi kazała robic estradiol 8-10dc, i lh 12-14 i nic wiecej...
    tz. piąty to troszkę już późno ale znalazłam cos takiego "Poziom FSH i LH (tzw. gonadotropiny) powinno się oznaczać w 3-5 dniu cyklu miesiączkowego. Zostaniesz na nie skierowana, jeśli cierpisz na zaburzenia miesiączkowania, nie możesz zajść w ciążę, a także jeśli weszłaś w okres premenopauzy.
    Badanie stężenia prolaktyny musisz przeprowadzić, gdy masz zaburzenia miesiączkowania, zdiagnozowano u ciebie gruczolaki przysadki lub istnieje podejrzenie, że cierpisz na niepłodność. Stężenie prolaktyny zmienia się nieznacznie w przebiegu cyklu miesiączkowego, najczęściej oznacza się ją w drugiej połowie cyklu (około 21 dnia cyklu). Można także wykonać test pobudzenia wydzielania prolaktyny przy użyciu metoklopramidu.
    Stężenie estradiolu zmienia się w przebiegu cyklu miesiączkowego i osiąga szczyt w okresie przedowulacyjnym. Oznaczenie estradiolu możesz zrobić razem z FSH i LH (w diagnostyce niewydolności podwzgórzowo-przysadkowej i niewydolności jajników), a także w 12-14 dniu cyklu, jeśli monitorujesz owulację.

    Stężenie progesteronu rośnie wielokrotnie w drugiej fazie cyklu. Oznacza się go dla potwierdzenia, czy doszło do owulacji, a także do oceny czynności ciałka żółtego powstałego po owulacji. Najczęściej bada się go raz, około 21 dnia cyklu.
    Inne badania hormonalne to oznaczanie androgenów. Dostaniesz na nie skierowanie jeśli cierpisz na tzw. zespół hiperandrogenizacji. Oznacza się przede wszystkim poziom testosteronu i siarczanu dehydroepiandrosteronu. Stężenia tych hormonów zmieniają się nieznacznie w przebiegu cyklu miesiączkowego i można je oznaczać niezależnie od fazy cyklu.

    Eweloka84, czekaja lubią tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 17:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eweloka84 wrote:
    to jak to sie liczy LH: FSH czy odwrotnie?
    bo wszedzie gdzie nie weszłam na necie to własnie tak
    to wychodzi mi 0,72 w zaokrągleniu
    tak się liczy wynik LH dzielimy przez w. FSH

    Eweloka84 lubi tę wiadomość

‹‹ 7 8 9 10 11 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

„Nie mogę zajść w ciążę!” – najczęstsze problemy z płodnością u kobiet

Czy zastanawiałaś się kiedy powinnaś zacząć martwić się, jeśli pomimo waszych starań nie możesz zajść w ciążę? Czy lepiej cierpliwie czekać, czy może gdy nadejdą pierwsze obawy, od razu skonsultować się z lekarzem? Przeczytaj jakie są niepokojące objawy, których nie powinnaś ignorować i jakie są potencjalne rozwiązania zwiększające szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ