Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Majowe testowanie - w maju testujemy 🤞🏻 Zimą się rozpakujemy 👶🏻
Odpowiedz

Majowe testowanie - w maju testujemy 🤞🏻 Zimą się rozpakujemy 👶🏻

Oceń ten wątek:
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2021, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosalie wrote:
    Czy zawsze sie powinno sprawdzic poziom progesteronu? Nie mam krwawien, wg mnie wszystko jest ok, ale wizyta dopieo za 2 tygodnie. Teoretycznie mam 18dpo

Hej!
    Absolutnie nie ma wytycznych które mówią Żr należy badać proga z bhcg . Nie ma tez takiego proga przy którym wiadomo ze z ciąża wszystko ok. I z progiem 6 są ciąże, i z 15 czy 30. Jednym słowem- badanie tylko może zestresować, a badanie progesteronu nie jest wskazaniem do brania progesteronu gdy wyszedł on niski!
    Zdrowy zarodek sam pobudza produkcja progesteronu :)
    Sorki ze się wcinam, ale widze ze dużo osób tutaj łyka progesteron i myśli ze tak powinno być, a wcale nie:)
    W ciąży w ogóle nie powinno się tego badania wykonywać.
    To co napisałam oparte jest na badaniach :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2021, 06:35

Rosalie lubi tę wiadomość

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • miska997 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2021, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiekkk wrote:
    Taki wynik tydzień po owu to rewelacja ❤️ W ciąży będzie rosnąć, ale powolutku, nie pędzi tak jak beta :)
    No zobaczymy czy bedzie cos dzis test z rana taki bladzioch jak wczoraj ale teraz nie stresuje się narazie poczekam do miesiączki te kilka dni zrobie znow test i zobacze wtedy :)

23.06.2015- Maja 😍👧
    2.09.2021- CP💔
    15.10.2021- II
    21.10.2021- beta 1001,01
    Mały Cud.😍
    4.11.2021- mamy serduszko❤ 6mm szczęścia🍀
    13.01.2022- będzie Syn ❤👶 (16tc)
    10.06.2022- Bartłomiej 😍👨
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2021, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:
    Hej!
    Absolutnie nie ma wytycznych które mówią Żr należy badać proga z bhcg . Nie ma tez takiego proga przy którym wiadomo ze z ciąża wszystko ok. I z progiem 6 są ciąże, i z 15 czy 30. Jednym słowem- badanie tylko może zestresować, a badanie progesteronu nie jest wskazaniem do brania progesteronu gdy wyszedł on niski!
    Zdrowy zarodek sam pobudza produkcja progesteronu :)
    Sorki ze się wcinam, ale widze ze dużo osób tutaj łyka progesteron i myśli ze tak powinno być, a wcale nie:)
    W ciąży w ogóle nie powinno się tego badania wykonywać.
    To co napisałam oparte jest na badaniach :)
    U mnie w NL już od dawna lekarze mówią identycznie. Tutaj proga to tylko badają w klinikach, a tak to nie sprawdza się nawet, ale moja gin z kliniki mi dała, nie wiem może ze względu na wcześniejsze historie 🤷🏻‍♀️ Ogólnie to tu bierze się proga w większości przypadków tylko po ivf.

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2021, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja badałam proga w około 6dpo i miał 11,5 NG.
    Badałam go później z betą 14 dpo i wtedy był ok 32 NG przy becie 160.
    Mówię to tylko po to żeby pokazać jak ładnie u mnie sam urósł 🙂

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2021, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    U mnie w NL już od dawna lekarze mówią identycznie. Tutaj proga to tylko badają w klinikach, a tak to nie sprawdza się nawet, ale moja gin z kliniki mi dała, nie wiem może ze względu na wcześniejsze historie 🤷🏻‍♀️ Ogólnie to tu bierze się proga w większości przypadków tylko po ivf.

Taka ciekawostka, ze jeśli nie miałaś zdiagnozowanej niedomogi, to poronienie i cb nie są wskazaniem do progesteronu :)
    Fajnie ze coraz więcej lekarzy przestaje to przepisywać jako „ciążowa witaminke”, bo badania pokazują ze stosowany bez wskazań jak każdy lek ma skutki uboczne, Np problemy z sercem u płodu. Reszty niestety nie pamietam.

A przy ivf jak najbardziej, bo tam najczęściej nie ma własnego cialka żółtego które by ten progesteron produkowało.
    Także dziewczyny nie psujcie sobie nerwow tym badaniem :)

Dip, kciuk za wizytę!

Dip88, Rosalie, Belie lubią tę wiadomość

• Ulka86 Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2021, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip trzymam kciuki za wizytę! Daj koniecznie znać!

A ja mam pytanie do tych które testowały przed @ i wychodziły bladziochy. Po ilu dniach kreska ciemniała?
    Dziś robiłam test i kreska taka sama jak wczoraj. Ale w nocy byłam siku 5 razy.
    No i zaczynam panikować że kreska nie ciemnieje 🥺🤦‍♀️

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2021, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulka86 wrote:

A ja mam pytanie do tych które testowały przed @ i wychodziły bladziochy. Po ilu dniach kreska ciemniała?

Pierwszy robiłam 11dpo, drugi 13dpo i w obu ciążach pięknie było widać jak ściemniał :)

Ulka86 lubi tę wiadomość

• Rosalie Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2021, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulka86 wrote:

Moja tez nie ciemniala i tez panikowalam, nawet przy becie 131 nie wyszla tak ciemna jak kontrolna ;) ale dopiero w dniu spodziewanej miesiaczki faktycznie byla ciemniejsza, ale nie tak mega, moze wina testu. Mam 6 takich turbo bladziochow i 2 srednie wybarwienia, ale beta rosla, wiec juz przestalam robic testy i bety, zeby sie nie stresowac

Dzieki dziewczyny, za dyskusje o progesteronie :) konretna, rzeczowa! Chyba sobie daruje, jak gin zleci to wykonam, ale sama sie nie bede dopraszac.

Powiedzialam, ze nic sie nie dzieje, ale jednak w nocy pojawilo sie ostre klucie, raz jak wstalam siku, a raz jak kaszlnelam. Jakie klucia i bole, o jakiej skali sa niebezpieczne? Na co zwracac szczegolna uwage? Na razie jest ok i nie mialam tez zadnych plamien, ale nie powiem, zmartwilam sie :(

0d1yskjo8vrc1yk9.png
  • Rosalie Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2021, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulka86 wrote:

A jeszcze dodam, ze od 9 do 11 dpo mialam negatywy, a w 13dpo wyszedl pozytywny bladzioszek 😅

0d1yskjo8vrc1yk9.png
  • Ulka86 Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2021, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosalie wrote:
    A jeszcze dodam, ze od 9 do 11 dpo mialam negatywy, a w 13dpo wyszedl pozytywny bladzioszek 😅
    Dziękuję Ci za odpowiedź. Właśnie nie mam możliwości zrobić bety bo w NL nie jest ona "na życzenie " więc zostały mi testy.
    Wykończę się. Zaczynam żałować że zrobiłam test tak długo przed @ . Ale przynajmniej wiem żeby nie odstawiać duphaston

Pamiętam jak byłam w ciąży z córką 14 lat temu to całą ciążę miałam kłucie w macicy i jajników ale do tego krwawiłam ( krwiaki na macicy) mój gin mówił że kłucie, ciągnięcie, pobolewanie w ciąży jest normalne bo o ile nie występuje krwawienie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2021, 08:19

• Rosalie Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2021, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulka86 wrote:
    Dziękuję Ci za odpowiedź. Właśnie nie mam możliwości zrobić bety bo w NL nie jest ona "na życzenie " więc zostały mi testy.
    Wykończę się. Zaczynam żałować że zrobiłam test tak długo przed @ . Ale przynajmniej wiem żeby nie odstawiać duphaston
    Musisz sie uzbroic w cierpliwosc do daty okresu, choc wiem, jakie to ciezkie, dla mnie ten weekend pomiedzy betami to byla katorga, mega stres itp. A w pon wyszla ladna beta, wiec juz nic nie badam i siedze spokojnie na tylko i czekam na wizyte 😂

Ulka86 lubi tę wiadomość

0d1yskjo8vrc1yk9.png
  • Ulka86 Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2021, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosalie wrote:
    Musisz sie uzbroic w cierpliwosc do daty okresu, choc wiem, jakie to ciezkie, dla mnie ten weekend pomiedzy betami to byla katorga, mega stres itp. A w pon wyszla ladna beta, wiec juz nic nie badam i siedze spokojnie na tylko i czekam na wizyte 😂
    Nie wiem jak przeżyję te 8 dni do @. Będę testować sto razy dziennie.
    Dziś ma przyjść kolejna dostawa testów( 54) w tym na spróbowanie 4 które wyświetlają wiek ciąży i zrobię od razu bez względu czy dojdą zaraz czy wieczorem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2021, 08:22

• Rosalie Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2021, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulka86 wrote:
    Nie wiem jak przeżyję te 8 dni do @. Będę testować sto razy dziennie.
    Dziś ma przyjść kolejna dostawa testów( 54) w tym na spróbowanie 4 które wyświetlają wiek ciąży i zrobię od razu bez względu czy dojdą zaraz czy wieczorem
    Te robione w ciagu dnia, faktycznie wychodza slabo i tylko stresuja mocniej, nawet jak sie powstrzymasz 2-3 godziny od sikania. Cierpliwosci ❤ ktory masz dpo i ile jeszcze do okresu?

Ulka86 lubi tę wiadomość

0d1yskjo8vrc1yk9.png
  • Ulka86 Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2021, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosalie wrote:
    Te robione w ciagu dnia, faktycznie wychodza slabo i tylko stresuja mocniej, nawet jak sie powstrzymasz 2-3 godziny od sikania. Cierpliwosci ❤ ktory masz dpo i ile jeszcze do okresu?
    Wg kalendarza 7dpo i 8 dni przed @.
    Ale myślę że owu miałam wcześniej.
    Wg wczoraj mówiłam do męża że jakiś czas po @ nie wiem dokładnie kiedy zauważyłam maleńka plamkę krwi na papierze po sikaniu i pamiętam że mówiłam że jak zwykle ciapa musiałam się przyciąć przy goleniu i naruszyłam papierem.

• Rosalie Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2021, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosalie wrote:
    Moja tez nie ciemniala i tez panikowalam, nawet przy becie 131 nie wyszla tak ciemna jak kontrolna ;) ale dopiero w dniu spodziewanej miesiaczki faktycznie byla ciemniejsza, ale nie tak mega, moze wina testu. Mam 6 takich turbo bladziochow i 2 srednie wybarwienia, ale beta rosla, wiec juz przestalam robic testy i bety, zeby sie nie stresowac

Dzieki dziewczyny, za dyskusje o progesteronie :) konretna, rzeczowa! Chyba sobie daruje, jak gin zleci to wykonam, ale sama sie nie bede dopraszac.

Powiedzialam, ze nic sie nie dzieje, ale jednak w nocy pojawilo sie ostre klucie, raz jak wstalam siku, a raz jak kaszlnelam. Jakie klucia i bole, o jakiej skali sa niebezpieczne? Na co zwracac szczegolna uwage? Na razie jest ok i nie mialam tez zadnych plamien, ale nie powiem, zmartwilam sie :(

Jeszcze stresuje mnie, ze objawy zelzaly, nadal chetnie ucinam sobie drzemki, ale juz nie mam takich mdlosci i te klucia, ktore trwaly z 10 dni tez juz sie rzadko zdarzaja. Czyzby organizm sie zaadaptowal do sytuacji, czy moze byc cos nie tak? Nie wiem co o tym myslec

0d1yskjo8vrc1yk9.png
  • nulka_23 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2021, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosalie wrote:
    Jeszcze stresuje mnie, ze objawy zelzaly, nadal chetnie ucinam sobie drzemki, ale juz nie mam takich mdlosci i te klucia, ktore trwaly z 10 dni tez juz sie rzadko zdarzaja. Czyzby organizm sie zaadaptowal do sytuacji, czy moze byc cos nie tak? Nie wiem co o tym myslec
    Myślę że może tak być. Mnie początkowo bardzo bolał brzuch jak na okres, teraz wcale, jeśli już to coś pociągnie albo zakłuję. Mdłości które były codziennie praktycznie przez caly czas teraz potrafią wcale się nie pojawić albo być faktycznie tylko rano

• Eve Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2021, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosalie wrote:
    Cieszmy się jak nie ma jakiś upierdliwych objawów,nie muszą one być,mogą się pojawiać epizodycznie.

👨25/08/2010 Szymon💙
    👦07/11/2014 Aleksander💙
    👧08/01/2022 Klara ❤️
  • Marcelq Koleżanka

Wysłany: 3 czerwca 2021, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulka86 wrote:

U mnie wyglądało to tak:
    https://i.ibb.co/MPmQDVY/B04-EF8-A1-06-B0-45-BA-B071-1-D280823-CDF4.jpg
    Pierwszy test zrobiony 11dpo
    Trzymam kciuki za ciemniejące testy ❤️

Ulka86 lubi tę wiadomość

uwo9skjosvqwcbnx.png
  • Ulka86 Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2021, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelq wrote:
    U mnie wyglądało to tak:
    https://i.ibb.co/MPmQDVY/B04-EF8-A1-06-B0-45-BA-B071-1-D280823-CDF4.jpg
    Pierwszy test zrobiony 11dpo
    Trzymam kciuki za ciemniejące testy ❤️
    No piękne kreseczki!❤

Wg kalendarza robiłam test 6dpo mam nadzieję że kreska będzie ciemnieć 🙏🥺

• Rosalie Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2021, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nulka_23 wrote:
    Myślę że może tak być. Mnie początkowo bardzo bolał brzuch jak na okres, teraz wcale, jeśli już to coś pociągnie albo zakłuję. Mdłości które były codziennie praktycznie przez caly czas teraz potrafią wcale się nie pojawić albo być faktycznie tylko rano

No dobra, musze sie znowu uspokoic 🙈 to przez to, ze nie bylam jeszcze na wizycie i lekarz mi nie potwierdzil, ze wszystko ok, to sobie wymyslam cos...

Dip88 moze masz racje, na poczatku te objawy mnie uspokajaly, bo 'namacalnie' potwierdzaly ciaze, a jak zaczely zanikac, to zaczelam sie bac, jakbym tracila to malenstwo, pokrecona logika 🤦🏼‍♀️

Te bole w nocy mnie wystraszyly, moze dlatego sie doszukuje cholera wie czego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2021, 09:20

0d1yskjo8vrc1yk9.png
‹‹ 147 148 149 150 151 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ